Начало В детайли Министерството на отбраната отчете успешно приключване на Стратегическия преглед на отбранителната политика и продължаване на модернизацията
11738
България

Министерството на отбраната отчете успешно приключване на Стратегическия преглед на отбранителната политика и продължаване на модернизацията

Министерството на отбраната (МО) отчете дейността си в рамките на мандата на служебния кабинет.В документа, публикуван на сайта на ведомството, са посочени пет приоритета, сред които успешно приключване в срок на Стратегическия преглед на отбранителната политика, продължаване на усилията за намаляване на некомплекта от военнослужещи и на процеса на превъоръжаване и модернизация, както и продължаване на подкрепата за Украйна.

| 04 Септември 2024, 16:25 ч.
Министерството на отбраната отчете успешно приключване на Стратегическия преглед на отбранителната политика и продължаване на модернизацията
Министерството на отбраната отчете успешно приключване на Стратегическия преглед на отбранителната политика и продължаване на модернизацията
Снимка © БТА

Министерството на отбраната (МО) отчете дейността си в рамките на мандата на служебния кабинет. В документа, публикуван на сайта на ведомството, са посочени пет приоритета, сред които успешно приключване в срок на Стратегическия преглед на отбранителната политика, продължаване на усилията за намаляване на некомплекта от военнослужещи и на процеса на превъоръжаване и модернизация, както и продължаване на подкрепата за Украйна.

Служебният кабинет прие днес проект на Решение за изменение на Програмата за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември 2024 г., съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

Беше прието допълнение към програмата за компенсиране на небитовите клиенти, потребители на електрическа енергия, като с днешното решение към програмата бяха включени съответно и операторите на преносни мрежи, на електроразпределителните мрежи и електропреносната мрежа, информира министърът. По думите му с това решение на кабинета се разширява кръгът на потенциалните бенефициенти по програмата. Министър Малинов съобщи, че този механизъм предвижда компенсиране на 100% от разходите на цена над 180 лв. до реалните разходи, които всички дружества, бизнеса и операторите на електропреносни и електр

Досега не е разработвана цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната и прилежащата към тях инфраструктура. Сега финансовото министерство и агенция "Митници" разработват такава стратегия за модернизация на ГКПП за облекчаване на пропускателната им способност и за ефективен граничен контрол, съобщи в НС служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

 През гранични пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" се обработват 32 процента от камионите, които минават през страната. Средната обработка на товарни превозни средства на "Капитан Андреево" за 2023 година е 2855 камиона на ден. Преди влизането им в България те минават на проверки и в Турция, които продължат еднакво дълго като нашите. Идентична е ситуацията и на "Лесово" - там на ден за 2023 година средно минават 1330 камиона или 56 на час.

На румънската граница забавянето на т

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов увери днес депутатите в 50-ото Народно събрание, че служебното правителство не предвижда закриване или приватизиране на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това свое изказване той направи в рамките на парламентарното си изслушване, заедно със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на извънредно заседание на парламента. Темата на изслушването му беше свързана с предлаганите от Министерството на енергетиката (МЕ) промени в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и добавянето на глава "РиПауърИЮ" (RepowerEU). 

"Още като изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" съм против приватизацията или отделянето на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от рамката на българската енергетика", посочи министърът. 

Той беше принуден да разясни ситуацията около бъдещето пред БЕХ с оглед предлага

В Плевен ще се състои за първи път фермерски пазар. Той ще бъде разположен в района на Кооперативния пазар този петък. Организатор е Община Плевен, съвместно с общинската фирма "Тибор" ЕАД и със съдействието на социалната платформа "Фермерски пазар ОТ БГ", съобщават от местната администрация.

Пазарът ще представя продукция на фермери, земеделски производители и занаятчии от региона и страната. Участниците ще са 17, като за пазара през октомври очакваме повече, тъй като някои от земеделските производители и фермерите ще се включат в празници, организирани в други населени места тези дни, каза Ива Елмазова от рекламна агенция "Елмазови", създател на "Фермерски пазар ОТ БГ". На първия фермерски пазар в Плевен ще бъдат предложени мляко и млечни продукти, пчелен мед, масло от бял трън, билкови продукти, вино от изба, която на Пловдивския панаир тази година е взела четири медала и д

Добри са условията за туризъм в планините, но терените са мокри и хлъзгави от дъждовете, на което трябва да се обръща внимание. Това казаха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК).

