Начало Сфера С редица събития в страната ще бъдат чествани 139 години от Съединението
12259
България

С редица събития в страната ще бъдат чествани 139 години от Съединението

С редица събития в страната ще бъде отбелязани 139 години от Съединението.Кулминацията на тържествата ще бъде в Пловдив.

| 06 Септември 2024, 08:00 ч.
С редица събития в страната ще бъдат чествани 139 години от Съединението
С редица събития в страната ще бъдат чествани 139 години от Съединението
Снимка © DFA

С редица събития в страната ще бъде отбелязани 139 години от Съединението.

Нашето бъдеще е във вашите успехи, обърна се вицепрезидентът Илияна Йотова към учениците от Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец при откриването на новата учебна година.

Тя отбеляза, че няма друга държава, нито в Европа, нито в света, която толкова да чества началото на учебната година и всички да си казват: „Честит празник“. Тази традиция е някъде много назад в годините, тя е част от възраждането на българската държава и нация, посочи Йотова. Култът към образованието, към просветата, има своите много дълбоки корени и затова 15-и септември ще бъде празник за нас и за следващите поколения, за вас най-вече, скъпи деца, заяви вицепрезидентът.  

Когато се говори за съвременни компютърни технологии, всички българи знаем, че оттук започва възходът на това образование в България, точно от Националната професионална гим

Моята идея и цел е да направя максимално истински нещата. Не се стремя да са модерни или шокиращи. Базирам творбите си на най-простите сюжети. Това каза художникът Красимир Желев, който подреди изложба живопис в Сарафската къща в Самоков. 

Експозицията бе официално открита от самоковския художник Георги Георгиев, който е и куратор. Той поздрави Желев и посочи, че творбите му заслужават да бъдат видени.

Красимир Желев разказа още, че се стреми да достигне духовно излъчване в общото, което е присъщо на набизма (движение в изкуството). 

Отскоро художникът твори и фигурални композиции и по думите му това е благодарение на житейския път, по който е тръгнал и заради вдъхновението, което е получил от разложкия край, където живее от няколко години.  

Той припомни думите „половин час и 30 години преди това" отнема изработването дадена карт

Търговищкият окръжен съд постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за тримата, привлечени към наказателна отговорност за ръководене и участие в организирана престъпна група, занимаваща се с държане и разпространение на акцизни стоки без бандерол, действала на територията на областта. За четвъртия участник мярката е „домашен арест“, съобщиха от пресслужбата на институцията. 

И. И. (на 51 г.) е привлечен като обвиняем за ръководене на групата, а П. С. (на 43 г.), С. А. (53 г.) и В. С. (на 67 г.) за участие в същата – престъпления по чл. 234, ал. 3, т. 1 и чл. 321 от НК. И четиримата са осъждани. 

Съдът постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“  за И. И. , П. С. и С. А., вземайки предвид, че целта на мярката е да обезпечи присъствието на обвиняемите в хода на разследването и съществува реална

Пътните произшествия в страната през изминалото денонощие са 19, като в тях няма загинали хора, а 25 души са ранени, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР) на сайта си. 

От началото на месеца  инцидентите на пътя са 329, загиналите в тях са 18 души, 439 са ранени, сочат още данните на министерството.

При сравнение с реалните данни за загинали (374) през същия период на 2023 г., се отчитат 58 по-малко загинали участници в движението през 2024 г, посочват още от ведомството.

 

В момента се ремонтират вторите 200 метра от "Дунав мост 1", съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и допълни, че е получила уверения от изпълнителя на обекта, че ще бъде направено всичко възможно при добри метрологични условия да продължи активната дейност, за да може да бъде съкратен срокът за изпълнение на ремонтните дейности.

Министър Коритарова каза това в отговор на депутатски въпрос по време на изслушване в парламента в рамките на извънредното му заседание.

В изслушването във връзка със затрудненията при преминаването на границите ни с Гърция, Турция и Румъния и инициативата на Гърция и Турция за намиране на алтернативен транспортен коридор и заобикаляне на България участват и служебните министри на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, на вътрешните работи Атанас Илков и на финансите Людмила Петкова.

Кулминацията на тържествата ще бъде в Пловдив. Честванията по случай  Съединението, както  и за Празника на града, ще започнат с молебен в 10:00 часа, който ще бъде отслужен от Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Малко по-късно ще бъдат положени венци и цветя на паметната плоча на майор Райчо Николов до площад "Римски стадион", както и на паметника на Захари Стоянов в Градската градина, съобщиха от Общината. Ще бъде проведен и 48-ият Международен мемориален маратон "Съединение“, който ще стартира в 09:30 ч. от площада в град Съединение и  ще премине през селата Войсил, Бенковски и Царацово, след което ще влезе в Пловдив през Голямоконарско шосе и по бул. "Васил Априлов“ и бул. "Шести септември“ ще се насочи към финала на площад "Съединение“. Отново в 09:30 ч., от кръстовището на бул. "Руски“ с бул. "Шести септември“ до площад "Съединение“, ще се проведе и маратон за деца от детски градини и ученици до 12 клас. 

