Начало Сфера Министерството на икономиката има за цел да подобри производствената база на "Ел Би Булгарикум" във Видин, каза министър Петко Николов
9439
Икономика

Министерството на икономиката има за цел да подобри производствената база на "Ел Би Булгарикум" във Видин, каза министър Петко Николов

Усилията на министерството икономиката и индустрията (МИИ) и на ръководството на "Ел Би Булгарикум" ЕАД са насочени към подобряване на производствената база във Видин, която ще развиваме и занапред.Това заяви министър Петко Николов, който е на работно посещение в базата на дружеството в дунавския град. Той беше придружаван от изпълнителния директор на "Ел Би Булгарикум" Живко Живков.

| 03 Септември 2024, 15:50 ч.
Министерството на икономиката има за цел да подобри производствената база на
Министерството на икономиката има за цел да подобри производствената база на "Ел Би Булгарикум" във Видин, каза министър Петко Николов
Снимка © БТА

Усилията на министерството икономиката и индустрията (МИИ) и на ръководството на "Ел Би Булгарикум" ЕАД са насочени към подобряване на производствената база във Видин, която ще развиваме и занапред. Това заяви министър Петко Николов, който е на работно посещение в базата на дружеството в дунавския град. Той беше придружаван от изпълнителния директор на "Ел Би Булгарикум" Живко Живков.

Трима души са загинали, а 33-ма са ранени при 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР на сайта си.

В София са станали две тежки и 27 леки пътни произшествия. Ранени са петима души.

От началото на септември в страната са регистрирани 310 тежки катастрофи с 18 загинали и 414 ранени. От началото на годината 316 души са загинали, а 6378 са ранени при 5074 тежки пътни инциденти. В сравнение с данните за същия период на миналата година се отчитат 53 жертви на пътя по-малко.

 

"Дни на отворените бутилки" ще има във Винпром - Троян от 21 до 23 септември, съобщи на пресконференция Михал Капоун, изпълнителен директор на фирмата за спиртни напитки.

Инициативата е във връзка с Български фестивал на сливата - 2024, на който предприятието е традиционен партньор. 

Фирмата ще отвори врати за посетителите на фестивала, които желаят да се запознаят с начина, по който се произвежда един от най-емблематичните за този край продукти – троянската сливова ракия. Те ще могат да опитат най-добрите селекции от троянска сливова ракия на фирмата, да се насладят на различни сливови продукти и да научат повече за процеса на производство.

Екскурзиите ще се провеждат четири пъти дневно. Осигурен е безплатен транспорт с автобус от центъра на Троян и обратно. За всички посетители над 18 години са подготвени специални изненади. 

По време на ф

Общинският съвет в Свищов гласува на днешното извънредно заседание точката „Изработване на Проект за изменение на Подробен устройствен план (ПУП) – План за регулация (ПР) за изменение на уличната регулация в участъка от осова точка 972 до осова точка 623, по действащия регулационен план на гр. Свищов“. Това беше и единствената точка в дневния ред на общинските съветници. 

Изменението е във връзка с изготвен технически проект за основен ремонт на ул. „33-ти Свищовски полк“, част от трасето на Републикански път II-52. Точката бе приета с 28 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“.

Проектът предвижда изграждане на две нови кръгови кръстовища по ул. „33-ти Свищовски полк“, възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества в разглеждания уличен участък, подобряване на но

Два случая на туберкулоза са регистрирани в Бургаска област, показват данните на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас за периода 9-15 септември 2024 г. До предходната отчетна седмица в областта няма нито един регистриран случай на заболяването. Последната регистрация на туберкулоза в Бургаско е от последната отчетна седмица на август с потвърдени два случая на заразени.

Потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в Бургаска област са 20, с ХИВ инфекция – три, а четири души са установени с варицела. С по един потвърден случай са коклюш, вирусен хепатит, марсилска треска и остра вяла парализа, пише в бюлетина, публикуван на сайта на РЗИ - Бургас за периода 9-15 септември. Няма регистриран случаи на западнонилска треска, морбили и маймунска шарка.

С остри респираторни заболявания са установени 189 души в областта. Новооткритите случаи на ентероколит в Бургаска

Община Стара Загора организира поднасяне на венци и цветя по повод 149-ата годишнина от Старозагорското въстание, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Честването ще се проведе днес от 11:00 часа, като едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Кольо Ганчев, паметника на Старозагорското въстание и паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов. В знак на преклонение пред делото на организаторите и участниците в бунта от есента на 1875 г., на събитието ще присъстват представители на местните и държавните институции.

