Начало Сфера Роман празнува 50 години от обявяването на населеното място за град
10356
България

Роман празнува 50 години от обявяването на населеното място за град

В Роман започва празник на местната идентичност по повод 50 години от обявяването на населеното място за град, съобщиха от Община Роман на официалната си Фейсбук страница.На събитието ще бъдат представени занаяти, местни обичаи, песни, танци, храни и напитки от региона, допълват от администрацията.

| 04 Септември 2024, 08:04 ч.
Роман празнува 50 години от обявяването на населеното място за град
Роман празнува 50 години от обявяването на населеното място за град
Снимка © Община Роман

В Роман започва празник на местната идентичност по повод 50 години от обявяването на населеното място за град, съобщиха от Община Роман на официалната си Фейсбук страница.

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, загинали в петък при катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA, са повишени посмъртно във военно звание. Това съобщи Министерството на отбраната на своята интернет страница.

На 13-и септември при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия.

Те са повишени посмъртно със заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов.

Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно формирование 52090 - Долна Митрополия, е повишен във военно звание „подполковник“.

Старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин – младши експерт III степен в

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) обжалва отказа на Софийска градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство за влиянието на Делян Пеевски върху прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на коалицията. От там уточниха, че сигналът е поддаден от народните представители на ПП-ДБ през юли във връзка с изказани твърдения от членове и ръководството на „Движението за права и свободи” за нарушаване на независимостта на българската прокуратура и употребата за изпълнение на политически поръчки от страна на Пеевски срещу тях, чрез оказване на принуда, засягане на частната собственост и неприкосновеност на граждани и техните семейства. Сигналът бе изпратен и до главния прокурор, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Софийската градска прокуратура.

От коалицията добавиха, че по този начин на практика се е потвърдило това, срещу което

Тридневен траур е обявен от днес във Въоръжените сили по заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов заради катастрофата с учебно-боен самолет L-39ZA на авиобаза „Граф Игнатиево“, съобщиха от Министерството на отбраната. В знак на почит към пилотите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, загинали при катастрофата, се забранява провеждането на празнични мероприятия, а планираните се отменят, добавиха от военното министерство.

По думите на служебния министър Атанас Запрянов пред Българската национална телевизия в петък, е намерена черната кутия на самолета и тя ще бъде разчетена. "За мен като министър на отбраната това е много тежък удар и ние сме съпричастни към мъката на близките на загиналите, и ние скърбим заедно с тях", каза Запрянов.

Пилотите загинаха при подготовка на демонстрационен полет, който трябваше да се проведе п

Близо 90% от пациентските организации не се чувстват адекватно представени като общност от пациенти при взимането на управленски решения в областта на здравеопазването. Това показват данните от онлайн анкета сред 50 адресата, от които 18 са активно действащи пациентски организации, каза пред журналисти Лидия Витанова, заместник-председател на Национален алианс „Редки Болести България".

Витанова участва в среща с представители на медиите на тема „Защо неадекватната регулация в пациентския сектор води до пропуснати обществени ползи?“. Всички анкетирани са отговорили утвърдително на въпрос дали биха искали да участват активно в процеса на взимане на решения в областта на здравеопазването. На въпрос дали нормативната рамка, регулираща представителността на пациентските организации, се нуждае от промяна, 83,3% от участниците в анкетата отговарят утвърдително, а 11%

Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) е уникален инструмент  за демократично участие, който дава възможност на гражданите да играят активна роля във формирането на политиките на Европейския съюз. Той осигурява видимост на определена кауза и възможност за консолидиране на транснационална подкрепа и обсъждания, привличане на вниманието на институциите и лобиране за съответната кауза на европейско и национално ниво. 

Европейската гражданска инициатива е „като термометър, който мери температурата на европейските граждани – как те виждат бъдещето, какво ги вълнува и какво смятат те, че не работи или може да се подобри по отношение на човешките права и тези на животните, околната среда, достъпността на инфраструктурата и много други теми“. Инициативата служи като мост между гражданите и европейските институции. Повече за нея в интервю разказа Ася Кавръ

На събитието ще бъдат представени занаяти, местни обичаи, песни, танци, храни и напитки от региона, допълват от администрацията. Празникът е под надслова „Живо наследство“ и е организиран от Местна инициативна група „Луковит – Роман“. Деца от детски градини и училища, самодейци от читалищата в региона се включват в тържеството. Вечерта е предвиден празничен концерт с участието на Невена Цонева. 

