Начало Сфера Изплащането на пенсиите започва днес
5738
България

Изплащането на пенсиите започва днес

От днес до 20 септември ще се изплащат пенсиите чрез пощенските станции.Датата за изплащане на обезщетенията за безработица за август е 16 септември, понеделник.

| 09 Септември 2024, 06:30 ч.
Изплащането на пенсиите  започва днес
Изплащането на пенсиите започва днес
Снимка © Андрей Михайлов / БТА

От днес до 20 септември ще се изплащат пенсиите чрез пощенските станции. Преводите на сумите за септемврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени през днешния ден, информираха от Националния осигурителен институт (НОИ). 

При 23 тежки катастрофи в страната за изминалото денонощие са ранени 30 души. Това съобщиха от МВР на сайта си. При пътните инциденти няма загинали.

В столицата са станали две тежки и 24 леки пътнотранспортни произшествия. Ранени са трима души.

От началото на месец септември в страната са загинали 20 души и са ранени 497 при 376 тежки катастрофи. От началото на годината при 5140 тежки пътни инциденти са ранени 6461 души и са загинали 318. В сравнение с данните за същия период на миналата година се отчитат 58 загинали на пътя по-малко.

 

До края на годината се очаква да стартират осем мерки за близо 850 млн. евро от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Това заяви пред репортер заместник-министърът на земеделието д-р Лозана Василева в Ямбол, където днес Министерството организира обучение за фермерите от областите Бургас, Сливен и Ямбол.

"В момента е отворен прием по подмярка 4.1 за модернизация на земеделските стопанства, целеви прием за напояване в рамките на стопанството, като бюджетът е 50 млн. евро. Отворен е и прием по подмярка 4.2 с бюджет 27 млн. евро за преработвателния сектор - инвестиции за опазване на околната среда, в това число съоръжения за отпадъци, за фотоволтаични системи", каза още зам.-министърът.

Обучението е част от информационна кампания в страната. Разяснителните срещи в осем областни града са за интервенциите от Стратегическия пла

Поредна акция на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се състои в Ямбол на 5 октомври. Предавателният пункт ще бъде разположен от 10:00 до 14:00 часа на паркинга пред магазин „Кауфланд“, съобщиха на регионалната Фейсбук страница на инициативата. Освен пластмасови капачки, ще се събират и алуминиеви кенчета.

Кампанията „Капачки за бъдеще“ са организира от няколко години в страната. Чрез нея до момента са осигурени 22 кувьоза за новородени, шест неонатални линейки, две високопроходими линейки и над 40 медицински уреда за болници в страната. Средствата за тях са от рециклираните над 1 000 000 кг пластмаса, допълват организаторите.

Последната акция на „Капачки за бъдеще“ в Ямбол се състоя пред спортна зала „Диана“ през април т. г., припомня . Есенната кампания в града през 2023 г. беше изключително успе

До 17:00 часа днес Инициативните комитети могат да подадат заявление за регистрация пред Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 27 октомври, съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

За изборите за народни представители могат да се създават инициативни комитети на територията на съответния изборен район за издигане на независими кандидати за народни представители.

Инициативният комитет се регистрира в районната избирателна комисия, която незабавно след назначаването си приема решение относно подаването на документи за регистрация на инициативните комитети за участие в изборите за народни представители.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет.

До 24 септември Инициативният комитет предава на РИК списъка с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат за народен представител, заедно с документит

За такава обидна квалификация в една европейска държава се "взима главата" на министър веднага, хвърчат оставки, коментира пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов думите в телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ ) Александър Николоски по повод липсата на знамето на страната му при неформалната среща у нас между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

Ескалацията в реториката на Скопие стигна дотам, че да се говори по такъв непристоен начин, добави Митов. Според него министър на правителство в европейска държава няма право да използва такива думи по отношение не просто на съседна, но и на която и да било друга европейска държава, европейски народ. Очевидно това е поредната провокация на РСМ, целяща да разруши постигнатото до момента, е изводът на Даниел Митов. Според н

Датата за изплащане на обезщетенията за безработица за август е 16 септември, понеделник. Информацията за всички видове плащания, извършвани от НОИ към осигурените лица и пенсионерите, се актуализира на първо число всеки месец. Графикът е достъпен през сайта на института, рубрика „Календар на плащанията“.