Времето е ясно е, ако изключим Родопите, където е облачно. Има слаб вятър във високите части, добавиха от ПСС.

Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие.

В планините ще преобладава облачно време, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Валежи от дъжд ще има главно в югозападната част от страната, на повече места – в следобедните часове. По най-високите върхове на Рила и Пирин ще превалява предимно сняг. Вятърът ще бъде слаб до умерен от източната четвърт. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра – около 8°.

Намаляване на некомплекта от военнослужещи, превъоръжаване и модернизация

В Закона за отбраната и въоръжените сили бяха направени изменения и допълнения, с които базата за формиране на заплатите на военнослужещите се обвързва със средната работна заплата в страната, се отбелязва в отчета. От 1 януари 2025 г. базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност ще се определя всяка година въз основа на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, реши парламентът по-рано тази година.

Запазихме ускореното темпо на превъоръжаване и модернизация. Със свое решение Народното събрание прие „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.“. Работата беше фокусирана върху придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба и на въоръжение и оборудване за тях; брегови противокорабни ракетни комплекси; зенитно-ракетни комплекси със среден/голям обсег на действие; машини за повишаване на мобилността и защита на личния състав от Силите за специални операции; самолети F-16 Block 70; бойни машини „Страйкър“; минни ловци за Военноморските сили. Извършена е модернизацията на 44 танка Т-72 и три машини за командване и управление МТ-ЛБ У.

С усилени темпове продължи цялостната модернизация на Трета авиационна база. Реконструкцията на основната писта беше успешно завършена и самолетите МиГ-29 бяха пребазирани обратно, като възобновиха изпълнението на задачи по Air Policing и подготовка на летателния състав, отчитат от МО.

Ефективен съюзник в НАТО и ЕС и изграждането на способности за противодействие на дезинформацията

Балканският творец, преди да бъде опознат в света, първо трябва да бъде опознат от своите съседи. Това заяви проф. Хюсеин Мевсим, професор по български език и литература в Анкарския университет, по време на откриването на паметна плоча на Атанас и Любомир Далчеви в двора на Генералното консулство на България в Солун, Гърция. Плочата е поставена по инициатива на и консулството ни в Солун. 

„В един юнски ден, в зноя, тук, в този град – Солун, който е колкото балканско-ориенталски, толкова е и европейски модерен град, се ражда Атанас, вторият син на семейство Христо и Виктория Далчеви. Атанас се ражда година и седем месеца след първородното отроче Любомир“, посочи проф. Мевсим. 

Проф. Хюсеин Мевсим е автор на книгата “Атанас Далчев в Солун и Истанбул”. 

„Литературната история преди всичко се занимава с хроноса &ndas

Фалшиви маркови стоки за близо 1,8 милиона лева бяха иззети от складово помещение във Варна, съобщиха днес от полицията в крайморския град. Намерени са дрехи, шапки, чанти, портмонета, колани, обувки, чехли, чорапи, бански костюми, парфюми. Стоките са с поставени световноизвестни търговски марки, но хората в склада не са представили документи за произхода им.

Полицаите са установили, че търговската дейност е реализирана чрез социална мрежа, а купувачите са получавали пратките си с куриерска фирма.

При акцията в склада са иззети и телефонни апарати, компютри и принтери. За 24 часа е задържан организаторът на дейността – 35-годишен варненец, криминално проявен. Образуваното досъдебно производство по случая е под надзора на Районната прокуратура в града. Икономическа полиция продължава разследването, като ще бъде направена оценка на паричните потоци от и към съпричаст

Общинският съвет (ОбС) на Камено ще заседава днес от 10:00 часа. В дневния ред са предвидени 21 докладни записки, внесени за разглеждане от кмета на общината Жельо Вардунски. Това става известно от покана, публикувана в официалния сайт на Общината.

Съветниците ще обсъждат предложение за поемане на пътните разходи и средствата за процедури на деца със специални образователни потребности. 

В дневния ред е включена и докладна за извършване на промяна в представения разчет за финансиране на капиталовите разходи за 2024 година.