Към събитията, започнали на 2 септември с изложба „Път през годините“, от местната администрация са добавили и футболна среща между отборите „Искър 1934“ и „Оряхово 2021“. Мачът е предвиден за седми септември. 

Соня Тинчева – зам.-кмет на Община Роман, коментира, че в момента поминъкът в региона е предимно земеделие и животновъдство. Дърводобивната промишленост също е развита. 

В изданието: „XX-XXI век. Врачанска област“ (2001 г.) е записано, че първото промишлено предприятие датира от 1910 г., когато Васил Наумов завършва строителството на керамичната си фабрика. Съществувала е и въжарска фабрика. От 1925 г. до 1930 г. в Роман има 45 занаятчийски работилници. 

През 1939 г. влиза в действие ВЕЦ „Искра“ на р. Искър с мощност 140 к.с. (102 киловата), с която селото се електрифицира. До 1944 г. индустрията на Роман се представя от памукотекстилна фабрика на братя Бочеви, содолимонадената работилница на Нанко Панчев, мелницата на Георги Иванов, цигларниците на Наумов и Лалов. През септември 1924 г. се открива фабрика за обработка на тютюн, пише в книгата. 

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков и директорът на полицията в старата столица старши комисар  Димитър Машов обсъдиха подготовката на предстоящите парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

Срещата бе инициирана от областния управител, като целта му бе да провери на какъв етап е процесът по организация на вота. Старши комисар Машов увери, че подготовката вече е започнала и протича нормално. “Основната ни цел е да организираме провеждането на честни и прозрачни избори”, припомни областният управител. В отговор директорът на полицията обобщи, че неговите служители ще гарантират това. Той допълни също, че сигурността на целия процес ще бъде обезпечена от екипите на Областна дирекция (ОД) на МВР. “В Дирекцията създадохме и специален щаб във връзка с организацията на процеса, който ръководя лично. Такив

Пожар гори в местността Юрта в Свети Влас, община Несебър, . Сигналът на телефон 112 е подаден около 9:10 часа.

На мястото има две противопожарни коли с огнеборци, които гасят огъня. Към момента горят сухи треви и храсти.

 

Акция за насърчаване на разделното събиране и рециклиране на отпадъци от хартия, картон и пластмаса организира община Харманли под надслов „Заедно за природата“, съобщиха от пресслужбата на местната администрация. 

Този четвъртък от общинско дружество „Екоресурс- Харманли" канят всички деца, ученици и техните родители да участват в екоинициативата. В нея всеки, който предаде поне два килограма пластмаса и хартия ще получи награда, допълват от администрацията.

Предаването на материалите за рециклиране ще става в два мобилни пункта, разположени на различни места на територията на града. Отпадъците ще бъдат извозени до сепариращата инсталация за предварително третиране на регионално депо в Харманли, където ще се сортират и балират по класове. Непотребните опаковки, стари вестници и тетрадки ще постъпят за рециклиране и ще бъдат превърнати в суровини з

Преговарящите от парламентарно представените партии и коалиции приеха разпределението на състава на секционните избирателни комисии в Димитровград, предложено от кмета Иво Димов, без възражения по време на провелите се консултации, съобщиха от пресцентъра на общинска администрация.

За предстоящите на 27 октомври избори за Народно събрание на територията на община Димитровград ще бъдат сформирани 90 избирателните секции със 736 членове.

Най-много - 219 места в секционните избирателни комисии са отредени за Коалиция ГЕРБ-СДС. Тя ще има по 30 председателски места, заместник – председателски и секретарски места, и 129 членове. 

Общо 125 са места за "Продължаваме промяната - Демократична България" с 18 председателски, 17 заместник - председателски позиции, 18 секретари и 72 членове. 

Политическа партия „Възраждане” има 122 места, от к

Тази година приоритет за нас е ограничаването на замърсяванията с отпадъци и премахването на нерегламентираните сметища,  каза служебният министър на околната среда и  водите Петър Димитров, който днес се включи в акция по почистване на морското дъно във Варненския залив край нос Галата. Това съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Избрахме плажа на Аспарухово, защото той е третият по замърсеност в България и трябва да вземем мерки по опазването на дюните, които се намират зад него, обясни министърът, цитиран в съобщението.  Димитров отбеляза, че за залива са много характерни останалите в морето стари мрежи – т.нар. мъртви мрежи, които са проблем за морските обитатели, корабоплаването и водолазите. И припомни, че за пореден път МОСВ е основен партньор на кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно“. 

