Начало Сфера На територията на област Велико Търново няма язовири, които да са в тежко експлоатационно състояние
11849
България

На територията на област Велико Търново няма язовири, които да са в тежко експлоатационно състояние

На територията на област Велико Търново няма язовири, които да са в тежко експлоатационно състояние, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация след заседание на Съвета за намаляване на риска от бедствия и аварии.Съветът беше свикан от областния управител Ивайло Здравков.

| 04 Септември 2024, 12:23 ч.
На територията на област Велико Търново няма язовири, които да са в тежко експлоатационно състояние
На територията на област Велико Търново няма язовири, които да са в тежко експлоатационно състояние
Снимка © Пресцентър на Областна администрация - Велико Търново

На територията на област Велико Търново няма язовири, които да са в тежко експлоатационно състояние, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация след заседание на Съвета за намаляване на риска от бедствия и аварии. Съветът беше свикан от областния управител Ивайло Здравков. Повод за срещата бе разпореждане от Министерския съвет, според което до 5 септември трябва да бъде изготвен доклад за състоянието на язовирите, реките и канализационните мрежи в цялата страна. На заседанието във Велико Търново бяха изслушани представители на десетте общини в областта, на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), на “Басейнова дирекция”, на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Велико Търново (РД “ПБЗН”).

Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) е уникален инструмент  за демократично участие, който дава възможност на гражданите да играят активна роля във формирането на политиките на Европейския съюз. Той осигурява видимост на определена кауза и възможност за консолидиране на транснационална подкрепа и обсъждания, привличане на вниманието на институциите и лобиране за съответната кауза на европейско и национално ниво. 

Европейската гражданска инициатива е „като термометър, който мери температурата на европейските граждани – как те виждат бъдещето, какво ги вълнува и какво смятат те, че не работи или може да се подобри по отношение на човешките права и тези на животните, околната среда, достъпността на инфраструктурата и много други теми“. Инициативата служи като мост между гражданите и европейските институции. Повече за нея в интервю разказа Ася Кавръ

Няма сигнали за произшествия, материални щети и пострадали хора в Русенско при земетресението, регистрирано днес в Румъния. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Светослав Войчев. 

Трусовете са усетени по високите етажи в крайдунавския град. 

Земетресението с магнитуд 5,2 е регистрирано в 17:40 часа местно (и българско) време днес в сеизмичния район Вранча в Източна Румъния, съобщи Аджерпрес, позовавайки се на данни на Националния институт по геофизика. Трусът е бил на дълбочина 140 километра и с епицентър в окръг Бузъу. Усетен и в Букурещ. Според новинарския сайт Хотнюз земетресението е най-силното за 2024 г.

При 23 тежки катастрофи в страната за изминалото денонощие са ранени 30 души. Това съобщиха от МВР на сайта си. При пътните инциденти няма загинали.

В столицата са станали две тежки и 24 леки пътнотранспортни произшествия. Ранени са трима души.

От началото на месец септември в страната са загинали 20 души и са ранени 497 при 376 тежки катастрофи. От началото на годината при 5140 тежки пътни инциденти са ранени 6461 души и са загинали 318. В сравнение с данните за същия период на миналата година се отчитат 58 загинали на пътя по-малко.

 

По планините в момента е облачно и тихо, на места духа слаб вятър, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). По-късно във високите части се очаква да вали дъжд, който да премине в сняг.

Условията за туризъм ще са добри до обяд, посочиха от ПСС.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) над планините облачността ще е значителна и на места ще превали слаб дъжд, по най-високите върхове на Рила и Пирин - слаб сняг. Ще духа слаб до умерен вятър в ниските части от север-североизток, а по билата от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра около 16°, на 2000 метра - около 8°.     

  

Създателите на Българското книжовно дружество през 1869 година са поставили основите на първата институция на българската държавност още преди Освобождението. Това заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков по време на честванията в Браила на 155-годишнината на Българската академия на науките (БАН), която е правоприемник на Книжовното дружество.

Влайков припомни, че само година по-късно е основана и Българската екзархия. Той благодари на архиепископа на Долен Дунав Касиан, катo определи отслужения от него заедно с представителя на Българската патриаршия протойерей Кирил Синев молебен в църквата „Възнесение Господне“ на румънски и български език като изключително емоционален.

