Начало Сфера ПП-ДБ изпрати писмо до премиера Главчев във връзка с проблема с международния трафик по границите
11740
България

ПП-ДБ изпрати писмо до премиера Главчев във връзка с проблема с международния трафик по границите

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" изпрати днес до служебния министър-председател Димитър Главчев писмо във връзка с разрастващия се проблем с международния трафик през българските гранични пунктове, съобщиха от коалицията.В писмото се предлагат конкретни мерки за решаване на проблемите и подобряване на ситуацията, се посочва в прессъобщението.

| 05 Септември 2024, 12:49 ч.
ПП-ДБ изпрати писмо до премиера Главчев във връзка с проблема с международния трафик по границите
ПП-ДБ изпрати писмо до премиера Главчев във връзка с проблема с международния трафик по границите
Снимка © DFA

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" изпрати днес до служебния министър-председател Димитър Главчев писмо във връзка с разрастващия се проблем с международния трафик през българските гранични пунктове, съобщиха от коалицията. В писмото се предлагат конкретни мерки за решаване на проблемите и подобряване на ситуацията, се посочва в прессъобщението.

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Това заявяват в позиция от Министерството на външните работи и добавят, че "нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога".

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, посочват от външно министерство.

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова посети миналата седмица България и се срещна с държавния глава Румен Радев. Силяновска посети страната ни по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верд

Движението по централната улица в Троян ще бъде временно забранено на 20 септември във връзка с провеждането на Български фестивал на сливата, съобщават от  общинската администрация.

В интервала от 17:30 часа до 19:00 часа на 20 септември (петък) пътните превозни средства няма да могат да преминават в участъка от кръстовището на ул. „Васил Левски“ с ул. „Тома Хитров“ до кръстовището на ул. „Васил Левски“ с ул. „Симеон Велики“. Служители на полицията и общината ще указват обходен маршрут на движение. 

Движението по забранените участъци ще бъде възстановено непосредствено след преминаването на празничното дефиле  на участниците във фестивала.

Посетителите на събитието, придвижващи се с автомобили, ще бъдат насочвани към обособени паркинги. Няма да се допуска паркирането на превозни средства по тротоари,

Данните показват, че всеки пети българин е получил подкрепа от Европейския социален фонд през последните седем години, съобщи Ивайло Иванов, служебен министър на труда и социалната политика на откриването на форума „Европа е с мен“, организиран от Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“.

Конференцията е под надслов „Новите технологии – поглед към бъдещето“ и има за цел да представи влиянието на дигиталната трансформация върху приоритетите на Програма „Развитие на човешките ресурси“ в областта на пазара на труда, социалното включване и младежката заетост.

Министър Иванов информира на откриването, че благодарение на програмата за развитие на човешките ресурси над 100 хиляди заети и безработни са преминали обучение и са станали по-компетентни на пазара на труда. Близо 90 000 българи са започнали но

Общинските съветници от „Възраждане“ в Силистра ще инициират процедура за провеждане на местен референдум относно изграждането на ветрогенератори и соларни паркове върху земеделска земя в региона. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб народният представител от партията Маргарита Генчева.

Тя заяви, че инициативата идва в отговор на зачестилите запитвани от граждани по въпроса. „Считаме, че това е въпрос от местно значение, свързан с опазване на земеделската земя. Опасенията на много хора от Силистра се засилват от това, че темата става все по-актуална. Изготвили сме предложение от името на двамата ни общински съветници - има и други, които са дали съгласието си. Отправяме апел към останалите, ако са загрижени за земеделските земи на територията на общината, да се присъединят към нашето предложение“, каза Генчева.

Депутатът припомни,

В Ямбол Денят на независимостта на България – 22 септември, ще бъде отбелязан с тържествено честване в двора на Музея на бойната слава. За поредна година ще се състои и традиционният велопоход „Независимост“, става известно от общинския седмичен културен афиш.

