Начало На преден план Личността, творчеството и влиянието в развитието на литературна критика и история на проф. Михаил Неделчев бяха представени с две книги в Созопол
7610
Свят

Личността, творчеството и влиянието в развитието на литературна критика и история на проф. Михаил Неделчев бяха представени с две книги в Созопол

Две книги за личността на проф. Михаил Неделчев бяха представени в Художествената галерия в Созопол.Авторите проф. Пламен Дойнов и доц. Елка Трайкова, заедно с проф. Веселин Методиев и проф. Кирил Топалов, разказаха за биографичните сюжети на Неделчев, както и за влиянието му в развитието на литературната критика и история след 60-те години на XX век. Срещата с надслов "Диалозите" с Михаил Неделчев" се проведе в рамките на 40-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“.

| 03 Септември 2024, 02:30 ч.
Личността, творчеството и влиянието в развитието на литературна критика и история на проф. Михаил Неделчев бяха представени с две книги в Созопол
Личността, творчеството и влиянието в развитието на литературна критика и история на проф. Михаил Неделчев бяха представени с две книги в Созопол
Снимка © БТА

Две книги за личността на проф. Михаил Неделчев бяха представени в Художествената галерия в Созопол. Авторите проф. Пламен Дойнов и доц. Елка Трайкова, заедно с проф. Веселин Методиев и проф. Кирил Топалов, разказаха за биографичните сюжети на Неделчев, както и за влиянието му в развитието на литературната критика и история след 60-те години на XX век. Срещата с надслов "Диалозите" с Михаил Неделчев" се проведе в рамките на 40-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“.

Във Видин се провежда трудова борса, чиято цел е осъществяване на контакти на търсещите работа с работодатели. Това каза Иван Иванов - директор на дирекция „Бюро по труда“ в дунавския град.

Задачата е да бъдат намерени подходящи безработни за обявени от работодателите длъжности и след това да насочим за последващо събеседване и евентуално сключване на трудови договори, допълни Иванов. Подобни инициативи са полезни, защото се осъществява трудово посредничество на терен. Утре, 19 септември, трудова борса ще се проведе и в град Белоградчик, уточни директорът.

На събитието присъстват работодатели от различни сфери - ресторантьорство, производство на облекла, от транспортния сектор, монтаж на дограма и други. 

В плана за дейността на Агенцията по заетостта за 2024 г. е посочено, че провеждането на общи и специализирани трудови борси е сред основни дей

Националната служба за охрана (НСО) въвежда ограничения за полетите с дронове над Велико Търново на 22 септември, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

Със заповед на началника на НСО генерал-майор Емил Тонев за гарантиране на мерките за сигурност по време на националните чествания на Независимостта на България, за времето от 7:00 до 13:00 ч. и от 17:00 до 22:00 ч. се забранява използването на безпилотни летателни апарати – дронове, с център площад „Цар Асен“.

Главната дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ следва да наложи забрана за всички видове безпилотни летателни средства, планери, аеростати и пилотирани въздухоплавателни средства, с изключение на излитащите и кацащите самолети от и на Летище Горна Оряховица. 

НСО въвежда мерки и за гражданите, които желаят да присъстват, на кулминацията на търже

Съдът на Европейския съюз образува дело по преюдициалното запитване на Върховния административен (ВАС) съд по казуса с предсрочно освободения подуправител на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров, съобщиха от ВАС.

Делото пред Съда на Европейския съюз е образувано в същия ден, в който са постъпили въпросите от българските върховни магистрати. ВАС поиска също така делото пред Съда на ЕС да се разглежда по реда на бързото производство.

Припомняме, че искането ВАС да направи преюдициално запитване към Съда на ЕС беше отправено от защитата на Гюров. ВАС реши да зададе осем въпроса, свързани с тълкуване на норми от Устава на Европейската система на централните банки, на Европейската централна банка и Договора за функциониране на ЕС.

На 27 юни Комисията за противодействие на корупцията уведоми БНБ за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отно

Чистотата и озеленяването, сигурността и работата на Столичния инспекторат са областите, в които има най-голям напредък. Това каза в интервю за предаването "Тази сутрин" на бТВ кметът на София Васил Терзиев. Темите за участието на гражданите и децентрализията остават важни за нас. Затова за първи път на районните администрации ще бъдат гласувани по 200 000 лева за реализация на дадени проекти. Така проекти от по 5000-6000 лева няма да идват на централно ниво. Дългосрочната цел е да се заделят повече пари, които районните администрации да управляват, коментира столичният кмет. 