Съветниците ще определят начална тръжна цена за отдаване под наем на лекарски кабинети, публична общинска собственост, в селата Тръстиково и Константиново. 

Именуване на улици в с. Черни връх също е в дневния ред. 

Съветниците ще дискутират и по докладна записка относно изработване на подробен устройствен план на нов

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Това заявяват в позиция от Министерството на външните работи и добавят, че "нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога".

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, посочват от външно министерство.

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова посети миналата седмица България и се срещна с държавния глава Румен Радев. Силяновска посети страната ни по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верд

Лек ръст в броя на наетите по трудово и служебно правоотношение отчитат в Търговище. Към края на юни тази година броят на наетите достига 25,2 хиляди души. Ръстът е с около 3,3 % спрямо края на първото тримесечие на годината, посочват от отдел „Статистически изследвания – Търговище“ на Териториалното статическо бюро – Североизток. 

Увеличение на наетите лица е регистрирано в девет икономически дейности, като в процентно изражение е най-значимо в „Селско, горско и рибно стопанство” и „Професионални дейности и научни изследвания”. Намаление се наблюдава в осем икономически дейности, като най-голямо е в секторите „Транспорт, складиране и пощи” и „Административни и спомагателни дейности”, посочват от статистика.

Относителният дял на наетите е най-висок в дейностите „Преработваща промишленост&r

Утвърждаването на страната ни като силен и ефективен член на НАТО беше във фокуса на отбранителната политика. Министърът на обраната взе участие в срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО през юни в Брюксел. Укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на алианса и подкрепата за Украйна в контекста на подготовката на срещата на върха на НАТО във Вашингтон бяха основните теми. Съюзниците обсъдиха изпълнението на обновения ангажимент за инвестиции в отбраната, при който инвестирането на 2% от БВП вече е минимална основа, а не таван, припомнят от министерството.

Вече мислим за целта разходите за отбрана да бъдат на един устойчив във времето минимум, но поне 2,5%, амбицията ни да се стремим към това ниво още с бюджета за следващата година, заяви вчера служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

В отчета на МО е отбелязан Меморандумът за разбирателство между Министерството на отбраната на България и Министерството на националната отбрана на Румъния относно изграждането на Щаб на регионалното компонентно командване на специалните операции, както и Противоминната военноморска група в Черно море, в която участваме заедно с Румъния и Турция.

Продължи изграждането на институционална устойчивост срещу външна намеса и информационно манипулиране, отбелязва още документът.

Трябва да изградим силна публична комуникация, която да се бори с дезинформацията, заяви вчера министър Запрянов.

Продължаване на подкрепата за Украйна в изпълнение на решенията на парламента

В дух на последователност и отговорност към защитата на националните интереси, предоставянето на военна помощ на Украйна остана във фокуса на отбранителната политика. В началото на юни МО предостави на Украйна допълнителна военно-техническа помощ. Продължи подготовката на нов значителен пакет с военна помощ, насочен към реалните нужди на украинските въоръжени сили, се посочва в документа.

България е изпратила осем пакета с въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна, всички са стриктно в съответствие с решенията на Народното събрание, каза вчера Атанас Запрянов.

Успешно приключване в срок на Стратегическия преглед на отбранителната политика

Фундаменталните промени в средата на сигурност след началото на войната на Русия против Украйна и измененията в концептуалните и планиращи документи на НАТО и ЕС наложиха провеждането на Стратегическия преглед на отбранителната политика. Прегледът беше проведен в съответствие с решения на Министерския съвет. Обобщените резултати са отразени в проект на „Бяла книга за отбраната 2024“. Проектът на Бяла книга беше изпратен в срок в Министерския съвет, пише в отчета на МО.