В 12:00 часа пловдивчани ще имат възможност да чуят концерта „Пеещите котенца и приятели“ с ръководител и музикален педагог Невена Кючукова. Празненствата в града ще продължат с музикална програма в 18:00 часа, когато на пл. "Стефан Стамболов" ще излязат "Мери Бойс Бенд". Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година ще представи комитет "Родолюбие" в 19:00 часа на пл. "Римски стадион", а в 20:30 ч. на пл. "Съединение" пловдивчани ще могат да видят тържествената проверка (заря).

Държавният глава Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев ще участват в тържественото честване по повод 139-та годишнина от Съединението на България. Президентът ще приеме почетния строй, а след това ще произнесе слово.

В София Общината организира тържествено отбелязване на 139-ата годишнина. Церемонията ще се състои пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг. В програмата за честването ще участват Националната гвардейска част, вокална формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

В Банско Съединението ще бъде отбелязано с разнообразни събития, съобщиха от Общината. Кулминация на празника ще е празнично шествие. Заедно със Задругата "Уникално Банско“ жители на махалите "Костей блата", "Вионово блато" и "Улевиница", облечени в празнични носии, ще тръгнат в 18:00 часа от площад „Възраждане“ по емблематични улици и знакови места, като крайната точка на шествието ще е площад „Никола Вапцаров“. На 6 септември в Музеен комплекс – Банско започва двудневен международен форум „Банско – портал във времето“ с доклади и дискусии на тема „Светите места на Балканите“. От днес до 8 септември на Бъндеришка поляна започва и състезанието „Арена Бъндерица“, а в три дни е и кулинарният и фолклорен фестивал „Уникално Банско“. На днешния празник в планинския град ще има от сутринта демонстрация на ковачество  на централния площад, и концерт на фолклорна група „Бански старчета“. 

Двама души са загинали и 28 са ранени при 23 тежки пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР) на сайта си. 

В София са станали три тежки катастрофи и 20 леки пътни инцидента. Пострадали са трима души.

От началото на годината при пътни произшествия са загинали 313-ма човека. В сравнение с реалните данни за същия период на 2023 г., през тази година се отчитат 53-ма по-малко загинали участници в движението по пътищата, показва справката на МВР.

 

Граждани, представители на фирми, учебни заведения и различни организации се включиха днес в почистването на Шумен, част от кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно”. 

Служители на общинската администрация, заедно с кмета на областния град проф. Христо Христов и негови заместници, се включиха в инициативата за почистването на зелени зони, пространствата край домове и офиси, обществени и междублокови пространства в Шумен и селата в общината. „Включвам се в инициативата, за да дадем пример на всички шуменци как трябва да се грижат за нашия град, за да го превърнем в едно уютно място“, каза пред репортер кметът проф. Христов. 

В почистването на Шуменското плато, освен служители на Дирекцията на Природен парк (ДПП) „Шуменско плато“, днес се включиха представители на Спортния клуб „Шуменска крепост“, на мест

Зачестили са сигналите и жалбите за нарушения на Закона за защита от шума в околната среда в Добрич, съобщават от областната администрация.

Поради тази причина областният управител Румен Русев е инициирал и провел среща с представители на Областната дирекция на МВР и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Добрич и експерти от общините в областта, които пряко имат отношение със спазването на разпоредбите и контрола.

Според Русев не е допустимо едни и същи да са нарушителите, които подлагат на тормоз жителите в областта като не спазват закона. 

От областната администрация информират, че в хода на работните срещи е станало ясно, че липсата на синхронизация на общинските наредби за опазване на обществения ред с изискванията на Закона за защита от шума в околната среда, е една от основните причини да не се осъществява ефективен контрол. 

Проблемите, при

Районната избирателна комисия в Хасково (РИК) ще разпредели по служебен път съставите на секциите в община Хасково за провеждане на парламентарния вот на 27 октомври. Това стана известно по време на консултациите с парламентарно представените партии и коалиции днес в общината.

Секретарят на Община Хасково Пламен Лечев по традиция води преговорите. Той посочи пред партийните представители, че тъй като опитът досега в Хасково показва, че предварително предложената матрица за разпределение на позициите в секционните избирателни комисии (СИК) не сработва, най-добре е преговорите да се водят за всяка комисия поотделно. Предложението му беше прието, но още при разпределение на местата в първата СИК - в квартал „Бадема“, представителите на партиите не постигнаха съгласие и консултациите бяха прекратени.

Претенции към законността на проведената среща предяви Фариз Се

През нощта над по-голямата част от страната облачността временно ще се разкъса и намалее, по-значителна ще се задържи над югоизточните райони, където все още на изолирани места ще превалява дъжд. През втората половина от нощта от югозапад ще започне ново заоблачаване, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Вятърът ще отслабне, в Западна България и ще стихне, и там в котловините към сутринта ще се образува мъгла.

Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, по-високи по Черноморието - 15°-18°; в София около 7°.

Утре над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, разкъсвания и повече слънчеви часове ще има по поречието на Дунав и в Североизточна България. На отделни места в Южна България ще превали слаб дъжд. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще е слаб, в източните райони - до умерен о

Община Белоградчик кани жителите и гостите на града на моноспектакъла на Деян Донков „Камбаната“. Представлението ще се играе при "вход свободен" от 20:00 часа в летния кино-театър.