Според регистрите през 1939 г. 1 800 жители на Роман са обработвали 60 000 дка площи и е имало 1 563 глави добитък, са записали също авторите. 

До откриването на Завода за стоманени телове и въжета, земеделието и животновъдството са основен поминък. Заводът е строен в периода 1972 г. до 1982 г. и е с производствен капацитет 100 000 т. стоманени въжета и 47 000 тона въжета от високо и нисковъглеродни стомани, поцинковани стоманени телове, сапани. Единствен в България и най-голям на Балканите за онова време. Над 2 000 работници са намирали своето препитание в него, е споменато в изданието. 

През пролетта на 1970 г. в овощен комплекс „Малък Искър“ са засадени първите дървета от ябълковата палмета градина. Тя достига до 3 000 дка и се простира в землищата на Роман, Караш и Хубавене. Постепенно се обогатява със сортовете Златна превъзходна, Червена превъзходна, Джонатан и др. Годишният добив от ябълковата градина е надхвърлял 2 600 тона, посочват авторите на „XX-XXI век. Врачанска област“ (2001 г.). 

Силен тласък в развитието на Роман дало построяването на първия етап от ЖП линията София – Варна през 1897 г., е споменато в книгата „Из Врачански окръг. Пътеводител“ (1982 г.). Авторите са записали, че ЖП гарата станала важен транзитен пункт за транспортиране на дървен материал, камъни за настилки, добитък, храни от района на Ботевградско, Тетевенско, Етрополско. 

За откриването на железопътната линия София – Роман пише и в „XX-XXI век. Врачанска област“ (2001 г.): На 20 февруари 1897 г. официално се открива железопътната линия София – Роман. Строителството продължило три години. За официалното откриване на железницата в Роман пристигат княз Фердинанд и съпругата му Мария Луиза и техните гости сръбския крал Александър и съпругата му кралица Драга, дипломати, министри, депутати. За новата линия са закупени от Германия, Белгия и Франция 285 пътнически, баластни и товарни вагона за 974 025 златни лева. През 1900 г. е завършена отсечката Роман – Шумен, с което селището се включва изцяло в националната ЖП мрежа. 

Интересен факт е отбелязан в същата книга – в референдума за Република, проведен на 8 септември 1946 г., 98% от ромчани гласуват за република, а 2% за монархия. Авторите са записали също, че от 1932 г. жителите на Роман имат и свой вестник „Обществено знаме“, редактиран от Тодор Тихолов. През 1978 г. излиза и първият брой на вестник „Романска искра“. 

Авторите на „XX-XXI век. Врачанска област“ (2001 г.) са записали и, че през 1865 г. се открива първото училище от учителя Въто Неков в тогавашното село Роман. В книгата посочват също, че въпреки че през 1884 г. в селото има 546 неграмотни и само 8 грамотни жители, се построява нова сграда на училището. 12 години по късно в него идва за учител бъдещия професор по етнография Христо Вакарелски. По негова инициатива в началото на януари 1897 г. се поставя първото театрално представление „Руска“ от Иван Вазов, в което актьори са учители от Роман и съседните села. Със събраните средства се полагат основите на читалището в село Караш. 

С Указ № 1942 от 4 септември 1974 г. Държавният съвет на Народна република България обявява Роман за град. Указът е публикуван в Държавен вестник, брой 72 от 17 септември 1974 г. Според книгата „Новите градове в Народна република България“ (1977 г.) населението на Роман през 1975 г. е било 3 140 жители, а само двадесет години по-рано хората живеещи в тогавашното село са били 1 769. По информация от секретаря на Община Роман след последното преброяване през 2021 г. жителите на град Роман са 2 500 души, а на общината 4 685 души. 