Бялата книга е политически документ, който трябва да бъде утвърден от политически назначено правителство. Няма как един служебен министър и кабинет да приеме такъв документ, каза в началото на август служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Организиране и успешно провеждане на изборите за военнослужещите и цивилните служители

На военнослужещите в мисии и операции зад граница беше осигурена възможност да гласуват. Изключение правят мисията на НАТО в Ирак и постоянната противоминна военноморска група на НАТО, където нямаше възможност за разкриване на изборни секции, се посочва в отчета. Осигурена беше възможност военнослужещите, участващи в учения на територията на страната и извън нея, както и тези, носещи денонощно дежурство, да упражнят правото си глас. Военнослужещите, изпълняващи задачи по подпомагане на МВР при охраната на държавната граница, бяха ротирани в деня на изборите, за да могат да гласуват.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Общинските съветници в Черноочене гласуваха предсрочното освобождаване на заместник-председателя на Общинския съвет
На днешното си заседание общинските съветници гласуваха предсрочното освобождаване на заместник-председателя на Общински съвет. Точката бе добавена и гласувана като допълнителна в ...
Проблемът с почистването на речните корита в страната е изключително тревожен, каза министър Петър Димитров
Проблемът с почистването на речните корита в страната е изключително тревожен – не се вземат никакви мерки, каза министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Пет ...
Общо 30 са регистрираните нови случаи на туберколоза и рецидиви от началото на годината в Хасково
От началото на годината до 15 септември общо 30 са новите случаи на туберколоза и на рецидиви, регистрирани в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заб ...
Окръжният съд в Добрич осъди мъж за причинена по непредпазливост смърт на млада жена
Окръжният съд в Добрич призна за виновен подсъдимия А. Г. по обвинение за причинена по непредпазливост смърт на млада жена на 6 август 2020 година вследствие на умишлено нанесена т ...
Община Варна възлага независим одит на "Градски транспорт" ЕАД
Община Варна ще възложи независим финансов и функционален одит на всички общински дружества, сред които е и „Градски транспорт“ ЕАД, съобщи на пресконференция кметът на ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен, няма колона от изчакващи автомобили
Трафикът на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата" е спокоен към този час. Няма колона от изчакващи автомобили, .  През почивните дни миналата седмица на пунк ...
Полиция и жандармерия поемат охраната на лозовите масиви в Пазарджишко
Съвместни екипи на полицейското управление в Септември и жандармеристи от Пловдив поемат охраната на лозовите масиви в Пазарджишко като част от предприетите мерки за опазване на се ...
При специализирана операция в Пловдив са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха от прокуратурата
При специализирана операция в Пловдив на 19 септември са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха на брифинг от Окръжната прокуратура.  В лек автомоб ...
Общинските съветници в Черноочене гласуваха предсрочното освобождаване на заместник-председателя на Общинския съвет
На днешното си заседание общинските съветници гласуваха предсрочното освобождаване на заместник-председателя на Общински съвет. Точката бе добавена и гласувана като допълнителна в ...
Информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона ще се състоят на 27-и и 28 септември
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) организира информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона, Испания, които ще бъдат на 27-и и 28 с ...
Тикер в 17:46 ч.
Трафикът на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата" е спокоен къ ...
Начало В детайли
11738
България

Министерството на отбраната отчете успешно приключване на Стратегическия преглед на отбранителната политика и продължаване на модернизацията

Министерството на отбраната (МО) отчете дейността си в рамките на мандата на служебния кабинет.В документа, публикуван на сайта на ведомството, са посочени пет приоритета, сред които успешно приключване в срок на Стратегическия преглед на отбранителната политика, продължаване на усилията за намаляване на некомплекта от военнослужещи и на процеса на превъоръжаване и модернизация, както и продължаване на подкрепата за Украйна.

| 04 Септември 2024, 16:25 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Министерството на отбраната отчете успешно приключване на Стратегическия преглед на отбранителната политика и продължаване на модернизацията
Министерството на отбраната отчете успешно приключване на Стратегическия преглед на отбранителната политика и продължаване на модернизацията
Снимка © БТА

Министерството на отбраната (МО) отчете дейността си в рамките на мандата на служебния кабинет. В документа, публикуван на сайта на ведомството, са посочени пет приоритета, сред които успешно приключване в срок на Стратегическия преглед на отбранителната политика, продължаване на усилията за намаляване на некомплекта от военнослужещи и на процеса на превъоръжаване и модернизация, както и продължаване на подкрепата за Украйна.

