Начало Контекст Зачестяват инцидентите с електрически тротинетки на територията на област Добрич, съобщиха от полицията
10374
България

Зачестяват инцидентите с електрически тротинетки на територията на област Добрич, съобщиха от полицията

Зачестяват инцидентите с индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) на територията на област Добрич, каза по време на пресконференция днес началникът на сектор „Пътна полиция“ – Добрич главен инспектор Жулиян Минев. Той допълни, че днес се е провела специализирана полицейска операция по линия на пътната безопасност, като акцент са били именно водачите на ИЕПС - електрически тротинетки и велосипеди.По време на операцията е бил установен водач на електрическа тротинетка с алкохолна проба от 2,86 промила.

| 03 Септември 2024, 18:58 ч.
Зачестяват инцидентите с електрически тротинетки на територията на област Добрич, съобщиха от полицията
Зачестяват инцидентите с електрически тротинетки на територията на област Добрич, съобщиха от полицията
Снимка © Кореспонден на БТА в Добрич Павлина Живкова

Зачестяват инцидентите с индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) на територията на област Добрич, каза по време на пресконференция днес началникът на сектор „Пътна полиция“ – Добрич главен инспектор Жулиян Минев. Той допълни, че днес се е провела специализирана полицейска операция по линия на пътната безопасност, като акцент са били именно водачите на ИЕПС - електрически тротинетки и велосипеди. По време на операцията е бил установен водач на електрическа тротинетка с алкохолна проба от 2,86 промила. Това е станало в село Кранево. 

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза окръжният прокурор Недко Симов, който е и наблюдаващ досъдебното производство.

Припомняме, че инцидентът, при който загина 78-годишният Бойко Младенов от неделинското село Кочани, стана на 1 март, след спор за имот и прераснал в сбиване между двамата възрастни мъже.

Недко Симов уточни, че промяната на мярката е във връзка с подадена молба от обвиняемия. Прокурорът е преценил, че съобразявайки всички обстоятелства, в това число и влошено здравословно състояние, както и необходимост от посещение на болнични заведения, мярката трябва да бъде изменена. 

На Районното управление на МВР в Златоград е възложено да контролират изпълнението на мярката „подписка“ по постоянния

Политическите партии и коалиции постигнаха консенсус за състава на секционните избирателни комисии в община Шумен за предстоящите парламентарни избори, насрочени за 27 октомври, съобщиха от пресотдела на Община Шумен. За определените със заповед на кмета на Шумен проф. Христо Христов 127 избирателни секции, членовете на СИК са общо 1095 души.

По предварителното разпределение, с което всички представители на политическите сили се съгласиха, Коалиция „ГЕРБ-СДС“ ще има 43 председатели, 42 зам.-председатели и секретари и 208 членове в СИК (общо 335 места). Коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“ ще има 24 председатели, 25 зам.-председатели, 25 секретари и 118 членове в СИК (общо 192 места). Партия „Възраждане“ ще има 25 председатели, по 24 зам.-председатели и секретари и 114 членове в състава на СИК (общо 187 места). „Движ

Общинските съветници във Враца ще разгледат две предложения на Общинската администрация за поемане на дългосрочен дълг за реализация на инвестиции и осигуряване на съфинансиране по проекти. Точките са включени в дневния ред на предстоящото заседание на Общински съвет - Враца, публикуван на интернет страницата на съвета. Заседанието е насрочено за 24 септември. 

Първото предложение касае осигуряването на средства за реализация на одобрените инвестиции - "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца", "Внедряване на мерки за енергийна ефективност на Покрит плувен басейн", "Внедряване на мерки за енергийна ефективност за обект "Младежки дом - гр. Враца", "Енергийно обновяване на Спортна сграда "Покрит тенис корт" и "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана".

В докладната се посочва, че за осигуряване на съфин

Около 150 безработни участват днес в  „Обща трудова борса“, организирана от Дирекция „Бюро по труда“ (ДБТ), каза директорът Виолета Андреева По думите поканените отговарят на профила на работодателя и обявените работни места. В борсата нови работници и служители търсят 12 работодатели и социални партньори на ДБТ-Враца. 