Обновяване на градския транспорт, промени в изискванията на строителството и активна програма за озеленяване са сред приоритетите на екипа, каза още Терзиев. Той увери, че до края на годината в столицата ще бъдат засадени 2000 нови дървета.

Цел на договора за климатична неутралност&n

Условията в планините днес могат да се определят като подходящи за туризъм, но да се има предвид, че температурите са по-скоро зимни, отколкото летни. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). 

Температурите в планинските райони варират между 1 и 10 градуса, като е  облачно с преминаваща мъгла на много места.

Няма инциденти с туристи, допълниха от ПСС.

Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) сочи, че на места днес главно в централните райони ще има валежи от дъжд. Сутринта в котловините и низините ще се образува мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София - около 7°. 

Над планините облачността ще е значителна и на отделни места ще превали дъжд, над 2000 метра - слаб сняг. Ще духа до умере

В първата книга са събрани разговори, водени между проф. Михаил Неделчев и проф. Пламен Дойнов от зимата на 2022 г. до лятото на 2023 г. Томът, втори от поредицата „Очи в очи“, представя свободни литературоведски диалози по проблеми от близкото литературно минало. Някои от линиите, които проследява книгата, са за сложното публично осъществяване на литератора проф. Неделчев в годините на комунистическия режим и за запазване автономността на литературната критика и история.

Колегиално-приятелски диалог под формата на литературна анкета с проф. Неделчев представя в книгата си доц. Елка Трайкова. В нея авторката показва литературноисторическата, културологическа и обществено-политическа гледна точка на анкетирания в преходните години към демокрация в България. Книгата съдържа и биографични факти за генерал-лейтенант Иван Фичев (1860-1931), прадядо на проф. Михаил Неделчев. Книгата „Биографичните сюжети на литературния историк. Анкета с Михаил Неделчев“ е издадена по повод 80-годишния юбилей на Неделчев.

Модераторите на разговора представиха творчеството на Михаил Неделчев, чийто фокус е поставен върху изследване проблемите на литературната теория и философията на българската култура и литература, както и историята на новия български демократически преход.

Не всеки би могъл да бъде и не трябва да бъде обект на литературна анкета, каза доц. Елка Трайкова. По думите анкетираният трябва да бъде ярка литературна, творчески и обществена фигура. Проф. Неделчев е благодатен обект за разговор, през чийто живот минава политическата и литературната история от софийската градска хронология, каза тя.

Проф. Пламен Дойнов разказа за дебюта на проф. Неделчев като литератор в сп. „Литературна мисъл“ през 1962 г. „Той публикува научна статия от писмо на д-р Кръстьо Кръстев до цар Фердинанд във връзка с участието на български писатели във войните. Това е писмо, което открива в семейния архив на ген. Фичев. Неделчев пише статията през студентските си години и демонстрира една професионална етика, която трябва да бъде следвана от всеки. С написаното Неделчев изпълнява сложен пирует, в който едновременно остава честен на рода и защитава офицерската позиция на прадядо си, но и застава зад позицията на д-р Кръстев, който се опитва да спаси животите на българските интелектуалци“, разказа проф. Дойнов.

Парламентът обсъжда на първо четене законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. Точката беше включена в дневния ред в началото на заседанието. 

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова посочи, че предложението за включване в дневния ред е обсъдено на председателски съвет и има консенсус. Тя обясни, че актуализацията на бюджета се налага във връзка с промени в приложението с общински проекти. 

Предвижда се днес депутатите да разгледат и Законопроект за ратифициране на актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз (ВПС). След това е предвиден редовен парламентарен контрол, в който ще участват служебните министри Мария Павлова, Галя Кондева и Петър Димитров.

Близо 90% от пациентските организации не се чувстват адекватно представени като общност от пациенти при взимането на управленски решения в областта на здравеопазването. Това показват данните от онлайн анкета сред 50 адресата, от които 18 са активно действащи пациентски организации, каза пред журналисти Лидия Витанова, заместник-председател на Национален алианс „Редки Болести България".

