Начало В детайли На 4 септември 1974 г. официално е открита АЕЦ „Козлодуй“
10131
Хроника

На 4 септември 1974 г. официално е открита АЕЦ „Козлодуй“

Преди 50 години, след 59 месеца строителство, официално е открита АЕЦ „Козлодуй“ – първата атомна централа на Балканите и в Югоизточна Европа.На церемонията по пускането в редовна експлоатация на Първи блок присъстват председателят на Държавния съвет на Народна република България и първи секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия Тодор Живков, министри, висши представители на БКП, извънредният и пълномощен посланик на СССР у нас Владимир Базовски, делегации от СССР и Румъния.

| 04 Септември 2024, 07:00 ч.
На 4 септември 1974 г. официално е открита АЕЦ „Козлодуй“
На 4 септември 1974 г. официално е открита АЕЦ „Козлодуй“
Снимка © Виолета Попова

Преди 50 години, след 59 месеца строителство, официално е открита АЕЦ „Козлодуй“ – първата атомна централа на Балканите и в Югоизточна Европа. На церемонията по пускането в редовна експлоатация на Първи блок присъстват председателят на Държавния съвет на Народна република България и първи секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия Тодор Живков, министри, висши представители на БКП, извънредният и пълномощен посланик на СССР у нас Владимир Базовски, делегации от СССР и Румъния. Вечерта преди официалното откриване се провежда тържествено връчване на ордени на участници в строителството. Орден „Георги Димитров“ – най-високото държавно отличие в социалистическа България, получават трима бригадири от екипа, построил централата, който в най-натоварените моменти достига около 8000 души – Иван Христов, Иван Стефанов и Димитър Петров. 

Скрити в пластмасови бидони 280 000 къса (14 000 кутии) контрабандни цигари откриха митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Лесово" в товарен автомобил, управляван от румънски гражданин. Контрабандните цигари са на стойност близо 100 000 лева, съобщиха от Агенция "Митници". 

Проверката е извършена при съвместна операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция "Митници", Главна дирекция "Гранична полиция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Националната агенция за приходите.

Камионът с чужда регистрация пристигнал на граничния пункт на 16 септември. Румънският шофьор с инициали R. B. декларирал, че превозва транзитно пластмасови кутии и капаци от Турция за Германия през България. Товарът е обследван със специализирана рентгенова апаратура, направена е и физическа проверка. Митническите

Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Оряхово“, „Никопол", „Кардам“ и „Дуранкулак" е интензивен на изход от страната за товарни автомобили.

Поради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП

Аз лично съм малко разочарована, защото очаквах някои от по-ресурсните ресори да получи България. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която коментира предложения ресор за българския еврокомисар Екатерина Захариева – стартъпи, изследвания и иновации. 

„Искам да пожелая много успех на Екатерина Захариева. Изпитът пред Европейския парламент и съответните комисии никак няма да бъде лесен“, посочи Йотова.  

„Не поста прави човека, а човекът прави поста. Разчитам, че тя ще има много добри взаимоотношения със своя румънски колега, която очевидно ще бъде шапката над българския ресор, както и с поне трима-четирима еврокомисари, в чиито ресори има съприкосновение с портфолиото, което получи България“, каза още вицепрезидентът. 

Илияна Йотова посочи, че се е надявала страната ни да получи ресор регионална и к

От днес до 22 септември ще се проведе Европейската седмица на мобилността, в рамките на която ще има различни инициативи в страната. Целта е да се насърчи участието на общините, училищата, неправителствените и бизнес организации в събития за постигане на устойчива градска мобилност, които водят до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътнотранспортните произшествия и здравословните проблеми, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Акцентът тази година е върху споделеното пространство. Оттам призоваха повече градове да се включат в тазгодишната кампания.

Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) ще се включат в Европейската седмица на мобилността. На места служителите на РИОСВ ще дадат личен пример за опазване на околната среда, като изберат да се придвижват с велосипед до работното място, става ясно от прог

Днес на територията на община Габрово ще се извърши дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Карантинният период на мероприятията е 24 часа, съобщават от Община Габрово.

Срещу кърлежи ще бъдат обработени озеленените площи, както и местата за масов отдих и разходки като паркове и градини. Комплекс от мерки и мероприятия за унищожаване на гризачите вредители (дератизация) ще бъде извършен спрямо 144 броя канални шахти, също и по бреговата ивица по поречието на реките Янтра и Синкевица. Дезинфекция ще бъде извършена и на откритите пясъчници и съоръжения на открити детски и фитнес площадки на територията на общината, посочват от местната администрация. 