Резултатите от инициативата ще бъдат обобщени по-късно, обясни Андреева и съобщи, че на 26 септември Дирекцията планира провеждането на още едно подобно събитие, с нови работодатели. „Целта е да има възможност търсещите работа да имат директен контакт с работодателите, на място да зададат своите въпроси, да научат условията, а и да разберат какви услуги предлага ДБТ“, коментира директорът.

Андреева обясни, че според законовите разпоредби, ако едно лице откаже подходяща работа, предложена му от „Бюрото

В общо 234 секции ще гласуват имащите право на глас от област Видин на предстоящите избори за народни представители на 27 октомври. Това става известно от решение на Районната избирателна комисия (РИК) – Видин за формиране на единните номера на избирателните секции в пети изборен район, публикувано на сайта на комисията.

Със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. В най-много секции ще се гласува във Видин – 120, в Белоградчик - 18 секции, в Бойница – пет, в Брегово - 12, в Грамада – в девет, в Димово –24, в Кула –12, в Макреш и Ново село –  по седем, в Ружинци и Чупрене – по десет.

РИК – Видин е определила броя членове на секционните избирателни комисии (СИК), като в секциите с до 500 избиратели включително комисиите ще бъдат от седем членове, а тези с над 500 изб

От началото на годината на територията на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Добрич  са станали четири тежки катастрофи с участието на ИЕПС, които са управлявани от тийнейджъри на възраст между 14 и 16 години. "За щастие водачите са само леко пострадали. Последният инцидент е от снощи в Добрич, само с материални щети", допълни Минев. 

В рамките на операцията са съставени два акта за установяване на административно нарушение на водачи на ИЕПС и осем глоби с фиш, информира още главен инспектор Жулиян Минев. 

Той допълни, че са установени седем деца под 16 години, които са нарушили Закона за движение по пътищата. Предстои да бъдат изпратени покани до родителите им за последващи действия от страна на полицията. 

Главен инспектор Жулиян Минев каза, че ОД на МВР - Добрич предприема и информационна кампания за водачите на ИЕПС и по-специално за децата и младите хора. Изработен е "Наръчник за управление на индивидуално електрическо превозно средство". Негови автори са инспектор Мая Василева от Детската педагогическа стая в Балчик и инспектор Здравко Дечев от Районно управление - Балчик.

Това е кратък полицейски наръчник, в който на няколко страници са описани основните изисквания, които водачите на тротинетки трябва да знаят при движение по пътищата, каза инспектор Василева. Тя посочи, че от работата си с деца е установила, че както те, така и техните родители, не са запознати с правилата в Закона за движение по пътищата, насочени конкретно към този тип индивидуални превозни средства.

Стихове от Атанас Далчев, прочетени от актьора Ириней Константинов, чуха присъстващите на откриването на паметната плоча на поета в родния му град Солун. Плочата, посветена на братята Атанас и Любомир Далчеви, е поставена е двора на българското Генерално консулство в Солун по съвместна инициатива на консулството с . 

Ириней Константинов, който е директор на Театър София и актьор с много записи на стихотворения на Атанас Далчев, прочете произведенията „Молитва“, „Към родината“ и „Кукувица“. 

От името на монети, посветени на 125-годишнината на , получиха Антон Марков - генерален консул на България в Солун, и Виктория Далчева - дъщеря на Атанас Далчев. 

На събитието присъстваха също Кирил Вълчев, генерален директор на ;  проф. Хюсейн Мевсим - професор по български език и литература в Анкарския университет, авто

Настоявам прокуратурата да разследва автентичността на подписите, събрани в подписка, инициирана от Инициативен комитет, срещу изграждането на Социален дом за хора с увреждания в с. Желязово, община Камено. Подал съм сигнал да прокуратурата, за да се установи дали става въпрос за документ с невярно съдържание, каза пред журналисти кметът на община Камено Жельо Вардунски.

Изказването му бе по повод твърдението на председателя на Инициативния комитет Емил Гепов, че жителите на селото са в готовност за протестни действия, ако Социалният център бъде преместен в селото. Към този момент домът се намира в с. Русокастро.

