Начало Сфера Язовирите в област Разград имат достатъчен обем да поемат дъждовете, показва проверка
11671
България

Язовирите в област Разград имат достатъчен обем да поемат дъждовете, показва проверка

Язовирите в област Разград имат достатъчен резерв, за да поемат дъждовете, съобщи днес на заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия главният експерт в областната администрация и секретар на комисията Николай Атанасов.Срещата се състоя в контекста на нуждата от превантивни мерки, свързани с обилните валежи в различни части на страната.

| 04 Септември 2024, 17:05 ч.
Язовирите в област Разград имат достатъчен обем да поемат дъждовете, показва проверка
Язовирите в област Разград имат достатъчен обем да поемат дъждовете, показва проверка
Снимка © БТА

Язовирите в област Разград имат достатъчен резерв, за да поемат дъждовете, съобщи днес на заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия главният експерт в областната администрация и секретар на комисията Николай Атанасов.

Скрити в пластмасови бидони 280 000 къса (14 000 кутии) контрабандни цигари откриха митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Лесово" в товарен автомобил, управляван от румънски гражданин. Контрабандните цигари са на стойност близо 100 000 лева, съобщиха от Агенция "Митници". 

Проверката е извършена при съвместна операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция "Митници", Главна дирекция "Гранична полиция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Националната агенция за приходите.

Камионът с чужда регистрация пристигнал на граничния пункт на 16 септември. Румънският шофьор с инициали R. B. декларирал, че превозва транзитно пластмасови кутии и капаци от Турция за Германия през България. Товарът е обследван със специализирана рентгенова апаратура, направена е и физическа проверка. Митническите

Община Несебър започва подготовка за строителство на социални жилища. Вече е определен парцел, намиращ се на територията на курорта Слънчев бряг. Започва и процедура по изготвяне на проектната документация, съобщиха в официалния сайт от Общината.

Част от социалните жилища ще бъдат предназначени за гражданите, обитаващи към момента общежитието на Средно училище "Любен Каравелов", което има статут на общинска собственост.

Целта е да бъдат предоставени на гражданите, ползващи в момента общежитието за жилищни нужди, по-добри битово-социални условия, а освободената сграда, находяща се в съседство на училището, ще бъде добавена към образователния фонд, след реализация на утвърден проект за саниране и реконструкция.

Така ще бъдат изпълнени изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование за едносменен режим на обучение за всички ученици.

Двойно ще бъде завишен контролът за неправомерно ползване на вода не за питейни, а за битови нужди. Това съобщи днес по време на среща с кметовете и кметските наместници от малките населени места в община Стара Загора инж. Румен Миланов, управител на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Стара Загора. Той посочи, че  ще бъдат създадени нови контролни групи, които ще извършват проверки. "Там, където случаите са най-драстични, ние сме наясно къде е това, ще бъдат монтирани водомерни шахти извън територията на имота и по този начин хипотезата с байпасите и незаконните отклонения ще бъде неутрализирана", обясни Миланов.

Той представи разработка на дружеството, която е била приета положително от "Български ВиК холдинг" ЕАД, и която гарантира доброто водоснабдяване в областта. ВиК Стара Загора е първото дружество в страната, което направи такава разработка. Тя гарантира хоризонт н

На две четения на извънредно заседание парламентът отложи с една година влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на таксата за битови отпадъци („замърсителят плаща“). Това стана с промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от Николай Нанков, Теменужка Петкова и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС. При второто гласуване поправките бяха приети анблок със 161 гласа „за“, двама – „против“ и четирима „въздържал се“.

Отменените днес текстове предвиждаха от 1 януари 2025 г. да се премине към новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци за понасяне на разходите от причинителя или притежателя на отпадъците.

От 1 януари догодина при действащите текстове таксата би поскъпнала между три и десет пъти във всяка българска община, обясни миналата седмица пред медии един от вносителите – Николай Нанко

Общинският съвет на Добрич ще разгледа 38 докладни записки на редовното си заседание днес. Това става ясно от публикувания на страницата на Община Добрич проект на дневен ред. 

Съветниците ще гласуват актуализацията на бюджета на общината за 2024 година и отчет на Програмата за капиталови разходи за 2023 година. Общинският съвет на Добрич ще решава и за обособяването на място, на което да бъде преместена дейността от централния кооперативен пазар, по време на реализирането на проекта за цялостната промяна на облика му.