Церемонията ще започне в 10:15 ч. с изпълнения на градския Духов оркестър, участието на представителни части военнослужещи от Ямболския гарнизон, ритуал по издигане на националното знаме, благодарствен молебен и слово на кмета Валентин Ревански.

Велопоходът „Независимост“ ще стартира в 11:30 ч. пред сградата на Община Ямбол. Финалната точка на колоездачите ще бъде Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Велопоходът няма състезателен характер, но всяка година събира стотици участници.

Празничният 22 септември в Ямбол ще бъде и Ден на отворени врат

"От години българската държава допуска и толерира регулацията на трафика по граничните пунктове да се превръща в частен монопол. Кабинетът на Кирил Петков направи решителни стъпки държавата да влезе във властта и правомощията си на граничен пункт „Капитан Андреево“, но с времето чрез съдебни решения и бездействие на държавни институции бяха „върнати“ почти в изходно положение", пише в писмото. 

 От ПП-ДБ посочват, че проблемът се е удвоил с "частния" паркинг на Дунав мост 1 – при Русе, а впоследствие – и Дунав Мост 2 – в района на Видин-Калафат. И двата паркинга са на фирми с неясна собственост и извършват дейности, присъщи на държавата, без каквато и да било санкция от български държавен орган, се казва в писмото.

От ПП-ДБ са на мнение, че тази ситуация е "огромен удар върху имиджа на България, българската държава и бизнес, и представлява непреодолима пречка при преговорите за присъединяване на България към шенгенското пространство със сухопътните си граници" и се настоява министърът на транспорта и съобщенията да предприеме действия и мерки за разработване и внедряване на автоматизирана информационна система за управление на товарния трафик в районите на сухопътните гранични контролно-пропускателни пунктове на територията на Република България. От ПП-ДБ информират за внесен проект на решение в 50-ото Народно събрание, задължаващ разработването и внедряването на системата да стане в срок от 60 дни. 

По-рано днес от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че служебният министър-председател Димитър Главчев свиква спешна среща във връзка с проблема с паркингите по границите.

Припомняме, че на спешна междуведомствена среща в Министерството на вътрешните работи вчера беше решено директорът на Агенция „Митници“ да изготви единна стратегия за управление на трафика и пропускателната способност на всички гранични контролно-пропускателни пунктове в страната. Отчетено е, че традиционно около 1 септември се наблюдава огромно струпване на тежкотоварен и автомобилен трафик на граничните пунктове. 

В Плевен ще се състои за първи път фермерски пазар. Той ще бъде разположен в района на Кооперативния пазар този петък. Организатор е Община Плевен, съвместно с общинската фирма "Тибор" ЕАД и със съдействието на социалната платформа "Фермерски пазар ОТ БГ", съобщават от местната администрация.

Пазарът ще представя продукция на фермери, земеделски производители и занаятчии от региона и страната. Участниците ще са 17, като за пазара през октомври очакваме повече, тъй като някои от земеделските производители и фермерите ще се включат в празници, организирани в други населени места тези дни, каза Ива Елмазова от рекламна агенция "Елмазови", създател на "Фермерски пазар ОТ БГ". На първия фермерски пазар в Плевен ще бъдат предложени мляко и млечни продукти, пчелен мед, масло от бял трън, билкови продукти, вино от изба, която на Пловдивския панаир тази година е взела четири медала и д

Общо 6811 замърсени зони и нерегламентирани сметища са почистени в рамките на 12-ото издание на „Да изчистим България заедно“. Това е пореден нов рекорд, като за миналата година броят на изчистените зони е бил 6092, съобщават от Би Ти Ви.

По думите им възстановените и облагородени пространства тази година са 175.

В 12-ото издание на кампанията „Да изчистим България заедно“ са се включили 699 детски градини и учебни заведения от цялата страна. Техният брой е с 100 повече от предходното издание, като през 2023 г. общият им брой бе 596, а през 2022 г. – 575, отбелязват от Би Ти Ви. 

