Начало Сфера Фермери показват пътя на меда от кошера до буркана в Хасково
11981
Икономика

Фермери показват пътя на меда от кошера до буркана в Хасково

Манов, билков, горски, лавандулов мед могат да дегустират минувачите на  градския площад "Свобода" в Хасково тези дни. Провокирани са от изложението в центъра на града, където могат да опитат от различни видове "течно злато".Производството е на местното Сдружение "Пчела-Източни Родопи".

| 04 Септември 2024, 14:38 ч.
Фермери показват пътя на меда от кошера до буркана в Хасково
Фермери показват пътя на меда от кошера до буркана в Хасково
Снимка © БТА

Манов, билков, горски, лавандулов мед могат да дегустират минувачите на  градския площад "Свобода" в Хасково тези дни. Провокирани са от изложението в центъра на града, където могат да опитат от различни видове "течно злато".

За такава обидна квалификация в една европейска държава се "взима главата" на министър веднага, хвърчат оставки, коментира пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов думите в телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ ) Александър Николоски по повод липсата на знамето на страната му при неформалната среща у нас между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

Ескалацията в реториката на Скопие стигна дотам, че да се говори по такъв непристоен начин, добави Митов. Според него министър на правителство в европейска държава няма право да използва такива думи по отношение не просто на съседна, но и на която и да било друга европейска държава, европейски народ. Очевидно това е поредната провокация на РСМ, целяща да разруши постигнатото до момента, е изводът на Даниел Митов. Според н

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

Многократно сме изразявали аргументите си против прибързаното законодателство, предлагано от „Продължаваме промяната“ (ПП), заявяват от партия ГЕРБ на официалната си страница във Фейсбук.

Последен пример за това са промените в Конституцията, които създадоха повече проблеми, отколкото решения, посочват от партията.

По-рано днес съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви пред журналисти, че ще изпратят „джентълтълменско писмо“ към ГЕРБ този парламент да приеме антикорупционното законодателство, свързано с парите по Плана за възстановяване и устойчивост.  

„Забелязваме кампанията на ПП да взривяват всички възможности за разговори за редовно правителство и политическа стабилност“, коментират от ГЕРБ. „Отказваме подобен тип диалог. ГЕРБ ще работи “за”, а не “против”, допълват от

В Кюстендил наградиха 90 служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН), съобщиха от Областната дирекция на МВР. 

Със заповед на министъра на вътрешните работи двама служители на РДПБЗН са наградени с „индивидуална парична награда“ заради постигнати високи професионални резултати. Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов със своя заповед награждава 12 служители за съществен принос при изпълнение на конкретни професионални задачи с „писмена похвала“, а директорът на РДПБЗН Светослав Георгиев със своя заповед награди 76 служители за съществен принос при изпълнение на конкретни професионални задачи с „писмена похвала“.

По случай професионалния празник на българските пожарникари - 14 септември, директор

Под мотото „Първата помощ и спортът“, Столичната организация на Българския Червен кръст ще отбележи Световния ден на първата помощ, съобщиха от Българския Червен кръст (БЧК).

На специални пунктове на Английската поляна в Южния парк от 10:00 до 12:30 ч. своите дейности ще представят доброволците от Българския младежки Червен кръст и Младежкия авариен екип от Доброволния екип за реакция при бедствия, аварии и кризи, Университетския авариен спасителен отряд, Планинската спасителна служба към БЧК, Главна дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) и други партньори на БЧК.

Точно в 12:00 ч. всички присъстващи ще се хванат за ръце и ще направят традиционната за този ден жива верига на първата помощ в знак на своята признателност, почит и уважение към всички доброволци и хора, които са били обучени да оказват първа помощ и са п

Производството е на местното Сдружение "Пчела-Източни Родопи". В него членуват 45 души. Фермерите участват в рамките на седмицата, посветена на празника на града - 8 септември. На открито демонстрират процесите по добив на мед - от кошера до обработката на  пчелните пити в уред, наречен центрофуга, до пълнено на готовия продукт.

