Начало Сфера Месеци наред жители на Стралджанско са изправени пред тежки изпитания заради безводието
11911
България

Месеци наред жители на Стралджанско са изправени пред тежки изпитания заради безводието

Заради кризата с безводието, в община Стралджа (област Ямбол) е в сила ново удължаване с още месец на частичното бедствено положение, съобщи заместник-кметът Гроздан Иванов.Жителите на 20 от общо 22 населени места в общината са изправени пред ежедневни изпитания как да задоволят елементарни битови нужди, като миене, пране, готвене, грижа за градината и домашните животни.

| 06 Септември 2024, 09:37 ч.
Месеци наред жители на Стралджанско са изправени пред тежки изпитания заради безводието
Месеци наред жители на Стралджанско са изправени пред тежки изпитания заради безводието
Снимка © БТА

Заради кризата с безводието, в община Стралджа (област Ямбол) е в сила ново удължаване с още месец на частичното бедствено положение, съобщи заместник-кметът Гроздан Иванов. Жителите на 20 от общо 22 населени места в общината са изправени пред ежедневни изпитания как да задоволят елементарни битови нужди, като миене, пране, готвене, грижа за градината и домашните животни.

Спортисти, алпинисти и един учен получиха званието "Почетен гражданин на София" на тържествена сесия на Столичния общински съвет (СОС) по повод празника на града.

На 17 септември Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден градът, приел името на храма „Света София“ – Божията премъдрост, отбелязва своя празник, съобщиха от Столичната община.

По този повод СОС традиоционно отбелязва празника на София с тържествена сесия, на която удостоява видни личности със званието "Почетен гражданин на София". Специални приветствия към общинските съветници и гражданите отправиха кметът на София Васил Терзиев и председателят на Съвета Цветомир Петров.

Днес отбелязваме празника на нашата столица – град с история, изпълнена със значими моменти, град, който винаги е бил в сърцето на България. София не е

Балканският творец, преди да бъде опознат в света, първо трябва да бъде опознат от своите съседи. Това заяви проф. Хюсеин Мевсим, професор по български език и литература в Анкарския университет, по време на откриването на паметна плоча на Атанас и Любомир Далчеви в двора на Генералното консулство на България в Солун, Гърция. Плочата е поставена по инициатива на и консулството ни в Солун. 

„В един юнски ден, в зноя, тук, в този град – Солун, който е колкото балканско-ориенталски, толкова е и европейски модерен град, се ражда Атанас, вторият син на семейство Христо и Виктория Далчеви. Атанас се ражда година и седем месеца след първородното отроче Любомир“, посочи проф. Мевсим. 

Проф. Хюсеин Мевсим е автор на книгата “Атанас Далчев в Солун и Истанбул”. 

„Литературната история преди всичко се занимава с хроноса &ndas

Община Стара Загора организира поднасяне на венци и цветя по повод 149-ата годишнина от Старозагорското въстание, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Честването ще се проведе днес от 11:00 часа, като едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Кольо Ганчев, паметника на Старозагорското въстание и паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов. В знак на преклонение пред делото на организаторите и участниците в бунта от есента на 1875 г., на събитието ще присъстват представители на местните и държавните институции.

Кратка беседа пред паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов ще представи Петьо Мирчев, уредник в отдел „История на българските земи XV-XIX в.“ на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Възпитаници на Основно училище „Кольо Ганчев“ ще рец

Първият учебен ден е знакова дата за цяла България, може да се каже че това е един от най-големите празници, каза служебният министър председател Димитър Главчев при откриването на учебната годината в столичното 35 СЕУ „Добри Войников“.

Премиерът посочи, че в 2331 училища ще бъдат посрещнати от 92 хиляди училите, 720 хиляди ученика, от които 58 хиляди първокласници.

Димитър Главчев каза, че той също е бил възпитаник на 35 СЕУ „Добри Войников“ и изказа огромна благодарност към всички училите, които са се погрижили "да съм това, което съм".