„С Вашите мъдри слова ни пренесохте през атмосферата на тези 155 години. Особено, когато заедно пеехте, ние чувахме общия глас на българи и румънци. Това още повече ни

В областта има общо 147 язовира, като 72 от тях са от първа – висока степен на опасност, тези от втора степен са 17, а от трета – 58 . По заповед на областния управител Ивайло Здравков междуведомствена комисия е проверила 57 съоръжения, като при всички техническото състояние е задоволително. Останалите ще бъдат обходени през септември. Двата големи язовира в областта – “Александър Стамболийски” и “Йовковци”, също са добре поддържани. Нивата навсякъде са задоволителни, като няма водоеми, в които обемът да е над 80%, а при евентуални обилни валежи има готовност за изпускане, за да не се стига до преливане. Речните корита в урбанизираните зони в областта, които също се поддържат от Общините, са с добра проводимост.

Представителите на местните администрации потвърдиха информацията за състоянието на язовирите, но се обединиха около това, че навсякъде има речни участъци извън селата и градовете, които ги притесняват, тъй като заради наноси и растителност проводимостта им е много ниска. Великотърновска област има специална програма за превенция от наводнения, в която е предвидено почистване на речни участъци с намалена проводимост извън урбанизираните територии. В нея са включени 17 точки. Във връзка с изпълнението от 2022 година до момента областният управител е изготвил искания за финансиране до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет (МКВП към МС) за 13 участъка от първи и втори приоритет, като за някои от тях исканията са подавани през 2022, 2023 и 2024 година. Към днешна дата има отпуснати пари само за една зона – на река Росица в община Павликени. Те са стигнали за изготвянето на проект, който е получил одобрение от РИОСВ. Остатъкът от сумата е върнат на МС, като дейностите в изготвения проект не са извършени.

Сериозно предизвикателство представлява изпълнението на планираните мерки и дейности за намаляване на риска от бедствия при липса на бюджет или отказ за осигуряване на необходимите средства за изпълнение на планираното, посочи Здравков. Областна администрация – Велико Търново от три години изпраща заявка за осигуряване от МС съвет в бюджета на областта финансови средства в размер на 30 процента, необходими за финансиране на проектите за почистване на речните корита извън урбанизираните територии, за които кандидатства в МКВП към МС , но такива не са отпускани досега, каза областният управител.

Кметът на Елена инж. Дилян Млъзев предложи да се поиска от МС разрешение с промени в Закона за държавния бюджет пари от целевата субсидия за капиталови разходи да се трансферират за почистването на речни корита извън урбанизираните зони. Представителите на останалите общини се съгласиха с него и ще се действа в тази посока.

Относно канализационната мрежа всички администрации заявиха, че там, където има изградена такава, тя няма нужда от допълнително почистване и се поддържа регулярно.

Според Цончо Ганев от "Възраждане" определеният от ЕК ресор за България "Стартъпи, проучвания и иновации" показва обидно отношение към България. Това коментира той пред журналисти в парламента по повод определения от ЕК ресор за Екатерина Захариева, номинирана за еврокомисар. 

Това, какво сме получили като ресор, отразява положението на България в ЕС и като уважение, каза депутатът. Нищо хубаво не очакваме от този комисар за защита на националните приоритети. Като цяло, обидно отношение към България, допълни той.  

По-рано днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи проектосъстава и структурата на новата ЕК. Екатерина Захариева е една от 11-те жени, а определеният ресор е „Стартъпи, проучвания и иновации“.

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

Единственият шанс за дългосрочна инвестиция в бъдещото това е образованието, заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян при откриването на новата академична година във Висшето училище по телекомуникации и пощи. 

Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите офицери пилоти при авиоинцидента край Трета авиационна база "Граф Игнатиево".

Сред официалните гости на откриването на академичната година и тъжествената промоция на Випуск 2024 бяха министърът на електронното управление Валентин Мундров, заместник-министърът на туризма Калин Петров, заместник-кметът на Столичната община Надежда Бобчева. 

За мен е огромна чест да открия академичната година в най-старото специализирано висше училище, основано преди повече от 140 години, каза Рая Назарян в приветствието си към академичното ръководство, преподавателите и студентите във Висше

Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов, написа евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Елена Йончева на своята фейсбук страница.

Тя посочва, че двамата български моряци, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хутите от 19 ноември 2023 година. 

"Целта е да стигна от град Сана до пристанищния град Ходейда на Червено море, където е корабът с българите", пише Йончева. 

„Това е хуманитарна мисия, с логистичната подкрепа и на ООН, за да се видя с Любомир и Данаил, и да разбера повече за ситуацията. От десет месеца техните семейства не са ги виждали и са изключително разтревожени. До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на ЕС

Община Разград се включи в кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно”, съобщиха от институцията. В кампанията участие взеха кметът Добрин Добрев, заместник-кметът Полина Иванова и служители в Общинска администрация – Разград. Част от тях бяха с децата си, които също станаха част от екологичната инициатива. 