В дневния ред влиза и докладна записка за разглеждане на Годишния обобщен доклад за резултатите от дейността на общинските публични предприятия за 2023 година. Пред съветниците ще бъдат представени и отчетите за дейностите на общинските предприятия. Общинските съветници ще гласуват създаването на маломерни паралелки в няколко училища в общин

Срещата се състоя в контекста на нуждата от превантивни мерки, свързани с обилните валежи в различни части на страната. 

Областният управител Владимир Димитров подчерта необходимостта от координирани действия и своевременно предоставяне на актуална информация от всички държавни и общински структури, имащи под своя юрисдикция проблемни язовири, реки и речни корита на територията на областта. Той отбеляза, че целта на срещата е да се осигури изпреварваща информация, която да позволи навременни и ефективни мерки за предотвратяване на бедствени ситуации.

Според резултатите от обследване, извършено по заповед на Областния управител от юли, язовирите на територията на областта са в добро техническо и експлоатационно състояние, няма такива в аварийно или предаварийно състояние, каза експертът Николай Атанасов. По думите му, не са констатирани и проблеми по сигурността и техническото състояние на язовирните стени и съоръженията. Атанасов отбеляза, че допуснатите слабости са предимно от режимен характер, като премахване на растителни сухи и мокри откоси и осигуряване на проводимост на 500 м след стената.

Той посочи, че в област Разград има 43 язовира, като 16 от тях са от първа - висока степен на потенциална опасност, 27 са с втора - значителна степен на потенциална опасност, а останалите са на кота "мъртъв обем" или кота натлак.  

От извършената проверка е установено, че речните легла на реки на територията на Област Разград са със силно намалени водни нива, на места пресъхващи. Констатирано е още, че някои от речните корита са с намалена проводимост, получена вследствие на израстване на дървесна и храстовидна растителност и отлагания - кални наносни, които повдигат нивото и затрудняват естественото оттичане на водата. Това, според експерта, е предпоставка при обилни валежи да се повишават нивата на водоемите и да се наводняват граничещи с тях имоти, сгради, дворове и пътна инфраструктура. 

Стихове от Атанас Далчев, прочетени от актьора Ириней Константинов, чуха присъстващите на откриването на паметната плоча на поета в родния му град Солун. Плочата, посветена на братята Атанас и Любомир Далчеви, е поставена е двора на българското Генерално консулство в Солун по съвместна инициатива на консулството с . 

Ириней Константинов, който е директор на Театър София и актьор с много записи на стихотворения на Атанас Далчев, прочете произведенията „Молитва“, „Към родината“ и „Кукувица“. 

От името на монети, посветени на 125-годишнината на , получиха Антон Марков - генерален консул на България в Солун, и Виктория Далчева - дъщеря на Атанас Далчев. 

На събитието присъстваха също Кирил Вълчев, генерален директор на ;  проф. Хюсейн Мевсим - професор по български език и литература в Анкарския университет, авто

Досега не е разработвана цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната и прилежащата към тях инфраструктура. Сега финансовото министерство и агенция "Митници" разработват такава стратегия за модернизация на ГКПП за облекчаване на пропускателната им способност и за ефективен граничен контрол, съобщи в НС служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

 През гранични пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" се обработват 32 процента от камионите, които минават през страната. Средната обработка на товарни превозни средства на "Капитан Андреево" за 2023 година е 2855 камиона на ден. Преди влизането им в България те минават на проверки и в Турция, които продължат еднакво дълго като нашите. Идентична е ситуацията и на "Лесово" - там на ден за 2023 година средно минават 1330 камиона или 56 на час.

На румънската граница забавянето на т

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да заличи регистрацията на коалиция „Има смисъл“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври тази година. От коалицията не смятат да обжалват решението, става известно от публикация във Фейсбук на Виктория Василева, представляваща политическата формация.  

В решението на ЦИК се посочва, че след извършена проверка от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на списъка на избиратели, подкрепящи регистрацията на коалиция „Има смисъл“, се установява, че общият брой коректни записи са по-малко от 2500. При тези данни не са налице изискванията на Изборния кодекс и регистрацията на коалицията, извършена при условие на неприключила процедура, следва да се заличи, според решен

С позиция, в която се говори за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху представители на бизнеса, подкрепящи Ахмед Доган, излезе Областният съвет на ДПС в Кърджали.

„През последните месеци сме свидетели на десетки поголовни смени, уволнения и репресии спрямо служители в общините Кърджали, Джебел и Черноочене. Ако някой не е уволнен или освободен, той бива принуден да напусне работа по "собствено" желание. Администрациите в общините Кърджали, Джебел и Черноочене са подложени на психически тормоз и принуждавани да "определят" политическата си позиция чрез подкрепа на подписка за регистриране на партии и коалиции“, се казва в позицията. 

