Начало Сфера През 2025 година Хасково ще продължи да бъде строителна площадка, заради многото проекти, които изпълняваме, каза кметът Станислав Дечев
9705
България

През 2025 година Хасково ще продължи да бъде строителна площадка, заради многото проекти, които изпълняваме, каза кметът Станислав Дечев

Хасково ще бъде строителна площадка и през 2025 година, тъй като Общината работи по много проекти, спечелени с национално и европейско финансиране.Като един от проектите с най-голяма значимост за града, той отличи строежа на околовръстния път на Хасково, който трябва да свърже северната с южната част на града и да изведе тежкия автомобилен трафик извън пределите на градската част. За него обаче се чака финансиране.

| 07 Септември 2024, 11:23 ч.
През 2025 година Хасково ще продължи да бъде строителна площадка, заради многото проекти, които изпълняваме, каза кметът Станислав Дечев
През 2025 година Хасково ще продължи да бъде строителна площадка, заради многото проекти, които изпълняваме, каза кметът Станислав Дечев
Снимка © Община Хасково

Хасково ще бъде строителна площадка и през 2025 година, тъй като Общината работи по много проекти, спечелени с национално и европейско финансиране. Това анонсира в навечерието на Деня на Хасково – 8 септември в интервю кметът на областния град Станислав Дечев.

Парламентът прие на първо и второ четене в рамките на едно заседание Законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано във Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г. 

Министерството на образованието и науката оценява като успешно участието на страната в предходните три етапа на програмата CEEPUS и изразява надежди, че това ще продължи и при изпълнението на четвъртия етап, след ратифициране на този законопроект, се посочва в доклада на Комисията по образованието и науката в Народното събрание. 

Централноевропейската програма за академичен обмен (CEEPUS) е дългосрочна програма за академичен обмен и мобилност на преподаватели, студенти, докторанти и специализанти от университети на следните 15 държави - Република Албания, Република Австрия, Република България, Босна и Х

На две четения на извънредно заседание парламентът отложи с една година влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на таксата за битови отпадъци („замърсителят плаща“). Това стана с промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от Николай Нанков, Теменужка Петкова и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС. При второто гласуване поправките бяха приети анблок със 161 гласа „за“, двама – „против“ и четирима „въздържал се“.

Отменените днес текстове предвиждаха от 1 януари 2025 г. да се премине към новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци за понасяне на разходите от причинителя или притежателя на отпадъците.

От 1 януари догодина при действащите текстове таксата би поскъпнала между три и десет пъти във всяка българска община, обясни миналата седмица пред медии един от вносителите – Николай Нанко

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе Дауд Ибрям и ръководителите на специализираните дирекции в екоинспекцията обсъдиха проблемите на управлението на отпадъците в сградата на Община Разград, съобщиха от пресцентъра на инспекцията. Конкретният повод е изградената Клетка 3 и инсталацията за предварително третиране на смесени битови отпадъци към Регионалното депо (РД) за неопасни отпадъци за общините Разград, Кубрат, Исперих, Завет, Самуил, Лозница и Цар Калоян.

Към момента капацитетът на двете клетки на РД - Разград е запълнен, като предстои въвеждане в експлоатация на новата клетка. В ход е и процедура за избор на оператор на сепариращата и компостираща инсталация. За инсталациите на РД-Разград е в сила ново Комплексно разрешително, с което е разрешен общ капацитет на депото 1 281 551 т., за сепариращата инсталация - 40 000 т. на година,

Парламентарната комисия по труда и социална политика единодушно прие Годишния отчет за изпълнението на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г.

Брутният вътрешен продукт през 2023 г. е 183,7 млрд. лв., като изменението на годишна база е плюс 1,8%, каза Весела Караиванова – Начева, изпълняващ функцията управител на Националния осигурителен институт (НОИ). При запазен размер на осигурителните вноски приходите от тях за 2023 г. са 11 204,8 млн.лв., което е със 124,4 млн.лв повече от плана или ръст от 13,9% спрямо 2022 г.

Общо разходите, включително трансфери, са 21 625,5 млрд. лв., което е изпълнение от 99,2%, допълни тя.

Средната работна заплата за 2023 г. е 2012 лв. Минималната работна заплата през 2023 г. е 780 лв., а минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от януари д

Аз лично съм малко разочарована, защото очаквах някои от по-ресурсните ресори да получи България. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която коментира предложения ресор за българския еврокомисар Екатерина Захариева – стартъпи, изследвания и иновации. 