"Силно ме усъмни тази подписка, в която са събрани подписи на 109 души. Разпоредих на кмета на с. Желязово да бъдат проверени разписалите се лица. Оказа се, че трима от тях са в чужбина, а други близо 25-26 души нямат постоянен или настоящ адрес в селото. Не вяр

Окръжният съд в Сливен определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на трима мъже, обвинени за държане с цел разпространение на високорискови наркотици. Това съобщиха от Окръжна прокуратура - Сливен, по чието искане беше взета мярката.

Мъжете с инициали С.С., Д.Б. и С.С. са обвинени че са държали 477 грама метамфетамин, като и прекурсори и съоръжения за производство на високорискови наркотични вещества. Обвиняемите са действали в съучастие в качеството си на съизвършители.

Както съобщихме, тримата бяха задържани на 13 септември при специализирана операция на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), под ръководството на Окръжна прокуратура - Сливен.

Определението на Окръжен съд-Сливен подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Бургас.

Представители на община Мездра участваха в отбелязването на 20-ата годишнина от възобновяването на църквата в село Звонци, в Западните покрайнини, център на българското национално малцинство в община Бабушница, Република Сърбия. Това съобщиха от общинска администрация и припомниха, че родолюбивото начинание по възстановяването на църквата „Св. Илия“ е осъществено и с подкрепата на мездренската община.

След десетилетия разруха храмът е възстановен през периода 2004-2005 г. с дарение от строителни материали, осигурено след благотворителна акция, организирана от Община Мездра и Общинския съвет (ОбС) в Мездра. Христолюбивото дело е подкрепено финансово от 15 мездренски бизнесмени. Съграденият през 1895-1896 г. храм е преосветен на 17 септември 2005 г. - празникът на Св. мъченци София, Вяра, Надежда и Любов, в присъствието на официални гости от България, сред които и пре

Проблемът с почистването на речните корита в страната е изключително тревожен – не се вземат никакви мерки, каза министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за почистването на р. Батова при Природен резерват „Балата“.

От 2016 г. досега са извършени редица проверки от страна на Басейнова дирекция „Черноморски район“, в които е констатирано, че участък от реката не е почистен, а срокът на изпълнението на предписанието многократно се удължава след мотивирани искания от страна на областния управител поради липса на финансиране, каза още министър Димитров. За неизпълнение на предписание през 2022 г. и през 2023 г. на областния управител на Добрич са връчени акт за установяване на административно нарушение. През май 2024 г. е последната извършена проверка, след която е из

В наръчника е посочено също и какво е забранено за управляващите тротинетки, на каква възраст имат право да ги управляват, с какво трябва да се съобразяват и какво трябва да направят, ако се случи пътен инцидент, допълни Мая Василева.

Брошурата ще бъде представена в училищата като беседи, които от „Пътна полиция“ ще започнат от през началото на новата учебна година.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев ще ръководи българска ...
Политици и институции да се обединим за пресичане антибългарската кампания на политици от РСМ, написа Делян Пеевски
Всички български политици и институции трябва да се обединим, за да пресечем антибългарската кампания на политици от Република Северна Македония (РСМ), написа председателят на парл ...
В Кюстендил ще отбележат Празника на плодородието
Изложение на художествено аранжирани щандове с плодове и зеленчуци, арт ателиета, кулинарни демонстрации, работилници за деца, детски музикален фестивал, улица на занаятите и конце ...
Хора с увреждания от Търговище участваха в демонстративно занятие по пътна безопасност
Хора с увреждания от Търговище участваха в демонстративно занятие по пътна безопасност. Инициативата бе в рамките на Седмицата за пътна безопасност (16-22 септември), организирана ...
Момчето, пострадало при спречкване между младежи в Стара Загора, е със съмнения за мозъчно сътресение
Районната прокуратура в Стара Загора провежда разследване за причинена средна телесна повреда на 15-годишно момче. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.  Припо ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
В периода от 19 септември до 4 октомври Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана провежда цикъл от информационни срещи, съобщиха от ОИЦ - Монтана. Срещите са под формата ...
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев ще ръководи българска ...
Засилен интерес към ваксинирането срещу COVID-19 отчитат от РЗИ – Ямбол
Засилен интерес към ваксинацията срещу COVID-19 отчитат от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ямбол. Най-често желаят да се ваксинират хората над 60-65 години. През следващата ...
Изписаха от УМБАЛ Бургас мъж на 54 г., след месец в реанимация с опасност за живота
Мъж на 54 г. от Айтос е изписан от Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) в Бургас, след като беше хоспитализиран в реанимацията на болницата за месец с ...
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Група варненци поискаха днес от Общината в града да бъдат създадени зоопатрули, които да следят за случаи на жестоко отношение към животните. По думите му заедно с Ина Маринова и т ...
Тикер в 18:40 ч.
В периода от 19 септември до 4 октомври Областен информационен център (ОИЦ) &nda ...
Начало Контекст
10374
България