Припомняме, че областната структура сне доверието си както от кметовете на въпросните три общини, така и от председателите на общинските структури. Трите общински структури

В Гулянци днес продължават честванията по повод 50 години от обявяване на селището за град. В близост до Средно училище "Христо Смирненски" тържествено бе открита алея на името на Веска Радулова – кметът, при който Гулянци става град. По протежението на алеята са монтирани пейки за отдих и са поставени табла, които разказват за миналото на Гулянци и представят неговото настояще. 

"Радулова е кмет в периода 1971 – 1979 г. Тогава Гулянци е в период на бурно развитие и градеж, но най-вълнуващото събитие е обявяването на населеното място за град през 1974 г. Като кмет тя прочита указа пред стотиците свои съграждани на площада", припомни пред събралото се множество Надя Любенова, главен специалист "Образование, здравеопазване и социални дейности" в местната администрация. "В годините на управление на Веска Радулова са построени сградата на читалището, детската гради

Представителите на общините докладваха за специфичните проблеми на местно ниво, свързани с водоемите и инфраструктурата. Директорът на „Водоснабдяване-Дунав“ Стоян Иванов представи доклад за състоянието на канализационната инфраструктура и водоснабдителните системи в региона. Главен инспектор Светломир Димитров, началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност“ в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Разград, даде информация за доброволните формирования в областта.

Заседанието приключи с насоки за по-нататъшни действия и координация между всички заинтересовани страни, за да се гарантира безопасността на населението и защитата на критичната инфраструктура в региона. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе Дауд Ибрям и ръководителите на специализираните дирекции в екоинспекцията обсъдиха проблемите на упра ...
Създателите на Българското книжовно дружество са поставили основите на българската държавност още преди Освобождението, заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков
Създателите на Българското книжовно дружество през 1869 година са поставили основите на първата институция на българската държавност още преди Освобождението. Това заяви посланикът ...
Служебно ще бъдат разпределени съставите на секционните избирателни комисии в община Монтана
В консултациите, свикани от кмета на Община Монтана, за разпределение на местата в секционните избирателни комисии (СИК), участваха шест парламентарно представени партии и коалиции ...
Подготовката на изборите върви по график, докладваха министри на служебния Димитър Главчев
Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регул ...
Пчеларството се превръща в скъпо хоби, каза председателят на браншови съюз в Кюстендилско
В Кюстендилско годината беше изключително тежка и за пчелите, и за пчеларите, каза в интервю Тихомир Стоицов, председател на Браншови пчеларски съюз "Пчела" - Кюстендил. По думите ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:04 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
11671
България

Язовирите в област Разград имат достатъчен обем да поемат дъждовете, показва проверка

Язовирите в област Разград имат достатъчен резерв, за да поемат дъждовете, съобщи днес на заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия главният експерт в областната администрация и секретар на комисията Николай Атанасов.Срещата се състоя в контекста на нуждата от превантивни мерки, свързани с обилните валежи в различни части на страната.

| 04 Септември 2024, 17:05 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Язовирите в област Разград имат достатъчен обем да поемат дъждовете, показва проверка
Язовирите в област Разград имат достатъчен обем да поемат дъждовете, показва проверка
Снимка © БТА

Язовирите в област Разград имат достатъчен резерв, за да поемат дъждовете, съобщи днес на заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия главният експерт в областната администрация и секретар на комисията Николай Атанасов.

Скрити в пластмасови бидони 280 000 къса (14 000 кутии) контрабандни цигари откриха митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Лесово" в товарен автомобил, управляван от румънски гражданин. Контрабандните цигари са на стойност близо 100 000 лева, съобщиха от Агенция "Митници". 

Проверката е извършена при съвместна операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция "Митници", Главна дирекция "Гранична полиция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Националната агенция за приходите.

Камионът с чужда регистрация пристигнал на граничния пункт на 16 септември. Румънският шофьор с инициали R. B. декларирал, че превозва транзитно пластмасови кутии и капаци от Турция за Германия през България. Товарът е обследван със специализирана рентгенова апаратура, направена е и физическа проверка. Митническите

Община Несебър започва подготовка за строителство на социални жилища. Вече е определен парцел, намиращ се на територията на курорта Слънчев бряг. Започва и процедура по изготвяне на проектната документация, съобщиха в официалния сайт от Общината.

Част от социалните жилища ще бъдат предназначени за гражданите, обитаващи към момента общежитието на Средно училище "Любен Каравелов", което има статут на общинска собственост.

