Начало Сфера От МОСВ поискаха до две седмици ВиК оператори да представят план за разпределение на водните количества за шест язовира в страната
11681
България

От МОСВ поискаха до две седмици ВиК оператори да представят план за разпределение на водните количества за шест язовира в страната

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева поиска от „Български ВиК холдинг“ и ВиК операторите в срок до две седмици да представят във ведомството план за разпределение на водните количества и осигуряване на питейно-битово водоснабдяване на хората за язовирите „Камчия“, „Ясна Поляна“, „Асеновец“, „Тича“, „Калин“ и „Карагьол“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) след работна среща в Министерството с холдинга и ВиК оператори за Бургас, Шумен, Сливен и Търговище.Представителите на ВиК оператори за Варна и Дупница не се отзоваха на поканата за срещата, пише в съобщението.

| 05 Септември 2024, 19:56 ч.
От МОСВ поискаха до две седмици ВиК оператори да представят план за разпределение на водните количества за шест язовира в страната
От МОСВ поискаха до две седмици ВиК оператори да представят план за разпределение на водните количества за шест язовира в страната
Снимка © Областна администрация - Шумен

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева поиска от „Български ВиК холдинг“ и ВиК операторите в срок до две седмици да представят във ведомството план за разпределение на водните количества и осигуряване на питейно-битово водоснабдяване на хората за язовирите „Камчия“, „Ясна Поляна“, „Асеновец“, „Тича“, „Калин“ и „Карагьол“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) след работна среща в Министерството с холдинга и ВиК оператори за Бургас, Шумен, Сливен и Търговище. Представителите на ВиК оператори за Варна и Дупница не се отзоваха на поканата за срещата, пише в съобщението. 

Вече заявихме, че сме против прибързаното законодателство, предлагано от „Продължаваме промяната“ (ПП). Този тип политическо поведение създава само проблеми, а не дава решения. Това заявяват от ГЕРБ в отговор на изпратеното по-рано днес писмо от Изпълнителния съвет на “Продължаваме промяната” във връзка с антикорупционните закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), в което пишат какво ще загуби България, ако те не бъдат приети в 50-ото Народно събрание.

От ГЕРБ отбелязват, че през последните четири години ПП са имали имали множество възможности да приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

"Година и половина кабинетът "Петков" имаше и пълно мнозинство в Народното събрание по време на управлението ви с БСП и ИТН. Време е да отговорите защо тогава не приехте въпросните закони и не осигурихте на България 10-

Служебният министър на туризма Евтим Милошев откри туристическия форум „България - Открий и сподели“ в Истанбул, Турция, който цели да изследва възможностите за взаимодействие между българския и турския туристически продукт, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

„Вярвам че съществува сериозен потенциал да развием още повече туристообмена между двете страни“, заяви министър Милошев. Той допълни още, че дестинациите на българския зимен туризъм са добре известни в Турция и Банско е в техния обхват, като подчерта, че над 53 000 турски туристи са посетили България в периода 1 декември 2023 - 25 март 2024 г., а през предстоящия зимен сезон съществува потенциал да бъдат много повече.

„Има необходимост от създаването на общ туристически продукт между Турция и България. Страните ни имат интерес от обособяване на общи туристически

Голяма част от град Вършец остава без вода днес и утре заради реконструкция на главен водопровод, съобщиха от местната общинска управа.

Подменят се около 20 метра от главния водопровод по бул. „България“. Улиците, на които ще бъде спряно водоподаването са „Д-р Елена Теодосиева“, „Алеко Константинов“, „Иван Вазов“, „Янко Сакъзов“, „Банкя“, „Александър Стамболийски“, „Тодорини кукли“, „Цар Иван Асен II”, „Цар Симеон“, „Цар Борис“, „Христо Смирненски“, „Климент Охридски“, ниските части на града от центъра към изхода за Монтана, както и високите части в района на климатичното училище.

