Начало Сфера Можем да отслабим влиянието на замърсения въздух чрез укрепване на своята устойчивост, каза доц. д-р Ангел Джамбов
11471
България

Можем да отслабим влиянието на замърсения въздух чрез укрепване на своята устойчивост, каза доц. д-р Ангел Джамбов

Бихме могли да отслабим действието на мръсния въздух, като укрепим своята устойчивост.Това може да стане чрез оптималната физическа активност и здравословното хранене с достатъчен прием на омега 3 мастни киселини и антиоксиданти, въздържането от вредни навици и достатъчният сън са общи принципи, спазването на които има очаквани ползи и по отношение на мръсния въздух.

| 07 Септември 2024, 08:30 ч.
Можем да отслабим влиянието на замърсения въздух чрез укрепване на своята устойчивост, каза доц. д-р Ангел Джамбов
Можем да отслабим влиянието на замърсения въздух чрез укрепване на своята устойчивост, каза доц. д-р Ангел Джамбов
Снимка © Владимир Шоков / БТА (ПБ)

Бихме могли да отслабим действието на мръсния въздух, като укрепим своята устойчивост. Това може да стане чрез оптималната физическа активност и здравословното хранене с достатъчен прием на омега 3 мастни киселини и антиоксиданти, въздържането от вредни навици и достатъчният сън са общи принципи, спазването на които има очаквани ползи и по отношение на мръсния въздух. Това заяви доц. д-р Ангел Джамбов, ръководител на направление „Околна среда и здраве“ и научен секретар на Научноизследователски институт на Медицински университет – Пловдив. Той е и член на Лекарската мрежа на Сдружение „Въздух за здраве“. Коментарът му е по повод Международния ден на чистия въздух за синьо небе, който се отбелязва днес, 7 септември.

Потушен е пожарът в местността Юрта в Свети Влас, .

Около 9:10 часа тази сутрин е подаден сигнал на телефон 112 за пожар в района. Огънят е обхванал сухи треви и храсти. В потушаването му са участвали две противопожарни коли с огнеборци.

Общо 3371 нарушения са установени от Дирекция "Инспекция по труда" в Разград за първите осем месеца на годината, съобщи Йоана Монева – изпълняващ длъжността директор в Дирекция „Инспекция по труда – Разград“. Тя посочи, че 1235 нарушения са свързани с осъществяването на трудовите правоотношения. По осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд са установени 2136 нарушения. Установените нарушения по заплащането на труда са 49. През периода инспекторите по труда са установили 45 работещи без трудов договор. За периода са съставени 166 акта за установяване на административни нарушения. Издадените наказателни постановления са 160.  

За първите осем месеца от годината Дирекция „Инспекция по труда“ в Разград е извършила 686 проверки. Проверените предприятия от инспекторите по труда в област Разград са 563.  

Йоана Моне

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение на днешното си заседание да изпрати осем писма до компетентните районни прокуратури за сезиране с оглед налични данни за гласуване повече от един път на избиратели в изборите за Европейски парламент.

Според данните 54 души са гласували повече от един път. Направена е проверка и в Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ по случая. 

Припомняме, че европейските избори се състояха между 6-и и 9 юни. В новия Европейски парламент има 720 депутати от 27-те страни членки на Европейския съюз, с 15 повече от предишния парламент. Разпределението отчита населението на страните, както и нуждата от минимално ниво на представителство на гражданите от по-малките страни. България запазва броя си евродепутати - 17.

Пешеходка на 79 години е настанена в болница с опасност за живота след катастрофа в казанлъшкия квартал „Изток“. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Инцидентът е станал малко след 15:30 часа вчера. Пострадалата е била блъсната от товарен автомобил „Форд“, управляван от 41-годишен мъж. Водачът е тестван за употреба на алкохол с техническо средство, отчетен е отрицателен резултат.

Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че пътните произшествия в страната през изминалото денонощие са 19, като в тях няма загинали хора, а 25 души са ранени. От началото на месеца  инцидентите на пътя са 329, загиналите в тях са 18 души, 439 са ранени.

През нощта облачността ще е значителна и на места главно в централните райони ще има валежи от дъжд. Сутринта в котловините и низините ще се образува мъгла. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София - около 7°. Атмосферното налягане e по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Утре над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява и ще преобладава слънчево време. Над останалата част от страната облачността ще е значителна и на места ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София - около 17°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад.