Пожелавам ви да мечтаете, да се смеете и най-важнто да бъдете добри хора, пожела министър-председателят на учениците по повод първия учебен ден.

Безработицата през август е 5,3 %, съобщиха от Агенцията по заетостта. В края на месеца регистрираните в бюрата по труда безработни са 150 709, а започналите работа - 11 523 души. Работа чрез подкрепата на бюрата по труда са започнали и 383 пенсионери, учащи и заети лица.

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през август са активирани над 3200 неактивни на пазара на труда лица.

Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през миналия месец чрез субсидирани работни места, са 2040, допълниха от агенцията. От тях 1231 са започнали работа по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 809 - по проекти на програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. През август са издадени над 12 5

Повече от три месеца нямаме вода, споделя Жени Стоянова от село Палаузово. От чешмата не потича нито капка, демонстрира жената. „Трябва да приготвим зимнина, трябва да се изкъпем, да се изперем“, разказва жителката на едно от най-засегнатите села. Тя, както и други хора от Палаузово, разчитат на помпи, с които пълнят кофи, корита, бидони. Поддържането на лична хигиена е предизвикателство – ползват се нагреватели или електрически кани, за да се поизкъпят с малкото налична вода.

Подобна е ситуацията и в близкото село Джинот. Там най-засегнати са хората, живеещи в по-високите части на населено място, където водоподаването е частично, само във вечерните часове.  

Въпреки, че вода няма, сметките си вървят, оплакват се хората в Стралджанско. При пускане за кратко на вода след продължително спиране, тя не тръгва веднага, а едва след като излезе въздухът от тръбите. През това време обаче водомерът отчита потребление, обяснява Атанас Стойчев от село Джинот. „Плащаме повече въздух, отколкото вода“, възмущава се той.

Потърпевши от безводието не са само хората, споделят семейство животновъди от Палаузово. Пред двора на Стоян и Петрана Бончеви заварваме съдове, заделени за водопой на стадото кози, с което семейството си осигурява препитанието. „В селото има аварии навсякъде“, казва съпругът. Разказът му очертава и другия основен проблем за липсата на вода, освен сушата и изчерпването на водоизточниците.

За справяне с критичната ситуация в населените места в района, Общината и местното водоснабдително дружество обединяват усилията си. За отстраняване на аварии и за сондажи в търсене на вода работят съвместни екипи - с хора и техника от администрацията на Стралджа и от „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) – Ямбол. На места се осигуряват водоноски, но често това се оказва неефективно – заради недоброто им състояние, а и заради затрудненията на възрастните хора да пренасят сами водата до домовете си, разказва Гроздан Иванов от ръководство на общината. Направена е организация кметовете по места да гарантират доставянето на вода в туби и бидони до самотноживеещите възрастни хора.   

Може би днес или утре ще бъде разчетена т.нар. черна кутия на падналия учебно-боен самолет L-39ZA, каза служебният премиер Димитър Главчев. Той отново изрази съболезнования към близките на загиналите двама пилоти.

Във връзка с трагичния инцидент на „Граф Игнатиево“ и дали трябва да има промени в командването на Военно-въздушните сили, Главчев заяви, че не може да каже дали трябва да има промени, или не, тъй като тече разследване. Той добави, че когато излязат резултатите от него, ще предприеме каквото е необходимо.

На въпрос дали се предвижда увеличение на бюджета на армията за следващата година служебният министър-председател отговори, че и в момента България изпълнява критерия на държава членка на НАТО и отделя 2% от брутния вътрешен продукт за отбранителните способности. Той допълни, че бюджетът показва политиките, които следва правителството, а настоящото

Двойно ще бъде завишен контролът за неправомерно ползване на вода не за питейни, а за битови нужди. Това съобщи днес по време на среща с кметовете и кметските наместници от малките населени места в община Стара Загора инж. Румен Миланов, управител на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Стара Загора. Той посочи, че  ще бъдат създадени нови контролни групи, които ще извършват проверки. "Там, където случаите са най-драстични, ние сме наясно къде е това, ще бъдат монтирани водомерни шахти извън територията на имота и по този начин хипотезата с байпасите и незаконните отклонения ще бъде неутрализирана", обясни Миланов.