Витанова участва в среща с представители на медиите на тема „Защо неадекватната регулация в пациентския сектор води до пропуснати обществени ползи?“. Всички анкетирани са отговорили утвърдително на въпрос дали биха искали да участват активно в процеса на взимане на решения в областта на здравеопазването. На въпрос дали нормативната рамка, регулираща представителността на пациентските организации, се нуждае от промяна, 83,3% от участниците в анкетата отговарят утвърдително, а 11%

Повече новопостроени жилищни сгради са въведени в експлоатация през второто тримесечие на годината в Търговищка област в сравнение с първото тримесечие, съобщиха от отдел "Статистически изследвания - Търговище" на Териториалното статистическо бюро - Североизток. 

По предварителните данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища в областта през второто тримесечие на 2024 г. е десет. Спрямо първото тримесечие на годината сградите са с три повече, а жилищата в тях са с 40 повече.

Според статистиката всички новопостроени жилищни сгради са със стоманобетонна конструкция. 

Преобладават новопостроените жилища с две стаи (62,1 на сто), с три стаи са 30,3 на сто, а с четири и повече стаи са 7,6 на сто.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през второто тримесечие на 2024 г.

Районната прокуратура в Стара Загора провежда разследване за причинена средна телесна повреда на 15-годишно момче. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

Припомняме, че вчера малко преди 16:00 часа на телефон на спешния телефон 112 е постъпил сигнал за момче, което лежи на земята в близост до спирка на градския транспорт в областния град. На място са се отзовали медицински екип и полицейски служители, като е оказана помощ на пострадалото момче. То е било със съмнение за мозъчно сътресение. Настанено е за лечение в Клиниката по неврохирургия при Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в града. Към момента пострадалият е без опасност за живота.

До момента е установено, че между две непълнолетни момчета на 15 и 16 г., е възникнал спор, при който по-големият от двамата е нанесъл юмручен удар в обла

От „Възраждане“ не очакват законопроекта им, с който се дава правна възможност за поставяне на автомати за продажба на лекарства в населени места с недостиг на аптеки, да бъде разгледан на второ четене в пленарна зала. Това коментира в парламента Цончо Ганев, член на парламентарната група на „Възраждане“. Той припомни, че според предлаганите текстове решението къде да се поставят автоматите за лекарства зависи от Министерството на здравеопазването и няма да засегне бизнеса на фармацевтите. Със становища срещу предлаганите промени вече реагираха от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България, както и от Българския фармацевтичен съюз. 

Цончо Ганев защити законопроекта. Той бе категоричен, че подобни вендинг автомати за продажба на лекарства има в цяла Западна Европа и положението в селата в България е „пълен геноцид“. Говорим

„Интересно е да видиш как едно затворено повече от 45 години общество се движи към европейския свят и постепенно узрява. Това се дължи на малка група от хора, които играеха ролята на водач в пътя към европеизацията“, каза проф. Веселин Методиев. Според него Неделчев е сред водачите в движението, който възстанови демократичния поглед на българското общество.

Проф. Кирил Топалов посочи, че след демократичните промени интелигенцията у нас е възприела ново разбиране, че интелектуалецът не трябва да се занимава с политика. „Политиката определя целия ни живот. Тя трябва да се ръководи от интелигенти хора с морал и отговорност към обществото. Михаил Неделчев успя да върне тази представа, че интелектуалецът трябва да бъде политик, но също така и гражданин на своето време в своята държава“, заяви той.

Сред тях беше и самият проф. Неделчев, който сподели своите спомени от прекараните години в редакцията на в. „Литературно наследство“, където работи от 1974 г. до 1990 г., както и за летните срещи с интелектуалци в Созопол.

За проф. Неделчев Созопол е щастлива хетеротопия. „Има едно неприятно разбиране за понятието „хетеротопия“, въведено от философа Мишел Фуко, което означава гадно място като затвори, болници и пр. Според мен понятието може да се преосмисли и да се предаде щастлив замисъл на хетеротопичното място. За всички нас Созопол е щастлива хетеротопия, пребиваваме с щастие“, каза той.

Литературният критик разказа за летните събирания на интелектуалци в Созопол през 60-те години на миналия век. Той бил част от интелектуална група, която наричали „комбината“. Сред членовете в трупата били проф. Богдан Богданов, Явор Бачев, Емил Бояджиев и писателя Венцеслав Константинов. Проф. Неделчев разказа още за срещите си с покойния есеист и публицист проф. Юлиян Вучков, който, подбуден от интелектуалния живот на „комбината“, написва статията „Психология на магнетофонната младеж“.