Всеки мед си има различен вкус и всеки предпочита различен вид. Но всеки мед е вкусен, категоричен е пчеларят първо поколение Борис Христов, който е сред членовете на Сдружение "Пчела-Източни Родопи" – Хасково. Пчеларят разяснява, че с по-специфичен произход от останалите е мановият мед, заради начина по който се добива. "Мановият мед е по- тежък. Той е най-богатият на минерали и пчелите го набират от сладките екскременти на мравки, които се хранят със сладък сироп от дъб", пояснява Христов.

На пчеларското изложение може да се види и стъклен пчелен кошер, в който се наблюдава движението на маркирана пчела майка и армията й от работнички. Царицата в кошера обикновено живее до 3 – 4 години, но макар и по-рядко, може да достигне и до седемгодишна възраст.

Майката в демонстрационния кошер е изкуствено оплодена. Тя е осеменена чрез специален апарат с материал от определен вид стършел. Чрез този способ може да се формира гена на пчелите. По този начин може да се получи по – голям медодобив, по – голямо семейство, по – голяма кротост на пчелите. Те дори могат да бъдат погалени, обяснява Борис Христов.

Като елексир той описва млечицето от търтеи. Хората са чували за полезността на пчелното млечице, но много малко знаят за това от търтеи, казва Христов. Пчеларят е от малкото в страната, които отглеждат търтеи за млечице. Казва, че сред повечето от колегите му това не е популярно, защото се изисква сериозен ресурс от кошера. За изхранването на един търтей, например, са необходими три пчели работнички, казва Христов. Освен това полученият продукт се съхранява по специфичен начин в специални фризери. Всичко това прави цената му доста висока. Един буркан от около 720 милиграма струва 50 лева. Полезността на търтеевото млечице обаче е безспорна, особено за мъжете. По параметри той се препокрива на 90 процента като полезност с пчелното млечице, но разликата е в съдържанието на група хормони, които играят важна роля за нормалното сексуално и репродуктивно развитие при човека. За разлика от пчелното, в което има повече естроген, търтеевото е богато на тестостерон, обясни пчеларят.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание утре, 16 септември, на което ще бъде обсъден проект на Постановление на Министерския съвет (МС) за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Кабинетът предлага от 1 януари 2025 година размерът да е 638 лева. За тази година тя е 526 лв. 

От КНСБ смятат, че линията на бедност за следващата година трябва да е 667 лв., а не 638 лв. В позиция, публикувана на сайта на конфедерацията, се посочва, че не приемат подхода за определянето на размера на линията на бедност и няма да подкрепят така предложения проект на постановление на МС в тази връзка.

КНСБ настоява методиката за определяне на линията на бедност сериозно да се прецизира, като се дефинират минималните потребности

Няма никаква спецификация за медикаментите и механизмите за контрол на безопасността им във вендинг автоматите. Това коментира пред журналисти в парламента Александър Симидчиев (ПП-ДБ), заместник-председател на здравната комисия в 50-ото Народно събрание. 

Парламентът прие на първо четене миналата седмица възможността да се поставят автомати за продажба на лекарства в населени места, където не достигат аптеки.  

Александър Симидчиев обясни, че има две нива на контрол на безопасността на медикаментите, но вендинг машините не позволяват той да бъде осъществяван. Всички говориха в зала, че става въпрос за медикаменти без предписание, но това не беше специфицирано в закона, допълни той.  

Относно недостига от аптеки в малките населени места, Симидчиев припомни, че са предложили решение с процедура по Националната здравно-осигурителна каса (НЗО

"ДПС проведе разширено заседание за подготовка на предизборната кампания за парламентарните избори на 27 октомври. В заседанието участваха председателят Делян Пеевски и ръководството на ДПС, представители на областните и общинските структури, координаторите на ДПС в Турция, народните представители, кметове и активисти", съобщи пресцентърът на ДПС. 

На заседанието са обсъдени критериите за номинации на кандидати за народни представители от “ДПС-Ново начало”, основните приоритети, на които ще се базира програмата за бъдещото управление на България след изборите, проблемите на общините и взаимодействието им с централната власт. 