Мероприятията по дезакаризация на тревните площи ще се извърши с бицида „Айкън 10 КС“, пиретроиден инсектицид, ефективен срещу кърлежи и бълхи и нискотоксичен за нецелеви организми, посочват от Община Габрово.

„България светна. И нощно време всеки българин или гост може (от) самолет да разпознае очертанията на Нова България по нейните светлини.

България светна с труда и усилията на тези нейни строители, които бяха расли на газова лампа и свещи, в тъмни села и неосветени крайни квартали на градовете. Под мигащи крушки с оскъдно и прескъпо електричество.

Енергетиката наистина се превърна във важен отрасъл с изключително значение за изграждането на материално-техническата база на социализма“, заявява в речта си при откриването Тодор Живков.

„От козлодуйския бряг на тихия бял Дунав тръгнаха потоците от атомна електроенергия и светлина“

Другарят Тодор Живков откри първата българска атомна електроцентрала

Подобен език е изключително недопустим, особено в контекста на кандидатурата на Република Северна Македония (РСМ) за член на ЕС. Така коментира в парламента Иван Иванов от „БСП за България“ телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на РСМ Александър Николоски, в което той критикува липсата на знамето на РСМ в българското президентство при посещението миналата седмица на държавния глава Гордана Силяновска-Давкова.

Според депутата подобно говорене по никакъв начин не допринася за подобряване на добросъседските отношения. Напротив, подобен изказ „може да ги взриви тотално, защото България направи всичко възможно да се намери правилният път за македонската държава да стане член на ЕС, включително и договора за добросъседство между двете страни и не се изпълнява от тях", каза Иванов. Мисля, че Министерството на външните работи (МВнР) трябва да и

Творческа седянка за изработка на цветя от вълна с техниката „филц с игла“ ще бъде организирана на 22 септември в залата на Македоно-българската източноправославна църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада. Това съобщи за рубриката „БГ Свят“ инициаторът и ръководител на творческата работилница Ваня Попова. 

„На 22 септември в 13:00 ч. местно време ще бъде организирана поредната наша творческа седянка, по време на която ще презентирам техниката за изработка на цветя от вълна“, сподели Ваня Попова. 

От споделената информация става ясно още, че всички необходими материали и инструменти за работа с филц ще бъдат осигурени, а който желае, може да занесе „нещо за хапване и обща почерпка“. 

„Всеки е добре дошъл да си измайстори сам аксесоар за коса, брошка за дреха, гривна или обеци

Инициативата на Областната администрация в Габрово ще разкаже пет нови вдъхновяващи истории във втората отворена за публиката среща. Тя ще се състои на 20 септември от 15:00 ч. в габровската зала „Възраждане“. Това съобщиха организаторите на събитието. 

Говорители ще бъдат Християн Стоянов, Павел Владев, Васи Маринова - Късева, Преслава Драганова и Александър Савеков. Събитието е с вход свободен и посетителите могат да задават въпроси на говорителите. 

Инициативата ще покаже на младежите от област Габрово различни вдъхновяващи примери за намиране на пътя към успеха, ще ги мотивира, вдъхнови и даде възможност да чуят от първо лице за всички „подводни камъни“, които се крият по пътя към постигането на поставената цел. Събитието се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността, а обединяващата частица между петимата лектори е сп

Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата им, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

След получени сигнали заместник-кметът по строителството Иван Василев лично посети вчера обекта, за да се увери как протичат ремонтните дейности и дали се спазват обещаните ангажименти към жителите на района за достъп до домовете им. Още преди да започнат строителните работи, фирмата изпълнител пое ангажимент строителството да се извършва на етапи с цел да се създават минимални затруднения за жителите. Този ангажимент обаче не беше спазен, което доведе до сериозни неудобства за хората в района. Те бяха принудени да преминават през калта  без осигурена алтернатива за достъп до домовете си, посочват общината.

След проведената среща на терен, в 200-метровия участък вече е изградена нова временна на

В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на страницата си във Фейсбук. Това стана след среща, организирана от председателя на ДПС Джевдет Чакъров днес в София, на която беше обсъдена актуалната политическа обстановка в партията и в страната.