Кратка беседа пред паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов ще представи Петьо Мирчев, уредник в отдел „История на българските земи XV-XIX в.“ на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Възпитаници на Основно училище „Кольо Ганчев“ ще рец

Преди време се появи информация за това, че се изгражда друга производствена база на друго място. Дори Общинският съвет - Видин е приел декларация в този контекст, отбеляза министър Николов. Той подчерта, че няма идея за изграждане на друга производствена база и допълни, че във връзка с подписването на нов договор с японската компания "Мейджи" ще бъде изградена нова научна лаборатория за допълнителни щамове в София. "Ел Би Булгарикум" има една производствена база и тя е във Видин, категоричен беше министърът.

Искам да поздравя служителите на дружеството с производствените резултати, които са постигнали през последните няколко месеца, отбеляза министър Николов. "Ел Би Булгарикум" е с най-добрите месечни резултати за юни и юли за последните пет години. Според министъра това се дължи на новото ръководство и преди всичко на самите служители. Към днешна дата сме предприели всички необходими действия за изпълнение на поетите ангажименти. През май на среща с ръководството и синдикатите поехме ангажимент за вдигане на заплатите с 10 на сто и го направихме. Сега сме на прага да конкретизираме начина за увеличаване на заплатите с до 20 на сто, така че общото увеличение да достигне 30 на сто, каза министърът. Нашата цел е и да направим реализацията на произвежданата продукция по рентабилна. Това е задачата на ръководството и на членовете на борда на управление, с която те се справят, но считам, че в тази насока има още какво да се направи. По силна връзка между служителите и ръководството на дружеството е гаранцията за положителното развитие на дружеството, подчерта министър Николов.

"Ел Би Булгарикум" има разработена и одобрена бизнес програма за периода 2024-2026 г. Стратегическата цел е модернизация, подобряване на условията, вдигане на работните заплати и повече възможности за реализация на продукция. От този месец започва и модернизацията на производствената база във Видин, заяви министърът. Той посочи, че тя ще бъде развивана и усъвършенствана поетапно, като предстои асфалтиране на двора, ремонт на приемащата рампа, хидроизолация на покрива на административната сграда, подмяна на централния водопровод, полагане на нови силови кабели от трафопоста до главните разпределителни табла, както и поставянето на генератор, изграждане на станция за пречистване и дезинфекция на вода с буферен резервоар към собствен водоизточник, закупуване на анализатори за физико-химични анализи на течни и полутечни млечни продукти, полагане на полимерни подови настилки в производството, облицовка на цокли, ремонт и подмяна на врати на хладилни камери, закупуване на нова автоматична линия за дозиране и пакетиране на кисели млека, както и на машини за пакетиране на масло, изграждане на допълнителен хладилен склад, закупуване на компресор за захранване на предприятието с въздух и изграждане на нова инсталация от тръбопроводи тип ринг система, изграждане на фотоволтаична система за производство на електрическа енергия. Ангажиментът ни към "Ел Би Булгарикум" е професионален и пълноценен, подчерта министър Петко Николов.

Изпълнителният директор на дружеството Живко Живков заяви, че предприятието разполага със собствени средства, като намеренията са част от инвестициите да се реализират чрез кандидатстване по различните оперативни програми на Европейския съюз. Месечните разходи за вода, електрическа енергия и дизелово гориво са огромни. Като добри ръководители и стопани сме длъжни да ги намалим, допълни Живков. Докато аз съм ръководител като суровина ще се използва единствено българско мляко, отбеляза изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум".

От Българската народна банка (БНБ) потвърдиха, че са доставили специализираната хартия за бюлетините за машинно гласуване и тя отговаря на всички зададени изисквания от Централната избирателна комисия (ЦИК) и от производителя на машините за гласуване – „Смартматик Интернешънъл холдинг Б.В.“.

"Печатница на БНБ" АД е получила от ЦИК съответните изисквания и стриктно се е придържала към тях, се посочва в прессъобщение на банката. Параметрите на специализираната хартия за машинно гласуване се посочват и във всяка обществена поръчка за избори в България. Мостри от доставената хартия са предоставени на ЦИК преди подписване на договор за изпълнение на обществената поръчка, придружени със сертификат на производителя и с протокол от изпитване в независима акредитирана лаборатория, става ясно още от съобщението. Избраната фирма за доставка на специализираната хартия за

Зачестили са сигналите и жалбите за нарушения на Закона за защита от шума в околната среда в Добрич, съобщават от областната администрация.