„ДПС - Ново начало“ ще работи за хората, заедно с хората, заяви Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра. Областните председатели на Движението са изразили своята и на структурите категорична подкрепа за “ДПС-Нов

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Това заявяват в позиция от Министерството на външните работи и добавят, че "нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога".

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, посочват от външно министерство.

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова посети миналата седмица България и се срещна с държавния глава Румен Радев. Силяновска посети страната ни по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верд

За пръв път Ловеч е домакин на фестивала „Здравей, Здраве!”, който започва днес в сградата на Младежкия дом. Това съобщи Даниела Панайотова, координатор на организационния екип в Ловеч.

В програмата са предвидени седем лекции и пет практики. Всичко е подчинено на здравето, грижата, превенцията и профилактиката, повишаване на здравната култура на хората и обръщането им към един здравословен и по-осъзнат начин на живот, посочи Панайотова.

През целия ден ще има и базар на здравословни продукти.

Асен Миланов ще разкаже за родовата карма и как нашият род влияе на живота ни, Лора Русанова ще представи техники за постигане на психическо и физическо здраве, а Владимир Игнатов ще сподели информация за биорезонанса, радиестезията и лечението с природни средства. Д-р Весела Балтова ще говори за женското здраве и хормоналния баланс, Дорина Ташева ще разкаже за емо

Тъжната истина, която си повтаряме като мантра, че пчелите са застрашен от изчезване вид, а това може да е пагубно и за човека, се задълбочава, потвърждават пчеларите. Но като факт те отбелязват и че българинът няма навици за употребата на меда. Борис Христов дава пример за това, с факта, че в България се употребява на година около 200 грама мед на човек, а в Германия – около два килограма.

Заради засушаването тази година се очаква различна като качество и количество пчелна реколта в различните краища на страната. Борис Христов споделя, че с добиви от 40 килограма от кошер, той е доволен от пчелина си и възнаграден за труда си.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време ...
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана. На общ ...
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, ка ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:57 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
11981
Икономика

Фермери показват пътя на меда от кошера до буркана в Хасково

Манов, билков, горски, лавандулов мед могат да дегустират минувачите на  градския площад "Свобода" в Хасково тези дни. Провокирани са от изложението в центъра на града, където могат да опитат от различни видове "течно злато".Производството е на местното Сдружение "Пчела-Източни Родопи".

| 04 Септември 2024, 14:38 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Фермери показват пътя на меда от кошера до буркана в Хасково
Фермери показват пътя на меда от кошера до буркана в Хасково
Снимка © БТА

Манов, билков, горски, лавандулов мед могат да дегустират минувачите на  градския площад "Свобода" в Хасково тези дни. Провокирани са от изложението в центъра на града, където могат да опитат от различни видове "течно злато".

За такава обидна квалификация в една европейска държава се "взима главата" на министър веднага, хвърчат оставки, коментира пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов думите в телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ ) Александър Николоски по повод липсата на знамето на страната му при неформалната среща у нас между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

Ескалацията в реториката на Скопие стигна дотам, че да се говори по такъв непристоен начин, добави Митов. Според него министър на правителство в европейска държава няма право да използва такива думи по отношение не просто на съседна, но и на която и да било друга европейска държава, европейски народ. Очевидно това е поредната провокация на РСМ, целяща да разруши постигнатото до момента, е изводът на Даниел Митов. Според н

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

Многократно сме изразявали аргументите си против прибързаното законодателство, предлагано от „Продължаваме промяната“ (ПП), заявяват от партия ГЕРБ на официалната си страница във Фейсбук.

Последен пример за това са промените в Конституцията, които създадоха повече проблеми, отколкото решения, посочват от партията.

По-рано днес съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви пред журналисти, че ще изпратят „джентълтълменско писмо“ към ГЕРБ този парламент да приеме антикорупционното законодателство, свързано с парите по Плана за възстановяване и устойчивост.  