„Тази кампания отдавна се превърна в нещо много по-голямо от ежегодна инициатива – тя е символ на сплотеност, грижа и надежда за по-чиста България. Заедно, с постоянство и личен пример, можем да продължим да променяме света около нас и да ост

По планините в момента е облачно и тихо, на места духа слаб вятър, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). По-късно във високите части се очаква да вали дъжд, който да премине в сняг.

Условията за туризъм ще са добри до обяд, посочиха от ПСС.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) над планините облачността ще е значителна и на места ще превали слаб дъжд, по най-високите върхове на Рила и Пирин - слаб сняг. Ще духа слаб до умерен вятър в ниските части от север-североизток, а по билата от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра около 16°, на 2000 метра - около 8°.     

  

Районна прокуратура – Видин приключи дело с осъдителна присъда за незаконно държане на акцизни стоки в големи размери, по което като обвиняем е бил привлечен гражданинът на Беларус М.Б, съобщиха от Апелативна прокуратура София.

С определение на съда му е наложено наказание две години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок.

Обвиняемият се е признал за виновен за това, че на 12 август т.г. на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат като водач на товарна композиция е държал 37 500 кутии с цигари без български акцизен бандерол. Общата стойност на предмета на престъплението е в големи размери – 281 250 лева, като размерът на избегнатия и незаплатен акциз е 145 500 лева, уточниха от прокуратурата.

Припомняме, че от началото на годината на ГКПП „Дунав мост 2“ при В

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ (Б-9), която ще се състои днес в Букурещ, Румъния. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни членки от източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Форматът за политически диалог бе създаден в Букурещ през ноември 2015 г. в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия. Девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, които са били част от бившия Съветски съюз или от ръководения от СССР Варшавски договор, се включиха в този формат, създаден по инициатива на президентите на Румъния и Полша – К

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил В ...
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна, каза Росен Карадимов
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна и воля на парламента, но това на този етап не е възможно, защото парламентът излиза ...
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Община Хасково за 2023 г. е над 100 процента, съобщиха от общинската администрация
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Хасково за 2023 година е 100,59 процента, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. При заложени приходи от 37 944 465 лв. ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:15 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
11740
България

ПП-ДБ изпрати писмо до премиера Главчев във връзка с проблема с международния трафик по границите

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" изпрати днес до служебния министър-председател Димитър Главчев писмо във връзка с разрастващия се проблем с международния трафик през българските гранични пунктове, съобщиха от коалицията.В писмото се предлагат конкретни мерки за решаване на проблемите и подобряване на ситуацията, се посочва в прессъобщението.

| 05 Септември 2024, 12:49 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
ПП-ДБ изпрати писмо до премиера Главчев във връзка с проблема с международния трафик по границите
ПП-ДБ изпрати писмо до премиера Главчев във връзка с проблема с международния трафик по границите
Снимка © DFA

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" изпрати днес до служебния министър-председател Димитър Главчев писмо във връзка с разрастващия се проблем с международния трафик през българските гранични пунктове, съобщиха от коалицията. В писмото се предлагат конкретни мерки за решаване на проблемите и подобряване на ситуацията, се посочва в прессъобщението.

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Това заявяват в позиция от Министерството на външните работи и добавят, че "нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога".

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, посочват от външно министерство.

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова посети миналата седмица България и се срещна с държавния глава Румен Радев. Силяновска посети страната ни по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верд

Движението по централната улица в Троян ще бъде временно забранено на 20 септември във връзка с провеждането на Български фестивал на сливата, съобщават от  общинската администрация.

В интервала от 17:30 часа до 19:00 часа на 20 септември (петък) пътните превозни средства няма да могат да преминават в участъка от кръстовището на ул. „Васил Левски“ с ул. „Тома Хитров“ до кръстовището на ул. „Васил Левски“ с ул. „Симеон Велики“. Служители на полицията и общината ще указват обходен маршрут на движение. 