Проф. Михаил Неделчев е литературен историк, теоретик, критик и публицист. Роден е на 17 юли 1942 г. в София. Завършва специалностите „Славянска филология“ и „Философия“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на множество монографични литературно-исторически изследвания, студии, статии и очерци. Дълги години работи като редактор във вестник „Литературен фронт“ и списание „Родна реч“. През 1974 г. Неделчев започва работа в отдел „Литературно наследство“ на издателство „Български писател“, където прекарва близо 15 години.

Празниците на изкуствата „Аполония“ се организират от фондация „Аполония“, създадена през 1991 г. Първото издание на фестивала се провежда през 1984 г. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства, отбелязват организаторите.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Удължава се срокът на инициативата "Идеи за града" на Столичната община
Радвам се да споделя, че инициативата „Идеи за града“ предизвика силен интерес и удължихме срока за подаване на проекти до 30 октомври, написа кметът на София Васил Тер ...
ПП-ДБ отново ще предложат възнаграждението за особените представители в Закона за адвокатурата да се определя от съда
"Продължаваме промяната - Дeмократична България" (ПП-ДБ) отново ще предложат възнаграждението за особените представители, предвидени в Закона за адвокатурата, да се определя от съд ...
Общинските съветници в Черноочене гласуваха предсрочното освобождаване на заместник-председателя на Общинския съвет
На днешното си заседание общинските съветници гласуваха предсрочното освобождаване на заместник-председателя на Общински съвет. Точката бе добавена и гласувана като допълнителна в ...
Проблемът с почистването на речните корита в страната е изключително тревожен, каза министър Петър Димитров
Проблемът с почистването на речните корита в страната е изключително тревожен – не се вземат никакви мерки, каза министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Пет ...
Общо 30 са регистрираните нови случаи на туберколоза и рецидиви от началото на годината в Хасково
От началото на годината до 15 септември общо 30 са новите случаи на туберколоза и на рецидиви, регистрирани в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заб ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се с ...
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивала за хора в неравностойно положение в Медовина
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивал за хора в неравностойно положение в поповското село Медовина. Отличия са спечелили потребители от Комплекса за социално разв ...
Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново и американският посланик
Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново Даниел Панов и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. В х ...
Националният съвет на БСП утвърди листите на коалиция „БСП-Обединена Левица" за парламентарните избори на 27 октомври
Националният съвет на БСП утвърди на свое заседание предизборната платформа и листите с кандидати за народни представители на коалиция „БСП - Обединена Левица” за парла ...
Ивана Томова от Козлодуй стана шампионка по бокс в тежка категория при девойки до 18 години на Държавното първенство
Ивана Томова от Козлодуй стана за пети път шампионка по бокс в тежка категория при девойките до 18 години на Държавното лично първенство за младежи и девойки, проведено в Плевен от ...
Тикер в 19:48 ч.
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местат ...
Начало На преден план
7610
Свят

Личността, творчеството и влиянието в развитието на литературна критика и история на проф. Михаил Неделчев бяха представени с две книги в Созопол

Две книги за личността на проф. Михаил Неделчев бяха представени в Художествената галерия в Созопол.Авторите проф. Пламен Дойнов и доц. Елка Трайкова, заедно с проф. Веселин Методиев и проф. Кирил Топалов, разказаха за биографичните сюжети на Неделчев, както и за влиянието му в развитието на литературната критика и история след 60-те години на XX век. Срещата с надслов "Диалозите" с Михаил Неделчев" се проведе в рамките на 40-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“.

| 03 Септември 2024, 02:30 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Личността, творчеството и влиянието в развитието на литературна критика и история на проф. Михаил Неделчев бяха представени с две книги в Созопол
Личността, творчеството и влиянието в развитието на литературна критика и история на проф. Михаил Неделчев бяха представени с две книги в Созопол
Снимка © БТА

Две книги за личността на проф. Михаил Неделчев бяха представени в Художествената галерия в Созопол. Авторите проф. Пламен Дойнов и доц. Елка Трайкова, заедно с проф. Веселин Методиев и проф. Кирил Топалов, разказаха за биографичните сюжети на Неделчев, както и за влиянието му в развитието на литературната критика и история след 60-те години на XX век. Срещата с надслов "Диалозите" с Михаил Неделчев" се проведе в рамките на 40-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“.

Във Видин се провежда трудова борса, чиято цел е осъществяване на контакти на търсещите работа с работодатели. Това каза Иван Иванов - директор на дирекция „Бюро по труда“ в дунавския град.