„Забелязваме кампанията на ПП да взривяват всички възможности за разговори за редовно правителство и политическа стабилност“, коментират от ГЕРБ. „Отказваме подобен тип диалог. ГЕРБ ще работи “за”, а не “против”, допълват от

В Кюстендил наградиха 90 служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН), съобщиха от Областната дирекция на МВР. 

Със заповед на министъра на вътрешните работи двама служители на РДПБЗН са наградени с „индивидуална парична награда“ заради постигнати високи професионални резултати. Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов със своя заповед награждава 12 служители за съществен принос при изпълнение на конкретни професионални задачи с „писмена похвала“, а директорът на РДПБЗН Светослав Георгиев със своя заповед награди 76 служители за съществен принос при изпълнение на конкретни професионални задачи с „писмена похвала“.

По случай професионалния празник на българските пожарникари - 14 септември, директор

Под мотото „Първата помощ и спортът“, Столичната организация на Българския Червен кръст ще отбележи Световния ден на първата помощ, съобщиха от Българския Червен кръст (БЧК).

На специални пунктове на Английската поляна в Южния парк от 10:00 до 12:30 ч. своите дейности ще представят доброволците от Българския младежки Червен кръст и Младежкия авариен екип от Доброволния екип за реакция при бедствия, аварии и кризи, Университетския авариен спасителен отряд, Планинската спасителна служба към БЧК, Главна дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) и други партньори на БЧК.

Точно в 12:00 ч. всички присъстващи ще се хванат за ръце и ще направят традиционната за този ден жива верига на първата помощ в знак на своята признателност, почит и уважение към всички доброволци и хора, които са били обучени да оказват първа помощ и са п

Производството е на местното Сдружение "Пчела-Източни Родопи". В него членуват 45 души. Фермерите участват в рамките на седмицата, посветена на празника на града - 8 септември. На открито демонстрират процесите по добив на мед - от кошера до обработката на  пчелните пити в уред, наречен центрофуга, до пълнено на готовия продукт.

Всеки мед си има различен вкус и всеки предпочита различен вид. Но всеки мед е вкусен, категоричен е пчеларят първо поколение Борис Христов, който е сред членовете на Сдружение "Пчела-Източни Родопи" – Хасково. Пчеларят разяснява, че с по-специфичен произход от останалите е мановият мед, заради начина по който се добива. "Мановият мед е по- тежък. Той е най-богатият на минерали и пчелите го набират от сладките екскременти на мравки, които се хранят със сладък сироп от дъб", пояснява Христов.

На пчеларското изложение може да се види и стъклен пчелен кошер, в който се наблюдава движението на маркирана пчела майка и армията й от работнички. Царицата в кошера обикновено живее до 3 – 4 години, но макар и по-рядко, може да достигне и до седемгодишна възраст.

Майката в демонстрационния кошер е изкуствено оплодена. Тя е осеменена чрез специален апарат с материал от определен вид стършел. Чрез този способ може да се формира гена на пчелите. По този начин може да се получи по – голям медодобив, по – голямо семейство, по – голяма кротост на пчелите. Те дори могат да бъдат погалени, обяснява Борис Христов.

Като елексир той описва млечицето от търтеи. Хората са чували за полезността на пчелното млечице, но много малко знаят за това от търтеи, казва Христов. Пчеларят е от малкото в страната, които отглеждат търтеи за млечице. Казва, че сред повечето от колегите му това не е популярно, защото се изисква сериозен ресурс от кошера. За изхранването на един търтей, например, са необходими три пчели работнички, казва Христов. Освен това полученият продукт се съхранява по специфичен начин в специални фризери. Всичко това прави цената му доста висока. Един буркан от около 720 милиграма струва 50 лева. Полезността на търтеевото млечице обаче е безспорна, особено за мъжете. По параметри той се препокрива на 90 процента като полезност с пчелното млечице, но разликата е в съдържанието на група хормони, които играят важна роля за нормалното сексуално и репродуктивно развитие при човека. За разлика от пчелното, в което има повече естроген, търтеевото е богато на тестостерон, обясни пчеларят.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание утре, 16 септември, на което ще бъде обсъден проект на Постановление на Министерския съвет (МС) за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Кабинетът предлага от 1 януари 2025 година размерът да е 638 лева. За тази година тя е 526 лв. 