Пожарните екипи са потушили общо 54 пожара през изминалото денонощие. Пострадал е един човек. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). 

Жена на 50 години е пострадала вчера при пожар в къща в село Бъдеще, община Стара Загора. Пожарът е загасен от  четирима служители от РСПБЗН – Стара Загора.   

Звената за ПБЗН са се отзовали на 89 сигнала за произшествия, се посочва още в съобщението. С преки материални щети през изминалото денонощие са станали 17 пожара.  Без нанесени материални щети са възникнали 37 пожара. 

Екипите на ПБЗП са извършили 32 спасителни дейности и помощни операции, от които - осем при катастрофи в транспортни средства и 24 техническа помощ.

Лъжливите повиквания са били три. 

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание в сряда, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Дневният ред на заседанието предвижда кабинетът да обсъди и приеме проект на решение за изменение на Програмата за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември 2024 г., приета с Решение № 546 на Министерския съвет от 2024 г. Вносител на предложението е министърът на енергетиката. 

Очаква се правителството да обсъди още допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г., както и по бюджетите на няколко министерства -Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата. Допълнителни трансфери по бюджетите на общините също се очаква да бъдат одобрени. 

Одобряван

Подобен език е изключително недопустим, особено в контекста на кандидатурата на Република Северна Македония (РСМ) за член на ЕС. Така коментира в парламента Иван Иванов от „БСП за България“ телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на РСМ Александър Николоски, в което той критикува липсата на знамето на РСМ в българското президентство при посещението миналата седмица на държавния глава Гордана Силяновска-Давкова.

Според депутата подобно говорене по никакъв начин не допринася за подобряване на добросъседските отношения. Напротив, подобен изказ „може да ги взриви тотално, защото България направи всичко възможно да се намери правилният път за македонската държава да стане член на ЕС, включително и договора за добросъседство между двете страни и не се изпълнява от тях", каза Иванов. Мисля, че Министерството на външните работи (МВнР) трябва да и

Голяма част от град Вършец остава без вода днес и утре заради реконструкция на главен водопровод, съобщиха от местната общинска управа.

Подменят се около 20 метра от главния водопровод по бул. „България“. Улиците, на които ще бъде спряно водоподаването са „Д-р Елена Теодосиева“, „Алеко Константинов“, „Иван Вазов“, „Янко Сакъзов“, „Банкя“, „Александър Стамболийски“, „Тодорини кукли“, „Цар Иван Асен II”, „Цар Симеон“, „Цар Борис“, „Христо Смирненски“, „Климент Охридски“, ниските части на града от центъра към изхода за Монтана, както и високите части в района на климатичното училище.

Ремонтните дейности ще продължат до 20:00 часа на 19 септември. Община Вършец ще осигури вода за битови нужди на жителите за 36-те часа, п

Интензивен е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Видин" и "Кардам" на границата с Румъния на изход за товарни и леки автомобили, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР на сайта си. 

От "Гранична полиция" препоръчват да се използват алтернативни маршрути. Те припомнят, че на ГКПП ``Оряхово`` от 9 септември поради ниското ниво на река Дунав фериботната платформа преустанови работа.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП "Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към граничните пунктове "Силистра“, "Кардам“, "Дуранкулак“, "Кайнарджа“ и "Крушари“. Последните два са с работно време от 08:00

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил В ...
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна, каза Росен Карадимов
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна и воля на парламента, но това на този етап не е възможно, защото парламентът излиза ...
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Община Хасково за 2023 г. е над 100 процента, съобщиха от общинската администрация
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Хасково за 2023 година е 100,59 процента, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. При заложени приходи от 37 944 465 лв. ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 06:22 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
5738
България