От сборния пункт на кръстовището на улица „Перистър” и улица „Кресна” служителите тръгнаха в посока бившата Жандармерия, като почистиха участъка край шосето до бензиностанция „Йоана”. По околовръстния път бяха събрани над три кубика отпадъци – пластмасови и стъклени бутилки, мокри кърпички, чашки от кафе и други. Намерени бяха и над десет гуми от автомобили, които ще бъдат транспортирани отделно, добавиха от институцията. 

В екологичната кампания са се включили и различни фирми и институции от

Областният управител обобщи, че ще представи пред МС доклад с всичко изложено и отново ще настоява за отпускане на финансиране за обработка на рисковите речни участъци преди началото на дъждовния сезон, за да може превантивно да се вземат мерки и да не се стига до по-сериозни проблеми. Ивайло Здравков допълни, че Областната администрация ще продължи да оказва съдействие на кметовете за решаване на проблемите им с помощта на държавата. Той посочи също, че комуникацията между институциите в региона е на много добро ниво, като колаборацията ще се запази и занапред.

Припомняме, че преди два дни Областна администрация - Велико Търново и Областна администрация - Габрово съобщиха, че ще работят съвместно за решаване на проблемите с безводието в региона. Ивайло Здравков организира редица срещи с Общините и институциите във Великотърновска област за справяне с водната криза в региона. В средата на месец август бяха обсъдени възможностите за решаване на проблема с безводието в горнооряховското село Стрелец, а на друга среща – ситуацията в павликенското село Димча. Няколко дни преди това Ивайло Здравков и управителят на ВиК “Йовковци” Илиян Илиев дискутираха проблемите с водоснабдяването на територията на Великотърновска област.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, заявиха от „Възраждане“ по повод думи на вицепремиера на страната
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски, зая ...
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир. Днес той беше домакин на част от инициативите за честване на 155-годишнината на ...
Седма точка от демокартата на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отвори врати в село Мало Конаре
Нова седма демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ беше официално открита днес във фамилното стопанството на Десислава и Иван Кабурови "ДЕИВ-2007" в село ...
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати, съобщи пред журналисти кмет ...
В общо 221 секции ще се гласува на предстоящите избори в Силистрeнско
В общо 221 секции ще гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за народни представители, които ще се състоят на 27 октомври. В 175 от тях ще може да се гласува ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:02 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
11849
България

На територията на област Велико Търново няма язовири, които да са в тежко експлоатационно състояние

На територията на област Велико Търново няма язовири, които да са в тежко експлоатационно състояние, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация след заседание на Съвета за намаляване на риска от бедствия и аварии.Съветът беше свикан от областния управител Ивайло Здравков.

| 04 Септември 2024, 12:23 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
На територията на област Велико Търново няма язовири, които да са в тежко експлоатационно състояние
На територията на област Велико Търново няма язовири, които да са в тежко експлоатационно състояние
Снимка © Пресцентър на Областна администрация - Велико Търново

На територията на област Велико Търново няма язовири, които да са в тежко експлоатационно състояние, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация след заседание на Съвета за намаляване на риска от бедствия и аварии. Съветът беше свикан от областния управител Ивайло Здравков. Повод за срещата бе разпореждане от Министерския съвет, според което до 5 септември трябва да бъде изготвен доклад за състоянието на язовирите, реките и канализационните мрежи в цялата страна. На заседанието във Велико Търново бяха изслушани представители на десетте общини в областта, на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), на “Басейнова дирекция”, на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Велико Търново (РД “ПБЗН”).

Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) е уникален инструмент  за демократично участие, който дава възможност на гражданите да играят активна роля във формирането на политиките на Европейския съюз. Той осигурява видимост на определена кауза и възможност за консолидиране на транснационална подкрепа и обсъждания, привличане на вниманието на институциите и лобиране за съответната кауза на европейско и национално ниво. 

Европейската гражданска инициатива е „като термометър, който мери температурата на европейските граждани – как те виждат бъдещето, какво ги вълнува и какво смятат те, че не работи или може да се подобри по отношение на човешките права и тези на животните, околната среда, достъпността на инфраструктурата и много други теми“. Инициативата служи като мост между гражданите и европейските институции. Повече за нея в интервю разказа Ася Кавръ

Няма сигнали за произшествия, материални щети и пострадали хора в Русенско при земетресението, регистрирано днес в Румъния. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Светослав Войчев. 