Доц. Джамбов съветва гражданите при придвижване навън да избират по-малко натоварените с трафик маршрути. Той апелира хората да бъдат информирани за вредите от замърсяването на въздуха и да изискват действия за справяне с проблема от институциите. Защото замърсяването на въздуха е водещ рисков фактор за възникването на заболявания, влошаването на вече съществуващи заболявания и преждевременна смърт, подчерта специалистът. Дори и преди настъпването на конкретно заболяване, излагането на замърсен въздух е свързано със значително намалено благополучие, коментира той.

Проучвания и инициативи 

Изложени сме на вредни нива на фини прахови частици през почти цялото време, заяви доц. Джамбов. Според него това трябва да ни е сигнална лампа за необходимостта от ежедневни усилия за опазване на здравето от това негативно въздействие.

“У нас между 10% и 20% от смъртните случаи поради най-честите хронични заболявания на дихателната и сърдечносъдовата система могат да се свържат с продължителното излагане на замърсен въздух, а при хората с дихателни и сърдечносъдови заболявания рискът от усложнения и необходимост от спешна медицинска помощ е повишен в периоди на по-високо замърсяване”, заяви Джамбов. И напомни, че силно уязвими са бременните, децата и възрастните хора.

В Медицинския университет – Пловдив провеждаме представителни изследвания сред населението на няколко български града относно влиянието на замърсения въздух и други фактори на градската среда върху здравето и благополучието, разказа Джамбов. Предварителните ни резултати показват например, че отоплението на твърдо гориво в дома е свързано с по-висока вероятност за наличие на някои сърдечносъдови заболявания, а замърсяването на въздуха от трафик с намалено психологическо благополучие, обясни той. Паралелно подобно изследване се провежда и в София, посочи също Джамбов.

Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски, заявиха от „Възраждане“ в позиция, изпратена до медиите, по повод думи на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю по повод липсата на знаме на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

„Азбучна истина е, че еничарите най-много мразят народа, от който са се отделили. Изказването на македонския министър за пореден път потвърждава тази максима. Това обаче не променя факта, че мнозинството от населението в Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски“, се каз

Община Перник ще отбележи Деня на независимостта - 22 септември с културна програма, съобщиха от местната администрация.

От 11:00 ч. пред паметника на Кракра Пернишки, граждани и общественици ще поднесат цветя и венци, а минути след това пред Двореца на културата ще се състои ритуал по издигане на националното знаме.

Празненствата ще продължат с концерт на Духовия оркестър под ръководството на диригента Трифон Трифонов. Със свои изпълнения присъстващите ще поздрави и Ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост“.

Денят на независимостта е една от най-важните и ярки дати в българската история. След обявяването му България получава дипломатическата подкрепа на Австро-Унгария. На 3 март 1909 г. в Санкт Петербург е подписан Руско-турски протокол, с който се уреждат финансовите въпроси на България, възникнали след обявяването на независимостта, инфо

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза окръжният прокурор Недко Симов, който е и наблюдаващ досъдебното производство.

Припомняме, че инцидентът, при който загина 78-годишният Бойко Младенов от неделинското село Кочани, стана на 1 март, след спор за имот и прераснал в сбиване между двамата възрастни мъже.

Недко Симов уточни, че промяната на мярката е във връзка с подадена молба от обвиняемия. Прокурорът е преценил, че съобразявайки всички обстоятелства, в това число и влошено здравословно състояние, както и необходимост от посещение на болнични заведения, мярката трябва да бъде изменена. 

На Районното управление на МВР в Златоград е възложено да контролират изпълнението на мярката „подписка“ по постоянния

Служебният министър на туризма Евтим Милошев откри туристическия форум „България - Открий и сподели“ в Истанбул, Турция, който цели да изследва възможностите за взаимодействие между българския и турския туристически продукт, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

„Вярвам че съществува сериозен потенциал да развием още повече туристообмена между двете страни“, заяви министър Милошев. Той допълни още, че дестинациите на българския зимен туризъм са добре известни в Турция и Банско е в техния обхват, като подчерта, че над 53 000 турски туристи са посетили България в периода 1 декември 2023 - 25 март 2024 г., а през предстоящия зимен сезон съществува потенциал да бъдат много повече.