Ремонтните дейности ще продължат до 20:00 часа на 19 септември. Община Вършец ще осигури вода за битови нужди на жителите за 36-те часа, п

Две нови дружества под шапката на Министерството на енергетиката, отпадане на вече заложени проекти в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и пренасочване на такива в предлаганата нова глава “РиПауърИЮ“ (RePowerEU), предвиждаща инвестиции в критична електропреносна инфраструктура и енергийна ефективност на обществени и частни сгради. Така накратко могат да се опишат промените, с които служебният министър на енергетиката Владимир Малинов запозна днес народните представители на извънредното заседание на Народното събрание относно изготвените промени в НПВУ. 

Сред предвидените нови инвестиции, както в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), така и в подготвяната нова глава в НПВУ "РиПауърИЮ" (RePowerEU), Малинов открои предвиждана инвестиция за възстановяване на нарушени терени в трите въглищни региона на Стара Загора, Кюстендил

Изложбата „Облеклото в Краището от началото на 20 век“ беше представена в село Шишковци, община Кюстендил. Организатор е  Борислав Крумов от Сдружение „Роден край“. Експозицията е тазгодишният акцент в Международния фестивал „Балканска черга“.

В изложбата може да се види, че тогава са се носили не само потури и саи, а и европейски модерни дрехи. По думите на Крумов промяната се дължи главно на отварянето на региона към света с построяването на железопътната линия София - Кюстендил след 1909 г. Инфраструктурата дава възможност местните хора да продават плодовете си в София, а оттам - и в Европа, обясни Борислав Крумов и допълни, че това носи печалба за местните, но и позволява навлизането на модерни за началото на 20 век дрехи. 

Поисканото разпределение включва разчет на водните количества за всеки ВиК оператор, съответно разпределението при наличие на няколко ВиК ползвателя на водните количества, както и информация за наличие или липса на алтернативни водоизточници и съответно какъв обем от нуждите се осигурява. От дружествата трябва да представят и визия с мерки и срокове по отношение на включване на нови и рехабилитация на стари водоизточници за алтернативно водоснабдяване, както и за намаляване на загубите по ВиК мрежата. 

„Необходимо е ефективно и устойчиво управление на водните ресурси в дългосрочен план. Но първо се налага да набележим краткосрочни мерки за справяне с проблема със засушаването и липсата на вода за водоснабдяване. Нека видим къде вие – операторите на ВиК услуги, заявявате най-големи нужди. Да сме наясно и на какво се дължи липсата на вода – на липса на алтернативен водоизточник, на недобра инфраструктура, недостиг на средства, загуби или административни пречки“, каза по време на срещата зам.-министър Ренета Колева.

Тя направи преглед на количествата в язовирите – в периода 2010-2024 г., от който е видно задържане на ниски обеми през последните няколко години, и обърна внимание, че притокът до момента е характерен за условията на много суха година. 

Данните на Националния институт по метеорология и хидрология сочат продължаване на тенденцията за поредни сухи години, което прогнозира задълбочаване на проблема с безводието и категорично налага вземането на спешни мерки от страна на институциите и ВиК операторите, пишат от МОСВ.

„За да намалим страданието на хората, нашата задача е от сега да видим как най-целесъобразно да се разпределят наличните водни количества, така че ограниченията, които се налагат с месечните графици в най-малка степен да засегнат населението, водоснабдявано от различните ВиК оператори“, каза директорът на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ Красимира Бръмчева.

Този ден е наш професионален празник като общински съветници. За първи път го отбелязваме в така фрагментиран общински съвет, но въпреки различията си, доказахме, че можем да се обединим в името на важните за града решения. Това заяви в слово пред общинските съветници председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров по време на тържествената сесия по повод 17 септември, празник на София.

В началото на заседанието общинските съветници почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите офицери пилоти при инцидента на авиобаза "Граф Игнатиево" на 13 септември.