„Ние учредителите и строителите на структурите на Движението за права и свободи, подтикнати от ситуацията в нашата партия и в страната, изразяваме своето притеснение от завладяната държава. Споделяме тревогата на обществото от дейността на правораздавателните органи и намесата им в политическия живот“, се казва в декларацията.

Според подкрепилите документа, гражданите губят доверието си към политическата система и държавните институции, за което способствала и пасивността на останалите пол

Атомна електроцентрала „Козлодуй“, 4 септември 1974 г. /спец. кор. Христо Тотев и Емил Борисов/ Над рано пробудилата се козлодуйска равнина утрото днес дойде с лъчезарието и бодростта на победната радост от подвига на седемхилядната армия строители, монтажници, проектанти, съветски и български специалисти, които само за 59 месеца тук изградиха и дадоха живот на първото атомно сърце на родината – АЕЦ „Козлодуй“ – първа на Балканите и в югоизточна Европа.

Днес Народна република България, овладяла силата на могъщия мирен атом с помощта на Съветския съюз встъпва в нова ера на развитието на своя електроенергиен баланс – ерата на ядрената енергетика. Началото на тази ера слага първа атомна – не само символ, но и живо въплъщение на животоносната българо-съветска дружба и братско всестранно единение.

От рано тази сутрин заприиждаха трудещи се от целия Врачански окръг.

Площадката пред главния вход бе препълнена от възторжено множество. (...)

На фасадата на бялата сграда се чете яркият лозунг „Дружба – вечна и нерушима“.

Веят се националните знамена на България и Съветския съюз и аленото партийно знаме.

Равнината кънти от песни, ечи празнична музика.

Сърдечно и възторжено, с възгласи в прослава на Партията, участниците в митинга посрещнаха първия секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков.

Тук са и кандидат-членът на Политбюро на ЦК на БКП и заместник-председател на Държавния съвет Пеко Таков, министърът на енергетиката Петър Данаилов, министърът на строежите и архитектурата Григор Стоичков, първи секретари на окръжни комитети на Партията, първият секретар на Централния комитет на ДКМС Енчо Москов, заместник-министри, обществени и културни дейци.

Присъства и извънредният и пълномощен посланик на СССР у нас Владимир Базовски.

За тържеството са пристигнали съветска делегация, водена от члена на колегиума на Госплан Михаил Первухин, както и румънска делегация, водена от първия заместник-министър на електроенергията на социалистическа република Румъния Адриан Джордкеску.

Митинга откри първият секретар на окръжния комитет на БКП Иван Сoколарски.

Министърът на енергетиката Петър Данаилов изнесе доклад за строежа на атомната електроцентрала „Козлодуй“ и за перспективите на развитието на българската енергетика.

Специално внимание той отдели на помощта на Съветския съюз за проектирането и съоръжаването на централата. (...)

„АЕЦ е израз на линията на Българската комунистическа партия за по-нататъшно сближаване и интеграция със Съветския съюз. Ние българските енергетици, сме дълбоко благодарни и безрезервно признателни на ЦК на КПСС, на съветското правителство, на прекрасните съветски хора за тази огромна и прекрасна братска помощ“.

Представител на комсомолците, които участваха в строежа и сега работят в експлоатацията на централата, рапортува за младежката им готовност да работят за пълно овладяване на технологическия процес и за предсрочно завършване на разширението на централата, която бе и остава младежки национален обект.

Сърдечно приветствие от името на съветското правителство и съветския народ към строителите, монтажниците, проектантите и специалистите, към всички участващи в митинга произнесе извънредният и пълномощен посланик на Съветския съюз у нас Владимир Базовски. Той подчерта, че централата е изградена и влезе в действие за рекордно кратки срокове. Благодарение сътрудничеството между двете страни – пример за нов тип дружески междудържавни отношения. „Съветските хора – каза посланикът Владимир Базовски – се радват на успехите на България, която през 30-те години от победата на деветосептемврийската социалистическа революция се превърна в развита промишлено-аграрна страна, КПСС, съветското правителство, съветските хора съдействат и ще съдействат занапред за разцвета на българско-съветската дружба, за по-нататъшното развитие на българо-съветското икономическо сътрудничество и ще правят всичко възможно това сътрудничество да се разширява и задълбочава в името на непрекъснатия разцвет на България под ръководството на Централния комитет на БКП начело с първия секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков“.

