Начало Сфера Какво е да счупиш рекорда по скоростно велопреминаване на Ком - Емине, разказва Петър Матов
9700
България

Какво е да счупиш рекорда по скоростно велопреминаване на Ком - Емине, разказва Петър Матов

Общо 67 часа и 18 мин – толкова отнема на 34-годишния Петър Матов да премине туристическия маршрут Ком - Емине с колело.С това си време той успява на 16 август да подобри и рекорда за най-бързо преминаване с велосипед, който досега се държеше от Илко Илиев, който през август 2018 година премина маршрута за два дни, 22 часа и четири минути.

| 07 Септември 2024, 09:30 ч.
Какво е да счупиш рекорда по скоростно велопреминаване на Ком - Емине, разказва Петър Матов
Какво е да счупиш рекорда по скоростно велопреминаване на Ком - Емине, разказва Петър Матов
Снимка © Петър Матов / личен (ЕВ)

Общо 67 часа и 18 мин – толкова отнема на 34-годишния Петър Матов да премине туристическия маршрут Ком - Емине с колело. С това си време той успява на 16 август да подобри и рекорда за най-бързо преминаване с велосипед, който досега се държеше от Илко Илиев, който през август 2018 година премина маршрута за два дни, 22 часа и четири минути. 

"Възможности за развитие на дамския бизнес чрез европейски проекти и програми" е тема на Дамски бизнес форум. Събитието е насрочено за 8 ноември и отваря врати към нови хоризонти и възможности за успех, посочи Гюлджан Ахмедова от Търговище, която е регионален председател на Българо-турски дамски бизнес клуб – организатор на форума.

Подобно събитие се проведе в Търговище през юни и в него се включиха около 130 участници от двете страни, припомня . 

Вече тече записването за участие. Предварителната програма включва няколко панела. Първият е на тема "Европейски програми и проекти за женско предприемачество". По думите на Ахледова ще бъдат представени вдъхновяващи истории, които описват успеха на дамския бизнес в България и Турция. Вторият панел ще даде практически съвети и насоки за това как се кандидатства успешно за финансиране. Ще бъдат обсъдени предизвикателс

Представители на община Мездра участваха в отбелязването на 20-ата годишнина от възобновяването на църквата в село Звонци, в Западните покрайнини, център на българското национално малцинство в община Бабушница, Република Сърбия. Това съобщиха от общинска администрация и припомниха, че родолюбивото начинание по възстановяването на църквата „Св. Илия“ е осъществено и с подкрепата на мездренската община.

След десетилетия разруха храмът е възстановен през периода 2004-2005 г. с дарение от строителни материали, осигурено след благотворителна акция, организирана от Община Мездра и Общинския съвет (ОбС) в Мездра. Христолюбивото дело е подкрепено финансово от 15 мездренски бизнесмени. Съграденият през 1895-1896 г. храм е преосветен на 17 септември 2005 г. - празникът на Св. мъченци София, Вяра, Надежда и Любов, в присъствието на официални гости от България, сред които и пре

През последните години вече се говори и за електрификация на ретро автомобилите, каза Кристиян Желев, който бе председател на журито на националния конкурс за елегантност на стари коли, който се проведе във Варна. Самият Желев не е почитател на идеята тези машини да бъдат снабдявани с батерии. Единият от аргументите му е, че ретро автомобилите няма как да бъдат обвинявани, че са големи замърсители на въздуха, при положение, че излизат на пътя между три и пет пъти годишно.

Най-старите коли, представени на конкурса във Варна, са две BMW-та, произведени през 1936 и 1938 година. Желев посочи, че автомобилът от 1936 година е на мъж от Поморие. Колата е абсолютно автентична и може да се каже, че е историческа, защото е била притежание на известния български състезател Димитър Соколов, а настоящият собственик я е съхранил изцяло.

У нас вече има официална дефиниция какво е рет

Търговищкият окръжен съд пусна под парична гаранция бившия кмет на Омуртаг Ешреф Ешрефов, обвинен в участие в организирана престъпна група. Съдебният състав уважи искането на защитата за изменение на мярката за неотклонение „Домашен арест“ в по-лека на Е. Е. и постанови „Парична гаранция“ в размер на 20 хиляди лева, съобщи говорителят на Окръжния съд в Търговище Десислава Здравкова. 

От институцията припомнят, че Е. Е. е привлечен като обвиняем за това, че от началото на 2019 година е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване, съгласувано в страната, на престъпления по служба, за които е предвидено наказание „Лишаване от свобода” повече от три години. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица, посочват от съда.