Петров заяви, че различните политически възгледи не са пречка, когато като приоритет стои общата кауза - развитието на София. Хората не се интересуват много от това кой общински съветник от коя партия е, те се интересуват от важните неща – да ползват удобен и редовен градски транспорт, да се ра

Тринайсет нелегални мигранти са задържани в Бургас след полицейско преследване. Те са били превозвани в два автомобила с търговищка регистрация, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Водачите на автомобилите също са задържани. Те са грузински граждани.

Двата автомобила не са спрели на подаден сигнал със стоп палка на контролно-пропускателния пункт "Пода", след което е започнало полицейско преследване. Задържането е станало на булевард "Тодор Александров" от полицейски екипи.

Мигрантите са се самоопредели като сирийци.

Световният ден на сърцето – 29 септември, ще бъде отбелязан за втора поредна година в Троян. Това съобщи на пресконференция д-р Петьо Маринов, началник на отделението по хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) - Троян и член на управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България.

Отбелязването на знаковата дата ще се осъществи в партньорство между МБАЛ – Троян, Община Троян и две големи троянски фирми. През последните години Денят на сърцето прераства в Седмица на сърцето, разказа д-р Маринов. 

В седмицата преди 29 септември ще бъдат изнесени две лекции, свързани със сърдечните заболявания, подготвени са и информационни материали за значимостта на сърдечно-съдовите заболявания и възможностите за тяхната превенция. Те ще се разпространяват във фирмите партньори и в информационните центрове на болницата и общината.

На 3

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че не трябва да се отстъпва от предвиденото в т.нар. френско предложение за Република Северна Македония. Пред журналисти той отговори на въпрос как ще коментира новия опит на Република Северна Македония да иска започване на преговорите за членство в ЕС, преди да е изпълнила условията за промяна на своята Конституция. 

"Ние имаме абсолютно ясно споразумение с ЕС. Това не е вече само между Република Северна Македония и България, а между Република Северна Македония и Европа, то е ясно, има си критерии, аз не мисля, че то трябва да се пипа по какъвто и да било начин", посочи Петков.  

Ако си спомните колко критики понесохме за това споразумение, сега обаче всеки казва колко е хубаво това споразумение между Европа и Република Северна Македония, защото българските теми не са само български, т

Интензивно е движението на някои от граничните пунктове с Румъния и Гърция. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Видин“, „Кардам“, „Никопол" и „Дуранкулак“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. Граничните власти препоръчват използването на алтернативни маршрути.

Поради ниското ниво на река Дунав фериботната платформа на ГКПП „Оряхово“ е преустановила работа.

Заради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе&ldquo

Инж. Лозко Лозев, председател на управителния съвет „Български ВиК холдинг“ ЕАД, припомни, че основният проблем в сектора са физическите загуби по мрежата, които сега изпъкват на фона на „нулев приток на някои места“. 

Участниците потвърдиха, че към настоящия момент няма въведен воден режим в нито едно от населените места, които се водоснабдяват от комплексните язовири към ВиК оператори за Бургас, Шумен, Сливен и Търговище. От дружествата представиха данни за водоснабдяваните населени места от разглежданите язовири, необходимите им количества и възможностите за осигуряване от тях, в т.ч. наличие или липса на резервни водоизточници и възможните количества от тях, етапа на изпълнение на текущи проекти и потенциални бъдещи мерки за осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване.

В края на август от МОСВ съобщиха, че в нито едно от населените места с питейно-битово водоснабдяване от 14-те язовира, управлявани от ведомството, няма воден режим.