Служебният кабинет прие днес проект на Решение за изменение на Програмата за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември 2024 г., съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

Беше прието допълнение към програмата за компенсиране на небитовите клиенти, потребители на електрическа енергия, като с днешното решение към програмата бяха включени съответно и операторите на преносни мрежи, на електроразпределителните мрежи и електропреносната мрежа, информира министърът. По думите му с това решение на кабинета се разширява кръгът на потенциалните бенефициенти по програмата. Министър Малинов съобщи, че този механизъм предвижда компенсиране на 100% от разходите на цена над 180 лв. до реалните разходи, които всички дружества, бизнеса и операторите на електропреносни и електр

Досега не е разработвана цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната и прилежащата към тях инфраструктура. Сега финансовото министерство и агенция "Митници" разработват такава стратегия за модернизация на ГКПП за облекчаване на пропускателната им способност и за ефективен граничен контрол, съобщи в НС служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

 През гранични пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" се обработват 32 процента от камионите, които минават през страната. Средната обработка на товарни превозни средства на "Капитан Андреево" за 2023 година е 2855 камиона на ден. Преди влизането им в България те минават на проверки и в Турция, които продължат еднакво дълго като нашите. Идентична е ситуацията и на "Лесово" - там на ден за 2023 година средно минават 1330 камиона или 56 на час.

На румънската граница забавянето на т

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов увери днес депутатите в 50-ото Народно събрание, че служебното правителство не предвижда закриване или приватизиране на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това свое изказване той направи в рамките на парламентарното си изслушване, заедно със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на извънредно заседание на парламента. Темата на изслушването му беше свързана с предлаганите от Министерството на енергетиката (МЕ) промени в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и добавянето на глава "РиПауърИЮ" (RepowerEU). 

"Още като изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" съм против приватизацията или отделянето на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от рамката на българската енергетика", посочи министърът. 

Той беше принуден да разясни ситуацията около бъдещето пред БЕХ с оглед предлага

В Плевен ще се състои за първи път фермерски пазар. Той ще бъде разположен в района на Кооперативния пазар този петък. Организатор е Община Плевен, съвместно с общинската фирма "Тибор" ЕАД и със съдействието на социалната платформа "Фермерски пазар ОТ БГ", съобщават от местната администрация.

Пазарът ще представя продукция на фермери, земеделски производители и занаятчии от региона и страната. Участниците ще са 17, като за пазара през октомври очакваме повече, тъй като някои от земеделските производители и фермерите ще се включат в празници, организирани в други населени места тези дни, каза Ива Елмазова от рекламна агенция "Елмазови", създател на "Фермерски пазар ОТ БГ". На първия фермерски пазар в Плевен ще бъдат предложени мляко и млечни продукти, пчелен мед, масло от бял трън, билкови продукти, вино от изба, която на Пловдивския панаир тази година е взела четири медала и д

Добри са условията за туризъм в планините, но терените са мокри и хлъзгави от дъждовете, на което трябва да се обръща внимание. Това казаха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК).

Времето е ясно е, ако изключим Родопите, където е облачно. Има слаб вятър във високите части, добавиха от ПСС.

Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие.

В планините ще преобладава облачно време, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Валежи от дъжд ще има главно в югозападната част от страната, на повече места – в следобедните часове. По най-високите върхове на Рила и Пирин ще превалява предимно сняг. Вятърът ще бъде слаб до умерен от източната четвърт. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра – около 8°.

Намаляване на некомплекта от военнослужещи, превъоръжаване и модернизация

В Закона за отбраната и въоръжените сили бяха направени изменения и допълнения, с които базата за формиране на заплатите на военнослужещите се обвързва със средната работна заплата в страната, се отбелязва в отчета. От 1 януари 2025 г. базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност ще се определя всяка година въз основа на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, реши парламентът по-рано тази година.

Запазихме ускореното темпо на превъоръжаване и модернизация. Със свое решение Народното събрание прие „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.“. Работата беше фокусирана върху придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба и на въоръжение и оборудване за тях; брегови противокорабни ракетни комплекси; зенитно-ракетни комплекси със среден/голям обсег на действие; машини за повишаване на мобилността и защита на личния състав от Силите за специални операции; самолети F-16 Block 70; бойни машини „Страйкър“; минни ловци за Военноморските сили. Извършена е модернизацията на 44 танка Т-72 и три машини за командване и управление МТ-ЛБ У.