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград ще бъде отбелязана 139-ата годишнина от Съединението. Церемонията започва от 9:30 часа пред Паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България, намираща се на площад „Георги Измирлиев“ в областния център. В честванията участие ще вземат военнослужещи от 3-то бригадно командване и Биг Бенд – Благоевград.

И тази година във Варна ще се проведе историческа възстановка на събитията от 1885 година, посветена на Съединението, информират от Общината. Възстановката ще започне в 18:00 ч. на площад „Независимост“. В нея актьори ще пресъздадат момента, в който княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Празничната програма на пл. „Независимост“ ще започне в 10:00 ч. пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг с полагане на венци и цветя и военен ритуал. След това шествие ще премине по бул. „Мария Луиза“ до паметника на загиналите в Сръбско-българската война в градинката до Археологическия музей, където също ще бъдат поднесени венци и цветя. В 11:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина ще се проведе XVIII Областен празник на фолклорното изкуство „Песни на брега“ с участието на любителски състави и изпълнители от общините на Варненска област. 

С военен ритуал във Велико Търново ще започне празничният ден. Пред паметника „Майка България” ще бъде отслужен празничен благослов. Почетният караул от Националния военен университет „Васил Левски” ще премине в тържествен марш. С концерт на Професионалния фолклорен ансамбъл „Искра“ ще започне празнично хоро.

Във Видин празникът ще бъде отбелязан с тържествена церемония и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Скърбящия войн, съобщиха от Общината. Началото е в 11:00 часа, след което в крайдунавския парк празничен концерт ще изнесе Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“. 

С тържествена церемония и във Враца ще бъде отбелязана 139-ата годишнина от Съединението. Началото е в 10:00 часа пред Паметника на загиналите във войните ("Лъвчето“) до гаровия площад в града, информираха от местната администрация. В празника ще участват представители на Врачанската митрополия, почетен караул към Военно формирование 54 990-Враца, духов оркестър при НЧ „Развитие – 1869“, както и експерти от Регионалния исторически музей. Ще бъдат поднесени венци и цветя. Вечерта празничната програма продължава с аудио-визуален спектакъл на водното огледало от 20:30 часа. Пред сградата на Община Враца ще бъде излъчен филмът "Записките на едно предателство“ от 21:00 часа. 

В Гоце Делчев в днешния ден Общинският исторически музей ще е отворен за посещение с "вход свободен", а от 18:00 часа в Градския парк ще гостува Духов оркестър – Сандански.

В Димитровград честването ще започне от 9:30 ч. на площада пред паметника "Трите поколения" в кв.“Черноконево“. Началото ще постави Забавно-духов оркестър - Димитровград. Официалната част ще започне със слово на кметския наместник Гавраил Гочев и ще продължи с художествена програма от самодейци при читалище „Н.Й.Вапцаров-1895“. С едноминутно мълчание ще бъде почетена паметта на загиналите и полагане на венци и цветя пред паметника „Трите поколения”.

В Добрич ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Захари Стоянов пред Младежки център - Добрич. От 11:00 часа на площад "Свобода" концерт ще изнесе Духов оркестър - Добрич. 

На 6 септември Общинският исторически музей  в Ивайловград ще бъде с "отворени врати" и "вход свободен" през целия ден, съобщиха от Общината. В 11:00 ч. ще се проведе беседа на тема "Съединението на България", която ще разкрие интересни факти и детайли около този важен исторически момент.

Празничната програма в Исперих ще се проведе пред паметника на Свети Георги.

В софийските общини Ихтиман и Костенец ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците в двата града, информираха от местните администрации.

В празничния ден в Козлодуй ще посрещнат Цанко Цанков световен и европейски рекордьор по плуване и многократен национален шампион, информира Община Козлодуй чрез официалната си фейсбук страница. Той плува за рекорд в река Дунав и в Деня на Съединението ще направи опит за историческо постижение от 100 километра плуване нон стоп от Видин до Козлодуй. В 10:30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на Народно читалище храм-паметник „Христо Ботев – 1879” в Козлодуй от името на Община Козлодуй и на Общинския съвет. 

Имаме три паметника в Криводол, на които поднасяме венци и цветя. Церемонията започва сутринта, предвидили сме и кратка програма с местни самодейци, каза председателят на Общински съвет – Криводол Валентин Кирилов. 

Общоградското тържество в Кубрат ще е пред Паметника на загиналите във войните жители на града, съобщиха от администрацията. След церемонията по поднасяне на венци и цветя на пл. „Възраждане“ ще има празничен концерт, организиран от местното читалище.

В Кула ще бъде поднесен венец на Войнишкия паметник. 

В Кюстендил от 11:00 часа Общината организира честване на 139-ата годишнина от Съединението на България с поднасяне на венци и цветя на Арката при площад "Велбъжд".