„Искам да пожелая много успех на Екатерина Захариева. Изпитът пред Европейския парламент и съответните комисии никак няма да бъде лесен“, посочи Йотова.  

„Не поста прави човека, а човекът прави поста. Разчитам, че тя ще има много добри взаимоотношения със своя румънски колега, която очевидно ще бъде шапката над българския ресор, както и с поне трима-четирима еврокомисари, в чиито ресори има съприкосновение с портфолиото, което получи България“, каза още вицепрезидентът. 

Илияна Йотова посочи, че се е надявала страната ни да получи ресор регионална и к

Като един от проектите с най-голяма значимост за града, той отличи строежа на околовръстния път на Хасково, който трябва да свърже северната с южната част на града и да изведе тежкия автомобилен трафик извън пределите на градската част. За него обаче се чака финансиране.

И в момента местната администрация продължава изпълнението на проекти, свързани с образователната и ВиК инфраструктурите в града. Предстои началото и реализацията и на още разработки в тази посока, посочи кметът Станислав Дечев. Неговото послание към съгражданите му за Деня на Хасково е да се гордеят и обичат своят красив град, но и да пазят съграденото дотук.

Следва целият текст на интервюто.

Господин Дечев, Хасково е в навечерието на своя празник – 8 септември, Рождество Богородично. Какво от направеното за развитието на общината през последната година ще откроите като най – значимо?

- Работим по доста проекти, за която възможност съм много благодарен на екипа си. По време на ковид кризата, когато бяхме в редица рестрикции като общество, в администрацията използвахме момента, за да разработваме идеи за бъдеща реализация. Така, когато отново възможностите бяха отворени, ние бяхме напълно готови, а тази проектна готовност даде бързи и добри резултати.

Специализирана полицейска акция се се състои от полунощ на територията на Пернишка област. Акцията е свързана с Европейския ден без загинали на пътя, който се отбелязва днес, съобщи регионалният говорител на Областната дирекция на МВР Венцислав Алексов.

Заради акцията е засилено присъствието на униформени от пътна, охранителна и териториална полиция. Те извършват проверка на участниците в движението по пътищата. „Осъществява се масиран контрол на пътното движение. Целта е да се подобри и избегне пътният травматизъм и жертвите в този ден“, коментира Алексов. 

Той поясни, че във връзка с акцията на територията на Перник са разположени седем контролни пункта, а в останалите общини от региона те са минимум по три. Сред тях има и такива с приоритет, разположени около училища и детски градини. Дейностите ще продължат и през цялата учебна година. 

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София от 11:30 часа на площад „Свети Александър Невски”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В рамките на събитието президентът ще приеме почетния караул, след което Негово Светейшество българският патриарх Даниил ще отслужи тържествен водосвет, ще бъде извършен и ритуал по издигането на българския национален флаг, допълват от президентството.

На 17 септември Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден градът, приел името на храма „Света София“ – Божията премъдрост, отбелязва своя празник, съобщават от Столичната община.

В присъствието на кмета на София Васил Терзиев от 10:00 ч. ще се проведе тържественото заседание на Столичния общински съвет, на което изявени лично

Многократно сме изразявали аргументите си против прибързаното законодателство, предлагано от „Продължаваме промяната“ (ПП), заявяват от партия ГЕРБ на официалната си страница във Фейсбук.

Последен пример за това са промените в Конституцията, които създадоха повече проблеми, отколкото решения, посочват от партията.

По-рано днес съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви пред журналисти, че ще изпратят „джентълтълменско писмо“ към ГЕРБ този парламент да приеме антикорупционното законодателство, свързано с парите по Плана за възстановяване и устойчивост.  

„Забелязваме кампанията на ПП да взривяват всички възможности за разговори за редовно правителство и политическа стабилност“, коментират от ГЕРБ. „Отказваме подобен тип диалог. ГЕРБ ще работи “за”, а не “против”, допълват от

С церемония по награждаване пред зала "Арена Шумен" завърши Световното първенство по коло ориентиране, което се състоя в Шуменско от 9 до 15 септември. Заместник-кметът на община Шумен доц. Виктория Ковчазова, старши експертът по младежки дейности, спорт и туризъм в общинската администрация Даниел Даулов и организатори на състезанието наградиха участниците в различни категории на състезанието.

За първо място в генералното класиране на Световното първенство по коло ориентиране при мъжете и жените беше връчена награда от 1000 евро, за завършилите на второ и трето място място също бяха осигурени финансови награди.

