Начало Контекст Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов ще присъства на отбелязването на 50-ата годишнина на АЕЦ "Козлодуй"
9499
Икономика

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов ще присъства на отбелязването на 50-ата годишнина на АЕЦ "Козлодуй"

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов ще присъства на честванията по повод 50 годишнината от пуска на първи блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от Министерството на енергетиката.Утре, 4 септември, тържествата ще се проведат в Ботевия парк в Козлодуй.

| 03 Септември 2024, 17:36 ч.
Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов ще присъства на отбелязването на 50-ата годишнина на АЕЦ
Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов ще присъства на отбелязването на 50-ата годишнина на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка © АЕЦ "Козлодуй"

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов ще присъства на честванията по повод 50 годишнината от пуска на първи блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от Министерството на енергетиката. Утре, 4 септември, тържествата ще се проведат в Ботевия парк в Козлодуй. 

Ръководството на Народното събрание да преосмисли позицията си и да намери място за осъществяване на изложба, показваща палестинската гледна точка за конфликта в Газа. Това призова лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна. 

Той посочи, че след като в средата на юли в сградата на Народното събрание беше направена изложба, посветена на войната в Близкия Изток, показваща израелската гледна точка, от „Възраждане“ заедно с Групата за приятелство с Палестина са поискали да се покаже и палестинската гледна точка. Той отбеляза, че конфликтът към настоящия момент е довел до смъртта на повече от 40 хиляди невинни цивилни жертви в Газа и в Западния бряг. Костадинов разказа, че на два пъти им е било отказано да ползват фоайето на парламента с различни аргументи – отпуск и предвидена друга изложба. Той посочи, че

Бус с 10 незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Шофьорът на буса не се е подчинил на полицейска заповед и е започнала гонка. Бусът се е ударил в друг автомобил, допълниха от СДВР. Транспортното средство е с румънска регистрация.

Една жена е откарана в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна“ с контузия на главата след удар между автомобила, който е управлявала и другия, в който е имало 11 мигранти, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ – София.

В превозното средство с незаконните мигранти медицинският екип е установил, че 17-годишно момиче е с оплаквания, наподобяващи паник атака, както и хипертонична криза. Оказана му е помощ на място. Нито един от мигрантите не е хоспитализиран.

Три жалби и един протест са подадени срещу присъдата на Адриан Антонов, обвинен за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор. Това съобщиха от съда.

На 4 юли Софийският градски съд осъди на девет години лишаване от свобода Адриан Антонов. След като на разпоредителното заседание той направи самопризнания и поиска процесът да се води по съкратен ред, а съдът се съгласи, присъдата на Антонов бе намалена с една трета. Така признатият за виновен бе осъден на шест години в затвора.

Два месеца по-късно пред апелативния съд вече са депозирани жалби от всички адвокати на пострадалите. Едните искат увеличаване на наказанието, а другите - втората инстанция да наложи най-тежката възможна присъда. 

Прокуратурата също не е съгласна с размера на наказанието. Държавното обвинение също иска по-тежко наказание, но и по-дълъг период, в който Антонов да бъде с отнета шофьорск

Заместник-кметът по транспорт на Пловдив Савина Петкова подаде оставка, съобщиха от Общинската администрация. Временно ресорът ще бъде поет от заместник-кмета по обществен ред и сигурност Ангел Славов.

Оставката й бе поискана миналата седмица от общинските съветници от сдружението "Браво, Пловдив", с които Петкова участва на местния вот и влезе в Общинския съвет. Причините, които изтъкнаха те, са несправяне с поверения ресор и съмнения за корупция.

Тогава Петкова коментира, че е изненадана от безпочвените обвинения и след разговор с кмета Костадин Димитров ще решат дали да остане на поста. 

Може би днес или утре ще бъде разчетена т.нар. черна кутия на падналия учебно-боен самолет L-39ZA, каза служебният премиер Димитър Главчев. Той отново изрази съболезнования към близките на загиналите двама пилоти.

Във връзка с трагичния инцидент на „Граф Игнатиево“ и дали трябва да има промени в командването на Военно-въздушните сили, Главчев заяви, че не може да каже дали трябва да има промени, или не, тъй като тече разследване. Той добави, че когато излязат резултатите от него, ще предприеме каквото е необходимо.