Задачата е да бъдат намерени подходящи безработни за обявени от работодателите длъжности и след това да насочим за последващо събеседване и евентуално сключване на трудови договори, допълни Иванов. Подобни инициативи са полезни, защото се осъществява трудово посредничество на терен. Утре, 19 септември, трудова борса ще се проведе и в град Белоградчик, уточни директорът.

На събитието присъстват работодатели от различни сфери - ресторантьорство, производство на облекла, от транспортния сектор, монтаж на дограма и други. 

В плана за дейността на Агенцията по заетостта за 2024 г. е посочено, че провеждането на общи и специализирани трудови борси е сред основни дей

Националната служба за охрана (НСО) въвежда ограничения за полетите с дронове над Велико Търново на 22 септември, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

Със заповед на началника на НСО генерал-майор Емил Тонев за гарантиране на мерките за сигурност по време на националните чествания на Независимостта на България, за времето от 7:00 до 13:00 ч. и от 17:00 до 22:00 ч. се забранява използването на безпилотни летателни апарати – дронове, с център площад „Цар Асен“.

Главната дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ следва да наложи забрана за всички видове безпилотни летателни средства, планери, аеростати и пилотирани въздухоплавателни средства, с изключение на излитащите и кацащите самолети от и на Летище Горна Оряховица. 

НСО въвежда мерки и за гражданите, които желаят да присъстват, на кулминацията на търже

Съдът на Европейския съюз образува дело по преюдициалното запитване на Върховния административен (ВАС) съд по казуса с предсрочно освободения подуправител на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров, съобщиха от ВАС.

Делото пред Съда на Европейския съюз е образувано в същия ден, в който са постъпили въпросите от българските върховни магистрати. ВАС поиска също така делото пред Съда на ЕС да се разглежда по реда на бързото производство.

Припомняме, че искането ВАС да направи преюдициално запитване към Съда на ЕС беше отправено от защитата на Гюров. ВАС реши да зададе осем въпроса, свързани с тълкуване на норми от Устава на Европейската система на централните банки, на Европейската централна банка и Договора за функциониране на ЕС.

На 27 юни Комисията за противодействие на корупцията уведоми БНБ за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отно

Чистотата и озеленяването, сигурността и работата на Столичния инспекторат са областите, в които има най-голям напредък. Това каза в интервю за предаването "Тази сутрин" на бТВ кметът на София Васил Терзиев. Темите за участието на гражданите и децентрализията остават важни за нас. Затова за първи път на районните администрации ще бъдат гласувани по 200 000 лева за реализация на дадени проекти. Така проекти от по 5000-6000 лева няма да идват на централно ниво. Дългосрочната цел е да се заделят повече пари, които районните администрации да управляват, коментира столичният кмет. 

Обновяване на градския транспорт, промени в изискванията на строителството и активна програма за озеленяване са сред приоритетите на екипа, каза още Терзиев. Той увери, че до края на годината в столицата ще бъдат засадени 2000 нови дървета.

Цел на договора за климатична неутралност&n

Условията в планините днес могат да се определят като подходящи за туризъм, но да се има предвид, че температурите са по-скоро зимни, отколкото летни. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). 

Температурите в планинските райони варират между 1 и 10 градуса, като е  облачно с преминаваща мъгла на много места.

Няма инциденти с туристи, допълниха от ПСС.

Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) сочи, че на места днес главно в централните райони ще има валежи от дъжд. Сутринта в котловините и низините ще се образува мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София - около 7°. 

Над планините облачността ще е значителна и на отделни места ще превали дъжд, над 2000 метра - слаб сняг. Ще духа до умере

В първата книга са събрани разговори, водени между проф. Михаил Неделчев и проф. Пламен Дойнов от зимата на 2022 г. до лятото на 2023 г. Томът, втори от поредицата „Очи в очи“, представя свободни литературоведски диалози по проблеми от близкото литературно минало. Някои от линиите, които проследява книгата, са за сложното публично осъществяване на литератора проф. Неделчев в годините на комунистическия режим и за запазване автономността на литературната критика и история.

Колегиално-приятелски диалог под формата на литературна анкета с проф. Неделчев представя в книгата си доц. Елка Трайкова. В нея авторката показва литературноисторическата, културологическа и обществено-политическа гледна точка на анкетирания в преходните години към демокрация в България. Книгата съдържа и биографични факти за генерал-лейтенант Иван Фичев (1860-1931), прадядо на проф. Михаил Неделчев. Книгата „Биографичните сюжети на литературния историк. Анкета с Михаил Неделчев“ е издадена по повод 80-годишния юбилей на Неделчев.