Световното първенство по коло ориентиране е част от календара на Международната федерация по ориентиране. В него се включиха 185 състезатели от различни страни. Спортният клуб по ориентиране "НСА - СиВен" и Българската федерация по ориентиране са организатори на T

Знамената на централния площад "Възраждане" в Плевен днес са свалени наполовина. По този начин Община Плевен отдава своята почит към майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - инструктори в 12-а авиобаза Долна Митрополия, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Плевен е съпричастен към скръбта на семействата, близките и колегите на майор Димитров и старши лейтенант Дункин, допълват от Общината.

В петък при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, от 12-а авиационна база в Долна Митрополия. В памет на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин във Въоръжените сили беше обявен тридневен траур. Дни на траур

Сред многото разработки, които изпълняваме, две са тези, които ще отлича като особено значими. Подготовката ни в предходната година по кандидатстване за Концепциите за интегрираните териториални инвестиции (КИТИ) беше изключително добра и в рамките на тази успяхме да спечелим финансиране за най-голямата си концепция, която бе класирана на първо място за Южен централен район. Индикативната стойност е 96 милиона лева. По нея са заложени повече от 30 дейности за финансиране. Тя ще се изпълнява в партньорство с още четири общини и много други партньори. За Хасково касае доставката на три електрически автобуса за обществения транспорт и въвеждането на интелигентна транспортна система. Включени са и мерки енергийна ефективност в Многопрофилната болница за активно лечение и в  онкологичната болница. Насочваме инвестиции към нашата многопрофилна болница, която  заедно с още няколко в страната, са с най-добрите показатели. Чрез нея ще направим и зелени пояси, за да е още по-приветлив и екологичен градът ни.

За моя радост обаче и останалите концепции, които подадохме, се класираха на челни места. Надаваме се на разумно решение от страна на държавата, чрез което може да се окаже, че в крайна сметка и те ще бъдат подкрепени и финансирани за изпълнение. Като пример мога да посоча едната, по която си партнираме с Агенция „Пътна инфраструктура“, и е много важна за нашия град. Тя касае изграждане на югоизточен и югозападен околовръстен път на областния център. Така ще бъде изведен тежкотоварният автомобилен трафик от централната част на града. Да се случи това е от голяма значимост, защото товарният трафик компрометира пътищата във вътрешността на града, а също оказва негативно влияния върху ВиК мрежата. От друга страна ще бъдат облекчени и крайните квартали, през които в момента минава целият трафик, който върви в посока към граничния пункт „Маказа“.

През изминалата година, като част от инвестиционната програма на Община Хасково, приключихме и проекта си за общо над три милиона лева за подмяна с енергоспестяващи тела на уличното осветление във всички 36 села и целия град Хасково. Така следваме заложената политика за намаляване на енергийното потребление и подобряване на общинската инфраструктура.

През последната година, направените вложения от външни инвеститори, бяха главно в областта на търговията, има ли заявка от голям инвеститор в друга сфера, който иска да работи на територията на Хасково? Може би сега е моментът да разкриете, ако се водят подобни преговори.

- Да, през тази година получихме много солидно инвестиционно намерение от "Търговска Лига-Глобален Аптечен Център" за изграждане на частна поликлиника от веригата "Сърце и Мозък" в рамките на града. Тя е за първоначални 10 милиона лева. Първата стъпка към реализацията на намерението вече е направена с даденото предварително съгласие от Общинския съвет. От общинска администрация подкрепяме този проект, защото смятаме, че това  би подобрило още повече качеството на здравеопазването в Хасково и региона в бъдеще.

Една от амбициозните цели на екипа Ви е превръщането на Хасково в столица на мотоспортовете на Балканите, чрез инвестиции на част от бившето летище край село Узунджово. Как се развива този проект?

Към терена има проявени редица инвестиционни интереси. И то не само за изграждане на писти за мотоспортовете. Непрекъснато получаваме запитвания от различни инвеститори, работещи в различни области. Целта ни е обаче да заложим на развитието на туризма, като използваме част от този терен. Разбира се оглеждаме и другите предложения и запитвания, които получаваме в администрацията от желаещи да инвестират.

Но имам доброто усещане, че съвсем скоро ще се появят инвеститори, които искат да работят на територията на нашата община, поради това, че ние имаме възможност да им предоставим търсеното количество зелена енергия. В страната в момента вървят огледи от такива инвеститори, основно от Турция. Но те искат да знаят какво количество зелена енергия може да им бъде предоставено. Хасковска община имаме готови отговори за това чрез първата направена крачка - инвестицията на „Енери БГ“ в землището на село Книжовник, където се изгражда един от най – големите фотоволтаични паркова в страната. 