Изплащането на пенсиите започва днес

От днес до 20 септември ще се изплащат пенсиите чрез пощенските станции.Датата за изплащане на обезщетенията за безработица за август е 16 септември, понеделник.

| 09 Септември 2024, 06:30 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Изплащането на пенсиите  започва днес
Изплащането на пенсиите започва днес
Снимка © Андрей Михайлов / БТА

От днес до 20 септември ще се изплащат пенсиите чрез пощенските станции. Преводите на сумите за септемврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени през днешния ден, информираха от Националния осигурителен институт (НОИ). 

При 23 тежки катастрофи в страната за изминалото денонощие са ранени 30 души. Това съобщиха от МВР на сайта си. При пътните инциденти няма загинали.

В столицата са станали две тежки и 24 леки пътнотранспортни произшествия. Ранени са трима души.

От началото на месец септември в страната са загинали 20 души и са ранени 497 при 376 тежки катастрофи. От началото на годината при 5140 тежки пътни инциденти са ранени 6461 души и са загинали 318. В сравнение с данните за същия период на миналата година се отчитат 58 загинали на пътя по-малко.

 

До края на годината се очаква да стартират осем мерки за близо 850 млн. евро от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Това заяви пред репортер заместник-министърът на земеделието д-р Лозана Василева в Ямбол, където днес Министерството организира обучение за фермерите от областите Бургас, Сливен и Ямбол.

"В момента е отворен прием по подмярка 4.1 за модернизация на земеделските стопанства, целеви прием за напояване в рамките на стопанството, като бюджетът е 50 млн. евро. Отворен е и прием по подмярка 4.2 с бюджет 27 млн. евро за преработвателния сектор - инвестиции за опазване на околната среда, в това число съоръжения за отпадъци, за фотоволтаични системи", каза още зам.-министърът.

Обучението е част от информационна кампания в страната. Разяснителните срещи в осем областни града са за интервенциите от Стратегическия пла

Поредна акция на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се състои в Ямбол на 5 октомври. Предавателният пункт ще бъде разположен от 10:00 до 14:00 часа на паркинга пред магазин „Кауфланд“, съобщиха на регионалната Фейсбук страница на инициативата. Освен пластмасови капачки, ще се събират и алуминиеви кенчета.

Кампанията „Капачки за бъдеще“ са организира от няколко години в страната. Чрез нея до момента са осигурени 22 кувьоза за новородени, шест неонатални линейки, две високопроходими линейки и над 40 медицински уреда за болници в страната. Средствата за тях са от рециклираните над 1 000 000 кг пластмаса, допълват организаторите.

Последната акция на „Капачки за бъдеще“ в Ямбол се състоя пред спортна зала „Диана“ през април т. г., припомня . Есенната кампания в града през 2023 г. беше изключително успе

До 17:00 часа днес Инициативните комитети могат да подадат заявление за регистрация пред Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 27 октомври, съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

За изборите за народни представители могат да се създават инициативни комитети на територията на съответния изборен район за издигане на независими кандидати за народни представители.

Инициативният комитет се регистрира в районната избирателна комисия, която незабавно след назначаването си приема решение относно подаването на документи за регистрация на инициативните комитети за участие в изборите за народни представители.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет.

До 24 септември Инициативният комитет предава на РИК списъка с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат за народен представител, заедно с документит

За такава обидна квалификация в една европейска държава се "взима главата" на министър веднага, хвърчат оставки, коментира пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов думите в телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ ) Александър Николоски по повод липсата на знамето на страната му при неформалната среща у нас между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

Ескалацията в реториката на Скопие стигна дотам, че да се говори по такъв непристоен начин, добави Митов. Според него министър на правителство в европейска държава няма право да използва такива думи по отношение не просто на съседна, но и на която и да било друга европейска държава, европейски народ. Очевидно това е поредната провокация на РСМ, целяща да разруши постигнатото до момента, е изводът на Даниел Митов. Според н

Датата за изплащане на обезщетенията за безработица за август е 16 септември, понеделник. Информацията за всички видове плащания, извършвани от НОИ към осигурените лица и пенсионерите, се актуализира на първо число всеки месец. Графикът е достъпен през сайта на института, рубрика „Календар на плащанията“.