На въпрос дали се предвижда увеличение на бюджета на армията за следващата година служебният министър-председател отговори, че и в момента България изпълнява критерия на държава членка на НАТО и отделя 2% от брутния вътрешен продукт за отбранителните способности. Той допълни, че бюджетът показва политиките, които следва правителството, а настоящото

АЕЦ "Козлодуй" е изградена на брега на река Дунав, на 5 км от град Козлодуй, сочи информация на отдел "Справочна" на .

Тя е първата атомна централа в България и в Югоизточна Европа.

История на строителството

На 15 юли 1966 г. в София в правителствената резиденция "Лозенец" е подписана Спогодба между България и СССР за сътрудничество в изграждането на атомна електроцентрала в България. Две години по-късно с Разпореждане 413 на Министерският съвет от 1 ноември 1968 г. е одобрен и идейният проект за строежа на атомната електроцентрала. 

На 14 октомври 1969 г. е направена първата копка от строежа на атомната централа от Пенчо Кубадински, заместник-председател на Министерския съвет и министър на строежите и архитектурата. Предвидено е новата атомна електроцентрала да бъде с мощност 800 000 киловата и да произвежда годишно 5,6 милиарда киловатчаса електрическа енергия, което ще представлява 16,5 на сто от цялото електропроизводство на страната за 1975 година. 

Зачестили са сигналите и жалбите за нарушения на Закона за защита от шума в околната среда в Добрич, съобщават от областната администрация.

Поради тази причина областният управител Румен Русев е инициирал и провел среща с представители на Областната дирекция на МВР и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Добрич и експерти от общините в областта, които пряко имат отношение със спазването на разпоредбите и контрола.

Според Русев не е допустимо едни и същи да са нарушителите, които подлагат на тормоз жителите в областта като не спазват закона. 

От областната администрация информират, че в хода на работните срещи е станало ясно, че липсата на синхронизация на общинските наредби за опазване на обществения ред с изискванията на Закона за защита от шума в околната среда, е една от основните причини да не се осъществява ефективен контрол. 

Проблемите, при

Днес изтича срокът за регистрацията на партии и коалиции за частичните избори за кмет в село Бистрица, община Дупница, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Дупница. Срокът за регистрацията на кандидатите е 24 септември.

Изборът ще се състои на 20 октомври, а в селото ще има две избирателни секции.

До предсрочния вот се стигна, след като Общинската избирателна комисия в Дупница прекрати предсрочно пълномощията на Христо Христов като кмет на кметство Бистрица. Причина за това стана регистрирана на името му фирма, въпреки че по думите му тя не е осъществявала търговска дейност от 12 години.

Община Перник ще намали таксите за онлайн обслужване, стана ясно след проведено днес обществено обсъждане по темата.

Според предложението цените на административни услуги по електронен път ще бъдат намалени с десет процента, като същите няма да надвишават 20 лева. 

По време на общественото обсъждане директорът на Международния младежки център (ММЦ) Радостина Раданова внесе предложение, с което бе подложено на обсъждане и изменението на Наредба №2 във връзка с определянето на цените за наемане и настаняване на външни ползватели на центъра. 

Така за предоставяне на нощувки настаняването в двойна стая ще струва 80 лв., а единичното 50 лв. Фиксирани са и такси за наемане и на озвучителна техника, възлизаща на 60 лв. (за 60 мин.). ММЦ предлага използването и на допълнителни услуги и приспособления, сред които шатра, маса за кетъринг, стативи за изложби, лапто

Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат при семействата си. Това съобщи Йончева на своята страница във Фейсбук и публикува снимки от срещата.

По-рано днес тя написа, че се намира в Йемен в опит да се срещне с българите от товарния кораб - капитана Любомир Чанев и старши помощник-капитана Данаил Веселинов. Двамата, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хусите от 19 ноември 2023 г., посочва евродепутатът.

„В Йемен бях посрещната с изключително уважение. Проведох среща с министъра на външните работи на Сана Jamal Amer, както и с неговия заместник Abdul Wahed Abu Rass. В разговорите с тях изтъкнах, че България е признала Палестинската държава още през 1988 г. Свидетелство за добрите отношения между двата народа е и фактът, ч

Парламентът на Косово отбеляза Международния ден на демокрацията под мотото „Ефективно управление на изкуствения интелект на всички нива“. Председателят на парламента Глаук Конюфца каза, че този ден е зов за внимание от страна на институциите за изграждане на политики и човешки капацитет. Същевременно беше казано, че сегашното правителство на Косово е нарушило демократичните ценности и е показало липса на отчетност, предаде агенция КосоваПрес.