Посрещнат изключително сърдечно с възгласи в чест на Партията-ръководителка и на нерушимата българо-съветска дружба, вълнуваща реч произнесе другарят Тодор Живков. 

Речта бе изслушана с огромно внимание. Често бе прекъсвана с бурни продължителни ръкопляскания. С възгласи прославящи БКП, КПСС и животворната българо-съветска дружба, чиято рожба е първата атомна електроцентрала.

…Фанфари огласят равнината. Отекват топовни салюти, възвестяващи влизането в редовна експлоатация на първи реактор на Първа атомна. Звучи интернационалът.

Другарят Тодор Живков прерязва трикольорната лента.

Покорената от човешкия гений енергия на атома с безкористната помощ на Съветския съюз от днес официално се включва в далекопроводите на републиканската енергийна мрежа и се влива като нова могъща сила в заводи, предприятия. Влиза в българските домове.

Ден първи на Първа атомна...

Ден първи на атомното бъдеще на българската енергетика...

***

След тържеството се състоя сърдечна среща на другаря Тодор Живков с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“, на колектива на строителите, на колектива на проектантите, специалистите и експлоатацията.

На срещата присъстваха официалните лица и специални делегации, дошли за тържественото откриване на АЕЦ „Козлодуй“.

Началникът на строежа инж. Делчо Лулчев – герой на социалистическия труд връчи на другаря Тодор Живков възпоменателен златен медал на Министерството на енергетиката и рапорт-обещание от строителите, както и възпоменателен албум.

Той предаде на извънредния и пълномощен посланик на Съветския съюз Владимир Базовски благодарствен адрес от строителите до генералния секретар на Централния комитет на КПСС Леонид Илич Брежнев. Инж. Делчо Лулчев връчи на посланика възпоменателен златен медал на Министерството на енергетиката и възпоменателен албум.

Другарят Тодор Живков още веднъж приветства строителите и монтажниците, проектантите и специалистите, съветските братя, взели участие в проектирането, монтажа на централата и пожела нови успехи при по-нататъшното разширяване на АЕЦ „Козлодуй“ и строителството на нови атомни електроцентрали в България.

Приветствия поднесоха и ръководителят на съветската делегация Михаил Первухин, ръководителят на делегацията на СР Румъния Адриан Джорджеску и първият секретар на ОК на БКП Иван Соколарски.

***

Другарят Тодор Живков посети и разгледа с интерес уредената тук художествена изложба на народния художник Найден Петков, отразяваща трудовото ежедневие на строителите на първата атомна електроцентрала.

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
От 20 до 22 септември платформата за събития и креативни решения „Sтетика” гостува в град Белоградчик. Повече от 20 занаятчии, творци и производители участват в инициат ...
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче, където по-рано днес стана катастрофа с пострадали, съобщиха от Областната дирекция на М ...
В област Кюстендил засилено полицейско присъствие ще гарантира сигурността в предстоящите почивни дни
От Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Кюстендил са създали организация за недопускане на нарушения и пътни инциденти по време на почивните дни и тържествата по случай Независ ...
Общинският съвет в Каолиново актуализира бюджета и инвестиционната програма на общината за 2024 г. на днешното си заседание
Общинските съветници в Каолиново на днешното си заседание гласуваха докладната записка, предвиждаща актуализиране на бюджета, в това число и на инвестиционната програма на общината ...
Фондация „Вълшебен свят“ представи кампанията си за младежи "Мисли позитивно, победи омразата"
Фондация „Вълшебен свят“ представи кампанията си за младежи "Мисли позитивно, победи омразата". Тя беше представена от Костадин Крантев - председател на управителния съ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Засилен интерес към ваксинирането срещу COVID-19 отчитат от РЗИ – Ямбол
Засилен интерес към ваксинацията срещу COVID-19 отчитат от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ямбол. Най-често желаят да се ваксинират хората над 60-65 години. През следващата ...
Изписаха от УМБАЛ Бургас мъж на 54 г., след месец в реанимация с опасност за живота
Мъж на 54 г. от Айтос е изписан от Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) в Бургас, след като беше хоспитализиран в реанимацията на болницата за месец с ...
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Група варненци поискаха днес от Общината в града да бъдат създадени зоопатрули, които да следят за случаи на жестоко отношение към животните. По думите му заедно с Ина Маринова и т ...
Удължава се срокът на инициативата "Идеи за града" на Столичната община
Радвам се да споделя, че инициативата „Идеи за града“ предизвика силен интерес и удължихме срока за подаване на проекти до 30 октомври, написа кметът на София Васил Тер ...
ПП-ДБ отново ще предложат възнаграждението за особените представители в Закона за адвокатурата да се определя от съда
"Продължаваме промяната - Дeмократична България" (ПП-ДБ) отново ще предложат възнаграждението за особените представители, предвидени в Закона за адвокатурата, да се определя от съд ...
Тикер в 18:22 ч.
Засилен интерес към ваксинацията срещу COVID-19 отчитат от Регионалната здравна ...
Начало В детайли
10131
Хроника