Движението по забранените участъци ще бъде възстановено непосредствено след преминаването на празничното дефиле  на участниците във фестивала.

Посетителите на събитието, придвижващи се с автомобили, ще бъдат насочвани към обособени паркинги. Няма да се допуска паркирането на превозни средства по тротоари,

Данните показват, че всеки пети българин е получил подкрепа от Европейския социален фонд през последните седем години, съобщи Ивайло Иванов, служебен министър на труда и социалната политика на откриването на форума „Европа е с мен“, организиран от Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“.

Конференцията е под надслов „Новите технологии – поглед към бъдещето“ и има за цел да представи влиянието на дигиталната трансформация върху приоритетите на Програма „Развитие на човешките ресурси“ в областта на пазара на труда, социалното включване и младежката заетост.

Министър Иванов информира на откриването, че благодарение на програмата за развитие на човешките ресурси над 100 хиляди заети и безработни са преминали обучение и са станали по-компетентни на пазара на труда. Близо 90 000 българи са започнали но

Общинските съветници от „Възраждане“ в Силистра ще инициират процедура за провеждане на местен референдум относно изграждането на ветрогенератори и соларни паркове върху земеделска земя в региона. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб народният представител от партията Маргарита Генчева.

Тя заяви, че инициативата идва в отговор на зачестилите запитвани от граждани по въпроса. „Считаме, че това е въпрос от местно значение, свързан с опазване на земеделската земя. Опасенията на много хора от Силистра се засилват от това, че темата става все по-актуална. Изготвили сме предложение от името на двамата ни общински съветници - има и други, които са дали съгласието си. Отправяме апел към останалите, ако са загрижени за земеделските земи на територията на общината, да се присъединят към нашето предложение“, каза Генчева.

Депутатът припомни,

В Ямбол Денят на независимостта на България – 22 септември, ще бъде отбелязан с тържествено честване в двора на Музея на бойната слава. За поредна година ще се състои и традиционният велопоход „Независимост“, става известно от общинския седмичен културен афиш.

Церемонията ще започне в 10:15 ч. с изпълнения на градския Духов оркестър, участието на представителни части военнослужещи от Ямболския гарнизон, ритуал по издигане на националното знаме, благодарствен молебен и слово на кмета Валентин Ревански.

Велопоходът „Независимост“ ще стартира в 11:30 ч. пред сградата на Община Ямбол. Финалната точка на колоездачите ще бъде Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Велопоходът няма състезателен характер, но всяка година събира стотици участници.

Празничният 22 септември в Ямбол ще бъде и Ден на отворени врат

"От години българската държава допуска и толерира регулацията на трафика по граничните пунктове да се превръща в частен монопол. Кабинетът на Кирил Петков направи решителни стъпки държавата да влезе във властта и правомощията си на граничен пункт „Капитан Андреево“, но с времето чрез съдебни решения и бездействие на държавни институции бяха „върнати“ почти в изходно положение", пише в писмото. 

 От ПП-ДБ посочват, че проблемът се е удвоил с "частния" паркинг на Дунав мост 1 – при Русе, а впоследствие – и Дунав Мост 2 – в района на Видин-Калафат. И двата паркинга са на фирми с неясна собственост и извършват дейности, присъщи на държавата, без каквато и да било санкция от български държавен орган, се казва в писмото.

От ПП-ДБ са на мнение, че тази ситуация е "огромен удар върху имиджа на България, българската държава и бизнес, и представлява непреодолима пречка при преговорите за присъединяване на България към шенгенското пространство със сухопътните си граници" и се настоява министърът на транспорта и съобщенията да предприеме действия и мерки за разработване и внедряване на автоматизирана информационна система за управление на товарния трафик в районите на сухопътните гранични контролно-пропускателни пунктове на територията на Република България. От ПП-ДБ информират за внесен проект на решение в 50-ото Народно събрание, задължаващ разработването и внедряването на системата да стане в срок от 60 дни. 

По-рано днес от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че служебният министър-председател Димитър Главчев свиква спешна среща във връзка с проблема с паркингите по границите.