Той представи разработка на дружеството, която е била приета положително от "Български ВиК холдинг" ЕАД, и която гарантира доброто водоснабдяване в областта. ВиК Стара Загора е първото дружество в страната, което направи такава разработка. Тя гарантира хоризонт н

Енергийно обновяване на сградата на Художествената галерия започва Община Смолян, съобщи заместник-кметът Марин Захариев. Общината е кандидатствала за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предложението за изпълнение на инвестицията е одобрено, допълни Захариев.

С енергийното обновяване на галерията в областния град се цели да се намали с близо 74 % потреблението на електроенергия годишно и да се намалят разходите за поддръжка. Сградата на галерията е построена през 1983 година и разполага с 1000 кв. м. експозиционна площ, фондохранилища, работни помещения, ателие за консервация и реставрация.

Общата стойност на проекта е 1 629 323,59 лв., като от тях безвъзмездната финансова помощ е 1 526 423,59 лв., а задължителния собствен принос от Община Смолян е в размер на 102 900 лв. Срокът за изпълнение на инвестицията е до 30.06.2026 година. 

Тридневен траур е обявен от днес във Въоръжените сили по заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов заради катастрофата с учебно-боен самолет L-39ZA на авиобаза „Граф Игнатиево“, съобщиха от Министерството на отбраната. В знак на почит към пилотите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, загинали при катастрофата, се забранява провеждането на празнични мероприятия, а планираните се отменят, добавиха от военното министерство.

По думите на служебния министър Атанас Запрянов пред Българската национална телевизия в петък, е намерена черната кутия на самолета и тя ще бъде разчетена. "За мен като министър на отбраната това е много тежък удар и ние сме съпричастни към мъката на близките на загиналите, и ние скърбим заедно с тях", каза Запрянов.

Пилотите загинаха при подготовка на демонстрационен полет, който трябваше да се проведе п

Хора в неравностойно положение ще покажат умения и талант на фестивал в поповското село Медовина. Деветото издание на форума, на който среща си дават хора с увреждания от Североизточна България, ще бъде утре, 19 септември, съобщи секретарят на народно читалище „Иван Иванов-1891“ и организатор на събитието Йорданка Николова. 

Всяка година лотого на фестивала е „Да подарим мечта“, сега той ще премине под мотото „Заедно можем повече“. 

По думите на Николова, целта на фестивала е да приобщава хората в неравностойно положение в обществото. Традиционно културната институция и потребители от дома в село Медовина работят в сътрудничество, обясни секретарят. Хората с увреждания се включват в читалищните прояви, имат изяви и извън населеното място. Тъкмо заради това се роди идеята за организирането на фестивала, спомня си Николова. Ощ

За генерално решение на повсеместния за страна проблем с безводието според зам.-кмета на Стралджа е нужна по-сериозна държавна намеса. От една страна – заделянето на повече целеви средства само и единствено за изграждане на нови водопроводи и за сондажи, а друга спешна мярка е драстично съкращаване на сроковете за узаконяване на новооткрити водоизточници. „Сега срокът е минимум шест месеца. Как да обясните на хората в едно село, че трябва да чакат шест месеца“, пита Гроздан Иванов.

Проблемите с водоснабдяването по думите му имат и друг аспект: „Как да задържим младите хора, това, за което се говори постоянно като тип политика? Та те нямат елементарни условия! Нямаш ли вода, нямаш живот“, посочи още зам.-кметът на Стралджа.

Частичното бедствено положение заради безводието в Стралджанско е в сила от 17 юли, като мярката вече е удължавана няколко пъти.