Зачестяват инцидентите с електрически тротинетки на територията на област Добрич, съобщиха от полицията

Зачестяват инцидентите с индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) на територията на област Добрич, каза по време на пресконференция днес началникът на сектор „Пътна полиция“ – Добрич главен инспектор Жулиян Минев. Той допълни, че днес се е провела специализирана полицейска операция по линия на пътната безопасност, като акцент са били именно водачите на ИЕПС - електрически тротинетки и велосипеди.По време на операцията е бил установен водач на електрическа тротинетка с алкохолна проба от 2,86 промила.

| 03 Септември 2024, 18:58 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Зачестяват инцидентите с електрически тротинетки на територията на област Добрич, съобщиха от полицията
Зачестяват инцидентите с електрически тротинетки на територията на област Добрич, съобщиха от полицията
Снимка © Кореспонден на БТА в Добрич Павлина Живкова

Зачестяват инцидентите с индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) на територията на област Добрич, каза по време на пресконференция днес началникът на сектор „Пътна полиция“ – Добрич главен инспектор Жулиян Минев. Той допълни, че днес се е провела специализирана полицейска операция по линия на пътната безопасност, като акцент са били именно водачите на ИЕПС - електрически тротинетки и велосипеди. По време на операцията е бил установен водач на електрическа тротинетка с алкохолна проба от 2,86 промила. Това е станало в село Кранево. 

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза окръжният прокурор Недко Симов, който е и наблюдаващ досъдебното производство.

Припомняме, че инцидентът, при който загина 78-годишният Бойко Младенов от неделинското село Кочани, стана на 1 март, след спор за имот и прераснал в сбиване между двамата възрастни мъже.

Недко Симов уточни, че промяната на мярката е във връзка с подадена молба от обвиняемия. Прокурорът е преценил, че съобразявайки всички обстоятелства, в това число и влошено здравословно състояние, както и необходимост от посещение на болнични заведения, мярката трябва да бъде изменена. 

На Районното управление на МВР в Златоград е възложено да контролират изпълнението на мярката „подписка“ по постоянния

Политическите партии и коалиции постигнаха консенсус за състава на секционните избирателни комисии в община Шумен за предстоящите парламентарни избори, насрочени за 27 октомври, съобщиха от пресотдела на Община Шумен. За определените със заповед на кмета на Шумен проф. Христо Христов 127 избирателни секции, членовете на СИК са общо 1095 души.

По предварителното разпределение, с което всички представители на политическите сили се съгласиха, Коалиция „ГЕРБ-СДС“ ще има 43 председатели, 42 зам.-председатели и секретари и 208 членове в СИК (общо 335 места). Коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“ ще има 24 председатели, 25 зам.-председатели, 25 секретари и 118 членове в СИК (общо 192 места). Партия „Възраждане“ ще има 25 председатели, по 24 зам.-председатели и секретари и 114 членове в състава на СИК (общо 187 места). „Движ

Общинските съветници във Враца ще разгледат две предложения на Общинската администрация за поемане на дългосрочен дълг за реализация на инвестиции и осигуряване на съфинансиране по проекти. Точките са включени в дневния ред на предстоящото заседание на Общински съвет - Враца, публикуван на интернет страницата на съвета. Заседанието е насрочено за 24 септември. 

Първото предложение касае осигуряването на средства за реализация на одобрените инвестиции - "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца", "Внедряване на мерки за енергийна ефективност на Покрит плувен басейн", "Внедряване на мерки за енергийна ефективност за обект "Младежки дом - гр. Враца", "Енергийно обновяване на Спортна сграда "Покрит тенис корт" и "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана".