Припомняме, че на спешна междуведомствена среща в Министерството на вътрешните работи вчера беше решено директорът на Агенция „Митници“ да изготви единна стратегия за управление на трафика и пропускателната способност на всички гранични контролно-пропускателни пунктове в страната. Отчетено е, че традиционно около 1 септември се наблюдава огромно струпване на тежкотоварен и автомобилен трафик на граничните пунктове. 

В Плевен ще се състои за първи път фермерски пазар. Той ще бъде разположен в района на Кооперативния пазар този петък. Организатор е Община Плевен, съвместно с общинската фирма "Тибор" ЕАД и със съдействието на социалната платформа "Фермерски пазар ОТ БГ", съобщават от местната администрация.

Пазарът ще представя продукция на фермери, земеделски производители и занаятчии от региона и страната. Участниците ще са 17, като за пазара през октомври очакваме повече, тъй като някои от земеделските производители и фермерите ще се включат в празници, организирани в други населени места тези дни, каза Ива Елмазова от рекламна агенция "Елмазови", създател на "Фермерски пазар ОТ БГ". На първия фермерски пазар в Плевен ще бъдат предложени мляко и млечни продукти, пчелен мед, масло от бял трън, билкови продукти, вино от изба, която на Пловдивския панаир тази година е взела четири медала и д

Общо 6811 замърсени зони и нерегламентирани сметища са почистени в рамките на 12-ото издание на „Да изчистим България заедно“. Това е пореден нов рекорд, като за миналата година броят на изчистените зони е бил 6092, съобщават от Би Ти Ви.

По думите им възстановените и облагородени пространства тази година са 175.

В 12-ото издание на кампанията „Да изчистим България заедно“ са се включили 699 детски градини и учебни заведения от цялата страна. Техният брой е с 100 повече от предходното издание, като през 2023 г. общият им брой бе 596, а през 2022 г. – 575, отбелязват от Би Ти Ви. 

„Тази кампания отдавна се превърна в нещо много по-голямо от ежегодна инициатива – тя е символ на сплотеност, грижа и надежда за по-чиста България. Заедно, с постоянство и личен пример, можем да продължим да променяме света около нас и да ост

По планините в момента е облачно и тихо, на места духа слаб вятър, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). По-късно във високите части се очаква да вали дъжд, който да премине в сняг.

Условията за туризъм ще са добри до обяд, посочиха от ПСС.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) над планините облачността ще е значителна и на места ще превали слаб дъжд, по най-високите върхове на Рила и Пирин - слаб сняг. Ще духа слаб до умерен вятър в ниските части от север-североизток, а по билата от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра около 16°, на 2000 метра - около 8°.     

  

Районна прокуратура – Видин приключи дело с осъдителна присъда за незаконно държане на акцизни стоки в големи размери, по което като обвиняем е бил привлечен гражданинът на Беларус М.Б, съобщиха от Апелативна прокуратура София.

С определение на съда му е наложено наказание две години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок.

Обвиняемият се е признал за виновен за това, че на 12 август т.г. на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат като водач на товарна композиция е държал 37 500 кутии с цигари без български акцизен бандерол. Общата стойност на предмета на престъплението е в големи размери – 281 250 лева, като размерът на избегнатия и незаплатен акциз е 145 500 лева, уточниха от прокуратурата.

Припомняме, че от началото на годината на ГКПП „Дунав мост 2“ при В

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ (Б-9), която ще се състои днес в Букурещ, Румъния. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни членки от източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Форматът за политически диалог бе създаден в Букурещ през ноември 2015 г. в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия. Девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, които са били част от бившия Съветски съюз или от ръководения от СССР Варшавски договор, се включиха в този формат, създаден по инициатива на президентите на Румъния и Полша – К

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна, каза Росен Карадимов
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Община Хасково за 2023 г. е над 100 процента, съобщиха от общинската администрация
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.