„Има необходимост от създаването на общ туристически продукт между Турция и България. Страните ни имат интерес от обособяване на общи туристически

Фигура на дете, изработена от фибростъкло, беше поставена до една от най-натоварените пешеходни пътеки в Бургас - в района на блок 19 в комплекс "Зорница". Идеята за поставянето е на Фондация "Червена пътека за Валя". В инициативата си за повишаване вниманието на шофьорите и опазването на децата по пътищата, организацията е подкрепена от Областната дирекция на МВР в Бургас и общинската администрация. 

За откриването в днешния първи учебен ден се събраха членове на фондацията, родители и много деца. Пред тях служители на полицията разясниха основните правила за безопасно пресичане на пешеходна пътека и демонстрираха как се извършва проверка за употреба на алкохол. 

Фигурата е на момче, което държи топка и към момента е единствена от този вид в града. Останалите, които са разположени на възлови места във всички райони на Бургас, са на деца с раници на гърба. Но

Сдружение „Въздух за здраве“ организира редица инициативи, целящи да повишат осведомеността по темата не само сред гражданите, но и сред професионалната общност и институциите, заяви още специалистът. За последната година организацията направи обучителни срещи с общопрактикуващи лекари, започна и серия от лекции пред членове на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, посочи той и добави, че наскоро е имало обучителна среща с експерти от отдел „Климат, енергия и въздух“ на  Столичната община. В партньорство с Министерство на здравеопазването, сдружението изготви и представи няколко експертни доклада с насоки за конкретни мерки, които здравните институции да предприемат по отношение на по-активно ангажиране за подобряване на качеството на въздуха в България, каза още Джамбов. През този месец предстоят срещи с експерти от Регионалната здравна инспекция, Регионалната инспекция по околна среда и водите, както и с граждани.

Инвестиция в чистия въздух

Международният ден на чистия въздух за синьо небе се отбелязва от 2020 г. с резолюция на Общото събрание на ООН от 19 декември 2019 г., сочи информация на отдел „Справочна“ на . Целта е да се насърчат действията на международната общност за подобряване на качеството на въздуха в световен мащаб. Още в заключителния документ на Конференцията на ООН за устойчиво развитие в Рио де Жанейро (Бразилия) през юни 2012 г., озаглавен „Бъдещето, което искаме“, страните се ангажират да насърчават политики за устойчиво развитие, които поддържат здравословно качество на въздуха в контекста на устойчиви градове и населени места. Програмата до 2030 г. за устойчиво развитие, приета от Общото събрание на ООН на 25 септември 2015 г., очертава пътна карта за постигане на устойчиво развитие, опазване на околната среда и просперитет за всички, като признава, че намаляването на замърсяването на въздуха е важно за постигането на целите за устойчиво развитие, припомня отдел „Справочна“ на .

Мотото на инициативата тази година е: „Инвестирайте в чистия въздух сега“. Усилията са насочени чрез намаляването на замърсяването на въздуха да се постигне трансформираща промяна и да се осигури здравословен въздух за всички.

Международният ден на чистия въздух е полезна инициатива, която да фокусира вниманието върху големия проблем за общественото здраве, който представялата замърсяването на въздуха, смята доц. Джамбов. Това е и повод да си припомним, че всеки с гражданската си позиция следва активно да заявява правото си за диша чист въздух и да изисква то да бъде спазвано, добави той. Усилията ни не бива да остават изолирани или кампанийни покрай конкретен повод, отбеляза още специалистът.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе Дауд Ибрям и ръководителите на специализираните дирекции в екоинспекцията обсъдиха проблемите на упра ...
Създателите на Българското книжовно дружество са поставили основите на българската държавност още преди Освобождението, заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков
Създателите на Българското книжовно дружество през 1869 година са поставили основите на първата институция на българската държавност още преди Освобождението. Това заяви посланикът ...
Служебно ще бъдат разпределени съставите на секционните избирателни комисии в община Монтана
В консултациите, свикани от кмета на Община Монтана, за разпределение на местата в секционните избирателни комисии (СИК), участваха шест парламентарно представени партии и коалиции ...
Подготовката на изборите върви по график, докладваха министри на служебния Димитър Главчев
Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регул ...
Пчеларството се превръща в скъпо хоби, каза председателят на браншови съюз в Кюстендилско
В Кюстендилско годината беше изключително тежка и за пчелите, и за пчеларите, каза в интервю Тихомир Стоицов, председател на Браншови пчеларски съюз "Пчела" - Кюстендил. По думите ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:03 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
11471
България