В Ловеч Денят на Съединението ще бъде отбелязан с концерт на Общинския духов оркестър и фестивал „Ритъмът на България“, съобщиха от Общината. На площад „Екзарх Йосиф Първи“ от 11:00 часа ще засвирят музикантите от духовия оркестър. В 19:00 часа на сцената на площад „Тодор Кирков“ в стария квартал "Вароша" ще започне деветото издание на фестивала „Ритъмът на България“, организиран от Народно читалище „Бяла Анаста 2016“ и модна къща „Перлита“ със съдействието на Община Ловеч. Фолклорния събор откриват тогава народните певици сестри Диневи и фолклорният танцов ансамбъл „Балкански огън“. В конкурсната програма на фестивала фолклорни песни, танци и обичаи ще представят 40 групи с около 400 участници от цялата страна.

В 10:00 ч. започват тържествата на площад „България" в Мездра, информира главен експерт „Връзки с обществеността и протокол“, Мирослав Гетов. Той допълни, че е предвидено тържествено издигане на националния трибагреник и програма, с участието на Вокална група „Детски свят“ към Център за подкрепа на личностното развитие – Мездра, Детска школа за художествено слово и Средношколски танцов състав към НЧ „Просвета – 1925“, Мездра. 

От 9:00 до 12:00 ч. ще има Ден на отворените врати в Историческия музей, Художествената галерия „Проф. Марин Върбанов“, Къщата музей „Дико Илиев и духовите музики“, Екимджиевата къща с мултимедийна изложба за Марин Върбанов, съобщава Община Оряхово на официалната си фейсбук страница.

В Пазарджик Денят на Съединението ще бъде отбелязан с празничен концерт на пл. "Константин Величков", информираха от администрацията. В 11:00 часа на откритата сцена ще излязат близо 200 танцьори от представителен състав "Чудесия"- лауреат на множество международни и национални награди.

Денят на Съединението в Перник ще бъде отбелязан с празничен концерт на Духовия оркестър при Общинския комплекс "Дворец на културата" с ръководител Трифон Трифонов, съобщиха от комплекса. Програмата включва разнообразни музикални творби, които ще създадат приповдигнато празнично настроение. Събитието е с начало 11:00 ч. и ще се проведе пред новоремонтираната сграда на Двореца в присъствието на официални лица и граждани.  

С тържествен ритуал и концерт Плевен ще чества Деня на Съединението. По традиция празникът ще бъде отбелязан пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина. Тържественият ритуал ще започне в 11.00 часа с участието на военнослужещи от Плевенския гарнизон. В памет на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 г. ще бъде отслужена панихида. Слово ще произнесе кметът д-р Валентин Христов. С минута мълчание ще бъде почетена паметта на загиналите за Съединението на България, в знак на признателност към делото им пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя. Вечерта от 20.00 часа на площад "Възраждане" ще започне концерт на рок група GlocK.  

С общоградско поклонение в Разград ще бъде отбелязана годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, съобщиха от общинската администрация. Церемонията ще е пред Войнишкия паметник на площад „Възраждане“. В празничната програма, която ще завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните разградчани ще участват Детският танцов ансамбъл "Лудогорче" и Градския духов оркестър. Тържествено слово ще произнесе кметът Добрин Добрев.

В Разлог от 11:00 часа ще се състои церемония по полагане на венци и цветя по повод празника. Церемонията е пред паметника на Васил Левски на площад „Преображение“. 

Русе ще отбележи 139 години от Съединението на България с церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Програмата предвижда изпълнение на военни маршове от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, ще бъде строен и почетният караул.
Слова ще произнесат кметът на Русе Пенчо Милков и областният управител Драгомир Драганов, а Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия ще отслужат заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен.

В Самоков Историческият музей и обектите към него - Байракли джамия и Художествена галерия "Проф. Васил Захариев", ще бъдат със свободен вход, съобщиха от музея.

В Сандански празничният ден започва в 11:30 часа пред Паметника на загиналите във войните. В церемонията ще се включат и военнослужещи от 3-то бригадно командване – Благоевград.

С общоградска церемония в Сливен ще бъдат отбелязани 139 години от Съединението на България. Церемонията ще се състои на площад „Хаджи Димитър“ от 11:00 часа. На нея ще бъде издигнато националното знаме на Република България и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, информираха от Общината.

В Троян празникът ще бъде отбелязан с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в централната градска част. В 11:00 часа на мотополигон "Троян" ще бъде дадено началото на автопоход "Да развеем българския трибагреник", който ще финишира в местността Айдушкото сборище в подножието на Троянския проход.

В празничния ден Община Хасково, местното военно формирование 52 740 и военно формирование 22 280 – с.Корен организират тържествено честване. Ритуалът по поднасяне на венци и цветя ще се състои в 11: 00 часа на Паметника на незнайния войн на градския площад „Свобода“. В празничното честване ще участват Духов оркестър - Хасково и Народен оркестър при Община Хасково.

С военен ритуал по полагане на венци и цветя в Шумен ще бъде отбелязан 6 септември. Церемонията ще започне в 10:00 часа пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“, съобщиха от администрацията. В 11:00 часа венци и цветя ще бъдат положени и пред паметната плоча в местността „Марашка кория“ в село Мараш. По време на учения там и разположен полеви лагер на Българската армия, през 1885 година княз Алексaндър I e приел да подкрепи Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 

Ямбол ще отбележи 139 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България с тържествен военен ритуал, благодарствен молебен, празнично шествие и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Георги Дражев и загиналите за националното ни освобождение, информираха от Общината. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време ...
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана. На общ ...
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, ка ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 03:51 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
12259
България

С редица събития в страната ще бъдат чествани 139 години от Съединението

С редица събития в страната ще бъде отбелязани 139 години от Съединението.Кулминацията на тържествата ще бъде в Пловдив.

| 06 Септември 2024, 08:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
С редица събития в страната ще бъдат чествани 139 години от Съединението
С редица събития в страната ще бъдат чествани 139 години от Съединението
Снимка © DFA

С редица събития в страната ще бъде отбелязани 139 години от Съединението.