Старата и амортизирана водопроводна мрежа в Хасково е една от чувствителните местни теми. Общината се включва с проекти за решаване на проблемите, но хората са все още крайно недоволни, какво още може да се направи?

Действително е така. Това е най – тежкият проблем на нашия град. От администрацията се опитваме да реализираме проекти в тази област. Мога да отчета през миналата година няколко значими такива. Единият от мащабните проекти е по улица „Булаир“ до новоизградения парк в Хасково „10-ти Родопски полк“, който се превърна в „зеленото сърце“ на централната ни градска част.

Друг голям ВиК проект беше изпълнен по няколко от проблемните трасета в квартал „Бадема“, както и в централната градска част. В края на тази година има планирани за изпълнение още пет големи проекта. След това са планирани още 16 трасета, които ще бъдат финансирани за изпълнение през държавния бюджет. Говорим за над осем милиона лева. Предстои и подмяна на водопровода в квартал „Болярово“, както и по един от големите булеварди – „Илинден“.

Изобщо мога да отчета изминаващата година като много сериозна за община Хасково, като година, в която успяхме да се представим едновременно добре и в Плана за възстановяване и устойчивост, спечелвайки финансиране за саниране на 11 многофамилни сгради, и за реновирането на училища и детски градини. Предстои строителството на спортни игрища до покрития плувен басейн на улица „Панорама“, което също ще бъде за сметка на парите от държавния бюджет. Сумата е 2,3 милиона лева.

В момента върви ремонтът на едно от знаковите здания в Хасково и региона – читалище „Заря“, което е едно от най-старите, учредени в страната. Предстои и ремонт на друга от емблематичните сгради в областния град – тази на театъра. 

Това са големи и очавани ремонти в сферата на културата в Хасково. Финансирани са от държавния бюджет. В момента в сградата на читалището, което е най-голямото и в цялата област и първото, създадено в региона, тече ремонтът, който е за около 4 млн. лева. Прави се цялостно обновяване. Реновират се всички помещения - залите, административните части, библиотеките. Прилагат се енергоспестяващи мерки. След приключване на ремонта, се очаква почти 90 процента енергийна автономност на сградата, като това ще се случи освен чрез саниране, и след инсталиране на фотоволтаична централа и термопомпа.

Очакваме съвсем скоро да приключи и процедурата за ремонт на сградата на театъра, който също е дългоочакван, включително и от екипа на театъра, който ще работи при много по – добри условия. Този проект е за малко над 1 млн. лева, одобрени по Плана за възстановяване и устойчивост.

В момента вървят много от довършителните процедури и по други реализации и проектите се съгласуват. Започваме скоро и изграждането на спортния комплекс с футболно и баскетболно игрища зад новия закрит плувен басейн. Предстои ремонт на две от големите трасета от общинската пътна мрежа. Едното между селата Конуш, Мандра и Големанци, другото - от Хасково към Конуш – Войводово и Мандра.
Изобщо и през 2025 година Хасково ще е като една голяма строителна площадка, заради многото проекти, които изпълняваме и по които ще работим тепърва. 

Този кметски мандат не е от най лесните предвид многоликия местен парламент, който промени състава си два пъти в рамките на половин година, заради касиране на вота от съда на изборите през октомври миналата година. Как това се отрази на работата на изпълнителната власт?

Така е, но за радост законодателят е предвидил как да се реагира в такава ситуация. Затова, въпреки касирането на изборите от октомври 2023 година за Общински съвет, успяхме да направим сесия със състава на предходния Общински съвет. А това беше важно заради срокове, които трябваше да гоним по значими решения за града. Така че не мога да твърдя, че сме имали за работата си някаква пречка. Сега вече сме в колаборация и с новоизбраните съветници. И в предходния, и в този Общински съвет има разнопосочност в групите. Но пък така произлизат различни, по - интересни решения, и смея да твърдя дори и по - добри за града. Нека има различни мнения, защото от различните мнения се раждат правилните решения.

Какво е обръщението Ви сега в навечерието на празника към жителите на града ?