На 4 септември 1974 г. официално е открита АЕЦ „Козлодуй“

Преди 50 години, след 59 месеца строителство, официално е открита АЕЦ „Козлодуй“ – първата атомна централа на Балканите и в Югоизточна Европа.На церемонията по пускането в редовна експлоатация на Първи блок присъстват председателят на Държавния съвет на Народна република България и първи секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия Тодор Живков, министри, висши представители на БКП, извънредният и пълномощен посланик на СССР у нас Владимир Базовски, делегации от СССР и Румъния.

| 04 Септември 2024, 07:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
На 4 септември 1974 г. официално е открита АЕЦ „Козлодуй“
На 4 септември 1974 г. официално е открита АЕЦ „Козлодуй“
Снимка © Виолета Попова

Преди 50 години, след 59 месеца строителство, официално е открита АЕЦ „Козлодуй“ – първата атомна централа на Балканите и в Югоизточна Европа. На церемонията по пускането в редовна експлоатация на Първи блок присъстват председателят на Държавния съвет на Народна република България и първи секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия Тодор Живков, министри, висши представители на БКП, извънредният и пълномощен посланик на СССР у нас Владимир Базовски, делегации от СССР и Румъния. Вечерта преди официалното откриване се провежда тържествено връчване на ордени на участници в строителството. Орден „Георги Димитров“ – най-високото държавно отличие в социалистическа България, получават трима бригадири от екипа, построил централата, който в най-натоварените моменти достига около 8000 души – Иван Христов, Иван Стефанов и Димитър Петров. 

Скрити в пластмасови бидони 280 000 къса (14 000 кутии) контрабандни цигари откриха митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Лесово" в товарен автомобил, управляван от румънски гражданин. Контрабандните цигари са на стойност близо 100 000 лева, съобщиха от Агенция "Митници". 

Проверката е извършена при съвместна операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция "Митници", Главна дирекция "Гранична полиция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Националната агенция за приходите.

Камионът с чужда регистрация пристигнал на граничния пункт на 16 септември. Румънският шофьор с инициали R. B. декларирал, че превозва транзитно пластмасови кутии и капаци от Турция за Германия през България. Товарът е обследван със специализирана рентгенова апаратура, направена е и физическа проверка. Митническите

Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Оряхово“, „Никопол", „Кардам“ и „Дуранкулак" е интензивен на изход от страната за товарни автомобили.

Поради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП

Аз лично съм малко разочарована, защото очаквах някои от по-ресурсните ресори да получи България. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която коментира предложения ресор за българския еврокомисар Екатерина Захариева – стартъпи, изследвания и иновации. 

„Искам да пожелая много успех на Екатерина Захариева. Изпитът пред Европейския парламент и съответните комисии никак няма да бъде лесен“, посочи Йотова.  

„Не поста прави човека, а човекът прави поста. Разчитам, че тя ще има много добри взаимоотношения със своя румънски колега, която очевидно ще бъде шапката над българския ресор, както и с поне трима-четирима еврокомисари, в чиито ресори има съприкосновение с портфолиото, което получи България“, каза още вицепрезидентът. 

Илияна Йотова посочи, че се е надявала страната ни да получи ресор регионална и к

От днес до 22 септември ще се проведе Европейската седмица на мобилността, в рамките на която ще има различни инициативи в страната. Целта е да се насърчи участието на общините, училищата, неправителствените и бизнес организации в събития за постигане на устойчива градска мобилност, които водят до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътнотранспортните произшествия и здравословните проблеми, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Акцентът тази година е върху споделеното пространство. Оттам призоваха повече градове да се включат в тазгодишната кампания.

Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) ще се включат в Европейската седмица на мобилността. На места служителите на РИОСВ ще дадат личен пример за опазване на околната среда, като изберат да се придвижват с велосипед до работното място, става ясно от прог

Днес на територията на община Габрово ще се извърши дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Карантинният период на мероприятията е 24 часа, съобщават от Община Габрово.

Срещу кърлежи ще бъдат обработени озеленените площи, както и местата за масов отдих и разходки като паркове и градини. Комплекс от мерки и мероприятия за унищожаване на гризачите вредители (дератизация) ще бъде извършен спрямо 144 броя канални шахти, също и по бреговата ивица по поречието на реките Янтра и Синкевица. Дезинфекция ще бъде извършена и на откритите пясъчници и съоръжения на открити детски и фитнес площадки на територията на общината, посочват от местната администрация. 

Мероприятията по дезакаризация на тревните площи ще се извърши с бицида „Айкън 10 КС“, пиретроиден инсектицид, ефективен срещу кърлежи и бълхи и нискотоксичен за нецелеви организми, посочват от Община Габрово.

„България светна. И нощно време всеки българин или гост може (от) самолет да разпознае очертанията на Нова България по нейните светлини.

България светна с труда и усилията на тези нейни строители, които бяха расли на газова лампа и свещи, в тъмни села и неосветени крайни квартали на градовете. Под мигащи крушки с оскъдно и прескъпо електричество.

Енергетиката наистина се превърна във важен отрасъл с изключително значение за изграждането на материално-техническата база на социализма“, заявява в речта си при откриването Тодор Живков.

„От козлодуйския бряг на тихия бял Дунав тръгнаха потоците от атомна електроенергия и светлина“

Другарят Тодор Живков откри първата българска атомна електроцентрала

Подобен език е изключително недопустим, особено в контекста на кандидатурата на Република Северна Македония (РСМ) за член на ЕС. Така коментира в парламента Иван Иванов от „БСП за България“ телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на РСМ Александър Николоски, в което той критикува липсата на знамето на РСМ в българското президентство при посещението миналата седмица на държавния глава Гордана Силяновска-Давкова.

Според депутата подобно говорене по никакъв начин не допринася за подобряване на добросъседските отношения. Напротив, подобен изказ „може да ги взриви тотално, защото България направи всичко възможно да се намери правилният път за македонската държава да стане член на ЕС, включително и договора за добросъседство между двете страни и не се изпълнява от тях", каза Иванов. Мисля, че Министерството на външните работи (МВнР) трябва да и

Творческа седянка за изработка на цветя от вълна с техниката „филц с игла“ ще бъде организирана на 22 септември в залата на Македоно-българската източноправославна църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада. Това съобщи за рубриката „БГ Свят“ инициаторът и ръководител на творческата работилница Ваня Попова. 

„На 22 септември в 13:00 ч. местно време ще бъде организирана поредната наша творческа седянка, по време на която ще презентирам техниката за изработка на цветя от вълна“, сподели Ваня Попова. 

От споделената информация става ясно още, че всички необходими материали и инструменти за работа с филц ще бъдат осигурени, а който желае, може да занесе „нещо за хапване и обща почерпка“. 

„Всеки е добре дошъл да си измайстори сам аксесоар за коса, брошка за дреха, гривна или обеци

Инициативата на Областната администрация в Габрово ще разкаже пет нови вдъхновяващи истории във втората отворена за публиката среща. Тя ще се състои на 20 септември от 15:00 ч. в габровската зала „Възраждане“. Това съобщиха организаторите на събитието. 

Говорители ще бъдат Християн Стоянов, Павел Владев, Васи Маринова - Късева, Преслава Драганова и Александър Савеков. Събитието е с вход свободен и посетителите могат да задават въпроси на говорителите. 

Инициативата ще покаже на младежите от област Габрово различни вдъхновяващи примери за намиране на пътя към успеха, ще ги мотивира, вдъхнови и даде възможност да чуят от първо лице за всички „подводни камъни“, които се крият по пътя към постигането на поставената цел. Събитието се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността, а обединяващата частица между петимата лектори е сп

Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата им, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

След получени сигнали заместник-кметът по строителството Иван Василев лично посети вчера обекта, за да се увери как протичат ремонтните дейности и дали се спазват обещаните ангажименти към жителите на района за достъп до домовете им. Още преди да започнат строителните работи, фирмата изпълнител пое ангажимент строителството да се извършва на етапи с цел да се създават минимални затруднения за жителите. Този ангажимент обаче не беше спазен, което доведе до сериозни неудобства за хората в района. Те бяха принудени да преминават през калта  без осигурена алтернатива за достъп до домовете си, посочват общината.