Трусовете са усетени по високите етажи в крайдунавския град. 

Земетресението с магнитуд 5,2 е регистрирано в 17:40 часа местно (и българско) време днес в сеизмичния район Вранча в Източна Румъния, съобщи Аджерпрес, позовавайки се на данни на Националния институт по геофизика. Трусът е бил на дълбочина 140 километра и с епицентър в окръг Бузъу. Усетен и в Букурещ. Според новинарския сайт Хотнюз земетресението е най-силното за 2024 г.

При 23 тежки катастрофи в страната за изминалото денонощие са ранени 30 души. Това съобщиха от МВР на сайта си. При пътните инциденти няма загинали.

В столицата са станали две тежки и 24 леки пътнотранспортни произшествия. Ранени са трима души.

От началото на месец септември в страната са загинали 20 души и са ранени 497 при 376 тежки катастрофи. От началото на годината при 5140 тежки пътни инциденти са ранени 6461 души и са загинали 318. В сравнение с данните за същия период на миналата година се отчитат 58 загинали на пътя по-малко.

 

По планините в момента е облачно и тихо, на места духа слаб вятър, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). По-късно във високите части се очаква да вали дъжд, който да премине в сняг.

Условията за туризъм ще са добри до обяд, посочиха от ПСС.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) над планините облачността ще е значителна и на места ще превали слаб дъжд, по най-високите върхове на Рила и Пирин - слаб сняг. Ще духа слаб до умерен вятър в ниските части от север-североизток, а по билата от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра около 16°, на 2000 метра - около 8°.     

  

Създателите на Българското книжовно дружество през 1869 година са поставили основите на първата институция на българската държавност още преди Освобождението. Това заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков по време на честванията в Браила на 155-годишнината на Българската академия на науките (БАН), която е правоприемник на Книжовното дружество.

Влайков припомни, че само година по-късно е основана и Българската екзархия. Той благодари на архиепископа на Долен Дунав Касиан, катo определи отслужения от него заедно с представителя на Българската патриаршия протойерей Кирил Синев молебен в църквата „Възнесение Господне“ на румънски и български език като изключително емоционален.

„С Вашите мъдри слова ни пренесохте през атмосферата на тези 155 години. Особено, когато заедно пеехте, ние чувахме общия глас на българи и румънци. Това още повече ни

В областта има общо 147 язовира, като 72 от тях са от първа – висока степен на опасност, тези от втора степен са 17, а от трета – 58 . По заповед на областния управител Ивайло Здравков междуведомствена комисия е проверила 57 съоръжения, като при всички техническото състояние е задоволително. Останалите ще бъдат обходени през септември. Двата големи язовира в областта – “Александър Стамболийски” и “Йовковци”, също са добре поддържани. Нивата навсякъде са задоволителни, като няма водоеми, в които обемът да е над 80%, а при евентуални обилни валежи има готовност за изпускане, за да не се стига до преливане. Речните корита в урбанизираните зони в областта, които също се поддържат от Общините, са с добра проводимост.

Представителите на местните администрации потвърдиха информацията за състоянието на язовирите, но се обединиха около това, че навсякъде има речни участъци извън селата и градовете, които ги притесняват, тъй като заради наноси и растителност проводимостта им е много ниска. Великотърновска област има специална програма за превенция от наводнения, в която е предвидено почистване на речни участъци с намалена проводимост извън урбанизираните територии. В нея са включени 17 точки. Във връзка с изпълнението от 2022 година до момента областният управител е изготвил искания за финансиране до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет (МКВП към МС) за 13 участъка от първи и втори приоритет, като за някои от тях исканията са подавани през 2022, 2023 и 2024 година. Към днешна дата има отпуснати пари само за една зона – на река Росица в община Павликени. Те са стигнали за изготвянето на проект, който е получил одобрение от РИОСВ. Остатъкът от сумата е върнат на МС, като дейностите в изготвения проект не са извършени.

Сериозно предизвикателство представлява изпълнението на планираните мерки и дейности за намаляване на риска от бедствия при липса на бюджет или отказ за осигуряване на необходимите средства за изпълнение на планираното, посочи Здравков. Областна администрация – Велико Търново от три години изпраща заявка за осигуряване от МС съвет в бюджета на областта финансови средства в размер на 30 процента, необходими за финансиране на проектите за почистване на речните корита извън урбанизираните територии, за които кандидатства в МКВП към МС , но такива не са отпускани досега, каза областният управител.