МОСВ предупреди за тревожна тенденция за намаляване на речния отток на вътрешните реки, на което се дължат намалелите водни ресурси и ниските нива на водните обеми в язовирите в страната. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, заявиха от „Възраждане“ по повод думи на вицепремиера на страната
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски, зая ...
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир. Днес той беше домакин на част от инициативите за честване на 155-годишнината на ...
Седма точка от демокартата на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отвори врати в село Мало Конаре
Нова седма демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ беше официално открита днес във фамилното стопанството на Десислава и Иван Кабурови "ДЕИВ-2007" в село ...
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати, съобщи пред журналисти кмет ...
В общо 221 секции ще се гласува на предстоящите избори в Силистрeнско
В общо 221 секции ще гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за народни представители, които ще се състоят на 27 октомври. В 175 от тях ще може да се гласува ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:22 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
11681
България

От МОСВ поискаха до две седмици ВиК оператори да представят план за разпределение на водните количества за шест язовира в страната

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева поиска от „Български ВиК холдинг“ и ВиК операторите в срок до две седмици да представят във ведомството план за разпределение на водните количества и осигуряване на питейно-битово водоснабдяване на хората за язовирите „Камчия“, „Ясна Поляна“, „Асеновец“, „Тича“, „Калин“ и „Карагьол“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) след работна среща в Министерството с холдинга и ВиК оператори за Бургас, Шумен, Сливен и Търговище.Представителите на ВиК оператори за Варна и Дупница не се отзоваха на поканата за срещата, пише в съобщението.

| 05 Септември 2024, 19:56 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
От МОСВ поискаха до две седмици ВиК оператори да представят план за разпределение на водните количества за шест язовира в страната
От МОСВ поискаха до две седмици ВиК оператори да представят план за разпределение на водните количества за шест язовира в страната
Снимка © Областна администрация - Шумен

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева поиска от „Български ВиК холдинг“ и ВиК операторите в срок до две седмици да представят във ведомството план за разпределение на водните количества и осигуряване на питейно-битово водоснабдяване на хората за язовирите „Камчия“, „Ясна Поляна“, „Асеновец“, „Тича“, „Калин“ и „Карагьол“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) след работна среща в Министерството с холдинга и ВиК оператори за Бургас, Шумен, Сливен и Търговище. Представителите на ВиК оператори за Варна и Дупница не се отзоваха на поканата за срещата, пише в съобщението. 

Вече заявихме, че сме против прибързаното законодателство, предлагано от „Продължаваме промяната“ (ПП). Този тип политическо поведение създава само проблеми, а не дава решения. Това заявяват от ГЕРБ в отговор на изпратеното по-рано днес писмо от Изпълнителния съвет на “Продължаваме промяната” във връзка с антикорупционните закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), в което пишат какво ще загуби България, ако те не бъдат приети в 50-ото Народно събрание.

От ГЕРБ отбелязват, че през последните четири години ПП са имали имали множество възможности да приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

"Година и половина кабинетът "Петков" имаше и пълно мнозинство в Народното събрание по време на управлението ви с БСП и ИТН. Време е да отговорите защо тогава не приехте въпросните закони и не осигурихте на България 10-

Служебният министър на туризма Евтим Милошев откри туристическия форум „България - Открий и сподели“ в Истанбул, Турция, който цели да изследва възможностите за взаимодействие между българския и турския туристически продукт, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

„Вярвам че съществува сериозен потенциал да развием още повече туристообмена между двете страни“, заяви министър Милошев. Той допълни още, че дестинациите на българския зимен туризъм са добре известни в Турция и Банско е в техния обхват, като подчерта, че над 53 000 турски туристи са посетили България в периода 1 декември 2023 - 25 март 2024 г., а през предстоящия зимен сезон съществува потенциал да бъдат много повече.

„Има необходимост от създаването на общ туристически продукт между Турция и България. Страните ни имат интерес от обособяване на общи туристически

Голяма част от град Вършец остава без вода днес и утре заради реконструкция на главен водопровод, съобщиха от местната общинска управа.

Подменят се около 20 метра от главния водопровод по бул. „България“. Улиците, на които ще бъде спряно водоподаването са „Д-р Елена Теодосиева“, „Алеко Константинов“, „Иван Вазов“, „Янко Сакъзов“, „Банкя“, „Александър Стамболийски“, „Тодорини кукли“, „Цар Иван Асен II”, „Цар Симеон“, „Цар Борис“, „Христо Смирненски“, „Климент Охридски“, ниските части на града от центъра към изхода за Монтана, както и високите части в района на климатичното училище.