На хората на Хасково пожелавам да са здрави и да се наслаждават на живота. Пожелавам си да пазят нашия красив град и това, което е направено от администрацията, защото то е за всички нас.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил В ...
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна, каза Росен Карадимов
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна и воля на парламента, но това на този етап не е възможно, защото парламентът излиза ...
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Община Хасково за 2023 г. е над 100 процента, съобщиха от общинската администрация
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Хасково за 2023 година е 100,59 процента, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. При заложени приходи от 37 944 465 лв. ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 03:56 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
9705
България

През 2025 година Хасково ще продължи да бъде строителна площадка, заради многото проекти, които изпълняваме, каза кметът Станислав Дечев

Хасково ще бъде строителна площадка и през 2025 година, тъй като Общината работи по много проекти, спечелени с национално и европейско финансиране.Като един от проектите с най-голяма значимост за града, той отличи строежа на околовръстния път на Хасково, който трябва да свърже северната с южната част на града и да изведе тежкия автомобилен трафик извън пределите на градската част. За него обаче се чака финансиране.

| 07 Септември 2024, 11:23 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
През 2025 година Хасково ще продължи да бъде строителна площадка, заради многото проекти, които изпълняваме, каза кметът Станислав Дечев
През 2025 година Хасково ще продължи да бъде строителна площадка, заради многото проекти, които изпълняваме, каза кметът Станислав Дечев
Снимка © Община Хасково

Хасково ще бъде строителна площадка и през 2025 година, тъй като Общината работи по много проекти, спечелени с национално и европейско финансиране. Това анонсира в навечерието на Деня на Хасково – 8 септември в интервю кметът на областния град Станислав Дечев.

Парламентът прие на първо и второ четене в рамките на едно заседание Законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано във Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г. 

Министерството на образованието и науката оценява като успешно участието на страната в предходните три етапа на програмата CEEPUS и изразява надежди, че това ще продължи и при изпълнението на четвъртия етап, след ратифициране на този законопроект, се посочва в доклада на Комисията по образованието и науката в Народното събрание. 

Централноевропейската програма за академичен обмен (CEEPUS) е дългосрочна програма за академичен обмен и мобилност на преподаватели, студенти, докторанти и специализанти от университети на следните 15 държави - Република Албания, Република Австрия, Република България, Босна и Х

На две четения на извънредно заседание парламентът отложи с една година влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на таксата за битови отпадъци („замърсителят плаща“). Това стана с промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от Николай Нанков, Теменужка Петкова и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС. При второто гласуване поправките бяха приети анблок със 161 гласа „за“, двама – „против“ и четирима „въздържал се“.

Отменените днес текстове предвиждаха от 1 януари 2025 г. да се премине към новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци за понасяне на разходите от причинителя или притежателя на отпадъците.

От 1 януари догодина при действащите текстове таксата би поскъпнала между три и десет пъти във всяка българска община, обясни миналата седмица пред медии един от вносителите – Николай Нанко

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе Дауд Ибрям и ръководителите на специализираните дирекции в екоинспекцията обсъдиха проблемите на управлението на отпадъците в сградата на Община Разград, съобщиха от пресцентъра на инспекцията. Конкретният повод е изградената Клетка 3 и инсталацията за предварително третиране на смесени битови отпадъци към Регионалното депо (РД) за неопасни отпадъци за общините Разград, Кубрат, Исперих, Завет, Самуил, Лозница и Цар Калоян.

Към момента капацитетът на двете клетки на РД - Разград е запълнен, като предстои въвеждане в експлоатация на новата клетка. В ход е и процедура за избор на оператор на сепариращата и компостираща инсталация. За инсталациите на РД-Разград е в сила ново Комплексно разрешително, с което е разрешен общ капацитет на депото 1 281 551 т., за сепариращата инсталация - 40 000 т. на година,

Парламентарната комисия по труда и социална политика единодушно прие Годишния отчет за изпълнението на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г.

Брутният вътрешен продукт през 2023 г. е 183,7 млрд. лв., като изменението на годишна база е плюс 1,8%, каза Весела Караиванова – Начева, изпълняващ функцията управител на Националния осигурителен институт (НОИ). При запазен размер на осигурителните вноски приходите от тях за 2023 г. са 11 204,8 млн.лв., което е със 124,4 млн.лв повече от плана или ръст от 13,9% спрямо 2022 г.

Общо разходите, включително трансфери, са 21 625,5 млрд. лв., което е изпълнение от 99,2%, допълни тя.

Средната работна заплата за 2023 г. е 2012 лв. Минималната работна заплата през 2023 г. е 780 лв., а минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от януари д

Аз лично съм малко разочарована, защото очаквах някои от по-ресурсните ресори да получи България. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която коментира предложения ресор за българския еврокомисар Екатерина Захариева – стартъпи, изследвания и иновации. 