Съдебният състав счита, че към момента пр

Безработицата през август е 5,3 %, съобщиха от Агенцията по заетостта. В края на месеца регистрираните в бюрата по труда безработни са 150 709, а започналите работа - 11 523 души. Работа чрез подкрепата на бюрата по труда са започнали и 383 пенсионери, учащи и заети лица.

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през август са активирани над 3200 неактивни на пазара на труда лица.

Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през миналия месец чрез субсидирани работни места, са 2040, допълниха от агенцията. От тях 1231 са започнали работа по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 809 - по проекти на програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. През август са издадени над 12 5

Петър Матов работи в ИТ сектора, а в свободното си време се занимава с планинско колоездене. Той е минавал маршрута Ком-Емине много пъти, но е решил, че тази година ще е специална. За подготовката и предизвикателствата пред преминаването на маршрута разказа Петър Матов в интервю . 

Подготовка за преминаването на маршрута Ком-Емине

Преминаването на маршрута Ком- Емине с колело не е просто колоездене. Включени са много спортове и подготовката е специфична, споделя той. 

Матов отделя на подготовката месеци. Той разказа, че това се планира в тренировки в продължение на година. Последният етап бе специализиран за маршрута Ком – Емине и включва бягане, фитнес, сауна, стръмни туристически маршрути, колоездене, по-дълги карания, разузнаване на маршрута. 

Изборът на време за преминаване на маршрута

Специалисти от Лесотехническия университет в София обследват дървесните видове в Русе. „Обърнахме се към тях, с научни знания те да определят какви нови дървесни видове и храсти да насадим, как да се поливат, за да не се допуска, предвид промяната на климата, масово измиране на дървесни видове. Тревата е жълта, измряха брезите, измряха иглолистните, измряха кестените. Явно трябва нови дървесни видове“, каза кметът на Русе Пенчо Милков.

В края на август част от липа пред Доходното здание в градската градина на Русе беше паднала и се наложи да бъде премахната от служители на общинското предприятие "Паркстрой". 

„В цяла България има нужда от актуализация на видовия състав във връзка с климатичните промени. Това е една от задачите ни. Освен това се планира да се опишат нови технологии за поддържане на зелените насаждения. Целият този труд ще бъде подн

Тази година приоритет за нас е ограничаването на замърсяванията с отпадъци и премахването на нерегламентираните сметища,  каза служебният министър на околната среда и  водите Петър Димитров, който днес се включи в акция по почистване на морското дъно във Варненския залив край нос Галата. Това съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Избрахме плажа на Аспарухово, защото той е третият по замърсеност в България и трябва да вземем мерки по опазването на дюните, които се намират зад него, обясни министърът, цитиран в съобщението.  Димитров отбеляза, че за залива са много характерни останалите в морето стари мрежи – т.нар. мъртви мрежи, които са проблем за морските обитатели, корабоплаването и водолазите. И припомни, че за пореден път МОСВ е основен партньор на кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно“. 

Данните показват, че всеки пети българин е получил подкрепа от Европейския социален фонд през последните седем години, съобщи Ивайло Иванов, служебен министър на труда и социалната политика на откриването на форума „Европа е с мен“, организиран от Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“.

Конференцията е под надслов „Новите технологии – поглед към бъдещето“ и има за цел да представи влиянието на дигиталната трансформация върху приоритетите на Програма „Развитие на човешките ресурси“ в областта на пазара на труда, социалното включване и младежката заетост.

Министър Иванов информира на откриването, че благодарение на програмата за развитие на човешките ресурси над 100 хиляди заети и безработни са преминали обучение и са станали по-компетентни на пазара на труда. Близо 90 000 българи са започнали но

Стремим се да направим всичко възможно по-публично и по-добро, така че да има по-голямо доверие към гласуването с машини. Това каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

Мундров и служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството, дадоха съвместен брифинг преди срещата на шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, с Централната избирателна комисия (ЦИК).

По думите на Мундров се полагат усилия за изграждане на по-голямо доверие към изборния процес във връзка с машинното гласуване.

Ниската избирателна активност се дължи, освен на други фактори и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес, каза Росен Карадим

Състезателките по бокс Светлана Каменова и Станимира Петрова ще бъде удостоени със званието "Почетен гражданин" на Добрич. Това решиха общинските съветници на редовно заседание днес. По докладната гласуваха 38 съветници с таен вот. Званията ще им бъдат връчени по време на тържественото заседание на Общинския съвет по повод Деня на Добрич - 25 септември. 