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил В ...
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна, каза Росен Карадимов
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна и воля на парламента, но това на този етап не е възможно, защото парламентът излиза ...
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Община Хасково за 2023 г. е над 100 процента, съобщиха от общинската администрация
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Хасково за 2023 година е 100,59 процента, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. При заложени приходи от 37 944 465 лв. ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:12 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
11911
България

Месеци наред жители на Стралджанско са изправени пред тежки изпитания заради безводието

Заради кризата с безводието, в община Стралджа (област Ямбол) е в сила ново удължаване с още месец на частичното бедствено положение, съобщи заместник-кметът Гроздан Иванов.Жителите на 20 от общо 22 населени места в общината са изправени пред ежедневни изпитания как да задоволят елементарни битови нужди, като миене, пране, готвене, грижа за градината и домашните животни.

| 06 Септември 2024, 09:37 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Месеци наред жители на Стралджанско са изправени пред тежки изпитания заради безводието
Месеци наред жители на Стралджанско са изправени пред тежки изпитания заради безводието
Снимка © БТА

Заради кризата с безводието, в община Стралджа (област Ямбол) е в сила ново удължаване с още месец на частичното бедствено положение, съобщи заместник-кметът Гроздан Иванов. Жителите на 20 от общо 22 населени места в общината са изправени пред ежедневни изпитания как да задоволят елементарни битови нужди, като миене, пране, готвене, грижа за градината и домашните животни.

Спортисти, алпинисти и един учен получиха званието "Почетен гражданин на София" на тържествена сесия на Столичния общински съвет (СОС) по повод празника на града.

На 17 септември Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден градът, приел името на храма „Света София“ – Божията премъдрост, отбелязва своя празник, съобщиха от Столичната община.

По този повод СОС традиоционно отбелязва празника на София с тържествена сесия, на която удостоява видни личности със званието "Почетен гражданин на София". Специални приветствия към общинските съветници и гражданите отправиха кметът на София Васил Терзиев и председателят на Съвета Цветомир Петров.

Днес отбелязваме празника на нашата столица – град с история, изпълнена със значими моменти, град, който винаги е бил в сърцето на България. София не е

Балканският творец, преди да бъде опознат в света, първо трябва да бъде опознат от своите съседи. Това заяви проф. Хюсеин Мевсим, професор по български език и литература в Анкарския университет, по време на откриването на паметна плоча на Атанас и Любомир Далчеви в двора на Генералното консулство на България в Солун, Гърция. Плочата е поставена по инициатива на и консулството ни в Солун. 

„В един юнски ден, в зноя, тук, в този град – Солун, който е колкото балканско-ориенталски, толкова е и европейски модерен град, се ражда Атанас, вторият син на семейство Христо и Виктория Далчеви. Атанас се ражда година и седем месеца след първородното отроче Любомир“, посочи проф. Мевсим. 

Проф. Хюсеин Мевсим е автор на книгата “Атанас Далчев в Солун и Истанбул”. 

„Литературната история преди всичко се занимава с хроноса &ndas

Община Стара Загора организира поднасяне на венци и цветя по повод 149-ата годишнина от Старозагорското въстание, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Честването ще се проведе днес от 11:00 часа, като едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Кольо Ганчев, паметника на Старозагорското въстание и паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов. В знак на преклонение пред делото на организаторите и участниците в бунта от есента на 1875 г., на събитието ще присъстват представители на местните и държавните институции.

Кратка беседа пред паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов ще представи Петьо Мирчев, уредник в отдел „История на българските земи XV-XIX в.“ на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Възпитаници на Основно училище „Кольо Ганчев“ ще рец

Първият учебен ден е знакова дата за цяла България, може да се каже че това е един от най-големите празници, каза служебният министър председател Димитър Главчев при откриването на учебната годината в столичното 35 СЕУ „Добри Войников“.

Премиерът посочи, че в 2331 училища ще бъдат посрещнати от 92 хиляди училите, 720 хиляди ученика, от които 58 хиляди първокласници.

Димитър Главчев каза, че той също е бил възпитаник на 35 СЕУ „Добри Войников“ и изказа огромна благодарност към всички училите, които са се погрижили "да съм това, което съм".