С усилени темпове продължи цялостната модернизация на Трета авиационна база. Реконструкцията на основната писта беше успешно завършена и самолетите МиГ-29 бяха пребазирани обратно, като възобновиха изпълнението на задачи по Air Policing и подготовка на летателния състав, отчитат от МО.

Ефективен съюзник в НАТО и ЕС и изграждането на способности за противодействие на дезинформацията

Балканският творец, преди да бъде опознат в света, първо трябва да бъде опознат от своите съседи. Това заяви проф. Хюсеин Мевсим, професор по български език и литература в Анкарския университет, по време на откриването на паметна плоча на Атанас и Любомир Далчеви в двора на Генералното консулство на България в Солун, Гърция. Плочата е поставена по инициатива на и консулството ни в Солун. 

„В един юнски ден, в зноя, тук, в този град – Солун, който е колкото балканско-ориенталски, толкова е и европейски модерен град, се ражда Атанас, вторият син на семейство Христо и Виктория Далчеви. Атанас се ражда година и седем месеца след първородното отроче Любомир“, посочи проф. Мевсим. 

Проф. Хюсеин Мевсим е автор на книгата “Атанас Далчев в Солун и Истанбул”. 

„Литературната история преди всичко се занимава с хроноса &ndas

Фалшиви маркови стоки за близо 1,8 милиона лева бяха иззети от складово помещение във Варна, съобщиха днес от полицията в крайморския град. Намерени са дрехи, шапки, чанти, портмонета, колани, обувки, чехли, чорапи, бански костюми, парфюми. Стоките са с поставени световноизвестни търговски марки, но хората в склада не са представили документи за произхода им.

Полицаите са установили, че търговската дейност е реализирана чрез социална мрежа, а купувачите са получавали пратките си с куриерска фирма.

При акцията в склада са иззети и телефонни апарати, компютри и принтери. За 24 часа е задържан организаторът на дейността – 35-годишен варненец, криминално проявен. Образуваното досъдебно производство по случая е под надзора на Районната прокуратура в града. Икономическа полиция продължава разследването, като ще бъде направена оценка на паричните потоци от и към съпричаст

Общинският съвет (ОбС) на Камено ще заседава днес от 10:00 часа. В дневния ред са предвидени 21 докладни записки, внесени за разглеждане от кмета на общината Жельо Вардунски. Това става известно от покана, публикувана в официалния сайт на Общината.

Съветниците ще обсъждат предложение за поемане на пътните разходи и средствата за процедури на деца със специални образователни потребности. 

В дневния ред е включена и докладна за извършване на промяна в представения разчет за финансиране на капиталовите разходи за 2024 година.

Съветниците ще определят начална тръжна цена за отдаване под наем на лекарски кабинети, публична общинска собственост, в селата Тръстиково и Константиново. 

Именуване на улици в с. Черни връх също е в дневния ред. 

Съветниците ще дискутират и по докладна записка относно изработване на подробен устройствен план на нов

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Това заявяват в позиция от Министерството на външните работи и добавят, че "нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога".

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, посочват от външно министерство.

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова посети миналата седмица България и се срещна с държавния глава Румен Радев. Силяновска посети страната ни по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верд

Лек ръст в броя на наетите по трудово и служебно правоотношение отчитат в Търговище. Към края на юни тази година броят на наетите достига 25,2 хиляди души. Ръстът е с около 3,3 % спрямо края на първото тримесечие на годината, посочват от отдел „Статистически изследвания – Търговище“ на Териториалното статическо бюро – Североизток. 

Увеличение на наетите лица е регистрирано в девет икономически дейности, като в процентно изражение е най-значимо в „Селско, горско и рибно стопанство” и „Професионални дейности и научни изследвания”. Намаление се наблюдава в осем икономически дейности, като най-голямо е в секторите „Транспорт, складиране и пощи” и „Административни и спомагателни дейности”, посочват от статистика.

Относителният дял на наетите е най-висок в дейностите „Преработваща промишленост&r

Утвърждаването на страната ни като силен и ефективен член на НАТО беше във фокуса на отбранителната политика. Министърът на обраната взе участие в срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО през юни в Брюксел. Укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на алианса и подкрепата за Украйна в контекста на подготовката на срещата на върха на НАТО във Вашингтон бяха основните теми. Съюзниците обсъдиха изпълнението на обновения ангажимент за инвестиции в отбраната, при който инвестирането на 2% от БВП вече е минимална основа, а не таван, припомнят от министерството.