Светлана Каменова е от Добрич. Състезателка е по бокс с много спечелени европейски и международни титли и медали. Тя е предложена за званието от Красимир Николов във връзка с отличното представяне на Олимпийските игри, проведени през тази година в Париж, Франция.

Станимира Петкова е състезател по бокс на боксов клуб "Борис Георгиев - Моката" в Добрич. Тя е предложена за почетен гражданин на Добрич от старши треньора на клуба Веселин Марков. 

Както информирахме, на Олимпийските игри в Париж през тази год

Матов разказа, че всичките му опити за преминаване на маршрута са били към средата на август, в хубаво време. За един такъв рекорд от два дена и половина е сравнително лесно да се предвиди времето. До последно чакахме прогнозата и бяхме готови да изместим с ден напред, назад, в зависимост от прогнозата за времето. На първия ден имаше притеснителни облаци около Вежен, гръмотевици и силен вятър, но успяхме да преминем без проблеми и рискове, защото бяха далеч от нас, разкамва той. Преминаването не е на всяка цена, посочи Матов. По думите му предвиждането на прозорец с хубаво време в рамките на два – три дена е сравнително лесно. 

Преминаването на маршрута като екипна работа

Организирането на преминаването на маршрута се състои от цял екип, около 20 души. Шест пейсъра се използваха в шест етапа, те караха с мен по маршрута и още два автомобила, които покриваха пунктовете, където има достъп до асфалт и черен път. Имаше и хора, които трябваше да са на съответни локации като Вежен, по Старопланинския траверс, по Тъжа, където достъпът с кола е труден и отнема време. 

Всичко беше разграфено по километри, минути и се знаеше всеки какво трябва да прави, в кой момент къде ще сме, обясни Матов. 

Специализиран медицински екип няма. Матов каза, че всичко необходимо като медикаменти и медицински консумативи са си носили в раниците. Бяхме подготвени за ухапване, ужилване, температури, за базисните неща, отбеляза той. 

Маршрутът е официалният на Ком- Емине, като на много малко места излиза извън него, тоест пешеходният и веломаршрутът се разделят, посочи Матов. 

Предизвикателства пред изминаването на маршрута

Матов разказа, че трудностите са били преди самото преминаване, като са били свързани основно с организацията на хора, екипировка, време. По маршрута нямахме затруднения. Всичко мина по плана, който си го бяхме задали, като имахме и преднина в един момент. Нямахме физически или психически затруднения, както и технически, разказа Матов.

Какво следва след подобрения рекорд

Оглеждам се в по-дългите маршрути за колоездене в страната, а защо не и в чужбина отбеляза Матов. Той разказа, че миналата година е участвал в 24 -часов маратон, където отново е поставил рекорд, с брой обиколки. 

Подготвяме филм, който ще излезе есента и ще докосне публиката до едно такова приключение. Средствата ще ги дарим за благотворителност, каза още той. 

****

Маршрутът Ком-Емине е най-дългият и труден маркиран пешеходен туристически маршрут в България, сочи информация на отдел "Справочна на ". Крайните точки на маршрута са връх Ком (2016 м) до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море. Маршрутът Ком-Емине е завършек на европейския път Е-3, който свързва  Атлантическия океан с Черно море. Пътят Е-3 започва от Сантяго де Компостела в Испания и достига до другия край на континента Европа - нос Емине в България. Пътят от връх Ком до нос Емине има различни трасета поради това дължината на прехода може да варира между 599 и над 700 километра.

През 2024 г. Националният туристически поход Ком-Емине 2024 започна на 20 юли 2024 г. и трябва да завърши на 8 септември 2024 г. Походът e 600 км, разделен на три етапа както следва: Първи етап – проход Петрохан – връх Ком - проход Кашана; Втори етап – проход Кашана – Прохода на Републиката, и Трети етап – Прохода на Републиката – нос Емине.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, заявиха от „Възраждане“ по повод думи на вицепремиера на страната
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски, зая ...
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир. Днес той беше домакин на част от инициативите за честване на 155-годишнината на ...
Седма точка от демокартата на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отвори врати в село Мало Конаре
Нова седма демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ беше официално открита днес във фамилното стопанството на Десислава и Иван Кабурови "ДЕИВ-2007" в село ...
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати, съобщи пред журналисти кмет ...
В общо 221 секции ще се гласува на предстоящите избори в Силистрeнско
В общо 221 секции ще гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за народни представители, които ще се състоят на 27 октомври. В 175 от тях ще може да се гласува ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 03:18 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
9700
България