Ремонтните дейности ще продължат до 20:00 часа на 19 септември. Община Вършец ще осигури вода за битови нужди на жителите за 36-те часа, п

Две нови дружества под шапката на Министерството на енергетиката, отпадане на вече заложени проекти в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и пренасочване на такива в предлаганата нова глава “РиПауърИЮ“ (RePowerEU), предвиждаща инвестиции в критична електропреносна инфраструктура и енергийна ефективност на обществени и частни сгради. Така накратко могат да се опишат промените, с които служебният министър на енергетиката Владимир Малинов запозна днес народните представители на извънредното заседание на Народното събрание относно изготвените промени в НПВУ. 

Сред предвидените нови инвестиции, както в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), така и в подготвяната нова глава в НПВУ "РиПауърИЮ" (RePowerEU), Малинов открои предвиждана инвестиция за възстановяване на нарушени терени в трите въглищни региона на Стара Загора, Кюстендил

Изложбата „Облеклото в Краището от началото на 20 век“ беше представена в село Шишковци, община Кюстендил. Организатор е  Борислав Крумов от Сдружение „Роден край“. Експозицията е тазгодишният акцент в Международния фестивал „Балканска черга“.

В изложбата може да се види, че тогава са се носили не само потури и саи, а и европейски модерни дрехи. По думите на Крумов промяната се дължи главно на отварянето на региона към света с построяването на железопътната линия София - Кюстендил след 1909 г. Инфраструктурата дава възможност местните хора да продават плодовете си в София, а оттам - и в Европа, обясни Борислав Крумов и допълни, че това носи печалба за местните, но и позволява навлизането на модерни за началото на 20 век дрехи. 

Поисканото разпределение включва разчет на водните количества за всеки ВиК оператор, съответно разпределението при наличие на няколко ВиК ползвателя на водните количества, както и информация за наличие или липса на алтернативни водоизточници и съответно какъв обем от нуждите се осигурява. От дружествата трябва да представят и визия с мерки и срокове по отношение на включване на нови и рехабилитация на стари водоизточници за алтернативно водоснабдяване, както и за намаляване на загубите по ВиК мрежата. 

„Необходимо е ефективно и устойчиво управление на водните ресурси в дългосрочен план. Но първо се налага да набележим краткосрочни мерки за справяне с проблема със засушаването и липсата на вода за водоснабдяване. Нека видим къде вие – операторите на ВиК услуги, заявявате най-големи нужди. Да сме наясно и на какво се дължи липсата на вода – на липса на алтернативен водоизточник, на недобра инфраструктура, недостиг на средства, загуби или административни пречки“, каза по време на срещата зам.-министър Ренета Колева.

Тя направи преглед на количествата в язовирите – в периода 2010-2024 г., от който е видно задържане на ниски обеми през последните няколко години, и обърна внимание, че притокът до момента е характерен за условията на много суха година. 

Данните на Националния институт по метеорология и хидрология сочат продължаване на тенденцията за поредни сухи години, което прогнозира задълбочаване на проблема с безводието и категорично налага вземането на спешни мерки от страна на институциите и ВиК операторите, пишат от МОСВ.

„За да намалим страданието на хората, нашата задача е от сега да видим как най-целесъобразно да се разпределят наличните водни количества, така че ограниченията, които се налагат с месечните графици в най-малка степен да засегнат населението, водоснабдявано от различните ВиК оператори“, каза директорът на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ Красимира Бръмчева.

Този ден е наш професионален празник като общински съветници. За първи път го отбелязваме в така фрагментиран общински съвет, но въпреки различията си, доказахме, че можем да се обединим в името на важните за града решения. Това заяви в слово пред общинските съветници председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров по време на тържествената сесия по повод 17 септември, празник на София.

В началото на заседанието общинските съветници почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите офицери пилоти при инцидента на авиобаза "Граф Игнатиево" на 13 септември.