От КНСБ смятат, че линията на бедност за следващата година трябва да е 667 лв., а не 638 лв. В позиция, публикувана на сайта на конфедерацията, се посочва, че не приемат подхода за определянето на размера на линията на бедност и няма да подкрепят така предложения проект на постановление на МС в тази връзка.

КНСБ настоява методиката за определяне на линията на бедност сериозно да се прецизира, като се дефинират минималните потребности

Няма никаква спецификация за медикаментите и механизмите за контрол на безопасността им във вендинг автоматите. Това коментира пред журналисти в парламента Александър Симидчиев (ПП-ДБ), заместник-председател на здравната комисия в 50-ото Народно събрание. 

Парламентът прие на първо четене миналата седмица възможността да се поставят автомати за продажба на лекарства в населени места, където не достигат аптеки.  

Александър Симидчиев обясни, че има две нива на контрол на безопасността на медикаментите, но вендинг машините не позволяват той да бъде осъществяван. Всички говориха в зала, че става въпрос за медикаменти без предписание, но това не беше специфицирано в закона, допълни той.  

Относно недостига от аптеки в малките населени места, Симидчиев припомни, че са предложили решение с процедура по Националната здравно-осигурителна каса (НЗО

"ДПС проведе разширено заседание за подготовка на предизборната кампания за парламентарните избори на 27 октомври. В заседанието участваха председателят Делян Пеевски и ръководството на ДПС, представители на областните и общинските структури, координаторите на ДПС в Турция, народните представители, кметове и активисти", съобщи пресцентърът на ДПС. 

На заседанието са обсъдени критериите за номинации на кандидати за народни представители от “ДПС-Ново начало”, основните приоритети, на които ще се базира програмата за бъдещото управление на България след изборите, проблемите на общините и взаимодействието им с централната власт. 

„ДПС - Ново начало“ ще работи за хората, заедно с хората, заяви Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра. Областните председатели на Движението са изразили своята и на структурите категорична подкрепа за “ДПС-Нов

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Това заявяват в позиция от Министерството на външните работи и добавят, че "нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога".

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, посочват от външно министерство.

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова посети миналата седмица България и се срещна с държавния глава Румен Радев. Силяновска посети страната ни по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верд

За пръв път Ловеч е домакин на фестивала „Здравей, Здраве!”, който започва днес в сградата на Младежкия дом. Това съобщи Даниела Панайотова, координатор на организационния екип в Ловеч.

В програмата са предвидени седем лекции и пет практики. Всичко е подчинено на здравето, грижата, превенцията и профилактиката, повишаване на здравната култура на хората и обръщането им към един здравословен и по-осъзнат начин на живот, посочи Панайотова.

През целия ден ще има и базар на здравословни продукти.

Асен Миланов ще разкаже за родовата карма и как нашият род влияе на живота ни, Лора Русанова ще представи техники за постигане на психическо и физическо здраве, а Владимир Игнатов ще сподели информация за биорезонанса, радиестезията и лечението с природни средства. Д-р Весела Балтова ще говори за женското здраве и хормоналния баланс, Дорина Ташева ще разкаже за емо

Тъжната истина, която си повтаряме като мантра, че пчелите са застрашен от изчезване вид, а това може да е пагубно и за човека, се задълбочава, потвърждават пчеларите. Но като факт те отбелязват и че българинът няма навици за употребата на меда. Борис Христов дава пример за това, с факта, че в България се употребява на година около 200 грама мед на човек, а в Германия – около два килограма.

Заради засушаването тази година се очаква различна като качество и количество пчелна реколта в различните краища на страната. Борис Христов споделя, че с добиви от 40 килограма от кошер, той е доволен от пчелина си и възнаграден за труда си.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.