Нашето бъдеще е във вашите успехи, обърна се вицепрезидентът Илияна Йотова към учениците от Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец при откриването на новата учебна година.

Тя отбеляза, че няма друга държава, нито в Европа, нито в света, която толкова да чества началото на учебната година и всички да си казват: „Честит празник“. Тази традиция е някъде много назад в годините, тя е част от възраждането на българската държава и нация, посочи Йотова. Култът към образованието, към просветата, има своите много дълбоки корени и затова 15-и септември ще бъде празник за нас и за следващите поколения, за вас най-вече, скъпи деца, заяви вицепрезидентът.  

Когато се говори за съвременни компютърни технологии, всички българи знаем, че оттук започва възходът на това образование в България, точно от Националната професионална гим

Моята идея и цел е да направя максимално истински нещата. Не се стремя да са модерни или шокиращи. Базирам творбите си на най-простите сюжети. Това каза художникът Красимир Желев, който подреди изложба живопис в Сарафската къща в Самоков. 

Експозицията бе официално открита от самоковския художник Георги Георгиев, който е и куратор. Той поздрави Желев и посочи, че творбите му заслужават да бъдат видени.

Красимир Желев разказа още, че се стреми да достигне духовно излъчване в общото, което е присъщо на набизма (движение в изкуството). 

Отскоро художникът твори и фигурални композиции и по думите му това е благодарение на житейския път, по който е тръгнал и заради вдъхновението, което е получил от разложкия край, където живее от няколко години.  

Той припомни думите „половин час и 30 години преди това" отнема изработването дадена карт

Търговищкият окръжен съд постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за тримата, привлечени към наказателна отговорност за ръководене и участие в организирана престъпна група, занимаваща се с държане и разпространение на акцизни стоки без бандерол, действала на територията на областта. За четвъртия участник мярката е „домашен арест“, съобщиха от пресслужбата на институцията. 

И. И. (на 51 г.) е привлечен като обвиняем за ръководене на групата, а П. С. (на 43 г.), С. А. (53 г.) и В. С. (на 67 г.) за участие в същата – престъпления по чл. 234, ал. 3, т. 1 и чл. 321 от НК. И четиримата са осъждани. 

Съдът постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“  за И. И. , П. С. и С. А., вземайки предвид, че целта на мярката е да обезпечи присъствието на обвиняемите в хода на разследването и съществува реална

Пътните произшествия в страната през изминалото денонощие са 19, като в тях няма загинали хора, а 25 души са ранени, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР) на сайта си. 

От началото на месеца  инцидентите на пътя са 329, загиналите в тях са 18 души, 439 са ранени, сочат още данните на министерството.

При сравнение с реалните данни за загинали (374) през същия период на 2023 г., се отчитат 58 по-малко загинали участници в движението през 2024 г, посочват още от ведомството.

 

В момента се ремонтират вторите 200 метра от "Дунав мост 1", съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и допълни, че е получила уверения от изпълнителя на обекта, че ще бъде направено всичко възможно при добри метрологични условия да продължи активната дейност, за да може да бъде съкратен срокът за изпълнение на ремонтните дейности.

Министър Коритарова каза това в отговор на депутатски въпрос по време на изслушване в парламента в рамките на извънредното му заседание.

В изслушването във връзка със затрудненията при преминаването на границите ни с Гърция, Турция и Румъния и инициативата на Гърция и Турция за намиране на алтернативен транспортен коридор и заобикаляне на България участват и служебните министри на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, на вътрешните работи Атанас Илков и на финансите Людмила Петкова.

Кулминацията на тържествата ще бъде в Пловдив. Честванията по случай  Съединението, както  и за Празника на града, ще започнат с молебен в 10:00 часа, който ще бъде отслужен от Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Малко по-късно ще бъдат положени венци и цветя на паметната плоча на майор Райчо Николов до площад "Римски стадион", както и на паметника на Захари Стоянов в Градската градина, съобщиха от Общината. Ще бъде проведен и 48-ият Международен мемориален маратон "Съединение“, който ще стартира в 09:30 ч. от площада в град Съединение и  ще премине през селата Войсил, Бенковски и Царацово, след което ще влезе в Пловдив през Голямоконарско шосе и по бул. "Васил Априлов“ и бул. "Шести септември“ ще се насочи към финала на площад "Съединение“. Отново в 09:30 ч., от кръстовището на бул. "Руски“ с бул. "Шести септември“ до площад "Съединение“, ще се проведе и маратон за деца от детски градини и ученици до 12 клас. 