Модераторите на разговора представиха творчеството на Михаил Неделчев, чийто фокус е поставен върху изследване проблемите на литературната теория и философията на българската култура и литература, както и историята на новия български демократически преход.

Не всеки би могъл да бъде и не трябва да бъде обект на литературна анкета, каза доц. Елка Трайкова. По думите анкетираният трябва да бъде ярка литературна, творчески и обществена фигура. Проф. Неделчев е благодатен обект за разговор, през чийто живот минава политическата и литературната история от софийската градска хронология, каза тя.

Проф. Пламен Дойнов разказа за дебюта на проф. Неделчев като литератор в сп. „Литературна мисъл“ през 1962 г. „Той публикува научна статия от писмо на д-р Кръстьо Кръстев до цар Фердинанд във връзка с участието на български писатели във войните. Това е писмо, което открива в семейния архив на ген. Фичев. Неделчев пише статията през студентските си години и демонстрира една професионална етика, която трябва да бъде следвана от всеки. С написаното Неделчев изпълнява сложен пирует, в който едновременно остава честен на рода и защитава офицерската позиция на прадядо си, но и застава зад позицията на д-р Кръстев, който се опитва да спаси животите на българските интелектуалци“, разказа проф. Дойнов.

Парламентът обсъжда на първо четене законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. Точката беше включена в дневния ред в началото на заседанието. 

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова посочи, че предложението за включване в дневния ред е обсъдено на председателски съвет и има консенсус. Тя обясни, че актуализацията на бюджета се налага във връзка с промени в приложението с общински проекти. 

Предвижда се днес депутатите да разгледат и Законопроект за ратифициране на актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз (ВПС). След това е предвиден редовен парламентарен контрол, в който ще участват служебните министри Мария Павлова, Галя Кондева и Петър Димитров.

Близо 90% от пациентските организации не се чувстват адекватно представени като общност от пациенти при взимането на управленски решения в областта на здравеопазването. Това показват данните от онлайн анкета сред 50 адресата, от които 18 са активно действащи пациентски организации, каза пред журналисти Лидия Витанова, заместник-председател на Национален алианс „Редки Болести България".

Витанова участва в среща с представители на медиите на тема „Защо неадекватната регулация в пациентския сектор води до пропуснати обществени ползи?“. Всички анкетирани са отговорили утвърдително на въпрос дали биха искали да участват активно в процеса на взимане на решения в областта на здравеопазването. На въпрос дали нормативната рамка, регулираща представителността на пациентските организации, се нуждае от промяна, 83,3% от участниците в анкетата отговарят утвърдително, а 11%

Повече новопостроени жилищни сгради са въведени в експлоатация през второто тримесечие на годината в Търговищка област в сравнение с първото тримесечие, съобщиха от отдел "Статистически изследвания - Търговище" на Териториалното статистическо бюро - Североизток. 

По предварителните данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища в областта през второто тримесечие на 2024 г. е десет. Спрямо първото тримесечие на годината сградите са с три повече, а жилищата в тях са с 40 повече.

Според статистиката всички новопостроени жилищни сгради са със стоманобетонна конструкция. 

Преобладават новопостроените жилища с две стаи (62,1 на сто), с три стаи са 30,3 на сто, а с четири и повече стаи са 7,6 на сто.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през второто тримесечие на 2024 г.

Районната прокуратура в Стара Загора провежда разследване за причинена средна телесна повреда на 15-годишно момче. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

Припомняме, че вчера малко преди 16:00 часа на телефон на спешния телефон 112 е постъпил сигнал за момче, което лежи на земята в близост до спирка на градския транспорт в областния град. На място са се отзовали медицински екип и полицейски служители, като е оказана помощ на пострадалото момче. То е било със съмнение за мозъчно сътресение. Настанено е за лечение в Клиниката по неврохирургия при Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в града. Към момента пострадалият е без опасност за живота.

