Начало Сфера Желанието на „Възраждане“ е да увеличи парламентарната си група, заяви Петър Петров при регистрацията на партията в ЦИК за предсрочния вот
12305
България

Желанието на „Възраждане“ е да увеличи парламентарната си група, заяви Петър Петров при регистрацията на партията в ЦИК за предсрочния вот

Нашето желание е да увеличим парламентарната си група, както постоянно растем досега, и обществената подкрепа, заяви пред журналисти заместник-председателят на „Възраждане“ Петър Петров.Представители на партията внесоха документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври тази година.

| 05 Септември 2024, 11:44 ч.
Желанието на „Възраждане“ е да увеличи парламентарната си група, заяви Петър Петров при регистрацията на партията в ЦИК за предсрочния вот
Желанието на „Възраждане“ е да увеличи парламентарната си група, заяви Петър Петров при регистрацията на партията в ЦИК за предсрочния вот
Снимка © Владимир Шоков / БТА (ЕВ)

Нашето желание е да увеличим парламентарната си група, както постоянно растем досега, и обществената подкрепа, заяви пред журналисти заместник-председателят на „Възраждане“ Петър Петров.

Със заповед на кмета на община Бяла Слатина инж. Иво Цветков са определени отговорници и срокове за преброяване на безстопанствените кучета, става известно от интернет страницата на администрацията. В документа е записано, че процесът ще продължи до 30 септември.

Двама експерти от администрацията ще отговарят за преброяването в Бяла Слатина, а в населените места грижа ще имат кметовете на кметства, казва кметът на общината в административния акт. 

Всяка община, в периода март – юни или септември – ноември, следва да организира преброяване на безстопанствените кучета и в срок до 20 дни след приключване на процеса да състави протокол, се казва в писмо на заместник-министъра на земеделието, изпратено през месец януари до Националното сдружение на общините в Република България. Преброяването започва с уведомление от министъра на земеделието, храните и

Безплатни скринингови прегледи за злокачествени новообразувания на маточната шийка ще има в Комплексния онкологичен център в Русе. Това съобщи управителят на лечебното заведение в крайдунавския град д-р Камен Кожухаров. 

Той информира, че началото на кампанията ще бъде поставено на 24-и септември и ще продължи до края на ноември тази година. Тя обхваща както здравноосигурени, така и здравнонеосигурени жени на възраст от 20 до 49 години.

Прегледите ще бъдат извършвани от акушер-гинеколог от Комплексния онкологичен център в Русе.

Проблемът на Република Северна Македония (РСМ) не е с България, а да започне преговорната рамка, приета като заключение на Европейския съвет от всички страни членки. Това коментира пред журналисти държавният глава Румен Радев.

В петък на в страната бе президентът на РСМ Гордана Силяновска, която бе приета от държавния глава.

Очаквам този заявен стремеж за откритост, за конструктивизъм да бъде поет и от правителството на РСМ, каза Радев относно разговора му със Силяновска.

Нека да е ясно, това не беше нито държавно, нито работно посещение и аз се надявам, че в най-скоро време президентът на РСМ ще направи държавно посещение, което да е с всички официални церемонии по протокол и това ще допринесе и за нашите отношения, каза още Радев.

По думите му важно е какво ще направим оттук нататък да помогнем  на РСМ.

Троен състав на Окръжен съд – Враца потвърди определението на Районен съд – Враца, с което спрямо английския гражданин М. Ф. е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от съдебната институция. Мъжът е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда в условията на домашно насилие на литовска гражданка.

Съдът е оставил без уважение внесената жалба от обвиняемия с искане да му бъде постановена по-лека мярка. 

Въззивният съд е приел, че е правилна преценката на първоинстанционния съд и всички събрани до момента доказателства сочат М. Ф. като съпричастен към деянието, в което е обвинен. Според тройния състав на Врачанския окръжен съд са налице и двете алтернативни опасности - обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление. От събраните доказателства е видно, че М.Ф. е чужд гражданин, на страна извън ЕС - Кралство Вел

На тържествена сесия на Общинския съвет в Лом по повод празника на града, който се отбелязва в деня на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, беше връчен почетния знак на общината на хора и институции, допринесли за развитието и издигането авторитета й. 

Младата дизайнерка Десислава Бисерова Тошева (26г.), за която в последните няколко години пишат най-известните в света модни списания, а нейни тоалети носят световно известни актьори, музиканти, бизнесмени и шоумени, получи почетния знак на Лом от кмета Цветан Петров за своите постижения в света на модата. Пред общинските съветници и граждани на Лом Тошева заяви, че е израснала в крайдунавския град и първите бизнес начинания са започнали в него като дете, когато е събирала цвят от рози от градините на местни хора с тяхно съгласие и правила парфюми. Дизайнерката сподели още, че често през годините се е прибирала в

Представители на партията внесоха документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври тази година.