В 12:00 часа пловдивчани ще имат възможност да чуят концерта „Пеещите котенца и приятели“ с ръководител и музикален педагог Невена Кючукова. Празненствата в града ще продължат с музикална програма в 18:00 часа, когато на пл. "Стефан Стамболов" ще излязат "Мери Бойс Бенд". Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година ще представи комитет "Родолюбие" в 19:00 часа на пл. "Римски стадион", а в 20:30 ч. на пл. "Съединение" пловдивчани ще могат да видят тържествената проверка (заря).

Държавният глава Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев ще участват в тържественото честване по повод 139-та годишнина от Съединението на България. Президентът ще приеме почетния строй, а след това ще произнесе слово.

В София Общината организира тържествено отбелязване на 139-ата годишнина. Церемонията ще се състои пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг. В програмата за честването ще участват Националната гвардейска част, вокална формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

В Банско Съединението ще бъде отбелязано с разнообразни събития, съобщиха от Общината. Кулминация на празника ще е празнично шествие. Заедно със Задругата "Уникално Банско“ жители на махалите "Костей блата", "Вионово блато" и "Улевиница", облечени в празнични носии, ще тръгнат в 18:00 часа от площад „Възраждане“ по емблематични улици и знакови места, като крайната точка на шествието ще е площад „Никола Вапцаров“. На 6 септември в Музеен комплекс – Банско започва двудневен международен форум „Банско – портал във времето“ с доклади и дискусии на тема „Светите места на Балканите“. От днес до 8 септември на Бъндеришка поляна започва и състезанието „Арена Бъндерица“, а в три дни е и кулинарният и фолклорен фестивал „Уникално Банско“. На днешния празник в планинския град ще има от сутринта демонстрация на ковачество  на централния площад, и концерт на фолклорна група „Бански старчета“. 

Двама души са загинали и 28 са ранени при 23 тежки пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР) на сайта си. 

В София са станали три тежки катастрофи и 20 леки пътни инцидента. Пострадали са трима души.

От началото на годината при пътни произшествия са загинали 313-ма човека. В сравнение с реалните данни за същия период на 2023 г., през тази година се отчитат 53-ма по-малко загинали участници в движението по пътищата, показва справката на МВР.

 

Граждани, представители на фирми, учебни заведения и различни организации се включиха днес в почистването на Шумен, част от кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно”. 

Служители на общинската администрация, заедно с кмета на областния град проф. Христо Христов и негови заместници, се включиха в инициативата за почистването на зелени зони, пространствата край домове и офиси, обществени и междублокови пространства в Шумен и селата в общината. „Включвам се в инициативата, за да дадем пример на всички шуменци как трябва да се грижат за нашия град, за да го превърнем в едно уютно място“, каза пред репортер кметът проф. Христов. 

В почистването на Шуменското плато, освен служители на Дирекцията на Природен парк (ДПП) „Шуменско плато“, днес се включиха представители на Спортния клуб „Шуменска крепост“, на мест

Зачестили са сигналите и жалбите за нарушения на Закона за защита от шума в околната среда в Добрич, съобщават от областната администрация.

Поради тази причина областният управител Румен Русев е инициирал и провел среща с представители на Областната дирекция на МВР и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Добрич и експерти от общините в областта, които пряко имат отношение със спазването на разпоредбите и контрола.

Според Русев не е допустимо едни и същи да са нарушителите, които подлагат на тормоз жителите в областта като не спазват закона. 

От областната администрация информират, че в хода на работните срещи е станало ясно, че липсата на синхронизация на общинските наредби за опазване на обществения ред с изискванията на Закона за защита от шума в околната среда, е една от основните причини да не се осъществява ефективен контрол. 

Проблемите, при

Районната избирателна комисия в Хасково (РИК) ще разпредели по служебен път съставите на секциите в община Хасково за провеждане на парламентарния вот на 27 октомври. Това стана известно по време на консултациите с парламентарно представените партии и коалиции днес в общината.

Секретарят на Община Хасково Пламен Лечев по традиция води преговорите. Той посочи пред партийните представители, че тъй като опитът досега в Хасково показва, че предварително предложената матрица за разпределение на позициите в секционните избирателни комисии (СИК) не сработва, най-добре е преговорите да се водят за всяка комисия поотделно. Предложението му беше прието, но още при разпределение на местата в първата СИК - в квартал „Бадема“, представителите на партиите не постигнаха съгласие и консултациите бяха прекратени.

Претенции към законността на проведената среща предяви Фариз Се

През нощта над по-голямата част от страната облачността временно ще се разкъса и намалее, по-значителна ще се задържи над югоизточните райони, където все още на изолирани места ще превалява дъжд. През втората половина от нощта от югозапад ще започне ново заоблачаване, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Вятърът ще отслабне, в Западна България и ще стихне, и там в котловините към сутринта ще се образува мъгла.

Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, по-високи по Черноморието - 15°-18°; в София около 7°.

Утре над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, разкъсвания и повече слънчеви часове ще има по поречието на Дунав и в Североизточна България. На отделни места в Южна България ще превали слаб дъжд. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще е слаб, в източните райони - до умерен о

Община Белоградчик кани жителите и гостите на града на моноспектакъла на Деян Донков „Камбаната“. Представлението ще се играе при "вход свободен" от 20:00 часа в летния кино-театър.