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, заявиха от „Възраждане“ по повод думи на вицепремиера на страната
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски, зая ...
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир. Днес той беше домакин на част от инициативите за честване на 155-годишнината на ...
Седма точка от демокартата на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отвори врати в село Мало Конаре
Нова седма демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ беше официално открита днес във фамилното стопанството на Десислава и Иван Кабурови "ДЕИВ-2007" в село ...
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати, съобщи пред журналисти кмет ...
В общо 221 секции ще се гласува на предстоящите избори в Силистрeнско
В общо 221 секции ще гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за народни представители, които ще се състоят на 27 октомври. В 175 от тях ще може да се гласува ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 03:15 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
10356
България

Роман празнува 50 години от обявяването на населеното място за град

В Роман започва празник на местната идентичност по повод 50 години от обявяването на населеното място за град, съобщиха от Община Роман на официалната си Фейсбук страница.На събитието ще бъдат представени занаяти, местни обичаи, песни, танци, храни и напитки от региона, допълват от администрацията.

| 04 Септември 2024, 08:04 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Роман празнува 50 години от обявяването на населеното място за град
Роман празнува 50 години от обявяването на населеното място за град
Снимка © Община Роман

В Роман започва празник на местната идентичност по повод 50 години от обявяването на населеното място за град, съобщиха от Община Роман на официалната си Фейсбук страница.

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, загинали в петък при катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA, са повишени посмъртно във военно звание. Това съобщи Министерството на отбраната на своята интернет страница.

На 13-и септември при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия.

Те са повишени посмъртно със заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов.

Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно формирование 52090 - Долна Митрополия, е повишен във военно звание „подполковник“.

Старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин – младши експерт III степен в

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) обжалва отказа на Софийска градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство за влиянието на Делян Пеевски върху прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на коалицията. От там уточниха, че сигналът е поддаден от народните представители на ПП-ДБ през юли във връзка с изказани твърдения от членове и ръководството на „Движението за права и свободи” за нарушаване на независимостта на българската прокуратура и употребата за изпълнение на политически поръчки от страна на Пеевски срещу тях, чрез оказване на принуда, засягане на частната собственост и неприкосновеност на граждани и техните семейства. Сигналът бе изпратен и до главния прокурор, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Софийската градска прокуратура.

От коалицията добавиха, че по този начин на практика се е потвърдило това, срещу което

Тридневен траур е обявен от днес във Въоръжените сили по заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов заради катастрофата с учебно-боен самолет L-39ZA на авиобаза „Граф Игнатиево“, съобщиха от Министерството на отбраната. В знак на почит към пилотите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, загинали при катастрофата, се забранява провеждането на празнични мероприятия, а планираните се отменят, добавиха от военното министерство.

По думите на служебния министър Атанас Запрянов пред Българската национална телевизия в петък, е намерена черната кутия на самолета и тя ще бъде разчетена. "За мен като министър на отбраната това е много тежък удар и ние сме съпричастни към мъката на близките на загиналите, и ние скърбим заедно с тях", каза Запрянов.

Пилотите загинаха при подготовка на демонстрационен полет, който трябваше да се проведе п

Близо 90% от пациентските организации не се чувстват адекватно представени като общност от пациенти при взимането на управленски решения в областта на здравеопазването. Това показват данните от онлайн анкета сред 50 адресата, от които 18 са активно действащи пациентски организации, каза пред журналисти Лидия Витанова, заместник-председател на Национален алианс „Редки Болести България".

Витанова участва в среща с представители на медиите на тема „Защо неадекватната регулация в пациентския сектор води до пропуснати обществени ползи?“. Всички анкетирани са отговорили утвърдително на въпрос дали биха искали да участват активно в процеса на взимане на решения в областта на здравеопазването. На въпрос дали нормативната рамка, регулираща представителността на пациентските организации, се нуждае от промяна, 83,3% от участниците в анкетата отговарят утвърдително, а 11%

Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) е уникален инструмент  за демократично участие, който дава възможност на гражданите да играят активна роля във формирането на политиките на Европейския съюз. Той осигурява видимост на определена кауза и възможност за консолидиране на транснационална подкрепа и обсъждания, привличане на вниманието на институциите и лобиране за съответната кауза на европейско и национално ниво. 

Европейската гражданска инициатива е „като термометър, който мери температурата на европейските граждани – как те виждат бъдещето, какво ги вълнува и какво смятат те, че не работи или може да се подобри по отношение на човешките права и тези на животните, околната среда, достъпността на инфраструктурата и много други теми“. Инициативата служи като мост между гражданите и европейските институции. Повече за нея в интервю разказа Ася Кавръ

На събитието ще бъдат представени занаяти, местни обичаи, песни, танци, храни и напитки от региона, допълват от администрацията. Празникът е под надслова „Живо наследство“ и е организиран от Местна инициативна група „Луковит – Роман“. Деца от детски градини и училища, самодейци от читалищата в региона се включват в тържеството. Вечерта е предвиден празничен концерт с участието на Невена Цонева. 