Пожелавам ви да мечтаете, да се смеете и най-важнто да бъдете добри хора, пожела министър-председателят на учениците по повод първия учебен ден.

Безработицата през август е 5,3 %, съобщиха от Агенцията по заетостта. В края на месеца регистрираните в бюрата по труда безработни са 150 709, а започналите работа - 11 523 души. Работа чрез подкрепата на бюрата по труда са започнали и 383 пенсионери, учащи и заети лица.

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през август са активирани над 3200 неактивни на пазара на труда лица.

Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през миналия месец чрез субсидирани работни места, са 2040, допълниха от агенцията. От тях 1231 са започнали работа по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 809 - по проекти на програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. През август са издадени над 12 5

Повече от три месеца нямаме вода, споделя Жени Стоянова от село Палаузово. От чешмата не потича нито капка, демонстрира жената. „Трябва да приготвим зимнина, трябва да се изкъпем, да се изперем“, разказва жителката на едно от най-засегнатите села. Тя, както и други хора от Палаузово, разчитат на помпи, с които пълнят кофи, корита, бидони. Поддържането на лична хигиена е предизвикателство – ползват се нагреватели или електрически кани, за да се поизкъпят с малкото налична вода.

Подобна е ситуацията и в близкото село Джинот. Там най-засегнати са хората, живеещи в по-високите части на населено място, където водоподаването е частично, само във вечерните часове.  

Въпреки, че вода няма, сметките си вървят, оплакват се хората в Стралджанско. При пускане за кратко на вода след продължително спиране, тя не тръгва веднага, а едва след като излезе въздухът от тръбите. През това време обаче водомерът отчита потребление, обяснява Атанас Стойчев от село Джинот. „Плащаме повече въздух, отколкото вода“, възмущава се той.

Потърпевши от безводието не са само хората, споделят семейство животновъди от Палаузово. Пред двора на Стоян и Петрана Бончеви заварваме съдове, заделени за водопой на стадото кози, с което семейството си осигурява препитанието. „В селото има аварии навсякъде“, казва съпругът. Разказът му очертава и другия основен проблем за липсата на вода, освен сушата и изчерпването на водоизточниците.

За справяне с критичната ситуация в населените места в района, Общината и местното водоснабдително дружество обединяват усилията си. За отстраняване на аварии и за сондажи в търсене на вода работят съвместни екипи - с хора и техника от администрацията на Стралджа и от „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) – Ямбол. На места се осигуряват водоноски, но често това се оказва неефективно – заради недоброто им състояние, а и заради затрудненията на възрастните хора да пренасят сами водата до домовете си, разказва Гроздан Иванов от ръководство на общината. Направена е организация кметовете по места да гарантират доставянето на вода в туби и бидони до самотноживеещите възрастни хора.   

Може би днес или утре ще бъде разчетена т.нар. черна кутия на падналия учебно-боен самолет L-39ZA, каза служебният премиер Димитър Главчев. Той отново изрази съболезнования към близките на загиналите двама пилоти.

Във връзка с трагичния инцидент на „Граф Игнатиево“ и дали трябва да има промени в командването на Военно-въздушните сили, Главчев заяви, че не може да каже дали трябва да има промени, или не, тъй като тече разследване. Той добави, че когато излязат резултатите от него, ще предприеме каквото е необходимо.

На въпрос дали се предвижда увеличение на бюджета на армията за следващата година служебният министър-председател отговори, че и в момента България изпълнява критерия на държава членка на НАТО и отделя 2% от брутния вътрешен продукт за отбранителните способности. Той допълни, че бюджетът показва политиките, които следва правителството, а настоящото

Двойно ще бъде завишен контролът за неправомерно ползване на вода не за питейни, а за битови нужди. Това съобщи днес по време на среща с кметовете и кметските наместници от малките населени места в община Стара Загора инж. Румен Миланов, управител на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Стара Загора. Той посочи, че  ще бъдат създадени нови контролни групи, които ще извършват проверки. "Там, където случаите са най-драстични, ние сме наясно къде е това, ще бъдат монтирани водомерни шахти извън територията на имота и по този начин хипотезата с байпасите и незаконните отклонения ще бъде неутрализирана", обясни Миланов.