Председателят на парламента на Косово Глаук Конюфца каза, че отбелязването на Международния ден на демокрацията е възможност да се подчертае значението на идеалите за свобода, равенство и справедливост.

„Във време, когато дезинформацията, за съжаление, набира все по-голямо влияние по света, глобалната тема за тазгодишния Международен ден на демокрацията от ООН е изкуственият интелект като инструмент за по-добро у

За нуждите на АЕЦ "Козлодуй" на брега на река Дунав е изградена най-мощната помпена станция в България, която ежесекундно подава по 120 куб. метра вода. 

На 6 април 1970 г. започва изграждането на главния корпус на АЕЦ "Козлодуй” с дължина 240 метра, ширина 105 метра и височина 40 метра. В него са разположени реакторната зала, машинното отделение, вентилационният център и електрическите устройства на 440-мегаватовите блокове. Широкомащабните строителни дейности и монтажи са осъществени по съветски и български проекти, част от които се внедряват за първи път в световната практика по строителството на атомни централи и представляват значителни инженерни постижения. Благодарение на новаторските за времето си решения Първи блок на атомната централа е построен и въведен в експлоатация за четири години и половина. 

В строителството участват колективите на 38 строителни и монтажни управления, организации и предприятия. Във върховите моменти на обекта работят по около 8000 души. В изграждането на атомната централа са вложени 31 000 тона арматура, използвани са 38 000 тона стоманени конструкции и са монтирани към 34 500 тона различни съоръжения. Основното оборудване е доставено от СССР, а отделните съоръжения от Германската демократична република, Чехословакия, Унгария и Румъния.

На 19 юни 1972 г. с кораба "Ташкент" от Съветския съюз пристига първият реактор за атомната електроцентрала. Той тежи 200 тона. Реакторът е спуснат в шахтата си в 15:35 ч. на 20 ноември 1972 г., а вторият - година по-късно, на 5 ноември 1973 г. Първата турбина с мощност 220 мегавата е пусната пробно в действие на 13 февруари 1974 г. 

На 30 юни 1974 г. в 6:54 ч. е осъществен физическият пуск на Първи енергоблок. На 24 юли 1974 г. в 22:01 ч. той е включен към енергийната система на България. На 26 август 1974 г. влиза в действие втората турбина на първи енергоблок с мощност 220 мегавата. 

На 4 септември 1974 г. председателят на Държавния съвет Тодор Живков. тържествено открива атомната електроцентрала. С това България става първата страна в Югоизточна Европа и една от първите в света, усвоили ядрената технология за производство на електроенергия. Това е и рождената дата на българската ядрена енергетика.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
В периода от 19 септември до 4 октомври Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана провежда цикъл от информационни срещи, съобщиха от ОИЦ - Монтана. Срещите са под формата ...
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Група варненци поискаха днес от Общината в града да бъдат създадени зоопатрули, които да следят за случаи на жестоко отношение към животните. По думите му заедно с Ина Маринова и т ...
Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен, няма колона от изчакващи автомобили
Трафикът на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата" е спокоен към този час. Няма колона от изчакващи автомобили, .  През почивните дни миналата седмица на пунк ...
При специализирана операция в Пловдив са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха от прокуратурата
При специализирана операция в Пловдив на 19 септември са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха на брифинг от Окръжната прокуратура.  В лек автомоб ...
Информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона ще се състоят на 27-и и 28 септември
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) организира информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона, Испания, които ще бъдат на 27-и и 28 с ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
В периода от 19 септември до 4 октомври Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана провежда цикъл от информационни срещи, съобщиха от ОИЦ - Монтана. Срещите са под формата ...
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев ще ръководи българска ...
Засилен интерес към ваксинирането срещу COVID-19 отчитат от РЗИ – Ямбол
Засилен интерес към ваксинацията срещу COVID-19 отчитат от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ямбол. Най-често желаят да се ваксинират хората над 60-65 години. През следващата ...
Изписаха от УМБАЛ Бургас мъж на 54 г., след месец в реанимация с опасност за живота
Мъж на 54 г. от Айтос е изписан от Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) в Бургас, след като беше хоспитализиран в реанимацията на болницата за месец с ...
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Група варненци поискаха днес от Общината в града да бъдат създадени зоопатрули, които да следят за случаи на жестоко отношение към животните. По думите му заедно с Ина Маринова и т ...
Тикер в 18:42 ч.
В периода от 19 септември до 4 октомври Областен информационен център (ОИЦ) &nda ...
Начало Контекст
9499
Икономика