„Искам да пожелая много успех на Екатерина Захариева. Изпитът пред Европейския парламент и съответните комисии никак няма да бъде лесен“, посочи Йотова.  

„Не поста прави човека, а човекът прави поста. Разчитам, че тя ще има много добри взаимоотношения със своя румънски колега, която очевидно ще бъде шапката над българския ресор, както и с поне трима-четирима еврокомисари, в чиито ресори има съприкосновение с портфолиото, което получи България“, каза още вицепрезидентът. 

Илияна Йотова посочи, че се е надявала страната ни да получи ресор регионална и к

Като един от проектите с най-голяма значимост за града, той отличи строежа на околовръстния път на Хасково, който трябва да свърже северната с южната част на града и да изведе тежкия автомобилен трафик извън пределите на градската част. За него обаче се чака финансиране.

И в момента местната администрация продължава изпълнението на проекти, свързани с образователната и ВиК инфраструктурите в града. Предстои началото и реализацията и на още разработки в тази посока, посочи кметът Станислав Дечев. Неговото послание към съгражданите му за Деня на Хасково е да се гордеят и обичат своят красив град, но и да пазят съграденото дотук.

Следва целият текст на интервюто.

Господин Дечев, Хасково е в навечерието на своя празник – 8 септември, Рождество Богородично. Какво от направеното за развитието на общината през последната година ще откроите като най – значимо?

- Работим по доста проекти, за която възможност съм много благодарен на екипа си. По време на ковид кризата, когато бяхме в редица рестрикции като общество, в администрацията използвахме момента, за да разработваме идеи за бъдеща реализация. Така, когато отново възможностите бяха отворени, ние бяхме напълно готови, а тази проектна готовност даде бързи и добри резултати.

Специализирана полицейска акция се се състои от полунощ на територията на Пернишка област. Акцията е свързана с Европейския ден без загинали на пътя, който се отбелязва днес, съобщи регионалният говорител на Областната дирекция на МВР Венцислав Алексов.

Заради акцията е засилено присъствието на униформени от пътна, охранителна и териториална полиция. Те извършват проверка на участниците в движението по пътищата. „Осъществява се масиран контрол на пътното движение. Целта е да се подобри и избегне пътният травматизъм и жертвите в този ден“, коментира Алексов. 

Той поясни, че във връзка с акцията на територията на Перник са разположени седем контролни пункта, а в останалите общини от региона те са минимум по три. Сред тях има и такива с приоритет, разположени около училища и детски градини. Дейностите ще продължат и през цялата учебна година. 

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в отбелязването на празника на София от 11:30 часа на площад „Свети Александър Невски”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В рамките на събитието президентът ще приеме почетния караул, след което Негово Светейшество българският патриарх Даниил ще отслужи тържествен водосвет, ще бъде извършен и ритуал по издигането на българския национален флаг, допълват от президентството.

На 17 септември Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден градът, приел името на храма „Света София“ – Божията премъдрост, отбелязва своя празник, съобщават от Столичната община.

В присъствието на кмета на София Васил Терзиев от 10:00 ч. ще се проведе тържественото заседание на Столичния общински съвет, на което изявени лично

Многократно сме изразявали аргументите си против прибързаното законодателство, предлагано от „Продължаваме промяната“ (ПП), заявяват от партия ГЕРБ на официалната си страница във Фейсбук.

Последен пример за това са промените в Конституцията, които създадоха повече проблеми, отколкото решения, посочват от партията.

По-рано днес съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви пред журналисти, че ще изпратят „джентълтълменско писмо“ към ГЕРБ този парламент да приеме антикорупционното законодателство, свързано с парите по Плана за възстановяване и устойчивост.  

„Забелязваме кампанията на ПП да взривяват всички възможности за разговори за редовно правителство и политическа стабилност“, коментират от ГЕРБ. „Отказваме подобен тип диалог. ГЕРБ ще работи “за”, а не “против”, допълват от

С церемония по награждаване пред зала "Арена Шумен" завърши Световното първенство по коло ориентиране, което се състоя в Шуменско от 9 до 15 септември. Заместник-кметът на община Шумен доц. Виктория Ковчазова, старши експертът по младежки дейности, спорт и туризъм в общинската администрация Даниел Даулов и организатори на състезанието наградиха участниците в различни категории на състезанието.

За първо място в генералното класиране на Световното първенство по коло ориентиране при мъжете и жените беше връчена награда от 1000 евро, за завършилите на второ и трето място място също бяха осигурени финансови награди.