Към събитията, започнали на 2 септември с изложба „Път през годините“, от местната администрация са добавили и футболна среща между отборите „Искър 1934“ и „Оряхово 2021“. Мачът е предвиден за седми септември. 

Соня Тинчева – зам.-кмет на Община Роман, коментира, че в момента поминъкът в региона е предимно земеделие и животновъдство. Дърводобивната промишленост също е развита. 

В изданието: „XX-XXI век. Врачанска област“ (2001 г.) е записано, че първото промишлено предприятие датира от 1910 г., когато Васил Наумов завършва строителството на керамичната си фабрика. Съществувала е и въжарска фабрика. От 1925 г. до 1930 г. в Роман има 45 занаятчийски работилници. 

През 1939 г. влиза в действие ВЕЦ „Искра“ на р. Искър с мощност 140 к.с. (102 киловата), с която селото се електрифицира. До 1944 г. индустрията на Роман се представя от памукотекстилна фабрика на братя Бочеви, содолимонадената работилница на Нанко Панчев, мелницата на Георги Иванов, цигларниците на Наумов и Лалов. През септември 1924 г. се открива фабрика за обработка на тютюн, пише в книгата. 

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков и директорът на полицията в старата столица старши комисар  Димитър Машов обсъдиха подготовката на предстоящите парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

Срещата бе инициирана от областния управител, като целта му бе да провери на какъв етап е процесът по организация на вота. Старши комисар Машов увери, че подготовката вече е започнала и протича нормално. “Основната ни цел е да организираме провеждането на честни и прозрачни избори”, припомни областният управител. В отговор директорът на полицията обобщи, че неговите служители ще гарантират това. Той допълни също, че сигурността на целия процес ще бъде обезпечена от екипите на Областна дирекция (ОД) на МВР. “В Дирекцията създадохме и специален щаб във връзка с организацията на процеса, който ръководя лично. Такив

Пожар гори в местността Юрта в Свети Влас, община Несебър, . Сигналът на телефон 112 е подаден около 9:10 часа.

На мястото има две противопожарни коли с огнеборци, които гасят огъня. Към момента горят сухи треви и храсти.

 

Акция за насърчаване на разделното събиране и рециклиране на отпадъци от хартия, картон и пластмаса организира община Харманли под надслов „Заедно за природата“, съобщиха от пресслужбата на местната администрация. 

Този четвъртък от общинско дружество „Екоресурс- Харманли" канят всички деца, ученици и техните родители да участват в екоинициативата. В нея всеки, който предаде поне два килограма пластмаса и хартия ще получи награда, допълват от администрацията.

Предаването на материалите за рециклиране ще става в два мобилни пункта, разположени на различни места на територията на града. Отпадъците ще бъдат извозени до сепариращата инсталация за предварително третиране на регионално депо в Харманли, където ще се сортират и балират по класове. Непотребните опаковки, стари вестници и тетрадки ще постъпят за рециклиране и ще бъдат превърнати в суровини з

Преговарящите от парламентарно представените партии и коалиции приеха разпределението на състава на секционните избирателни комисии в Димитровград, предложено от кмета Иво Димов, без възражения по време на провелите се консултации, съобщиха от пресцентъра на общинска администрация.

За предстоящите на 27 октомври избори за Народно събрание на територията на община Димитровград ще бъдат сформирани 90 избирателните секции със 736 членове.

Най-много - 219 места в секционните избирателни комисии са отредени за Коалиция ГЕРБ-СДС. Тя ще има по 30 председателски места, заместник – председателски и секретарски места, и 129 членове. 

Общо 125 са места за "Продължаваме промяната - Демократична България" с 18 председателски, 17 заместник - председателски позиции, 18 секретари и 72 членове. 