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов ще присъства на отбелязването на 50-ата годишнина на АЕЦ "Козлодуй"

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов ще присъства на честванията по повод 50 годишнината от пуска на първи блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от Министерството на енергетиката.Утре, 4 септември, тържествата ще се проведат в Ботевия парк в Козлодуй.

| 03 Септември 2024, 17:36 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов ще присъства на отбелязването на 50-ата годишнина на АЕЦ
Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов ще присъства на отбелязването на 50-ата годишнина на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка © АЕЦ "Козлодуй"

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов ще присъства на честванията по повод 50 годишнината от пуска на първи блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от Министерството на енергетиката. Утре, 4 септември, тържествата ще се проведат в Ботевия парк в Козлодуй. 

Ръководството на Народното събрание да преосмисли позицията си и да намери място за осъществяване на изложба, показваща палестинската гледна точка за конфликта в Газа. Това призова лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна. 

Той посочи, че след като в средата на юли в сградата на Народното събрание беше направена изложба, посветена на войната в Близкия Изток, показваща израелската гледна точка, от „Възраждане“ заедно с Групата за приятелство с Палестина са поискали да се покаже и палестинската гледна точка. Той отбеляза, че конфликтът към настоящия момент е довел до смъртта на повече от 40 хиляди невинни цивилни жертви в Газа и в Западния бряг. Костадинов разказа, че на два пъти им е било отказано да ползват фоайето на парламента с различни аргументи – отпуск и предвидена друга изложба. Той посочи, че

Бус с 10 незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Шофьорът на буса не се е подчинил на полицейска заповед и е започнала гонка. Бусът се е ударил в друг автомобил, допълниха от СДВР. Транспортното средство е с румънска регистрация.

Една жена е откарана в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна“ с контузия на главата след удар между автомобила, който е управлявала и другия, в който е имало 11 мигранти, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ – София.

В превозното средство с незаконните мигранти медицинският екип е установил, че 17-годишно момиче е с оплаквания, наподобяващи паник атака, както и хипертонична криза. Оказана му е помощ на място. Нито един от мигрантите не е хоспитализиран.

Три жалби и един протест са подадени срещу присъдата на Адриан Антонов, обвинен за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор. Това съобщиха от съда.

На 4 юли Софийският градски съд осъди на девет години лишаване от свобода Адриан Антонов. След като на разпоредителното заседание той направи самопризнания и поиска процесът да се води по съкратен ред, а съдът се съгласи, присъдата на Антонов бе намалена с една трета. Така признатият за виновен бе осъден на шест години в затвора.

Два месеца по-късно пред апелативния съд вече са депозирани жалби от всички адвокати на пострадалите. Едните искат увеличаване на наказанието, а другите - втората инстанция да наложи най-тежката възможна присъда. 

Прокуратурата също не е съгласна с размера на наказанието. Държавното обвинение също иска по-тежко наказание, но и по-дълъг период, в който Антонов да бъде с отнета шофьорск

Заместник-кметът по транспорт на Пловдив Савина Петкова подаде оставка, съобщиха от Общинската администрация. Временно ресорът ще бъде поет от заместник-кмета по обществен ред и сигурност Ангел Славов.

Оставката й бе поискана миналата седмица от общинските съветници от сдружението "Браво, Пловдив", с които Петкова участва на местния вот и влезе в Общинския съвет. Причините, които изтъкнаха те, са несправяне с поверения ресор и съмнения за корупция.

Тогава Петкова коментира, че е изненадана от безпочвените обвинения и след разговор с кмета Костадин Димитров ще решат дали да остане на поста. 