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград ще бъде отбелязана 139-ата годишнина от Съединението. Церемонията започва от 9:30 часа пред Паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България, намираща се на площад „Георги Измирлиев“ в областния център. В честванията участие ще вземат военнослужещи от 3-то бригадно командване и Биг Бенд – Благоевград.

И тази година във Варна ще се проведе историческа възстановка на събитията от 1885 година, посветена на Съединението, информират от Общината. Възстановката ще започне в 18:00 ч. на площад „Независимост“. В нея актьори ще пресъздадат момента, в който княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Празничната програма на пл. „Независимост“ ще започне в 10:00 ч. пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг с полагане на венци и цветя и военен ритуал. След това шествие ще премине по бул. „Мария Луиза“ до паметника на загиналите в Сръбско-българската война в градинката до Археологическия музей, където също ще бъдат поднесени венци и цветя. В 11:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина ще се проведе XVIII Областен празник на фолклорното изкуство „Песни на брега“ с участието на любителски състави и изпълнители от общините на Варненска област. 

С военен ритуал във Велико Търново ще започне празничният ден. Пред паметника „Майка България” ще бъде отслужен празничен благослов. Почетният караул от Националния военен университет „Васил Левски” ще премине в тържествен марш. С концерт на Професионалния фолклорен ансамбъл „Искра“ ще започне празнично хоро.

Във Видин празникът ще бъде отбелязан с тържествена церемония и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Скърбящия войн, съобщиха от Общината. Началото е в 11:00 часа, след което в крайдунавския парк празничен концерт ще изнесе Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“. 

С тържествена церемония и във Враца ще бъде отбелязана 139-ата годишнина от Съединението. Началото е в 10:00 часа пред Паметника на загиналите във войните ("Лъвчето“) до гаровия площад в града, информираха от местната администрация. В празника ще участват представители на Врачанската митрополия, почетен караул към Военно формирование 54 990-Враца, духов оркестър при НЧ „Развитие – 1869“, както и експерти от Регионалния исторически музей. Ще бъдат поднесени венци и цветя. Вечерта празничната програма продължава с аудио-визуален спектакъл на водното огледало от 20:30 часа. Пред сградата на Община Враца ще бъде излъчен филмът "Записките на едно предателство“ от 21:00 часа. 

В Гоце Делчев в днешния ден Общинският исторически музей ще е отворен за посещение с "вход свободен", а от 18:00 часа в Градския парк ще гостува Духов оркестър – Сандански.

В Димитровград честването ще започне от 9:30 ч. на площада пред паметника "Трите поколения" в кв.“Черноконево“. Началото ще постави Забавно-духов оркестър - Димитровград. Официалната част ще започне със слово на кметския наместник Гавраил Гочев и ще продължи с художествена програма от самодейци при читалище „Н.Й.Вапцаров-1895“. С едноминутно мълчание ще бъде почетена паметта на загиналите и полагане на венци и цветя пред паметника „Трите поколения”.

В Добрич ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Захари Стоянов пред Младежки център - Добрич. От 11:00 часа на площад "Свобода" концерт ще изнесе Духов оркестър - Добрич. 

На 6 септември Общинският исторически музей  в Ивайловград ще бъде с "отворени врати" и "вход свободен" през целия ден, съобщиха от Общината. В 11:00 ч. ще се проведе беседа на тема "Съединението на България", която ще разкрие интересни факти и детайли около този важен исторически момент.

Празничната програма в Исперих ще се проведе пред паметника на Свети Георги.

В софийските общини Ихтиман и Костенец ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците в двата града, информираха от местните администрации.

В празничния ден в Козлодуй ще посрещнат Цанко Цанков световен и европейски рекордьор по плуване и многократен национален шампион, информира Община Козлодуй чрез официалната си фейсбук страница. Той плува за рекорд в река Дунав и в Деня на Съединението ще направи опит за историческо постижение от 100 километра плуване нон стоп от Видин до Козлодуй. В 10:30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на Народно читалище храм-паметник „Христо Ботев – 1879” в Козлодуй от името на Община Козлодуй и на Общинския съвет. 

Имаме три паметника в Криводол, на които поднасяме венци и цветя. Церемонията започва сутринта, предвидили сме и кратка програма с местни самодейци, каза председателят на Общински съвет – Криводол Валентин Кирилов. 

Общоградското тържество в Кубрат ще е пред Паметника на загиналите във войните жители на града, съобщиха от администрацията. След церемонията по поднасяне на венци и цветя на пл. „Възраждане“ ще има празничен концерт, организиран от местното читалище.

В Кула ще бъде поднесен венец на Войнишкия паметник. 

В Кюстендил от 11:00 часа Общината организира честване на 139-ата годишнина от Съединението на България с поднасяне на венци и цветя на Арката при площад "Велбъжд".