Политическа партия „Възраждане” има 122 места, от к

Тази година приоритет за нас е ограничаването на замърсяванията с отпадъци и премахването на нерегламентираните сметища,  каза служебният министър на околната среда и  водите Петър Димитров, който днес се включи в акция по почистване на морското дъно във Варненския залив край нос Галата. Това съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Избрахме плажа на Аспарухово, защото той е третият по замърсеност в България и трябва да вземем мерки по опазването на дюните, които се намират зад него, обясни министърът, цитиран в съобщението.  Димитров отбеляза, че за залива са много характерни останалите в морето стари мрежи – т.нар. мъртви мрежи, които са проблем за морските обитатели, корабоплаването и водолазите. И припомни, че за пореден път МОСВ е основен партньор на кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно“. 

Според регистрите през 1939 г. 1 800 жители на Роман са обработвали 60 000 дка площи и е имало 1 563 глави добитък, са записали също авторите. 

До откриването на Завода за стоманени телове и въжета, земеделието и животновъдството са основен поминък. Заводът е строен в периода 1972 г. до 1982 г. и е с производствен капацитет 100 000 т. стоманени въжета и 47 000 тона въжета от високо и нисковъглеродни стомани, поцинковани стоманени телове, сапани. Единствен в България и най-голям на Балканите за онова време. Над 2 000 работници са намирали своето препитание в него, е споменато в изданието. 

През пролетта на 1970 г. в овощен комплекс „Малък Искър“ са засадени първите дървета от ябълковата палмета градина. Тя достига до 3 000 дка и се простира в землищата на Роман, Караш и Хубавене. Постепенно се обогатява със сортовете Златна превъзходна, Червена превъзходна, Джонатан и др. Годишният добив от ябълковата градина е надхвърлял 2 600 тона, посочват авторите на „XX-XXI век. Врачанска област“ (2001 г.). 

Силен тласък в развитието на Роман дало построяването на първия етап от ЖП линията София – Варна през 1897 г., е споменато в книгата „Из Врачански окръг. Пътеводител“ (1982 г.). Авторите са записали, че ЖП гарата станала важен транзитен пункт за транспортиране на дървен материал, камъни за настилки, добитък, храни от района на Ботевградско, Тетевенско, Етрополско. 

За откриването на железопътната линия София – Роман пише и в „XX-XXI век. Врачанска област“ (2001 г.): На 20 февруари 1897 г. официално се открива железопътната линия София – Роман. Строителството продължило три години. За официалното откриване на железницата в Роман пристигат княз Фердинанд и съпругата му Мария Луиза и техните гости сръбския крал Александър и съпругата му кралица Драга, дипломати, министри, депутати. За новата линия са закупени от Германия, Белгия и Франция 285 пътнически, баластни и товарни вагона за 974 025 златни лева. През 1900 г. е завършена отсечката Роман – Шумен, с което селището се включва изцяло в националната ЖП мрежа. 

Интересен факт е отбелязан в същата книга – в референдума за Република, проведен на 8 септември 1946 г., 98% от ромчани гласуват за република, а 2% за монархия. Авторите са записали също, че от 1932 г. жителите на Роман имат и свой вестник „Обществено знаме“, редактиран от Тодор Тихолов. През 1978 г. излиза и първият брой на вестник „Романска искра“. 

Авторите на „XX-XXI век. Врачанска област“ (2001 г.) са записали и, че през 1865 г. се открива първото училище от учителя Въто Неков в тогавашното село Роман. В книгата посочват също, че въпреки че през 1884 г. в селото има 546 неграмотни и само 8 грамотни жители, се построява нова сграда на училището. 12 години по късно в него идва за учител бъдещия професор по етнография Христо Вакарелски. По негова инициатива в началото на януари 1897 г. се поставя първото театрално представление „Руска“ от Иван Вазов, в което актьори са учители от Роман и съседните села. Със събраните средства се полагат основите на читалището в село Караш. 

С Указ № 1942 от 4 септември 1974 г. Държавният съвет на Народна република България обявява Роман за град. Указът е публикуван в Държавен вестник, брой 72 от 17 септември 1974 г. Според книгата „Новите градове в Народна република България“ (1977 г.) населението на Роман през 1975 г. е било 3 140 жители, а само двадесет години по-рано хората живеещи в тогавашното село са били 1 769. По информация от секретаря на Община Роман след последното преброяване през 2021 г. жителите на град Роман са 2 500 души, а на общината 4 685 души. 

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, заявиха от „Възраждане“ по повод думи на вицепремиера на страната
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир
Седма точка от демокартата на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отвори врати в село Мало Конаре
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати
В общо 221 секции ще се гласува на предстоящите избори в Силистрeнско
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.