Може би днес или утре ще бъде разчетена т.нар. черна кутия на падналия учебно-боен самолет L-39ZA, каза служебният премиер Димитър Главчев. Той отново изрази съболезнования към близките на загиналите двама пилоти.

Във връзка с трагичния инцидент на „Граф Игнатиево“ и дали трябва да има промени в командването на Военно-въздушните сили, Главчев заяви, че не може да каже дали трябва да има промени, или не, тъй като тече разследване. Той добави, че когато излязат резултатите от него, ще предприеме каквото е необходимо.

На въпрос дали се предвижда увеличение на бюджета на армията за следващата година служебният министър-председател отговори, че и в момента България изпълнява критерия на държава членка на НАТО и отделя 2% от брутния вътрешен продукт за отбранителните способности. Той допълни, че бюджетът показва политиките, които следва правителството, а настоящото

АЕЦ "Козлодуй" е изградена на брега на река Дунав, на 5 км от град Козлодуй, сочи информация на отдел "Справочна" на .

Тя е първата атомна централа в България и в Югоизточна Европа.

История на строителството

На 15 юли 1966 г. в София в правителствената резиденция "Лозенец" е подписана Спогодба между България и СССР за сътрудничество в изграждането на атомна електроцентрала в България. Две години по-късно с Разпореждане 413 на Министерският съвет от 1 ноември 1968 г. е одобрен и идейният проект за строежа на атомната електроцентрала. 

На 14 октомври 1969 г. е направена първата копка от строежа на атомната централа от Пенчо Кубадински, заместник-председател на Министерския съвет и министър на строежите и архитектурата. Предвидено е новата атомна електроцентрала да бъде с мощност 800 000 киловата и да произвежда годишно 5,6 милиарда киловатчаса електрическа енергия, което ще представлява 16,5 на сто от цялото електропроизводство на страната за 1975 година. 

Зачестили са сигналите и жалбите за нарушения на Закона за защита от шума в околната среда в Добрич, съобщават от областната администрация.

Поради тази причина областният управител Румен Русев е инициирал и провел среща с представители на Областната дирекция на МВР и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Добрич и експерти от общините в областта, които пряко имат отношение със спазването на разпоредбите и контрола.

Според Русев не е допустимо едни и същи да са нарушителите, които подлагат на тормоз жителите в областта като не спазват закона. 

От областната администрация информират, че в хода на работните срещи е станало ясно, че липсата на синхронизация на общинските наредби за опазване на обществения ред с изискванията на Закона за защита от шума в околната среда, е една от основните причини да не се осъществява ефективен контрол. 

Проблемите, при

Днес изтича срокът за регистрацията на партии и коалиции за частичните избори за кмет в село Бистрица, община Дупница, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Дупница. Срокът за регистрацията на кандидатите е 24 септември.

Изборът ще се състои на 20 октомври, а в селото ще има две избирателни секции.

До предсрочния вот се стигна, след като Общинската избирателна комисия в Дупница прекрати предсрочно пълномощията на Христо Христов като кмет на кметство Бистрица. Причина за това стана регистрирана на името му фирма, въпреки че по думите му тя не е осъществявала търговска дейност от 12 години.

Община Перник ще намали таксите за онлайн обслужване, стана ясно след проведено днес обществено обсъждане по темата.

Според предложението цените на административни услуги по електронен път ще бъдат намалени с десет процента, като същите няма да надвишават 20 лева. 

По време на общественото обсъждане директорът на Международния младежки център (ММЦ) Радостина Раданова внесе предложение, с което бе подложено на обсъждане и изменението на Наредба №2 във връзка с определянето на цените за наемане и настаняване на външни ползватели на центъра. 

Така за предоставяне на нощувки настаняването в двойна стая ще струва 80 лв., а единичното 50 лв. Фиксирани са и такси за наемане и на озвучителна техника, възлизаща на 60 лв. (за 60 мин.). ММЦ предлага използването и на допълнителни услуги и приспособления, сред които шатра, маса за кетъринг, стативи за изложби, лапто

Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат при семействата си. Това съобщи Йончева на своята страница във Фейсбук и публикува снимки от срещата.

По-рано днес тя написа, че се намира в Йемен в опит да се срещне с българите от товарния кораб - капитана Любомир Чанев и старши помощник-капитана Данаил Веселинов. Двамата, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хусите от 19 ноември 2023 г., посочва евродепутатът.