Петров отправи призив към всички български граждани да излязат и да гласуват. Нужна ни е по-висока избирателна активност, посочи той.

Очакваме чрез увеличение на своята подкрепа да получим и мандат за съставяне на правителство, заяви още заместник-председателят на „Възраждане“.

Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментираха политологът Любомир Стефанов, политическият психолог Антоанета Христова и председателят на младежката неправителствена организация „България на младите“ Цветомир Николов по повод днешния Международен ден на демокрацията. 

Какво е демокрация

Демокрацията в днешно време свързваме със системата на представителната демокрация и политическите партии. Te позволяват на гражданите да участват директно в политическото управление, излъчвайки свои представители чрез честни и прозрачни избори по дефиницията на международните наблюдателски организации, обясни Любомир Стефанов. По думите му демокрацията е възможност за свобода, равноправие и върховенство на закона. 

Демокрацията не е най-добрата политическа система от хората, но досега друга по-добра

Пътните произшествия в страната през изминалото денонощие са 19, като в тях няма загинали хора, а 25 души са ранени, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР) на сайта си. 

От началото на месеца  инцидентите на пътя са 329, загиналите в тях са 18 души, 439 са ранени, сочат още данните на министерството.

При сравнение с реалните данни за загинали (374) през същия период на 2023 г., се отчитат 58 по-малко загинали участници в движението през 2024 г, посочват още от ведомството.

 

Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време на откриването на новата демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ във фамилното стопанство на Десислава и Иван Кабурови в село Мало Конаре.

"Хранителният възел, който подава вода и храна, е подпомаган със сензор за климат контрол. По този начин ще се извършва и замерване на слънчевата радиация, температурата и вятъра, а на растението ще бъдат осигурявани необходимите количества влага и хранителни елементи. Това намалява значително разходите за вода и торове и увеличава усвоемостта на растенията. Това е целта на тези машини - да се спестят торовете, да е по-рационално подаването на вода и хранителни вещества и да се увеличи капацитетът на растенията", обясни Иван Кабуров.

Инициативата на Областната администрация в Габрово ще разкаже пет нови вдъхновяващи истории във втората отворена за публиката среща. Тя ще се състои на 20 септември от 15:00 ч. в габровската зала „Възраждане“. Това съобщиха организаторите на събитието. 

Говорители ще бъдат Християн Стоянов, Павел Владев, Васи Маринова - Късева, Преслава Драганова и Александър Савеков. Събитието е с вход свободен и посетителите могат да задават въпроси на говорителите. 

Инициативата ще покаже на младежите от област Габрово различни вдъхновяващи примери за намиране на пътя към успеха, ще ги мотивира, вдъхнови и даде възможност да чуят от първо лице за всички „подводни камъни“, които се крият по пътя към постигането на поставената цел. Събитието се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността, а обединяващата частица между петимата лектори е сп

Изложбата „Облеклото в Краището от началото на 20 век“ беше представена в село Шишковци, община Кюстендил. Организатор е  Борислав Крумов от Сдружение „Роден край“. Експозицията е тазгодишният акцент в Международния фестивал „Балканска черга“.

В изложбата може да се види, че тогава са се носили не само потури и саи, а и европейски модерни дрехи. По думите на Крумов промяната се дължи главно на отварянето на региона към света с построяването на железопътната линия София - Кюстендил след 1909 г. Инфраструктурата дава възможност местните хора да продават плодовете си в София, а оттам - и в Европа, обясни Борислав Крумов и допълни, че това носи печалба за местните, но и позволява навлизането на модерни за началото на 20 век дрехи. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Очевидно това е поредната провокация на РСМ, целяща да разруши постигнатото до момента, коментира Даниел Митов думи на вицепремиера на РСМ за България
За такава обидна квалификация в една европейска държава се "взима главата" на министър веднага, хвърчат оставки, коментира пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ и бивш външен ...
Около 17% от кандидатите за работа в НСО стигат до назначаване, 50% отпадат още на медицинските прегледи, каза генерал-майор Емил Тонев
От кандидатите за работа в Националната служба за охрана (НСО) 17,5% успяват да бъдат назначени, а около 50% отпадат още на медицинските прегледи. Това каза в първото си интервю н ...
Ремонтът на Дунав мост се извършва в 400-метрова отсечка
С около 200 метра е удължен участъкът, който се ремонтира на Дунав мост при Русе. Въведената временна организация на движение на съоръжението е в същата лента, в която от 10-и юли ...
Община Несебър започва подготовка за строителство на социални жилища
Община Несебър започва подготовка за строителство на социални жилища. Вече е определен парцел, намиращ се на територията на курорта Слънчев бряг. Започва и процедура по изготвяне н ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:23 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
12305
България