В докладната се посочва, че за осигуряване на съфин

Около 150 безработни участват днес в  „Обща трудова борса“, организирана от Дирекция „Бюро по труда“ (ДБТ), каза директорът Виолета Андреева По думите поканените отговарят на профила на работодателя и обявените работни места. В борсата нови работници и служители търсят 12 работодатели и социални партньори на ДБТ-Враца. 

Резултатите от инициативата ще бъдат обобщени по-късно, обясни Андреева и съобщи, че на 26 септември Дирекцията планира провеждането на още едно подобно събитие, с нови работодатели. „Целта е да има възможност търсещите работа да имат директен контакт с работодателите, на място да зададат своите въпроси, да научат условията, а и да разберат какви услуги предлага ДБТ“, коментира директорът.

Андреева обясни, че според законовите разпоредби, ако едно лице откаже подходяща работа, предложена му от „Бюрото

В общо 234 секции ще гласуват имащите право на глас от област Видин на предстоящите избори за народни представители на 27 октомври. Това става известно от решение на Районната избирателна комисия (РИК) – Видин за формиране на единните номера на избирателните секции в пети изборен район, публикувано на сайта на комисията.

Със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. В най-много секции ще се гласува във Видин – 120, в Белоградчик - 18 секции, в Бойница – пет, в Брегово - 12, в Грамада – в девет, в Димово –24, в Кула –12, в Макреш и Ново село –  по седем, в Ружинци и Чупрене – по десет.

РИК – Видин е определила броя членове на секционните избирателни комисии (СИК), като в секциите с до 500 избиратели включително комисиите ще бъдат от седем членове, а тези с над 500 изб

От началото на годината на територията на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Добрич  са станали четири тежки катастрофи с участието на ИЕПС, които са управлявани от тийнейджъри на възраст между 14 и 16 години. "За щастие водачите са само леко пострадали. Последният инцидент е от снощи в Добрич, само с материални щети", допълни Минев. 

В рамките на операцията са съставени два акта за установяване на административно нарушение на водачи на ИЕПС и осем глоби с фиш, информира още главен инспектор Жулиян Минев. 

Той допълни, че са установени седем деца под 16 години, които са нарушили Закона за движение по пътищата. Предстои да бъдат изпратени покани до родителите им за последващи действия от страна на полицията. 

Главен инспектор Жулиян Минев каза, че ОД на МВР - Добрич предприема и информационна кампания за водачите на ИЕПС и по-специално за децата и младите хора. Изработен е "Наръчник за управление на индивидуално електрическо превозно средство". Негови автори са инспектор Мая Василева от Детската педагогическа стая в Балчик и инспектор Здравко Дечев от Районно управление - Балчик.

Това е кратък полицейски наръчник, в който на няколко страници са описани основните изисквания, които водачите на тротинетки трябва да знаят при движение по пътищата, каза инспектор Василева. Тя посочи, че от работата си с деца е установила, че както те, така и техните родители, не са запознати с правилата в Закона за движение по пътищата, насочени конкретно към този тип индивидуални превозни средства.

Стихове от Атанас Далчев, прочетени от актьора Ириней Константинов, чуха присъстващите на откриването на паметната плоча на поета в родния му град Солун. Плочата, посветена на братята Атанас и Любомир Далчеви, е поставена е двора на българското Генерално консулство в Солун по съвместна инициатива на консулството с . 

Ириней Константинов, който е директор на Театър София и актьор с много записи на стихотворения на Атанас Далчев, прочете произведенията „Молитва“, „Към родината“ и „Кукувица“. 

От името на монети, посветени на 125-годишнината на , получиха Антон Марков - генерален консул на България в Солун, и Виктория Далчева - дъщеря на Атанас Далчев. 

На събитието присъстваха също Кирил Вълчев, генерален директор на ;  проф. Хюсейн Мевсим - професор по български език и литература в Анкарския университет, авто

Настоявам прокуратурата да разследва автентичността на подписите, събрани в подписка, инициирана от Инициативен комитет, срещу изграждането на Социален дом за хора с увреждания в с. Желязово, община Камено. Подал съм сигнал да прокуратурата, за да се установи дали става въпрос за документ с невярно съдържание, каза пред журналисти кметът на община Камено Жельо Вардунски.