Световното първенство по коло ориентиране е част от календара на Международната федерация по ориентиране. В него се включиха 185 състезатели от различни страни. Спортният клуб по ориентиране "НСА - СиВен" и Българската федерация по ориентиране са организатори на T

Знамената на централния площад "Възраждане" в Плевен днес са свалени наполовина. По този начин Община Плевен отдава своята почит към майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - инструктори в 12-а авиобаза Долна Митрополия, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Плевен е съпричастен към скръбта на семействата, близките и колегите на майор Димитров и старши лейтенант Дункин, допълват от Общината.

В петък при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, от 12-а авиационна база в Долна Митрополия. В памет на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин във Въоръжените сили беше обявен тридневен траур. Дни на траур

Сред многото разработки, които изпълняваме, две са тези, които ще отлича като особено значими. Подготовката ни в предходната година по кандидатстване за Концепциите за интегрираните териториални инвестиции (КИТИ) беше изключително добра и в рамките на тази успяхме да спечелим финансиране за най-голямата си концепция, която бе класирана на първо място за Южен централен район. Индикативната стойност е 96 милиона лева. По нея са заложени повече от 30 дейности за финансиране. Тя ще се изпълнява в партньорство с още четири общини и много други партньори. За Хасково касае доставката на три електрически автобуса за обществения транспорт и въвеждането на интелигентна транспортна система. Включени са и мерки енергийна ефективност в Многопрофилната болница за активно лечение и в  онкологичната болница. Насочваме инвестиции към нашата многопрофилна болница, която  заедно с още няколко в страната, са с най-добрите показатели. Чрез нея ще направим и зелени пояси, за да е още по-приветлив и екологичен градът ни.

За моя радост обаче и останалите концепции, които подадохме, се класираха на челни места. Надаваме се на разумно решение от страна на държавата, чрез което може да се окаже, че в крайна сметка и те ще бъдат подкрепени и финансирани за изпълнение. Като пример мога да посоча едната, по която си партнираме с Агенция „Пътна инфраструктура“, и е много важна за нашия град. Тя касае изграждане на югоизточен и югозападен околовръстен път на областния център. Така ще бъде изведен тежкотоварният автомобилен трафик от централната част на града. Да се случи това е от голяма значимост, защото товарният трафик компрометира пътищата във вътрешността на града, а също оказва негативно влияния върху ВиК мрежата. От друга страна ще бъдат облекчени и крайните квартали, през които в момента минава целият трафик, който върви в посока към граничния пункт „Маказа“.

През изминалата година, като част от инвестиционната програма на Община Хасково, приключихме и проекта си за общо над три милиона лева за подмяна с енергоспестяващи тела на уличното осветление във всички 36 села и целия град Хасково. Така следваме заложената политика за намаляване на енергийното потребление и подобряване на общинската инфраструктура.

През последната година, направените вложения от външни инвеститори, бяха главно в областта на търговията, има ли заявка от голям инвеститор в друга сфера, който иска да работи на територията на Хасково? Може би сега е моментът да разкриете, ако се водят подобни преговори.

- Да, през тази година получихме много солидно инвестиционно намерение от "Търговска Лига-Глобален Аптечен Център" за изграждане на частна поликлиника от веригата "Сърце и Мозък" в рамките на града. Тя е за първоначални 10 милиона лева. Първата стъпка към реализацията на намерението вече е направена с даденото предварително съгласие от Общинския съвет. От общинска администрация подкрепяме този проект, защото смятаме, че това  би подобрило още повече качеството на здравеопазването в Хасково и региона в бъдеще.

Една от амбициозните цели на екипа Ви е превръщането на Хасково в столица на мотоспортовете на Балканите, чрез инвестиции на част от бившето летище край село Узунджово. Как се развива този проект?

Към терена има проявени редица инвестиционни интереси. И то не само за изграждане на писти за мотоспортовете. Непрекъснато получаваме запитвания от различни инвеститори, работещи в различни области. Целта ни е обаче да заложим на развитието на туризма, като използваме част от този терен. Разбира се оглеждаме и другите предложения и запитвания, които получаваме в администрацията от желаещи да инвестират.

Но имам доброто усещане, че съвсем скоро ще се появят инвеститори, които искат да работят на територията на нашата община, поради това, че ние имаме възможност да им предоставим търсеното количество зелена енергия. В страната в момента вървят огледи от такива инвеститори, основно от Турция. Но те искат да знаят какво количество зелена енергия може да им бъде предоставено. Хасковска община имаме готови отговори за това чрез първата направена крачка - инвестицията на „Енери БГ“ в землището на село Книжовник, където се изгражда един от най – големите фотоволтаични паркова в страната. 