Поради тази причина областният управител Румен Русев е инициирал и провел среща с представители на Областната дирекция на МВР и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Добрич и експерти от общините в областта, които пряко имат отношение със спазването на разпоредбите и контрола.

Според Русев не е допустимо едни и същи да са нарушителите, които подлагат на тормоз жителите в областта като не спазват закона. 

От областната администрация информират, че в хода на работните срещи е станало ясно, че липсата на синхронизация на общинските наредби за опазване на обществения ред с изискванията на Закона за защита от шума в околната среда, е една от основните причини да не се осъществява ефективен контрол. 

Проблемите, при

Започна седмица на отворени врати за безплатни профилактични прегледи за туберколоза в Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) във Враца, информираха от Регионалната здравна инспекция в областния град.

Инициативата се провежда за трети път тази година, каза   д-р Биляна Василева – началник на „Консултативно-диагностично отделение“ в болницата. Тя допълни, че се наблюдава тенденция за намаляване на броя на болните от туберкулоза в сравнение с данни от преди ковид пандемията. "Днес все още няма пациенти за безплатни прегледи, но се надявам до края на седмицата да имаме посетители", информира още Василева. 

Всеки работен ден от 8:00 – 14:00 ч., от днес до 20 септември, в поликлиниката на СБАЛПФЗ – Враца се провеждат изследвания чрез анкета и консултации. При съмнение за туберколоза се изв

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на партия „Движение за права и свободи“ срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрацията на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

 Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Делото бе образувано по жалба на партия ДПС, подадена чрез адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров.

Според съда обаче жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд.

Вчера върховните магистрати оставиха без разглеждане и други две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия. 

Трябва да се действа превантивно и поради тази причина решихме да изпратим писма на областните управители, които от своя страна да се свържат с кметовете на населените места и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. 

„От каквото има нужда, ще бъде направено. Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента, но не може само да разчитаме на благоразположението на природата и на късмета. Затова вършим всичко, което трябва“, посочи служебният премиер. 

„Още вчера сме се свързали с областните управители по течението на река Дунав в България, защото виждаме, че има притеснения. Вчера се е вдигнало нивото на реката в Будапеща, а валежите в Австрия оказват своето влияние. Като се следят процесите е очевидно, че и тук ще се пови

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време ...
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана. На общ ...
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, ка ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:23 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
9439
Икономика

Министерството на икономиката има за цел да подобри производствената база на "Ел Би Булгарикум" във Видин, каза министър Петко Николов

Усилията на министерството икономиката и индустрията (МИИ) и на ръководството на "Ел Би Булгарикум" ЕАД са насочени към подобряване на производствената база във Видин, която ще развиваме и занапред.Това заяви министър Петко Николов, който е на работно посещение в базата на дружеството в дунавския град. Той беше придружаван от изпълнителния директор на "Ел Би Булгарикум" Живко Живков.

| 03 Септември 2024, 15:50 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Министерството на икономиката има за цел да подобри производствената база на
Министерството на икономиката има за цел да подобри производствената база на "Ел Би Булгарикум" във Видин, каза министър Петко Николов
Снимка © БТА

Усилията на министерството икономиката и индустрията (МИИ) и на ръководството на "Ел Би Булгарикум" ЕАД са насочени към подобряване на производствената база във Видин, която ще развиваме и занапред. Това заяви министър Петко Николов, който е на работно посещение в базата на дружеството в дунавския град. Той беше придружаван от изпълнителния директор на "Ел Би Булгарикум" Живко Живков.

Трима души са загинали, а 33-ма са ранени при 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР на сайта си.

В София са станали две тежки и 27 леки пътни произшествия. Ранени са петима души.

От началото на септември в страната са регистрирани 310 тежки катастрофи с 18 загинали и 414 ранени. От началото на годината 316 души са загинали, а 6378 са ранени при 5074 тежки пътни инциденти. В сравнение с данните за същия период на миналата година се отчитат 53 жертви на пътя по-малко.

 

"Дни на отворените бутилки" ще има във Винпром - Троян от 21 до 23 септември, съобщи на пресконференция Михал Капоун, изпълнителен директор на фирмата за спиртни напитки.

Инициативата е във връзка с Български фестивал на сливата - 2024, на който предприятието е традиционен партньор. 

Фирмата ще отвори врати за посетителите на фестивала, които желаят да се запознаят с начина, по който се произвежда един от най-емблематичните за този край продукти – троянската сливова ракия. Те ще могат да опитат най-добрите селекции от троянска сливова ракия на фирмата, да се насладят на различни сливови продукти и да научат повече за процеса на производство.