След проведената среща на терен, в 200-метровия участък вече е изградена нова временна на

В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на страницата си във Фейсбук. Това стана след среща, организирана от председателя на ДПС Джевдет Чакъров днес в София, на която беше обсъдена актуалната политическа обстановка в партията и в страната.

„Ние учредителите и строителите на структурите на Движението за права и свободи, подтикнати от ситуацията в нашата партия и в страната, изразяваме своето притеснение от завладяната държава. Споделяме тревогата на обществото от дейността на правораздавателните органи и намесата им в политическия живот“, се казва в декларацията.

Според подкрепилите документа, гражданите губят доверието си към политическата система и държавните институции, за което способствала и пасивността на останалите пол

Атомна електроцентрала „Козлодуй“, 4 септември 1974 г. /спец. кор. Христо Тотев и Емил Борисов/ Над рано пробудилата се козлодуйска равнина утрото днес дойде с лъчезарието и бодростта на победната радост от подвига на седемхилядната армия строители, монтажници, проектанти, съветски и български специалисти, които само за 59 месеца тук изградиха и дадоха живот на първото атомно сърце на родината – АЕЦ „Козлодуй“ – първа на Балканите и в югоизточна Европа.

Днес Народна република България, овладяла силата на могъщия мирен атом с помощта на Съветския съюз встъпва в нова ера на развитието на своя електроенергиен баланс – ерата на ядрената енергетика. Началото на тази ера слага първа атомна – не само символ, но и живо въплъщение на животоносната българо-съветска дружба и братско всестранно единение.

От рано тази сутрин заприиждаха трудещи се от целия Врачански окръг.

Площадката пред главния вход бе препълнена от възторжено множество. (...)

На фасадата на бялата сграда се чете яркият лозунг „Дружба – вечна и нерушима“.

Веят се националните знамена на България и Съветския съюз и аленото партийно знаме.

Равнината кънти от песни, ечи празнична музика.

Сърдечно и възторжено, с възгласи в прослава на Партията, участниците в митинга посрещнаха първия секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков.

Тук са и кандидат-членът на Политбюро на ЦК на БКП и заместник-председател на Държавния съвет Пеко Таков, министърът на енергетиката Петър Данаилов, министърът на строежите и архитектурата Григор Стоичков, първи секретари на окръжни комитети на Партията, първият секретар на Централния комитет на ДКМС Енчо Москов, заместник-министри, обществени и културни дейци.

Присъства и извънредният и пълномощен посланик на СССР у нас Владимир Базовски.

За тържеството са пристигнали съветска делегация, водена от члена на колегиума на Госплан Михаил Первухин, както и румънска делегация, водена от първия заместник-министър на електроенергията на социалистическа република Румъния Адриан Джордкеску.

Митинга откри първият секретар на окръжния комитет на БКП Иван Сoколарски.

Министърът на енергетиката Петър Данаилов изнесе доклад за строежа на атомната електроцентрала „Козлодуй“ и за перспективите на развитието на българската енергетика.

Специално внимание той отдели на помощта на Съветския съюз за проектирането и съоръжаването на централата. (...)

„АЕЦ е израз на линията на Българската комунистическа партия за по-нататъшно сближаване и интеграция със Съветския съюз. Ние българските енергетици, сме дълбоко благодарни и безрезервно признателни на ЦК на КПСС, на съветското правителство, на прекрасните съветски хора за тази огромна и прекрасна братска помощ“.

Представител на комсомолците, които участваха в строежа и сега работят в експлоатацията на централата, рапортува за младежката им готовност да работят за пълно овладяване на технологическия процес и за предсрочно завършване на разширението на централата, която бе и остава младежки национален обект.