Старата и амортизирана водопроводна мрежа в Хасково е една от чувствителните местни теми. Общината се включва с проекти за решаване на проблемите, но хората са все още крайно недоволни, какво още може да се направи?

Действително е така. Това е най – тежкият проблем на нашия град. От администрацията се опитваме да реализираме проекти в тази област. Мога да отчета през миналата година няколко значими такива. Единият от мащабните проекти е по улица „Булаир“ до новоизградения парк в Хасково „10-ти Родопски полк“, който се превърна в „зеленото сърце“ на централната ни градска част.

Друг голям ВиК проект беше изпълнен по няколко от проблемните трасета в квартал „Бадема“, както и в централната градска част. В края на тази година има планирани за изпълнение още пет големи проекта. След това са планирани още 16 трасета, които ще бъдат финансирани за изпълнение през държавния бюджет. Говорим за над осем милиона лева. Предстои и подмяна на водопровода в квартал „Болярово“, както и по един от големите булеварди – „Илинден“.

Изобщо мога да отчета изминаващата година като много сериозна за община Хасково, като година, в която успяхме да се представим едновременно добре и в Плана за възстановяване и устойчивост, спечелвайки финансиране за саниране на 11 многофамилни сгради, и за реновирането на училища и детски градини. Предстои строителството на спортни игрища до покрития плувен басейн на улица „Панорама“, което също ще бъде за сметка на парите от държавния бюджет. Сумата е 2,3 милиона лева.

В момента върви ремонтът на едно от знаковите здания в Хасково и региона – читалище „Заря“, което е едно от най-старите, учредени в страната. Предстои и ремонт на друга от емблематичните сгради в областния град – тази на театъра. 

Това са големи и очавани ремонти в сферата на културата в Хасково. Финансирани са от държавния бюджет. В момента в сградата на читалището, което е най-голямото и в цялата област и първото, създадено в региона, тече ремонтът, който е за около 4 млн. лева. Прави се цялостно обновяване. Реновират се всички помещения - залите, административните части, библиотеките. Прилагат се енергоспестяващи мерки. След приключване на ремонта, се очаква почти 90 процента енергийна автономност на сградата, като това ще се случи освен чрез саниране, и след инсталиране на фотоволтаична централа и термопомпа.

Очакваме съвсем скоро да приключи и процедурата за ремонт на сградата на театъра, който също е дългоочакван, включително и от екипа на театъра, който ще работи при много по – добри условия. Този проект е за малко над 1 млн. лева, одобрени по Плана за възстановяване и устойчивост.

В момента вървят много от довършителните процедури и по други реализации и проектите се съгласуват. Започваме скоро и изграждането на спортния комплекс с футболно и баскетболно игрища зад новия закрит плувен басейн. Предстои ремонт на две от големите трасета от общинската пътна мрежа. Едното между селата Конуш, Мандра и Големанци, другото - от Хасково към Конуш – Войводово и Мандра.
Изобщо и през 2025 година Хасково ще е като една голяма строителна площадка, заради многото проекти, които изпълняваме и по които ще работим тепърва. 

Този кметски мандат не е от най лесните предвид многоликия местен парламент, който промени състава си два пъти в рамките на половин година, заради касиране на вота от съда на изборите през октомври миналата година. Как това се отрази на работата на изпълнителната власт?

Така е, но за радост законодателят е предвидил как да се реагира в такава ситуация. Затова, въпреки касирането на изборите от октомври 2023 година за Общински съвет, успяхме да направим сесия със състава на предходния Общински съвет. А това беше важно заради срокове, които трябваше да гоним по значими решения за града. Така че не мога да твърдя, че сме имали за работата си някаква пречка. Сега вече сме в колаборация и с новоизбраните съветници. И в предходния, и в този Общински съвет има разнопосочност в групите. Но пък така произлизат различни, по - интересни решения, и смея да твърдя дори и по - добри за града. Нека има различни мнения, защото от различните мнения се раждат правилните решения.

Какво е обръщението Ви сега в навечерието на празника към жителите на града ?

На хората на Хасково пожелавам да са здрави и да се наслаждават на живота. Пожелавам си да пазят нашия красив град и това, което е направено от администрацията, защото то е за всички нас.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна, каза Росен Карадимов
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Община Хасково за 2023 г. е над 100 процента, съобщиха от общинската администрация
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.