Можем да отслабим влиянието на замърсения въздух чрез укрепване на своята устойчивост, каза доц. д-р Ангел Джамбов

Бихме могли да отслабим действието на мръсния въздух, като укрепим своята устойчивост.Това може да стане чрез оптималната физическа активност и здравословното хранене с достатъчен прием на омега 3 мастни киселини и антиоксиданти, въздържането от вредни навици и достатъчният сън са общи принципи, спазването на които има очаквани ползи и по отношение на мръсния въздух.

| 07 Септември 2024, 08:30 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Можем да отслабим влиянието на замърсения въздух чрез укрепване на своята устойчивост, каза доц. д-р Ангел Джамбов
Можем да отслабим влиянието на замърсения въздух чрез укрепване на своята устойчивост, каза доц. д-р Ангел Джамбов
Снимка © Владимир Шоков / БТА (ПБ)

Бихме могли да отслабим действието на мръсния въздух, като укрепим своята устойчивост. Това може да стане чрез оптималната физическа активност и здравословното хранене с достатъчен прием на омега 3 мастни киселини и антиоксиданти, въздържането от вредни навици и достатъчният сън са общи принципи, спазването на които има очаквани ползи и по отношение на мръсния въздух. Това заяви доц. д-р Ангел Джамбов, ръководител на направление „Околна среда и здраве“ и научен секретар на Научноизследователски институт на Медицински университет – Пловдив. Той е и член на Лекарската мрежа на Сдружение „Въздух за здраве“. Коментарът му е по повод Международния ден на чистия въздух за синьо небе, който се отбелязва днес, 7 септември.

Потушен е пожарът в местността Юрта в Свети Влас, .

Около 9:10 часа тази сутрин е подаден сигнал на телефон 112 за пожар в района. Огънят е обхванал сухи треви и храсти. В потушаването му са участвали две противопожарни коли с огнеборци.

Общо 3371 нарушения са установени от Дирекция "Инспекция по труда" в Разград за първите осем месеца на годината, съобщи Йоана Монева – изпълняващ длъжността директор в Дирекция „Инспекция по труда – Разград“. Тя посочи, че 1235 нарушения са свързани с осъществяването на трудовите правоотношения. По осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд са установени 2136 нарушения. Установените нарушения по заплащането на труда са 49. През периода инспекторите по труда са установили 45 работещи без трудов договор. За периода са съставени 166 акта за установяване на административни нарушения. Издадените наказателни постановления са 160.  

За първите осем месеца от годината Дирекция „Инспекция по труда“ в Разград е извършила 686 проверки. Проверените предприятия от инспекторите по труда в област Разград са 563.  

Йоана Моне

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение на днешното си заседание да изпрати осем писма до компетентните районни прокуратури за сезиране с оглед налични данни за гласуване повече от един път на избиратели в изборите за Европейски парламент.

Според данните 54 души са гласували повече от един път. Направена е проверка и в Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ по случая. 

Припомняме, че европейските избори се състояха между 6-и и 9 юни. В новия Европейски парламент има 720 депутати от 27-те страни членки на Европейския съюз, с 15 повече от предишния парламент. Разпределението отчита населението на страните, както и нуждата от минимално ниво на представителство на гражданите от по-малките страни. България запазва броя си евродепутати - 17.

Пешеходка на 79 години е настанена в болница с опасност за живота след катастрофа в казанлъшкия квартал „Изток“. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Инцидентът е станал малко след 15:30 часа вчера. Пострадалата е била блъсната от товарен автомобил „Форд“, управляван от 41-годишен мъж. Водачът е тестван за употреба на алкохол с техническо средство, отчетен е отрицателен резултат.

Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че пътните произшествия в страната през изминалото денонощие са 19, като в тях няма загинали хора, а 25 души са ранени. От началото на месеца  инцидентите на пътя са 329, загиналите в тях са 18 души, 439 са ранени.