Сърдечно приветствие от името на съветското правителство и съветския народ към строителите, монтажниците, проектантите и специалистите, към всички участващи в митинга произнесе извънредният и пълномощен посланик на Съветския съюз у нас Владимир Базовски. Той подчерта, че централата е изградена и влезе в действие за рекордно кратки срокове. Благодарение сътрудничеството между двете страни – пример за нов тип дружески междудържавни отношения. „Съветските хора – каза посланикът Владимир Базовски – се радват на успехите на България, която през 30-те години от победата на деветосептемврийската социалистическа революция се превърна в развита промишлено-аграрна страна, КПСС, съветското правителство, съветските хора съдействат и ще съдействат занапред за разцвета на българско-съветската дружба, за по-нататъшното развитие на българо-съветското икономическо сътрудничество и ще правят всичко възможно това сътрудничество да се разширява и задълбочава в името на непрекъснатия разцвет на България под ръководството на Централния комитет на БКП начело с първия секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков“.

Посрещнат изключително сърдечно с възгласи в чест на Партията-ръководителка и на нерушимата българо-съветска дружба, вълнуваща реч произнесе другарят Тодор Живков. 

Речта бе изслушана с огромно внимание. Често бе прекъсвана с бурни продължителни ръкопляскания. С възгласи прославящи БКП, КПСС и животворната българо-съветска дружба, чиято рожба е първата атомна електроцентрала.

…Фанфари огласят равнината. Отекват топовни салюти, възвестяващи влизането в редовна експлоатация на първи реактор на Първа атомна. Звучи интернационалът.

Другарят Тодор Живков прерязва трикольорната лента.

Покорената от човешкия гений енергия на атома с безкористната помощ на Съветския съюз от днес официално се включва в далекопроводите на републиканската енергийна мрежа и се влива като нова могъща сила в заводи, предприятия. Влиза в българските домове.

Ден първи на Първа атомна...

Ден първи на атомното бъдеще на българската енергетика...

***

След тържеството се състоя сърдечна среща на другаря Тодор Живков с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“, на колектива на строителите, на колектива на проектантите, специалистите и експлоатацията.

На срещата присъстваха официалните лица и специални делегации, дошли за тържественото откриване на АЕЦ „Козлодуй“.

Началникът на строежа инж. Делчо Лулчев – герой на социалистическия труд връчи на другаря Тодор Живков възпоменателен златен медал на Министерството на енергетиката и рапорт-обещание от строителите, както и възпоменателен албум.

Той предаде на извънредния и пълномощен посланик на Съветския съюз Владимир Базовски благодарствен адрес от строителите до генералния секретар на Централния комитет на КПСС Леонид Илич Брежнев. Инж. Делчо Лулчев връчи на посланика възпоменателен златен медал на Министерството на енергетиката и възпоменателен албум.

Другарят Тодор Живков още веднъж приветства строителите и монтажниците, проектантите и специалистите, съветските братя, взели участие в проектирането, монтажа на централата и пожела нови успехи при по-нататъшното разширяване на АЕЦ „Козлодуй“ и строителството на нови атомни електроцентрали в България.

Приветствия поднесоха и ръководителят на съветската делегация Михаил Первухин, ръководителят на делегацията на СР Румъния Адриан Джорджеску и първият секретар на ОК на БКП Иван Соколарски.

***

Другарят Тодор Живков посети и разгледа с интерес уредената тук художествена изложба на народния художник Найден Петков, отразяваща трудовото ежедневие на строителите на първата атомна електроцентрала.

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
В област Кюстендил засилено полицейско присъствие ще гарантира сигурността в предстоящите почивни дни
Общинският съвет в Каолиново актуализира бюджета и инвестиционната програма на общината за 2024 г. на днешното си заседание
Фондация „Вълшебен свят“ представи кампанията си за младежи "Мисли позитивно, победи омразата"
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Засилен интерес към ваксинирането срещу COVID-19 отчитат от РЗИ – Ямбол
Контекст
Изписаха от УМБАЛ Бургас мъж на 54 г., след месец в реанимация с опасност за живота
В детайли
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Сфера
Удължава се срокът на инициативата "Идеи за града" на Столичната община
Сфера
ПП-ДБ отново ще предложат възнаграждението за особените представители в Закона за адвокатурата да се определя от съда
В детайли
Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен, няма колона от изчакващи автомобили
Местен фокус
Полиция и жандармерия поемат охраната на лозовите масиви в Пазарджишко
В детайли
При специализирана операция в Пловдив са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха от прокуратурата
Сфера
Общинските съветници в Черноочене гласуваха предсрочното освобождаване на заместник-председателя на Общинския съвет
В детайли
Информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона ще се състоят на 27-и и 28 септември
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.