Пожарните екипи са потушили общо 54 пожара през изминалото денонощие. Пострадал е един човек. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). 

Жена на 50 години е пострадала вчера при пожар в къща в село Бъдеще, община Стара Загора. Пожарът е загасен от  четирима служители от РСПБЗН – Стара Загора.   

Звената за ПБЗН са се отзовали на 89 сигнала за произшествия, се посочва още в съобщението. С преки материални щети през изминалото денонощие са станали 17 пожара.  Без нанесени материални щети са възникнали 37 пожара. 

Екипите на ПБЗП са извършили 32 спасителни дейности и помощни операции, от които - осем при катастрофи в транспортни средства и 24 техническа помощ.

Лъжливите повиквания са били три. 

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание в сряда, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Дневният ред на заседанието предвижда кабинетът да обсъди и приеме проект на решение за изменение на Програмата за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември 2024 г., приета с Решение № 546 на Министерския съвет от 2024 г. Вносител на предложението е министърът на енергетиката. 

Очаква се правителството да обсъди още допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г., както и по бюджетите на няколко министерства -Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата. Допълнителни трансфери по бюджетите на общините също се очаква да бъдат одобрени. 

Одобряван

Подобен език е изключително недопустим, особено в контекста на кандидатурата на Република Северна Македония (РСМ) за член на ЕС. Така коментира в парламента Иван Иванов от „БСП за България“ телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на РСМ Александър Николоски, в което той критикува липсата на знамето на РСМ в българското президентство при посещението миналата седмица на държавния глава Гордана Силяновска-Давкова.

Според депутата подобно говорене по никакъв начин не допринася за подобряване на добросъседските отношения. Напротив, подобен изказ „може да ги взриви тотално, защото България направи всичко възможно да се намери правилният път за македонската държава да стане член на ЕС, включително и договора за добросъседство между двете страни и не се изпълнява от тях", каза Иванов. Мисля, че Министерството на външните работи (МВнР) трябва да и

Голяма част от град Вършец остава без вода днес и утре заради реконструкция на главен водопровод, съобщиха от местната общинска управа.

Подменят се около 20 метра от главния водопровод по бул. „България“. Улиците, на които ще бъде спряно водоподаването са „Д-р Елена Теодосиева“, „Алеко Константинов“, „Иван Вазов“, „Янко Сакъзов“, „Банкя“, „Александър Стамболийски“, „Тодорини кукли“, „Цар Иван Асен II”, „Цар Симеон“, „Цар Борис“, „Христо Смирненски“, „Климент Охридски“, ниските части на града от центъра към изхода за Монтана, както и високите части в района на климатичното училище.

Ремонтните дейности ще продължат до 20:00 часа на 19 септември. Община Вършец ще осигури вода за битови нужди на жителите за 36-те часа, п

Интензивен е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Видин" и "Кардам" на границата с Румъния на изход за товарни и леки автомобили, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР на сайта си. 

От "Гранична полиция" препоръчват да се използват алтернативни маршрути. Те припомнят, че на ГКПП ``Оряхово`` от 9 септември поради ниското ниво на река Дунав фериботната платформа преустанови работа.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП "Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към граничните пунктове "Силистра“, "Кардам“, "Дуранкулак“, "Кайнарджа“ и "Крушари“. Последните два са с работно време от 08:00

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна, каза Росен Карадимов
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Община Хасково за 2023 г. е над 100 процента, съобщиха от общинската администрация
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.