Желанието на „Възраждане“ е да увеличи парламентарната си група, заяви Петър Петров при регистрацията на партията в ЦИК за предсрочния вот

Нашето желание е да увеличим парламентарната си група, както постоянно растем досега, и обществената подкрепа, заяви пред журналисти заместник-председателят на „Възраждане“ Петър Петров.Представители на партията внесоха документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври тази година.

| 05 Септември 2024, 11:44 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Желанието на „Възраждане“ е да увеличи парламентарната си група, заяви Петър Петров при регистрацията на партията в ЦИК за предсрочния вот
Желанието на „Възраждане“ е да увеличи парламентарната си група, заяви Петър Петров при регистрацията на партията в ЦИК за предсрочния вот
Снимка © Владимир Шоков / БТА (ЕВ)

Нашето желание е да увеличим парламентарната си група, както постоянно растем досега, и обществената подкрепа, заяви пред журналисти заместник-председателят на „Възраждане“ Петър Петров.

Със заповед на кмета на община Бяла Слатина инж. Иво Цветков са определени отговорници и срокове за преброяване на безстопанствените кучета, става известно от интернет страницата на администрацията. В документа е записано, че процесът ще продължи до 30 септември.

Двама експерти от администрацията ще отговарят за преброяването в Бяла Слатина, а в населените места грижа ще имат кметовете на кметства, казва кметът на общината в административния акт. 

Всяка община, в периода март – юни или септември – ноември, следва да организира преброяване на безстопанствените кучета и в срок до 20 дни след приключване на процеса да състави протокол, се казва в писмо на заместник-министъра на земеделието, изпратено през месец януари до Националното сдружение на общините в Република България. Преброяването започва с уведомление от министъра на земеделието, храните и

Безплатни скринингови прегледи за злокачествени новообразувания на маточната шийка ще има в Комплексния онкологичен център в Русе. Това съобщи управителят на лечебното заведение в крайдунавския град д-р Камен Кожухаров. 

Той информира, че началото на кампанията ще бъде поставено на 24-и септември и ще продължи до края на ноември тази година. Тя обхваща както здравноосигурени, така и здравнонеосигурени жени на възраст от 20 до 49 години.

Прегледите ще бъдат извършвани от акушер-гинеколог от Комплексния онкологичен център в Русе.

Проблемът на Република Северна Македония (РСМ) не е с България, а да започне преговорната рамка, приета като заключение на Европейския съвет от всички страни членки. Това коментира пред журналисти държавният глава Румен Радев.

В петък на в страната бе президентът на РСМ Гордана Силяновска, която бе приета от държавния глава.

Очаквам този заявен стремеж за откритост, за конструктивизъм да бъде поет и от правителството на РСМ, каза Радев относно разговора му със Силяновска.

Нека да е ясно, това не беше нито държавно, нито работно посещение и аз се надявам, че в най-скоро време президентът на РСМ ще направи държавно посещение, което да е с всички официални церемонии по протокол и това ще допринесе и за нашите отношения, каза още Радев.

По думите му важно е какво ще направим оттук нататък да помогнем  на РСМ.

Троен състав на Окръжен съд – Враца потвърди определението на Районен съд – Враца, с което спрямо английския гражданин М. Ф. е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от съдебната институция. Мъжът е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда в условията на домашно насилие на литовска гражданка.

Съдът е оставил без уважение внесената жалба от обвиняемия с искане да му бъде постановена по-лека мярка. 

Въззивният съд е приел, че е правилна преценката на първоинстанционния съд и всички събрани до момента доказателства сочат М. Ф. като съпричастен към деянието, в което е обвинен. Според тройния състав на Врачанския окръжен съд са налице и двете алтернативни опасности - обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление. От събраните доказателства е видно, че М.Ф. е чужд гражданин, на страна извън ЕС - Кралство Вел

На тържествена сесия на Общинския съвет в Лом по повод празника на града, който се отбелязва в деня на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, беше връчен почетния знак на общината на хора и институции, допринесли за развитието и издигането авторитета й. 