Той представи разработка на дружеството, която е била приета положително от "Български ВиК холдинг" ЕАД, и която гарантира доброто водоснабдяване в областта. ВиК Стара Загора е първото дружество в страната, което направи такава разработка. Тя гарантира хоризонт н

Енергийно обновяване на сградата на Художествената галерия започва Община Смолян, съобщи заместник-кметът Марин Захариев. Общината е кандидатствала за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предложението за изпълнение на инвестицията е одобрено, допълни Захариев.

С енергийното обновяване на галерията в областния град се цели да се намали с близо 74 % потреблението на електроенергия годишно и да се намалят разходите за поддръжка. Сградата на галерията е построена през 1983 година и разполага с 1000 кв. м. експозиционна площ, фондохранилища, работни помещения, ателие за консервация и реставрация.

Общата стойност на проекта е 1 629 323,59 лв., като от тях безвъзмездната финансова помощ е 1 526 423,59 лв., а задължителния собствен принос от Община Смолян е в размер на 102 900 лв. Срокът за изпълнение на инвестицията е до 30.06.2026 година. 

Тридневен траур е обявен от днес във Въоръжените сили по заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов заради катастрофата с учебно-боен самолет L-39ZA на авиобаза „Граф Игнатиево“, съобщиха от Министерството на отбраната. В знак на почит към пилотите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, загинали при катастрофата, се забранява провеждането на празнични мероприятия, а планираните се отменят, добавиха от военното министерство.

По думите на служебния министър Атанас Запрянов пред Българската национална телевизия в петък, е намерена черната кутия на самолета и тя ще бъде разчетена. "За мен като министър на отбраната това е много тежък удар и ние сме съпричастни към мъката на близките на загиналите, и ние скърбим заедно с тях", каза Запрянов.

Пилотите загинаха при подготовка на демонстрационен полет, който трябваше да се проведе п

Хора в неравностойно положение ще покажат умения и талант на фестивал в поповското село Медовина. Деветото издание на форума, на който среща си дават хора с увреждания от Североизточна България, ще бъде утре, 19 септември, съобщи секретарят на народно читалище „Иван Иванов-1891“ и организатор на събитието Йорданка Николова. 

Всяка година лотого на фестивала е „Да подарим мечта“, сега той ще премине под мотото „Заедно можем повече“. 

По думите на Николова, целта на фестивала е да приобщава хората в неравностойно положение в обществото. Традиционно културната институция и потребители от дома в село Медовина работят в сътрудничество, обясни секретарят. Хората с увреждания се включват в читалищните прояви, имат изяви и извън населеното място. Тъкмо заради това се роди идеята за организирането на фестивала, спомня си Николова. Ощ

За генерално решение на повсеместния за страна проблем с безводието според зам.-кмета на Стралджа е нужна по-сериозна държавна намеса. От една страна – заделянето на повече целеви средства само и единствено за изграждане на нови водопроводи и за сондажи, а друга спешна мярка е драстично съкращаване на сроковете за узаконяване на новооткрити водоизточници. „Сега срокът е минимум шест месеца. Как да обясните на хората в едно село, че трябва да чакат шест месеца“, пита Гроздан Иванов.

Проблемите с водоснабдяването по думите му имат и друг аспект: „Как да задържим младите хора, това, за което се говори постоянно като тип политика? Та те нямат елементарни условия! Нямаш ли вода, нямаш живот“, посочи още зам.-кметът на Стралджа.

Частичното бедствено положение заради безводието в Стралджанско е в сила от 17 юли, като мярката вече е удължавана няколко пъти.

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна, каза Росен Карадимов
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Община Хасково за 2023 г. е над 100 процента, съобщиха от общинската администрация
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.