През нощта облачността ще е значителна и на места главно в централните райони ще има валежи от дъжд. Сутринта в котловините и низините ще се образува мъгла. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София - около 7°. Атмосферното налягане e по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Утре над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява и ще преобладава слънчево време. Над останалата част от страната облачността ще е значителна и на места ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София - около 17°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад.

Доц. Джамбов съветва гражданите при придвижване навън да избират по-малко натоварените с трафик маршрути. Той апелира хората да бъдат информирани за вредите от замърсяването на въздуха и да изискват действия за справяне с проблема от институциите. Защото замърсяването на въздуха е водещ рисков фактор за възникването на заболявания, влошаването на вече съществуващи заболявания и преждевременна смърт, подчерта специалистът. Дори и преди настъпването на конкретно заболяване, излагането на замърсен въздух е свързано със значително намалено благополучие, коментира той.

Проучвания и инициативи 

Изложени сме на вредни нива на фини прахови частици през почти цялото време, заяви доц. Джамбов. Според него това трябва да ни е сигнална лампа за необходимостта от ежедневни усилия за опазване на здравето от това негативно въздействие.

“У нас между 10% и 20% от смъртните случаи поради най-честите хронични заболявания на дихателната и сърдечносъдовата система могат да се свържат с продължителното излагане на замърсен въздух, а при хората с дихателни и сърдечносъдови заболявания рискът от усложнения и необходимост от спешна медицинска помощ е повишен в периоди на по-високо замърсяване”, заяви Джамбов. И напомни, че силно уязвими са бременните, децата и възрастните хора.

В Медицинския университет – Пловдив провеждаме представителни изследвания сред населението на няколко български града относно влиянието на замърсения въздух и други фактори на градската среда върху здравето и благополучието, разказа Джамбов. Предварителните ни резултати показват например, че отоплението на твърдо гориво в дома е свързано с по-висока вероятност за наличие на някои сърдечносъдови заболявания, а замърсяването на въздуха от трафик с намалено психологическо благополучие, обясни той. Паралелно подобно изследване се провежда и в София, посочи също Джамбов.

Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски, заявиха от „Възраждане“ в позиция, изпратена до медиите, по повод думи на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю по повод липсата на знаме на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

„Азбучна истина е, че еничарите най-много мразят народа, от който са се отделили. Изказването на македонския министър за пореден път потвърждава тази максима. Това обаче не променя факта, че мнозинството от населението в Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски“, се каз

Община Перник ще отбележи Деня на независимостта - 22 септември с културна програма, съобщиха от местната администрация.

От 11:00 ч. пред паметника на Кракра Пернишки, граждани и общественици ще поднесат цветя и венци, а минути след това пред Двореца на културата ще се състои ритуал по издигане на националното знаме.

Празненствата ще продължат с концерт на Духовия оркестър под ръководството на диригента Трифон Трифонов. Със свои изпълнения присъстващите ще поздрави и Ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост“.

Денят на независимостта е една от най-важните и ярки дати в българската история. След обявяването му България получава дипломатическата подкрепа на Австро-Унгария. На 3 март 1909 г. в Санкт Петербург е подписан Руско-турски протокол, с който се уреждат финансовите въпроси на България, възникнали след обявяването на независимостта, инфо

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза окръжният прокурор Недко Симов, който е и наблюдаващ досъдебното производство.

Припомняме, че инцидентът, при който загина 78-годишният Бойко Младенов от неделинското село Кочани, стана на 1 март, след спор за имот и прераснал в сбиване между двамата възрастни мъже.

Недко Симов уточни, че промяната на мярката е във връзка с подадена молба от обвиняемия. Прокурорът е преценил, че съобразявайки всички обстоятелства, в това число и влошено здравословно състояние, както и необходимост от посещение на болнични заведения, мярката трябва да бъде изменена. 