Кметът на Елена инж. Дилян Млъзев предложи да се поиска от МС разрешение с промени в Закона за държавния бюджет пари от целевата субсидия за капиталови разходи да се трансферират за почистването на речни корита извън урбанизираните зони. Представителите на останалите общини се съгласиха с него и ще се действа в тази посока.

Относно канализационната мрежа всички администрации заявиха, че там, където има изградена такава, тя няма нужда от допълнително почистване и се поддържа регулярно.

Според Цончо Ганев от "Възраждане" определеният от ЕК ресор за България "Стартъпи, проучвания и иновации" показва обидно отношение към България. Това коментира той пред журналисти в парламента по повод определения от ЕК ресор за Екатерина Захариева, номинирана за еврокомисар. 

Това, какво сме получили като ресор, отразява положението на България в ЕС и като уважение, каза депутатът. Нищо хубаво не очакваме от този комисар за защита на националните приоритети. Като цяло, обидно отношение към България, допълни той.  

По-рано днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи проектосъстава и структурата на новата ЕК. Екатерина Захариева е една от 11-те жени, а определеният ресор е „Стартъпи, проучвания и иновации“.

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

Единственият шанс за дългосрочна инвестиция в бъдещото това е образованието, заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян при откриването на новата академична година във Висшето училище по телекомуникации и пощи. 

Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите офицери пилоти при авиоинцидента край Трета авиационна база "Граф Игнатиево".

Сред официалните гости на откриването на академичната година и тъжествената промоция на Випуск 2024 бяха министърът на електронното управление Валентин Мундров, заместник-министърът на туризма Калин Петров, заместник-кметът на Столичната община Надежда Бобчева. 

За мен е огромна чест да открия академичната година в най-старото специализирано висше училище, основано преди повече от 140 години, каза Рая Назарян в приветствието си към академичното ръководство, преподавателите и студентите във Висше

Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов, написа евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Елена Йончева на своята фейсбук страница.

Тя посочва, че двамата български моряци, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хутите от 19 ноември 2023 година. 

"Целта е да стигна от град Сана до пристанищния град Ходейда на Червено море, където е корабът с българите", пише Йончева. 

„Това е хуманитарна мисия, с логистичната подкрепа и на ООН, за да се видя с Любомир и Данаил, и да разбера повече за ситуацията. От десет месеца техните семейства не са ги виждали и са изключително разтревожени. До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на ЕС

Община Разград се включи в кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно”, съобщиха от институцията. В кампанията участие взеха кметът Добрин Добрев, заместник-кметът Полина Иванова и служители в Общинска администрация – Разград. Част от тях бяха с децата си, които също станаха част от екологичната инициатива. 

От сборния пункт на кръстовището на улица „Перистър” и улица „Кресна” служителите тръгнаха в посока бившата Жандармерия, като почистиха участъка край шосето до бензиностанция „Йоана”. По околовръстния път бяха събрани над три кубика отпадъци – пластмасови и стъклени бутилки, мокри кърпички, чашки от кафе и други. Намерени бяха и над десет гуми от автомобили, които ще бъдат транспортирани отделно, добавиха от институцията. 

В екологичната кампания са се включили и различни фирми и институции от

Областният управител обобщи, че ще представи пред МС доклад с всичко изложено и отново ще настоява за отпускане на финансиране за обработка на рисковите речни участъци преди началото на дъждовния сезон, за да може превантивно да се вземат мерки и да не се стига до по-сериозни проблеми. Ивайло Здравков допълни, че Областната администрация ще продължи да оказва съдействие на кметовете за решаване на проблемите им с помощта на държавата. Той посочи също, че комуникацията между институциите в региона е на много добро ниво, като колаборацията ще се запази и занапред.

Припомняме, че преди два дни Областна администрация - Велико Търново и Областна администрация - Габрово съобщиха, че ще работят съвместно за решаване на проблемите с безводието в региона. Ивайло Здравков организира редица срещи с Общините и институциите във Великотърновска област за справяне с водната криза в региона. В средата на месец август бяха обсъдени възможностите за решаване на проблема с безводието в горнооряховското село Стрелец, а на друга среща – ситуацията в павликенското село Димча. Няколко дни преди това Ивайло Здравков и управителят на ВиК “Йовковци” Илиян Илиев дискутираха проблемите с водоснабдяването на територията на Великотърновска област.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, заявиха от „Възраждане“ по повод думи на вицепремиера на страната
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир
Седма точка от демокартата на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отвори врати в село Мало Конаре
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати
В общо 221 секции ще се гласува на предстоящите избори в Силистрeнско
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.