Младата дизайнерка Десислава Бисерова Тошева (26г.), за която в последните няколко години пишат най-известните в света модни списания, а нейни тоалети носят световно известни актьори, музиканти, бизнесмени и шоумени, получи почетния знак на Лом от кмета Цветан Петров за своите постижения в света на модата. Пред общинските съветници и граждани на Лом Тошева заяви, че е израснала в крайдунавския град и първите бизнес начинания са започнали в него като дете, когато е събирала цвят от рози от градините на местни хора с тяхно съгласие и правила парфюми. Дизайнерката сподели още, че често през годините се е прибирала в

Представители на партията внесоха документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври тази година.

Петров отправи призив към всички български граждани да излязат и да гласуват. Нужна ни е по-висока избирателна активност, посочи той.

Очакваме чрез увеличение на своята подкрепа да получим и мандат за съставяне на правителство, заяви още заместник-председателят на „Възраждане“.

Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментираха политологът Любомир Стефанов, политическият психолог Антоанета Христова и председателят на младежката неправителствена организация „България на младите“ Цветомир Николов по повод днешния Международен ден на демокрацията. 

Какво е демокрация

Демокрацията в днешно време свързваме със системата на представителната демокрация и политическите партии. Te позволяват на гражданите да участват директно в политическото управление, излъчвайки свои представители чрез честни и прозрачни избори по дефиницията на международните наблюдателски организации, обясни Любомир Стефанов. По думите му демокрацията е възможност за свобода, равноправие и върховенство на закона. 

Демокрацията не е най-добрата политическа система от хората, но досега друга по-добра

Пътните произшествия в страната през изминалото денонощие са 19, като в тях няма загинали хора, а 25 души са ранени, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР) на сайта си. 

От началото на месеца  инцидентите на пътя са 329, загиналите в тях са 18 души, 439 са ранени, сочат още данните на министерството.

При сравнение с реалните данни за загинали (374) през същия период на 2023 г., се отчитат 58 по-малко загинали участници в движението през 2024 г, посочват още от ведомството.

 

Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време на откриването на новата демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ във фамилното стопанство на Десислава и Иван Кабурови в село Мало Конаре.

"Хранителният възел, който подава вода и храна, е подпомаган със сензор за климат контрол. По този начин ще се извършва и замерване на слънчевата радиация, температурата и вятъра, а на растението ще бъдат осигурявани необходимите количества влага и хранителни елементи. Това намалява значително разходите за вода и торове и увеличава усвоемостта на растенията. Това е целта на тези машини - да се спестят торовете, да е по-рационално подаването на вода и хранителни вещества и да се увеличи капацитетът на растенията", обясни Иван Кабуров.

Инициативата на Областната администрация в Габрово ще разкаже пет нови вдъхновяващи истории във втората отворена за публиката среща. Тя ще се състои на 20 септември от 15:00 ч. в габровската зала „Възраждане“. Това съобщиха организаторите на събитието. 

Говорители ще бъдат Християн Стоянов, Павел Владев, Васи Маринова - Късева, Преслава Драганова и Александър Савеков. Събитието е с вход свободен и посетителите могат да задават въпроси на говорителите. 

Инициативата ще покаже на младежите от област Габрово различни вдъхновяващи примери за намиране на пътя към успеха, ще ги мотивира, вдъхнови и даде възможност да чуят от първо лице за всички „подводни камъни“, които се крият по пътя към постигането на поставената цел. Събитието се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността, а обединяващата частица между петимата лектори е сп

Изложбата „Облеклото в Краището от началото на 20 век“ беше представена в село Шишковци, община Кюстендил. Организатор е  Борислав Крумов от Сдружение „Роден край“. Експозицията е тазгодишният акцент в Международния фестивал „Балканска черга“.

В изложбата може да се види, че тогава са се носили не само потури и саи, а и европейски модерни дрехи. По думите на Крумов промяната се дължи главно на отварянето на региона към света с построяването на железопътната линия София - Кюстендил след 1909 г. Инфраструктурата дава възможност местните хора да продават плодовете си в София, а оттам - и в Европа, обясни Борислав Крумов и допълни, че това носи печалба за местните, но и позволява навлизането на модерни за началото на 20 век дрехи. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Очевидно това е поредната провокация на РСМ, целяща да разруши постигнатото до момента, коментира Даниел Митов думи на вицепремиера на РСМ за България
Около 17% от кандидатите за работа в НСО стигат до назначаване, 50% отпадат още на медицинските прегледи, каза генерал-майор Емил Тонев
Ремонтът на Дунав мост се извършва в 400-метрова отсечка
Община Несебър започва подготовка за строителство на социални жилища
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.