Какво е да счупиш рекорда по скоростно велопреминаване на Ком - Емине, разказва Петър Матов

Общо 67 часа и 18 мин – толкова отнема на 34-годишния Петър Матов да премине туристическия маршрут Ком - Емине с колело.С това си време той успява на 16 август да подобри и рекорда за най-бързо преминаване с велосипед, който досега се държеше от Илко Илиев, който през август 2018 година премина маршрута за два дни, 22 часа и четири минути.

| 07 Септември 2024, 09:30 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Какво е да счупиш рекорда по скоростно велопреминаване на Ком - Емине, разказва Петър Матов
Какво е да счупиш рекорда по скоростно велопреминаване на Ком - Емине, разказва Петър Матов
Снимка © Петър Матов / личен (ЕВ)

Общо 67 часа и 18 мин – толкова отнема на 34-годишния Петър Матов да премине туристическия маршрут Ком - Емине с колело. С това си време той успява на 16 август да подобри и рекорда за най-бързо преминаване с велосипед, който досега се държеше от Илко Илиев, който през август 2018 година премина маршрута за два дни, 22 часа и четири минути. 

"Възможности за развитие на дамския бизнес чрез европейски проекти и програми" е тема на Дамски бизнес форум. Събитието е насрочено за 8 ноември и отваря врати към нови хоризонти и възможности за успех, посочи Гюлджан Ахмедова от Търговище, която е регионален председател на Българо-турски дамски бизнес клуб – организатор на форума.

Подобно събитие се проведе в Търговище през юни и в него се включиха около 130 участници от двете страни, припомня . 

Вече тече записването за участие. Предварителната програма включва няколко панела. Първият е на тема "Европейски програми и проекти за женско предприемачество". По думите на Ахледова ще бъдат представени вдъхновяващи истории, които описват успеха на дамския бизнес в България и Турция. Вторият панел ще даде практически съвети и насоки за това как се кандидатства успешно за финансиране. Ще бъдат обсъдени предизвикателс

Представители на община Мездра участваха в отбелязването на 20-ата годишнина от възобновяването на църквата в село Звонци, в Западните покрайнини, център на българското национално малцинство в община Бабушница, Република Сърбия. Това съобщиха от общинска администрация и припомниха, че родолюбивото начинание по възстановяването на църквата „Св. Илия“ е осъществено и с подкрепата на мездренската община.

След десетилетия разруха храмът е възстановен през периода 2004-2005 г. с дарение от строителни материали, осигурено след благотворителна акция, организирана от Община Мездра и Общинския съвет (ОбС) в Мездра. Христолюбивото дело е подкрепено финансово от 15 мездренски бизнесмени. Съграденият през 1895-1896 г. храм е преосветен на 17 септември 2005 г. - празникът на Св. мъченци София, Вяра, Надежда и Любов, в присъствието на официални гости от България, сред които и пре

През последните години вече се говори и за електрификация на ретро автомобилите, каза Кристиян Желев, който бе председател на журито на националния конкурс за елегантност на стари коли, който се проведе във Варна. Самият Желев не е почитател на идеята тези машини да бъдат снабдявани с батерии. Единият от аргументите му е, че ретро автомобилите няма как да бъдат обвинявани, че са големи замърсители на въздуха, при положение, че излизат на пътя между три и пет пъти годишно.

Най-старите коли, представени на конкурса във Варна, са две BMW-та, произведени през 1936 и 1938 година. Желев посочи, че автомобилът от 1936 година е на мъж от Поморие. Колата е абсолютно автентична и може да се каже, че е историческа, защото е била притежание на известния български състезател Димитър Соколов, а настоящият собственик я е съхранил изцяло.

У нас вече има официална дефиниция какво е рет

Търговищкият окръжен съд пусна под парична гаранция бившия кмет на Омуртаг Ешреф Ешрефов, обвинен в участие в организирана престъпна група. Съдебният състав уважи искането на защитата за изменение на мярката за неотклонение „Домашен арест“ в по-лека на Е. Е. и постанови „Парична гаранция“ в размер на 20 хиляди лева, съобщи говорителят на Окръжния съд в Търговище Десислава Здравкова. 