До момента е установено, че между две непълнолетни момчета на 15 и 16 г., е възникнал спор, при който по-големият от двамата е нанесъл юмручен удар в обла

От „Възраждане“ не очакват законопроекта им, с който се дава правна възможност за поставяне на автомати за продажба на лекарства в населени места с недостиг на аптеки, да бъде разгледан на второ четене в пленарна зала. Това коментира в парламента Цончо Ганев, член на парламентарната група на „Възраждане“. Той припомни, че според предлаганите текстове решението къде да се поставят автоматите за лекарства зависи от Министерството на здравеопазването и няма да засегне бизнеса на фармацевтите. Със становища срещу предлаганите промени вече реагираха от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България, както и от Българския фармацевтичен съюз. 

Цончо Ганев защити законопроекта. Той бе категоричен, че подобни вендинг автомати за продажба на лекарства има в цяла Западна Европа и положението в селата в България е „пълен геноцид“. Говорим

„Интересно е да видиш как едно затворено повече от 45 години общество се движи към европейския свят и постепенно узрява. Това се дължи на малка група от хора, които играеха ролята на водач в пътя към европеизацията“, каза проф. Веселин Методиев. Според него Неделчев е сред водачите в движението, който възстанови демократичния поглед на българското общество.

Проф. Кирил Топалов посочи, че след демократичните промени интелигенцията у нас е възприела ново разбиране, че интелектуалецът не трябва да се занимава с политика. „Политиката определя целия ни живот. Тя трябва да се ръководи от интелигенти хора с морал и отговорност към обществото. Михаил Неделчев успя да върне тази представа, че интелектуалецът трябва да бъде политик, но също така и гражданин на своето време в своята държава“, заяви той.

Сред тях беше и самият проф. Неделчев, който сподели своите спомени от прекараните години в редакцията на в. „Литературно наследство“, където работи от 1974 г. до 1990 г., както и за летните срещи с интелектуалци в Созопол.

За проф. Неделчев Созопол е щастлива хетеротопия. „Има едно неприятно разбиране за понятието „хетеротопия“, въведено от философа Мишел Фуко, което означава гадно място като затвори, болници и пр. Според мен понятието може да се преосмисли и да се предаде щастлив замисъл на хетеротопичното място. За всички нас Созопол е щастлива хетеротопия, пребиваваме с щастие“, каза той.

Литературният критик разказа за летните събирания на интелектуалци в Созопол през 60-те години на миналия век. Той бил част от интелектуална група, която наричали „комбината“. Сред членовете в трупата били проф. Богдан Богданов, Явор Бачев, Емил Бояджиев и писателя Венцеслав Константинов. Проф. Неделчев разказа още за срещите си с покойния есеист и публицист проф. Юлиян Вучков, който, подбуден от интелектуалния живот на „комбината“, написва статията „Психология на магнетофонната младеж“.

Проф. Михаил Неделчев е литературен историк, теоретик, критик и публицист. Роден е на 17 юли 1942 г. в София. Завършва специалностите „Славянска филология“ и „Философия“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на множество монографични литературно-исторически изследвания, студии, статии и очерци. Дълги години работи като редактор във вестник „Литературен фронт“ и списание „Родна реч“. През 1974 г. Неделчев започва работа в отдел „Литературно наследство“ на издателство „Български писател“, където прекарва близо 15 години.

Празниците на изкуствата „Аполония“ се организират от фондация „Аполония“, създадена през 1991 г. Първото издание на фестивала се провежда през 1984 г. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства, отбелязват организаторите.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Удължава се срокът на инициативата "Идеи за града" на Столичната община
ПП-ДБ отново ще предложат възнаграждението за особените представители в Закона за адвокатурата да се определя от съда
Общинските съветници в Черноочене гласуваха предсрочното освобождаване на заместник-председателя на Общинския съвет
Проблемът с почистването на речните корита в страната е изключително тревожен, каза министър Петър Димитров
Общо 30 са регистрираните нови случаи на туберколоза и рецидиви от началото на годината в Хасково
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Контекст
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивала за хора в неравностойно положение в Медовина
На преден план
Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново и американският посланик
Контекст
Националният съвет на БСП утвърди листите на коалиция „БСП-Обединена Левица" за парламентарните избори на 27 октомври
Контекст
Ивана Томова от Козлодуй стана шампионка по бокс в тежка категория при девойки до 18 години на Държавното първенство
Местен фокус
Средният добив при царевицата за зърно в област Добрич е 247,3 кг/дка.
В детайли
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
На преден план
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември
Контекст
Засилен интерес към ваксинирането срещу COVID-19 отчитат от РЗИ – Ямбол
Контекст
Изписаха от УМБАЛ Бургас мъж на 54 г., след месец в реанимация с опасност за живота
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.