Екскурзиите ще се провеждат четири пъти дневно. Осигурен е безплатен транспорт с автобус от центъра на Троян и обратно. За всички посетители над 18 години са подготвени специални изненади. 

По време на ф

Общинският съвет в Свищов гласува на днешното извънредно заседание точката „Изработване на Проект за изменение на Подробен устройствен план (ПУП) – План за регулация (ПР) за изменение на уличната регулация в участъка от осова точка 972 до осова точка 623, по действащия регулационен план на гр. Свищов“. Това беше и единствената точка в дневния ред на общинските съветници. 

Изменението е във връзка с изготвен технически проект за основен ремонт на ул. „33-ти Свищовски полк“, част от трасето на Републикански път II-52. Точката бе приета с 28 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“.

Проектът предвижда изграждане на две нови кръгови кръстовища по ул. „33-ти Свищовски полк“, възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества в разглеждания уличен участък, подобряване на но

Два случая на туберкулоза са регистрирани в Бургаска област, показват данните на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас за периода 9-15 септември 2024 г. До предходната отчетна седмица в областта няма нито един регистриран случай на заболяването. Последната регистрация на туберкулоза в Бургаско е от последната отчетна седмица на август с потвърдени два случая на заразени.

Потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в Бургаска област са 20, с ХИВ инфекция – три, а четири души са установени с варицела. С по един потвърден случай са коклюш, вирусен хепатит, марсилска треска и остра вяла парализа, пише в бюлетина, публикуван на сайта на РЗИ - Бургас за периода 9-15 септември. Няма регистриран случаи на западнонилска треска, морбили и маймунска шарка.

С остри респираторни заболявания са установени 189 души в областта. Новооткритите случаи на ентероколит в Бургаска

Община Стара Загора организира поднасяне на венци и цветя по повод 149-ата годишнина от Старозагорското въстание, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Честването ще се проведе днес от 11:00 часа, като едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Кольо Ганчев, паметника на Старозагорското въстание и паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов. В знак на преклонение пред делото на организаторите и участниците в бунта от есента на 1875 г., на събитието ще присъстват представители на местните и държавните институции.

Кратка беседа пред паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов ще представи Петьо Мирчев, уредник в отдел „История на българските земи XV-XIX в.“ на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Възпитаници на Основно училище „Кольо Ганчев“ ще рец

Преди време се появи информация за това, че се изгражда друга производствена база на друго място. Дори Общинският съвет - Видин е приел декларация в този контекст, отбеляза министър Николов. Той подчерта, че няма идея за изграждане на друга производствена база и допълни, че във връзка с подписването на нов договор с японската компания "Мейджи" ще бъде изградена нова научна лаборатория за допълнителни щамове в София. "Ел Би Булгарикум" има една производствена база и тя е във Видин, категоричен беше министърът.

Искам да поздравя служителите на дружеството с производствените резултати, които са постигнали през последните няколко месеца, отбеляза министър Николов. "Ел Би Булгарикум" е с най-добрите месечни резултати за юни и юли за последните пет години. Според министъра това се дължи на новото ръководство и преди всичко на самите служители. Към днешна дата сме предприели всички необходими действия за изпълнение на поетите ангажименти. През май на среща с ръководството и синдикатите поехме ангажимент за вдигане на заплатите с 10 на сто и го направихме. Сега сме на прага да конкретизираме начина за увеличаване на заплатите с до 20 на сто, така че общото увеличение да достигне 30 на сто, каза министърът. Нашата цел е и да направим реализацията на произвежданата продукция по рентабилна. Това е задачата на ръководството и на членовете на борда на управление, с която те се справят, но считам, че в тази насока има още какво да се направи. По силна връзка между служителите и ръководството на дружеството е гаранцията за положителното развитие на дружеството, подчерта министър Николов.