Петров заяви, че различните политически възгледи не са пречка, когато като приоритет стои общата кауза - развитието на София. Хората не се интересуват много от това кой общински съветник от коя партия е, те се интересуват от важните неща – да ползват удобен и редовен градски транспорт, да се ра

Тринайсет нелегални мигранти са задържани в Бургас след полицейско преследване. Те са били превозвани в два автомобила с търговищка регистрация, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Водачите на автомобилите също са задържани. Те са грузински граждани.

Двата автомобила не са спрели на подаден сигнал със стоп палка на контролно-пропускателния пункт "Пода", след което е започнало полицейско преследване. Задържането е станало на булевард "Тодор Александров" от полицейски екипи.

Мигрантите са се самоопредели като сирийци.

Световният ден на сърцето – 29 септември, ще бъде отбелязан за втора поредна година в Троян. Това съобщи на пресконференция д-р Петьо Маринов, началник на отделението по хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) - Троян и член на управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България.

Отбелязването на знаковата дата ще се осъществи в партньорство между МБАЛ – Троян, Община Троян и две големи троянски фирми. През последните години Денят на сърцето прераства в Седмица на сърцето, разказа д-р Маринов. 

В седмицата преди 29 септември ще бъдат изнесени две лекции, свързани със сърдечните заболявания, подготвени са и информационни материали за значимостта на сърдечно-съдовите заболявания и възможностите за тяхната превенция. Те ще се разпространяват във фирмите партньори и в информационните центрове на болницата и общината.

На 3

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че не трябва да се отстъпва от предвиденото в т.нар. френско предложение за Република Северна Македония. Пред журналисти той отговори на въпрос как ще коментира новия опит на Република Северна Македония да иска започване на преговорите за членство в ЕС, преди да е изпълнила условията за промяна на своята Конституция. 

"Ние имаме абсолютно ясно споразумение с ЕС. Това не е вече само между Република Северна Македония и България, а между Република Северна Македония и Европа, то е ясно, има си критерии, аз не мисля, че то трябва да се пипа по какъвто и да било начин", посочи Петков.  

Ако си спомните колко критики понесохме за това споразумение, сега обаче всеки казва колко е хубаво това споразумение между Европа и Република Северна Македония, защото българските теми не са само български, т

Интензивно е движението на някои от граничните пунктове с Румъния и Гърция. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Видин“, „Кардам“, „Никопол" и „Дуранкулак“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. Граничните власти препоръчват използването на алтернативни маршрути.

Поради ниското ниво на река Дунав фериботната платформа на ГКПП „Оряхово“ е преустановила работа.

Заради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе&ldquo

Инж. Лозко Лозев, председател на управителния съвет „Български ВиК холдинг“ ЕАД, припомни, че основният проблем в сектора са физическите загуби по мрежата, които сега изпъкват на фона на „нулев приток на някои места“. 

Участниците потвърдиха, че към настоящия момент няма въведен воден режим в нито едно от населените места, които се водоснабдяват от комплексните язовири към ВиК оператори за Бургас, Шумен, Сливен и Търговище. От дружествата представиха данни за водоснабдяваните населени места от разглежданите язовири, необходимите им количества и възможностите за осигуряване от тях, в т.ч. наличие или липса на резервни водоизточници и възможните количества от тях, етапа на изпълнение на текущи проекти и потенциални бъдещи мерки за осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване.

В края на август от МОСВ съобщиха, че в нито едно от населените места с питейно-битово водоснабдяване от 14-те язовира, управлявани от ведомството, няма воден режим.

МОСВ предупреди за тревожна тенденция за намаляване на речния отток на вътрешните реки, на което се дължат намалелите водни ресурси и ниските нива на водните обеми в язовирите в страната. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, заявиха от „Възраждане“ по повод думи на вицепремиера на страната
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир
Седма точка от демокартата на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отвори врати в село Мало Конаре
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати
В общо 221 секции ще се гласува на предстоящите избори в Силистрeнско
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.