Целта е да бъдат предоставени на гражданите, ползващи в момента общежитието за жилищни нужди, по-добри битово-социални условия, а освободената сграда, находяща се в съседство на училището, ще бъде добавена към образователния фонд, след реализация на утвърден проект за саниране и реконструкция.

Така ще бъдат изпълнени изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование за едносменен режим на обучение за всички ученици.

Двойно ще бъде завишен контролът за неправомерно ползване на вода не за питейни, а за битови нужди. Това съобщи днес по време на среща с кметовете и кметските наместници от малките населени места в община Стара Загора инж. Румен Миланов, управител на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Стара Загора. Той посочи, че  ще бъдат създадени нови контролни групи, които ще извършват проверки. "Там, където случаите са най-драстични, ние сме наясно къде е това, ще бъдат монтирани водомерни шахти извън територията на имота и по този начин хипотезата с байпасите и незаконните отклонения ще бъде неутрализирана", обясни Миланов.

Той представи разработка на дружеството, която е била приета положително от "Български ВиК холдинг" ЕАД, и която гарантира доброто водоснабдяване в областта. ВиК Стара Загора е първото дружество в страната, което направи такава разработка. Тя гарантира хоризонт н

На две четения на извънредно заседание парламентът отложи с една година влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на таксата за битови отпадъци („замърсителят плаща“). Това стана с промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от Николай Нанков, Теменужка Петкова и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС. При второто гласуване поправките бяха приети анблок със 161 гласа „за“, двама – „против“ и четирима „въздържал се“.

Отменените днес текстове предвиждаха от 1 януари 2025 г. да се премине към новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци за понасяне на разходите от причинителя или притежателя на отпадъците.

От 1 януари догодина при действащите текстове таксата би поскъпнала между три и десет пъти във всяка българска община, обясни миналата седмица пред медии един от вносителите – Николай Нанко

Общинският съвет на Добрич ще разгледа 38 докладни записки на редовното си заседание днес. Това става ясно от публикувания на страницата на Община Добрич проект на дневен ред. 

Съветниците ще гласуват актуализацията на бюджета на общината за 2024 година и отчет на Програмата за капиталови разходи за 2023 година. Общинският съвет на Добрич ще решава и за обособяването на място, на което да бъде преместена дейността от централния кооперативен пазар, по време на реализирането на проекта за цялостната промяна на облика му.

В дневния ред влиза и докладна записка за разглеждане на Годишния обобщен доклад за резултатите от дейността на общинските публични предприятия за 2023 година. Пред съветниците ще бъдат представени и отчетите за дейностите на общинските предприятия. Общинските съветници ще гласуват създаването на маломерни паралелки в няколко училища в общин

Срещата се състоя в контекста на нуждата от превантивни мерки, свързани с обилните валежи в различни части на страната. 

Областният управител Владимир Димитров подчерта необходимостта от координирани действия и своевременно предоставяне на актуална информация от всички държавни и общински структури, имащи под своя юрисдикция проблемни язовири, реки и речни корита на територията на областта. Той отбеляза, че целта на срещата е да се осигури изпреварваща информация, която да позволи навременни и ефективни мерки за предотвратяване на бедствени ситуации.

Според резултатите от обследване, извършено по заповед на Областния управител от юли, язовирите на територията на областта са в добро техническо и експлоатационно състояние, няма такива в аварийно или предаварийно състояние, каза експертът Николай Атанасов. По думите му, не са констатирани и проблеми по сигурността и техническото състояние на язовирните стени и съоръженията. Атанасов отбеляза, че допуснатите слабости са предимно от режимен характер, като премахване на растителни сухи и мокри откоси и осигуряване на проводимост на 500 м след стената.

Той посочи, че в област Разград има 43 язовира, като 16 от тях са от първа - висока степен на потенциална опасност, 27 са с втора - значителна степен на потенциална опасност, а останалите са на кота "мъртъв обем" или кота натлак.  

От извършената проверка е установено, че речните легла на реки на територията на Област Разград са със силно намалени водни нива, на места пресъхващи. Констатирано е още, че някои от речните корита са с намалена проводимост, получена вследствие на израстване на дървесна и храстовидна растителност и отлагания - кални наносни, които повдигат нивото и затрудняват естественото оттичане на водата. Това, според експерта, е предпоставка при обилни валежи да се повишават нивата на водоемите и да се наводняват граничещи с тях имоти, сгради, дворове и пътна инфраструктура. 