Вече мислим за целта разходите за отбрана да бъдат на един устойчив във времето минимум, но поне 2,5%, амбицията ни да се стремим към това ниво още с бюджета за следващата година, заяви вчера служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

В отчета на МО е отбелязан Меморандумът за разбирателство между Министерството на отбраната на България и Министерството на националната отбрана на Румъния относно изграждането на Щаб на регионалното компонентно командване на специалните операции, както и Противоминната военноморска група в Черно море, в която участваме заедно с Румъния и Турция.

Продължи изграждането на институционална устойчивост срещу външна намеса и информационно манипулиране, отбелязва още документът.

Трябва да изградим силна публична комуникация, която да се бори с дезинформацията, заяви вчера министър Запрянов.

Продължаване на подкрепата за Украйна в изпълнение на решенията на парламента

В дух на последователност и отговорност към защитата на националните интереси, предоставянето на военна помощ на Украйна остана във фокуса на отбранителната политика. В началото на юни МО предостави на Украйна допълнителна военно-техническа помощ. Продължи подготовката на нов значителен пакет с военна помощ, насочен към реалните нужди на украинските въоръжени сили, се посочва в документа.

България е изпратила осем пакета с въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна, всички са стриктно в съответствие с решенията на Народното събрание, каза вчера Атанас Запрянов.

Успешно приключване в срок на Стратегическия преглед на отбранителната политика

Фундаменталните промени в средата на сигурност след началото на войната на Русия против Украйна и измененията в концептуалните и планиращи документи на НАТО и ЕС наложиха провеждането на Стратегическия преглед на отбранителната политика. Прегледът беше проведен в съответствие с решения на Министерския съвет. Обобщените резултати са отразени в проект на „Бяла книга за отбраната 2024“. Проектът на Бяла книга беше изпратен в срок в Министерския съвет, пише в отчета на МО.

Бялата книга е политически документ, който трябва да бъде утвърден от политически назначено правителство. Няма как един служебен министър и кабинет да приеме такъв документ, каза в началото на август служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Организиране и успешно провеждане на изборите за военнослужещите и цивилните служители

На военнослужещите в мисии и операции зад граница беше осигурена възможност да гласуват. Изключение правят мисията на НАТО в Ирак и постоянната противоминна военноморска група на НАТО, където нямаше възможност за разкриване на изборни секции, се посочва в отчета. Осигурена беше възможност военнослужещите, участващи в учения на територията на страната и извън нея, както и тези, носещи денонощно дежурство, да упражнят правото си глас. Военнослужещите, изпълняващи задачи по подпомагане на МВР при охраната на държавната граница, бяха ротирани в деня на изборите, за да могат да гласуват.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Общинските съветници в Черноочене гласуваха предсрочното освобождаване на заместник-председателя на Общинския съвет
Проблемът с почистването на речните корита в страната е изключително тревожен, каза министър Петър Димитров
Общо 30 са регистрираните нови случаи на туберколоза и рецидиви от началото на годината в Хасково
Окръжният съд в Добрич осъди мъж за причинена по непредпазливост смърт на млада жена
Община Варна възлага независим одит на "Градски транспорт" ЕАД
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен, няма колона от изчакващи автомобили
Местен фокус
Полиция и жандармерия поемат охраната на лозовите масиви в Пазарджишко
В детайли
При специализирана операция в Пловдив са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха от прокуратурата
Сфера
Общинските съветници в Черноочене гласуваха предсрочното освобождаване на заместник-председателя на Общинския съвет
В детайли
Информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона ще се състоят на 27-и и 28 септември
Местен фокус
Служебният премиер Димитър Главчев заминава за САЩ, където ще участва в Срещата на върха за бъдещето
Основна линия
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
Сфера
Проблемът с почистването на речните корита в страната е изключително тревожен, каза министър Петър Димитров
В детайли
Съдът във Враца остави в ареста 29-годишен мъж за съучастие в телефонни измами
Сфера
Общо 30 са регистрираните нови случаи на туберколоза и рецидиви от началото на годината в Хасково
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.