На Районното управление на МВР в Златоград е възложено да контролират изпълнението на мярката „подписка“ по постоянния

Служебният министър на туризма Евтим Милошев откри туристическия форум „България - Открий и сподели“ в Истанбул, Турция, който цели да изследва възможностите за взаимодействие между българския и турския туристически продукт, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

„Вярвам че съществува сериозен потенциал да развием още повече туристообмена между двете страни“, заяви министър Милошев. Той допълни още, че дестинациите на българския зимен туризъм са добре известни в Турция и Банско е в техния обхват, като подчерта, че над 53 000 турски туристи са посетили България в периода 1 декември 2023 - 25 март 2024 г., а през предстоящия зимен сезон съществува потенциал да бъдат много повече.

„Има необходимост от създаването на общ туристически продукт между Турция и България. Страните ни имат интерес от обособяване на общи туристически

Фигура на дете, изработена от фибростъкло, беше поставена до една от най-натоварените пешеходни пътеки в Бургас - в района на блок 19 в комплекс "Зорница". Идеята за поставянето е на Фондация "Червена пътека за Валя". В инициативата си за повишаване вниманието на шофьорите и опазването на децата по пътищата, организацията е подкрепена от Областната дирекция на МВР в Бургас и общинската администрация. 

За откриването в днешния първи учебен ден се събраха членове на фондацията, родители и много деца. Пред тях служители на полицията разясниха основните правила за безопасно пресичане на пешеходна пътека и демонстрираха как се извършва проверка за употреба на алкохол. 

Фигурата е на момче, което държи топка и към момента е единствена от този вид в града. Останалите, които са разположени на възлови места във всички райони на Бургас, са на деца с раници на гърба. Но

Сдружение „Въздух за здраве“ организира редица инициативи, целящи да повишат осведомеността по темата не само сред гражданите, но и сред професионалната общност и институциите, заяви още специалистът. За последната година организацията направи обучителни срещи с общопрактикуващи лекари, започна и серия от лекции пред членове на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, посочи той и добави, че наскоро е имало обучителна среща с експерти от отдел „Климат, енергия и въздух“ на  Столичната община. В партньорство с Министерство на здравеопазването, сдружението изготви и представи няколко експертни доклада с насоки за конкретни мерки, които здравните институции да предприемат по отношение на по-активно ангажиране за подобряване на качеството на въздуха в България, каза още Джамбов. През този месец предстоят срещи с експерти от Регионалната здравна инспекция, Регионалната инспекция по околна среда и водите, както и с граждани.

Инвестиция в чистия въздух

Международният ден на чистия въздух за синьо небе се отбелязва от 2020 г. с резолюция на Общото събрание на ООН от 19 декември 2019 г., сочи информация на отдел „Справочна“ на . Целта е да се насърчат действията на международната общност за подобряване на качеството на въздуха в световен мащаб. Още в заключителния документ на Конференцията на ООН за устойчиво развитие в Рио де Жанейро (Бразилия) през юни 2012 г., озаглавен „Бъдещето, което искаме“, страните се ангажират да насърчават политики за устойчиво развитие, които поддържат здравословно качество на въздуха в контекста на устойчиви градове и населени места. Програмата до 2030 г. за устойчиво развитие, приета от Общото събрание на ООН на 25 септември 2015 г., очертава пътна карта за постигане на устойчиво развитие, опазване на околната среда и просперитет за всички, като признава, че намаляването на замърсяването на въздуха е важно за постигането на целите за устойчиво развитие, припомня отдел „Справочна“ на .

Мотото на инициативата тази година е: „Инвестирайте в чистия въздух сега“. Усилията са насочени чрез намаляването на замърсяването на въздуха да се постигне трансформираща промяна и да се осигури здравословен въздух за всички.

Международният ден на чистия въздух е полезна инициатива, която да фокусира вниманието върху големия проблем за общественото здраве, който представялата замърсяването на въздуха, смята доц. Джамбов. Това е и повод да си припомним, че всеки с гражданската си позиция следва активно да заявява правото си за диша чист въздух и да изисква то да бъде спазвано, добави той. Усилията ни не бива да остават изолирани или кампанийни покрай конкретен повод, отбеляза още специалистът.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Създателите на Българското книжовно дружество са поставили основите на българската държавност още преди Освобождението, заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков
Служебно ще бъдат разпределени съставите на секционните избирателни комисии в община Монтана
Подготовката на изборите върви по график, докладваха министри на служебния Димитър Главчев
Пчеларството се превръща в скъпо хоби, каза председателят на браншови съюз в Кюстендилско
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.