Стихове от Атанас Далчев, прочетени от актьора Ириней Константинов, чуха присъстващите на откриването на паметната плоча на поета в родния му град Солун. Плочата, посветена на братята Атанас и Любомир Далчеви, е поставена е двора на българското Генерално консулство в Солун по съвместна инициатива на консулството с . 

Ириней Константинов, който е директор на Театър София и актьор с много записи на стихотворения на Атанас Далчев, прочете произведенията „Молитва“, „Към родината“ и „Кукувица“. 

От името на монети, посветени на 125-годишнината на , получиха Антон Марков - генерален консул на България в Солун, и Виктория Далчева - дъщеря на Атанас Далчев. 

На събитието присъстваха също Кирил Вълчев, генерален директор на ;  проф. Хюсейн Мевсим - професор по български език и литература в Анкарския университет, авто

Досега не е разработвана цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната и прилежащата към тях инфраструктура. Сега финансовото министерство и агенция "Митници" разработват такава стратегия за модернизация на ГКПП за облекчаване на пропускателната им способност и за ефективен граничен контрол, съобщи в НС служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

 През гранични пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" се обработват 32 процента от камионите, които минават през страната. Средната обработка на товарни превозни средства на "Капитан Андреево" за 2023 година е 2855 камиона на ден. Преди влизането им в България те минават на проверки и в Турция, които продължат еднакво дълго като нашите. Идентична е ситуацията и на "Лесово" - там на ден за 2023 година средно минават 1330 камиона или 56 на час.

На румънската граница забавянето на т

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да заличи регистрацията на коалиция „Има смисъл“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври тази година. От коалицията не смятат да обжалват решението, става известно от публикация във Фейсбук на Виктория Василева, представляваща политическата формация.  

В решението на ЦИК се посочва, че след извършена проверка от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на списъка на избиратели, подкрепящи регистрацията на коалиция „Има смисъл“, се установява, че общият брой коректни записи са по-малко от 2500. При тези данни не са налице изискванията на Изборния кодекс и регистрацията на коалицията, извършена при условие на неприключила процедура, следва да се заличи, според решен

С позиция, в която се говори за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху представители на бизнеса, подкрепящи Ахмед Доган, излезе Областният съвет на ДПС в Кърджали.

„През последните месеци сме свидетели на десетки поголовни смени, уволнения и репресии спрямо служители в общините Кърджали, Джебел и Черноочене. Ако някой не е уволнен или освободен, той бива принуден да напусне работа по "собствено" желание. Администрациите в общините Кърджали, Джебел и Черноочене са подложени на психически тормоз и принуждавани да "определят" политическата си позиция чрез подкрепа на подписка за регистриране на партии и коалиции“, се казва в позицията. 

Припомняме, че областната структура сне доверието си както от кметовете на въпросните три общини, така и от председателите на общинските структури. Трите общински структури

В Гулянци днес продължават честванията по повод 50 години от обявяване на селището за град. В близост до Средно училище "Христо Смирненски" тържествено бе открита алея на името на Веска Радулова – кметът, при който Гулянци става град. По протежението на алеята са монтирани пейки за отдих и са поставени табла, които разказват за миналото на Гулянци и представят неговото настояще. 

"Радулова е кмет в периода 1971 – 1979 г. Тогава Гулянци е в период на бурно развитие и градеж, но най-вълнуващото събитие е обявяването на населеното място за град през 1974 г. Като кмет тя прочита указа пред стотиците свои съграждани на площада", припомни пред събралото се множество Надя Любенова, главен специалист "Образование, здравеопазване и социални дейности" в местната администрация. "В годините на управление на Веска Радулова са построени сградата на читалището, детската гради

Представителите на общините докладваха за специфичните проблеми на местно ниво, свързани с водоемите и инфраструктурата. Директорът на „Водоснабдяване-Дунав“ Стоян Иванов представи доклад за състоянието на канализационната инфраструктура и водоснабдителните системи в региона. Главен инспектор Светломир Димитров, началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност“ в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Разград, даде информация за доброволните формирования в областта.

Заседанието приключи с насоки за по-нататъшни действия и координация между всички заинтересовани страни, за да се гарантира безопасността на населението и защитата на критичната инфраструктура в региона. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Създателите на Българското книжовно дружество са поставили основите на българската държавност още преди Освобождението, заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков
Служебно ще бъдат разпределени съставите на секционните избирателни комисии в община Монтана
Подготовката на изборите върви по график, докладваха министри на служебния Димитър Главчев
Пчеларството се превръща в скъпо хоби, каза председателят на браншови съюз в Кюстендилско
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.