"Ел Би Булгарикум" има разработена и одобрена бизнес програма за периода 2024-2026 г. Стратегическата цел е модернизация, подобряване на условията, вдигане на работните заплати и повече възможности за реализация на продукция. От този месец започва и модернизацията на производствената база във Видин, заяви министърът. Той посочи, че тя ще бъде развивана и усъвършенствана поетапно, като предстои асфалтиране на двора, ремонт на приемащата рампа, хидроизолация на покрива на административната сграда, подмяна на централния водопровод, полагане на нови силови кабели от трафопоста до главните разпределителни табла, както и поставянето на генератор, изграждане на станция за пречистване и дезинфекция на вода с буферен резервоар към собствен водоизточник, закупуване на анализатори за физико-химични анализи на течни и полутечни млечни продукти, полагане на полимерни подови настилки в производството, облицовка на цокли, ремонт и подмяна на врати на хладилни камери, закупуване на нова автоматична линия за дозиране и пакетиране на кисели млека, както и на машини за пакетиране на масло, изграждане на допълнителен хладилен склад, закупуване на компресор за захранване на предприятието с въздух и изграждане на нова инсталация от тръбопроводи тип ринг система, изграждане на фотоволтаична система за производство на електрическа енергия. Ангажиментът ни към "Ел Би Булгарикум" е професионален и пълноценен, подчерта министър Петко Николов.

Изпълнителният директор на дружеството Живко Живков заяви, че предприятието разполага със собствени средства, като намеренията са част от инвестициите да се реализират чрез кандидатстване по различните оперативни програми на Европейския съюз. Месечните разходи за вода, електрическа енергия и дизелово гориво са огромни. Като добри ръководители и стопани сме длъжни да ги намалим, допълни Живков. Докато аз съм ръководител като суровина ще се използва единствено българско мляко, отбеляза изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум".

От Българската народна банка (БНБ) потвърдиха, че са доставили специализираната хартия за бюлетините за машинно гласуване и тя отговаря на всички зададени изисквания от Централната избирателна комисия (ЦИК) и от производителя на машините за гласуване – „Смартматик Интернешънъл холдинг Б.В.“.

"Печатница на БНБ" АД е получила от ЦИК съответните изисквания и стриктно се е придържала към тях, се посочва в прессъобщение на банката. Параметрите на специализираната хартия за машинно гласуване се посочват и във всяка обществена поръчка за избори в България. Мостри от доставената хартия са предоставени на ЦИК преди подписване на договор за изпълнение на обществената поръчка, придружени със сертификат на производителя и с протокол от изпитване в независима акредитирана лаборатория, става ясно още от съобщението. Избраната фирма за доставка на специализираната хартия за

Зачестили са сигналите и жалбите за нарушения на Закона за защита от шума в околната среда в Добрич, съобщават от областната администрация.

Поради тази причина областният управител Румен Русев е инициирал и провел среща с представители на Областната дирекция на МВР и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Добрич и експерти от общините в областта, които пряко имат отношение със спазването на разпоредбите и контрола.

Според Русев не е допустимо едни и същи да са нарушителите, които подлагат на тормоз жителите в областта като не спазват закона. 

От областната администрация информират, че в хода на работните срещи е станало ясно, че липсата на синхронизация на общинските наредби за опазване на обществения ред с изискванията на Закона за защита от шума в околната среда, е една от основните причини да не се осъществява ефективен контрол. 

Проблемите, при

Започна седмица на отворени врати за безплатни профилактични прегледи за туберколоза в Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) във Враца, информираха от Регионалната здравна инспекция в областния град.

Инициативата се провежда за трети път тази година, каза   д-р Биляна Василева – началник на „Консултативно-диагностично отделение“ в болницата. Тя допълни, че се наблюдава тенденция за намаляване на броя на болните от туберкулоза в сравнение с данни от преди ковид пандемията. "Днес все още няма пациенти за безплатни прегледи, но се надявам до края на седмицата да имаме посетители", информира още Василева. 

Всеки работен ден от 8:00 – 14:00 ч., от днес до 20 септември, в поликлиниката на СБАЛПФЗ – Враца се провеждат изследвания чрез анкета и консултации. При съмнение за туберколоза се изв

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на партия „Движение за права и свободи“ срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрацията на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

 Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Делото бе образувано по жалба на партия ДПС, подадена чрез адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров.

Според съда обаче жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд.

Вчера върховните магистрати оставиха без разглеждане и други две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия. 

Трябва да се действа превантивно и поради тази причина решихме да изпратим писма на областните управители, които от своя страна да се свържат с кметовете на населените места и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. 

„От каквото има нужда, ще бъде направено. Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента, но не може само да разчитаме на благоразположението на природата и на късмета. Затова вършим всичко, което трябва“, посочи служебният премиер. 

„Още вчера сме се свързали с областните управители по течението на река Дунав в България, защото виждаме, че има притеснения. Вчера се е вдигнало нивото на реката в Будапеща, а валежите в Австрия оказват своето влияние. Като се следят процесите е очевидно, че и тук ще се пови

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.