Изказването му бе по повод твърдението на председателя на Инициативния комитет Емил Гепов, че жителите на селото са в готовност за протестни действия, ако Социалният център бъде преместен в селото. Към този момент домът се намира в с. Русокастро.

"Силно ме усъмни тази подписка, в която са събрани подписи на 109 души. Разпоредих на кмета на с. Желязово да бъдат проверени разписалите се лица. Оказа се, че трима от тях са в чужбина, а други близо 25-26 души нямат постоянен или настоящ адрес в селото. Не вяр

Окръжният съд в Сливен определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на трима мъже, обвинени за държане с цел разпространение на високорискови наркотици. Това съобщиха от Окръжна прокуратура - Сливен, по чието искане беше взета мярката.

Мъжете с инициали С.С., Д.Б. и С.С. са обвинени че са държали 477 грама метамфетамин, като и прекурсори и съоръжения за производство на високорискови наркотични вещества. Обвиняемите са действали в съучастие в качеството си на съизвършители.

Както съобщихме, тримата бяха задържани на 13 септември при специализирана операция на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), под ръководството на Окръжна прокуратура - Сливен.

Определението на Окръжен съд-Сливен подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Бургас.

Представители на община Мездра участваха в отбелязването на 20-ата годишнина от възобновяването на църквата в село Звонци, в Западните покрайнини, център на българското национално малцинство в община Бабушница, Република Сърбия. Това съобщиха от общинска администрация и припомниха, че родолюбивото начинание по възстановяването на църквата „Св. Илия“ е осъществено и с подкрепата на мездренската община.

След десетилетия разруха храмът е възстановен през периода 2004-2005 г. с дарение от строителни материали, осигурено след благотворителна акция, организирана от Община Мездра и Общинския съвет (ОбС) в Мездра. Христолюбивото дело е подкрепено финансово от 15 мездренски бизнесмени. Съграденият през 1895-1896 г. храм е преосветен на 17 септември 2005 г. - празникът на Св. мъченци София, Вяра, Надежда и Любов, в присъствието на официални гости от България, сред които и пре

Проблемът с почистването на речните корита в страната е изключително тревожен – не се вземат никакви мерки, каза министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за почистването на р. Батова при Природен резерват „Балата“.

От 2016 г. досега са извършени редица проверки от страна на Басейнова дирекция „Черноморски район“, в които е констатирано, че участък от реката не е почистен, а срокът на изпълнението на предписанието многократно се удължава след мотивирани искания от страна на областния управител поради липса на финансиране, каза още министър Димитров. За неизпълнение на предписание през 2022 г. и през 2023 г. на областния управител на Добрич са връчени акт за установяване на административно нарушение. През май 2024 г. е последната извършена проверка, след която е из

В наръчника е посочено също и какво е забранено за управляващите тротинетки, на каква възраст имат право да ги управляват, с какво трябва да се съобразяват и какво трябва да направят, ако се случи пътен инцидент, допълни Мая Василева.

Брошурата ще бъде представена в училищата като беседи, които от „Пътна полиция“ ще започнат от през началото на новата учебна година.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември
Политици и институции да се обединим за пресичане антибългарската кампания на политици от РСМ, написа Делян Пеевски
В Кюстендил ще отбележат Празника на плодородието
Хора с увреждания от Търговище участваха в демонстративно занятие по пътна безопасност
Момчето, пострадало при спречкване между младежи в Стара Загора, е със съмнения за мозъчно сътресение
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
На преден план
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември
Контекст
Засилен интерес към ваксинирането срещу COVID-19 отчитат от РЗИ – Ямбол
Контекст
Изписаха от УМБАЛ Бургас мъж на 54 г., след месец в реанимация с опасност за живота
В детайли
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Сфера
Удължава се срокът на инициативата "Идеи за града" на Столичната община
Сфера
ПП-ДБ отново ще предложат възнаграждението за особените представители в Закона за адвокатурата да се определя от съда
В детайли
Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен, няма колона от изчакващи автомобили
Местен фокус
Полиция и жандармерия поемат охраната на лозовите масиви в Пазарджишко
В детайли
При специализирана операция в Пловдив са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха от прокуратурата
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.