От институцията припомнят, че Е. Е. е привлечен като обвиняем за това, че от началото на 2019 година е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване, съгласувано в страната, на престъпления по служба, за които е предвидено наказание „Лишаване от свобода” повече от три години. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица, посочват от съда.

Съдебният състав счита, че към момента пр

Безработицата през август е 5,3 %, съобщиха от Агенцията по заетостта. В края на месеца регистрираните в бюрата по труда безработни са 150 709, а започналите работа - 11 523 души. Работа чрез подкрепата на бюрата по труда са започнали и 383 пенсионери, учащи и заети лица.

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през август са активирани над 3200 неактивни на пазара на труда лица.

Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през миналия месец чрез субсидирани работни места, са 2040, допълниха от агенцията. От тях 1231 са започнали работа по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 809 - по проекти на програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. През август са издадени над 12 5

Петър Матов работи в ИТ сектора, а в свободното си време се занимава с планинско колоездене. Той е минавал маршрута Ком-Емине много пъти, но е решил, че тази година ще е специална. За подготовката и предизвикателствата пред преминаването на маршрута разказа Петър Матов в интервю . 

Подготовка за преминаването на маршрута Ком-Емине

Преминаването на маршрута Ком- Емине с колело не е просто колоездене. Включени са много спортове и подготовката е специфична, споделя той. 

Матов отделя на подготовката месеци. Той разказа, че това се планира в тренировки в продължение на година. Последният етап бе специализиран за маршрута Ком – Емине и включва бягане, фитнес, сауна, стръмни туристически маршрути, колоездене, по-дълги карания, разузнаване на маршрута. 

Изборът на време за преминаване на маршрута

Специалисти от Лесотехническия университет в София обследват дървесните видове в Русе. „Обърнахме се към тях, с научни знания те да определят какви нови дървесни видове и храсти да насадим, как да се поливат, за да не се допуска, предвид промяната на климата, масово измиране на дървесни видове. Тревата е жълта, измряха брезите, измряха иглолистните, измряха кестените. Явно трябва нови дървесни видове“, каза кметът на Русе Пенчо Милков.

В края на август част от липа пред Доходното здание в градската градина на Русе беше паднала и се наложи да бъде премахната от служители на общинското предприятие "Паркстрой". 

„В цяла България има нужда от актуализация на видовия състав във връзка с климатичните промени. Това е една от задачите ни. Освен това се планира да се опишат нови технологии за поддържане на зелените насаждения. Целият този труд ще бъде подн

Тази година приоритет за нас е ограничаването на замърсяванията с отпадъци и премахването на нерегламентираните сметища,  каза служебният министър на околната среда и  водите Петър Димитров, който днес се включи в акция по почистване на морското дъно във Варненския залив край нос Галата. Това съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Избрахме плажа на Аспарухово, защото той е третият по замърсеност в България и трябва да вземем мерки по опазването на дюните, които се намират зад него, обясни министърът, цитиран в съобщението.  Димитров отбеляза, че за залива са много характерни останалите в морето стари мрежи – т.нар. мъртви мрежи, които са проблем за морските обитатели, корабоплаването и водолазите. И припомни, че за пореден път МОСВ е основен партньор на кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно“. 

Данните показват, че всеки пети българин е получил подкрепа от Европейския социален фонд през последните седем години, съобщи Ивайло Иванов, служебен министър на труда и социалната политика на откриването на форума „Европа е с мен“, организиран от Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“.

Конференцията е под надслов „Новите технологии – поглед към бъдещето“ и има за цел да представи влиянието на дигиталната трансформация върху приоритетите на Програма „Развитие на човешките ресурси“ в областта на пазара на труда, социалното включване и младежката заетост.

Министър Иванов информира на откриването, че благодарение на програмата за развитие на човешките ресурси над 100 хиляди заети и безработни са преминали обучение и са станали по-компетентни на пазара на труда. Близо 90 000 българи са започнали но

Стремим се да направим всичко възможно по-публично и по-добро, така че да има по-голямо доверие към гласуването с машини. Това каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

Мундров и служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството, дадоха съвместен брифинг преди срещата на шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, с Централната избирателна комисия (ЦИК).

По думите на Мундров се полагат усилия за изграждане на по-голямо доверие към изборния процес във връзка с машинното гласуване.