„В Йемен бях посрещната с изключително уважение. Проведох среща с министъра на външните работи на Сана Jamal Amer, както и с неговия заместник Abdul Wahed Abu Rass. В разговорите с тях изтъкнах, че България е признала Палестинската държава още през 1988 г. Свидетелство за добрите отношения между двата народа е и фактът, ч

Парламентът на Косово отбеляза Международния ден на демокрацията под мотото „Ефективно управление на изкуствения интелект на всички нива“. Председателят на парламента Глаук Конюфца каза, че този ден е зов за внимание от страна на институциите за изграждане на политики и човешки капацитет. Същевременно беше казано, че сегашното правителство на Косово е нарушило демократичните ценности и е показало липса на отчетност, предаде агенция КосоваПрес.

Председателят на парламента на Косово Глаук Конюфца каза, че отбелязването на Международния ден на демокрацията е възможност да се подчертае значението на идеалите за свобода, равенство и справедливост.

„Във време, когато дезинформацията, за съжаление, набира все по-голямо влияние по света, глобалната тема за тазгодишния Международен ден на демокрацията от ООН е изкуственият интелект като инструмент за по-добро у

За нуждите на АЕЦ "Козлодуй" на брега на река Дунав е изградена най-мощната помпена станция в България, която ежесекундно подава по 120 куб. метра вода. 

На 6 април 1970 г. започва изграждането на главния корпус на АЕЦ "Козлодуй” с дължина 240 метра, ширина 105 метра и височина 40 метра. В него са разположени реакторната зала, машинното отделение, вентилационният център и електрическите устройства на 440-мегаватовите блокове. Широкомащабните строителни дейности и монтажи са осъществени по съветски и български проекти, част от които се внедряват за първи път в световната практика по строителството на атомни централи и представляват значителни инженерни постижения. Благодарение на новаторските за времето си решения Първи блок на атомната централа е построен и въведен в експлоатация за четири години и половина. 

В строителството участват колективите на 38 строителни и монтажни управления, организации и предприятия. Във върховите моменти на обекта работят по около 8000 души. В изграждането на атомната централа са вложени 31 000 тона арматура, използвани са 38 000 тона стоманени конструкции и са монтирани към 34 500 тона различни съоръжения. Основното оборудване е доставено от СССР, а отделните съоръжения от Германската демократична република, Чехословакия, Унгария и Румъния.

На 19 юни 1972 г. с кораба "Ташкент" от Съветския съюз пристига първият реактор за атомната електроцентрала. Той тежи 200 тона. Реакторът е спуснат в шахтата си в 15:35 ч. на 20 ноември 1972 г., а вторият - година по-късно, на 5 ноември 1973 г. Първата турбина с мощност 220 мегавата е пусната пробно в действие на 13 февруари 1974 г. 

На 30 юни 1974 г. в 6:54 ч. е осъществен физическият пуск на Първи енергоблок. На 24 юли 1974 г. в 22:01 ч. той е включен към енергийната система на България. На 26 август 1974 г. влиза в действие втората турбина на първи енергоблок с мощност 220 мегавата. 

На 4 септември 1974 г. председателят на Държавния съвет Тодор Живков. тържествено открива атомната електроцентрала. С това България става първата страна в Югоизточна Европа и една от първите в света, усвоили ядрената технология за производство на електроенергия. Това е и рождената дата на българската ядрена енергетика.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен, няма колона от изчакващи автомобили
При специализирана операция в Пловдив са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха от прокуратурата
Информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона ще се състоят на 27-и и 28 септември
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
На преден план
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември
Контекст
Засилен интерес към ваксинирането срещу COVID-19 отчитат от РЗИ – Ямбол
Контекст
Изписаха от УМБАЛ Бургас мъж на 54 г., след месец в реанимация с опасност за живота
В детайли
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Сфера
Удължава се срокът на инициативата "Идеи за града" на Столичната община
Сфера
ПП-ДБ отново ще предложат възнаграждението за особените представители в Закона за адвокатурата да се определя от съда
В детайли
Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен, няма колона от изчакващи автомобили
Местен фокус
Полиция и жандармерия поемат охраната на лозовите масиви в Пазарджишко
В детайли
При специализирана операция в Пловдив са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха от прокуратурата
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.