В Ловеч Денят на Съединението ще бъде отбелязан с концерт на Общинския духов оркестър и фестивал „Ритъмът на България“, съобщиха от Общината. На площад „Екзарх Йосиф Първи“ от 11:00 часа ще засвирят музикантите от духовия оркестър. В 19:00 часа на сцената на площад „Тодор Кирков“ в стария квартал "Вароша" ще започне деветото издание на фестивала „Ритъмът на България“, организиран от Народно читалище „Бяла Анаста 2016“ и модна къща „Перлита“ със съдействието на Община Ловеч. Фолклорния събор откриват тогава народните певици сестри Диневи и фолклорният танцов ансамбъл „Балкански огън“. В конкурсната програма на фестивала фолклорни песни, танци и обичаи ще представят 40 групи с около 400 участници от цялата страна.

В 10:00 ч. започват тържествата на площад „България" в Мездра, информира главен експерт „Връзки с обществеността и протокол“, Мирослав Гетов. Той допълни, че е предвидено тържествено издигане на националния трибагреник и програма, с участието на Вокална група „Детски свят“ към Център за подкрепа на личностното развитие – Мездра, Детска школа за художествено слово и Средношколски танцов състав към НЧ „Просвета – 1925“, Мездра. 

От 9:00 до 12:00 ч. ще има Ден на отворените врати в Историческия музей, Художествената галерия „Проф. Марин Върбанов“, Къщата музей „Дико Илиев и духовите музики“, Екимджиевата къща с мултимедийна изложба за Марин Върбанов, съобщава Община Оряхово на официалната си фейсбук страница.

В Пазарджик Денят на Съединението ще бъде отбелязан с празничен концерт на пл. "Константин Величков", информираха от администрацията. В 11:00 часа на откритата сцена ще излязат близо 200 танцьори от представителен състав "Чудесия"- лауреат на множество международни и национални награди.

Денят на Съединението в Перник ще бъде отбелязан с празничен концерт на Духовия оркестър при Общинския комплекс "Дворец на културата" с ръководител Трифон Трифонов, съобщиха от комплекса. Програмата включва разнообразни музикални творби, които ще създадат приповдигнато празнично настроение. Събитието е с начало 11:00 ч. и ще се проведе пред новоремонтираната сграда на Двореца в присъствието на официални лица и граждани.  

С тържествен ритуал и концерт Плевен ще чества Деня на Съединението. По традиция празникът ще бъде отбелязан пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина. Тържественият ритуал ще започне в 11.00 часа с участието на военнослужещи от Плевенския гарнизон. В памет на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 г. ще бъде отслужена панихида. Слово ще произнесе кметът д-р Валентин Христов. С минута мълчание ще бъде почетена паметта на загиналите за Съединението на България, в знак на признателност към делото им пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя. Вечерта от 20.00 часа на площад "Възраждане" ще започне концерт на рок група GlocK.  

С общоградско поклонение в Разград ще бъде отбелязана годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, съобщиха от общинската администрация. Церемонията ще е пред Войнишкия паметник на площад „Възраждане“. В празничната програма, която ще завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните разградчани ще участват Детският танцов ансамбъл "Лудогорче" и Градския духов оркестър. Тържествено слово ще произнесе кметът Добрин Добрев.

В Разлог от 11:00 часа ще се състои церемония по полагане на венци и цветя по повод празника. Церемонията е пред паметника на Васил Левски на площад „Преображение“. 

Русе ще отбележи 139 години от Съединението на България с церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Програмата предвижда изпълнение на военни маршове от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, ще бъде строен и почетният караул.
Слова ще произнесат кметът на Русе Пенчо Милков и областният управител Драгомир Драганов, а Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия ще отслужат заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен.

В Самоков Историческият музей и обектите към него - Байракли джамия и Художествена галерия "Проф. Васил Захариев", ще бъдат със свободен вход, съобщиха от музея.

В Сандански празничният ден започва в 11:30 часа пред Паметника на загиналите във войните. В церемонията ще се включат и военнослужещи от 3-то бригадно командване – Благоевград.

С общоградска церемония в Сливен ще бъдат отбелязани 139 години от Съединението на България. Церемонията ще се състои на площад „Хаджи Димитър“ от 11:00 часа. На нея ще бъде издигнато националното знаме на Република България и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, информираха от Общината.

В Троян празникът ще бъде отбелязан с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в централната градска част. В 11:00 часа на мотополигон "Троян" ще бъде дадено началото на автопоход "Да развеем българския трибагреник", който ще финишира в местността Айдушкото сборище в подножието на Троянския проход.

В празничния ден Община Хасково, местното военно формирование 52 740 и военно формирование 22 280 – с.Корен организират тържествено честване. Ритуалът по поднасяне на венци и цветя ще се състои в 11: 00 часа на Паметника на незнайния войн на градския площад „Свобода“. В празничното честване ще участват Духов оркестър - Хасково и Народен оркестър при Община Хасково.

С военен ритуал по полагане на венци и цветя в Шумен ще бъде отбелязан 6 септември. Церемонията ще започне в 10:00 часа пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“, съобщиха от администрацията. В 11:00 часа венци и цветя ще бъдат положени и пред паметната плоча в местността „Марашка кория“ в село Мараш. По време на учения там и разположен полеви лагер на Българската армия, през 1885 година княз Алексaндър I e приел да подкрепи Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 

Ямбол ще отбележи 139 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България с тържествен военен ритуал, благодарствен молебен, празнично шествие и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Георги Дражев и загиналите за националното ни освобождение, информираха от Общината. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.