Ниската избирателна активност се дължи, освен на други фактори и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес, каза Росен Карадим

Състезателките по бокс Светлана Каменова и Станимира Петрова ще бъде удостоени със званието "Почетен гражданин" на Добрич. Това решиха общинските съветници на редовно заседание днес. По докладната гласуваха 38 съветници с таен вот. Званията ще им бъдат връчени по време на тържественото заседание на Общинския съвет по повод Деня на Добрич - 25 септември. 

Светлана Каменова е от Добрич. Състезателка е по бокс с много спечелени европейски и международни титли и медали. Тя е предложена за званието от Красимир Николов във връзка с отличното представяне на Олимпийските игри, проведени през тази година в Париж, Франция.

Станимира Петкова е състезател по бокс на боксов клуб "Борис Георгиев - Моката" в Добрич. Тя е предложена за почетен гражданин на Добрич от старши треньора на клуба Веселин Марков. 

Както информирахме, на Олимпийските игри в Париж през тази год

Матов разказа, че всичките му опити за преминаване на маршрута са били към средата на август, в хубаво време. За един такъв рекорд от два дена и половина е сравнително лесно да се предвиди времето. До последно чакахме прогнозата и бяхме готови да изместим с ден напред, назад, в зависимост от прогнозата за времето. На първия ден имаше притеснителни облаци около Вежен, гръмотевици и силен вятър, но успяхме да преминем без проблеми и рискове, защото бяха далеч от нас, разкамва той. Преминаването не е на всяка цена, посочи Матов. По думите му предвиждането на прозорец с хубаво време в рамките на два – три дена е сравнително лесно. 

Преминаването на маршрута като екипна работа

Организирането на преминаването на маршрута се състои от цял екип, около 20 души. Шест пейсъра се използваха в шест етапа, те караха с мен по маршрута и още два автомобила, които покриваха пунктовете, където има достъп до асфалт и черен път. Имаше и хора, които трябваше да са на съответни локации като Вежен, по Старопланинския траверс, по Тъжа, където достъпът с кола е труден и отнема време. 

Всичко беше разграфено по километри, минути и се знаеше всеки какво трябва да прави, в кой момент къде ще сме, обясни Матов. 

Специализиран медицински екип няма. Матов каза, че всичко необходимо като медикаменти и медицински консумативи са си носили в раниците. Бяхме подготвени за ухапване, ужилване, температури, за базисните неща, отбеляза той. 

Маршрутът е официалният на Ком- Емине, като на много малко места излиза извън него, тоест пешеходният и веломаршрутът се разделят, посочи Матов. 

Предизвикателства пред изминаването на маршрута

Матов разказа, че трудностите са били преди самото преминаване, като са били свързани основно с организацията на хора, екипировка, време. По маршрута нямахме затруднения. Всичко мина по плана, който си го бяхме задали, като имахме и преднина в един момент. Нямахме физически или психически затруднения, както и технически, разказа Матов.

Какво следва след подобрения рекорд

Оглеждам се в по-дългите маршрути за колоездене в страната, а защо не и в чужбина отбеляза Матов. Той разказа, че миналата година е участвал в 24 -часов маратон, където отново е поставил рекорд, с брой обиколки. 

Подготвяме филм, който ще излезе есента и ще докосне публиката до едно такова приключение. Средствата ще ги дарим за благотворителност, каза още той. 

****

Маршрутът Ком-Емине е най-дългият и труден маркиран пешеходен туристически маршрут в България, сочи информация на отдел "Справочна на ". Крайните точки на маршрута са връх Ком (2016 м) до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море. Маршрутът Ком-Емине е завършек на европейския път Е-3, който свързва  Атлантическия океан с Черно море. Пътят Е-3 започва от Сантяго де Компостела в Испания и достига до другия край на континента Европа - нос Емине в България. Пътят от връх Ком до нос Емине има различни трасета поради това дължината на прехода може да варира между 599 и над 700 километра.

През 2024 г. Националният туристически поход Ком-Емине 2024 започна на 20 юли 2024 г. и трябва да завърши на 8 септември 2024 г. Походът e 600 км, разделен на три етапа както следва: Първи етап – проход Петрохан – връх Ком - проход Кашана; Втори етап – проход Кашана – Прохода на Републиката, и Трети етап – Прохода на Републиката – нос Емине.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, заявиха от „Възраждане“ по повод думи на вицепремиера на страната
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир
Седма точка от демокартата на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отвори врати в село Мало Конаре
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати
В общо 221 секции ще се гласува на предстоящите избори в Силистрeнско
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.