Начало Местен фокус Наблюдава се засилен интерес към екологичния и културен туризъм в Община Априлци, посочват от общинската управа
7106
Икономика

Наблюдава се засилен интерес към екологичния и културен туризъм в Община Априлци, посочват от общинската управа

Наблюдава се засилен интерес към екологичните и активни форми на туризъм, както и към историческите паметници, увековечили героизма на участниците в Априлското въстание и Новоселската Република, казаха от Община Априлци.Оттам посочват, че районът на Априлци е предпочитана дестинация за настаняване за семейства с деца, любители на планинския, еко и вело туризъм, както и за корпоративни събития и лични тържества.

| 09 Септември 2024, 13:43 ч.
Наблюдава се засилен интерес към екологичния и културен туризъм в Община Априлци, посочват  от общинската управа
Наблюдава се засилен интерес към екологичния и културен туризъм в Община Априлци, посочват от общинската управа
Снимка © Благой Кирилов / БТА

Наблюдава се засилен интерес към екологичните и активни форми на туризъм, както и към историческите паметници, увековечили героизма на участниците в Априлското въстание и Новоселската Република, казаха от Община Априлци.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание утре, 16 септември, на което ще бъде обсъден проект на Постановление на Министерския съвет (МС) за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Кабинетът предлага от 1 януари 2025 година размерът да е 638 лева. За тази година тя е 526 лв. 

От КНСБ смятат, че линията на бедност за следващата година трябва да е 667 лв., а не 638 лв. В позиция, публикувана на сайта на конфедерацията, се посочва, че не приемат подхода за определянето на размера на линията на бедност и няма да подкрепят така предложения проект на постановление на МС в тази връзка.

КНСБ настоява методиката за определяне на линията на бедност сериозно да се прецизира, като се дефинират минималните потребности

Жители на Свищов участваха в кампанията за сдвояване на здравното си досие с мобилното приложение „еЗдраве", организирана от Министерството на здравеопазването (МЗ) с цел популяризиране на  приложението. Те посетиха мобилния пункт пред сградата на Общината, който ще бъде на разположение на желаещите до 16:00 ч. днес. От услугата може да се възползва всеки гражданин с документ за самоличност - лична карта и таблет или телефон.

До момента експертите от Регионална здравна инспекция – Велико Търново съдействаха на над 80 души. Те заявиха, че процесът по сдвояване е безплатен и бърз, а чрез него човек има достъп до своето електронното пациентско досие винаги и по всяко време. Експертите посочиха още, че желаещите могат да се възползват от същата услуга и в офиса на здравната каса в болницата в Свищов, като условието е да нямат прекъснати здравни осигуровки.

Ч

Настоявам прокуратурата да разследва автентичността на подписите, събрани в подписка, инициирана от Инициативен комитет, срещу изграждането на Социален дом за хора с увреждания в с. Желязово, община Камено. Подал съм сигнал да прокуратурата, за да се установи дали става въпрос за документ с невярно съдържание, каза пред журналисти кметът на община Камено Жельо Вардунски.

Изказването му бе по повод твърдението на председателя на Инициативния комитет Емил Гепов, че жителите на селото са в готовност за протестни действия, ако Социалният център бъде преместен в селото. Към този момент домът се намира в с. Русокастро.

"Силно ме усъмни тази подписка, в която са събрани подписи на 109 души. Разпоредих на кмета на с. Желязово да бъдат проверени разписалите се лица. Оказа се, че трима от тях са в чужбина, а други близо 25-26 души нямат постоянен или настоящ адрес в селото. Не вяр

Общинската собственост ще бъде акцент в днешното седмо редовно заседание на Общинския съвет в Ивайловград, съобщи председателят на органа на местното самоуправление Богдана Богданова.

В дневния ред са включени 18 докладни, като по-голямата част от тях засягат именно както отчети, така и разпоредителни действия с общинската собственост и промяна на Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, става известно от докладните, публикувани на сайта на Общинския съвет. 

Тринайсетимата общински съветници в органа на местната власт ще трябва да обсъдят и гласуват отчет за изпълнението на бюджета на общината за миналата година, който вече е преминал и през обществено обсъждане, както и доклад за състоянието на общинския дълг.

От кандидатите за работа в Националната служба за охрана (НСО) 17,5% успяват да бъдат назначени, а около 50% отпадат още на медицинските прегледи. Това каза в първото си интервю началникът на НСО генерал-майор Емил Тонев.

Не отстъпваме от критериите, които сме заложили – да бъдат физически здрави, подготвени на натоварвания. Кандидатите имат психологически изпити и след това преминават през комисия, каза още генерал-майор Емил Тонев.

Никой не отразява свършената работа, но най-малкият пропуск веднага става сензация, което ни кара да бъдем много бдителни и подготвени, заяви началникът на НСО.

На 12 септември Националната служба за охрана отбеляза 145 години от създаването си.

Днес НСО е специализирана военизирана държавна служба към президента на България. Дейността на НСО е елемент от дейността по защитата на националната сигурност, насочена към осиг

Оттам посочват, че районът на Априлци е предпочитана дестинация за настаняване за семейства с деца, любители на планинския, еко и вело туризъм, както и за корпоративни събития и лични тържества.

Регистрираните места за настаняване от различни категории в общината са общо 143, а заведенията за хранене – 30. От началото на годината на територията на Община Априлци са отчетени общо 23 220 нощувки, като едва 86 са регистрираните чуждестранни посещения, основно от европейски държави като Великобритания, Германия и Франция.

Най-популярните дестинации в района са връх Ботев, връх Марагидик, хижите "Плевен" и "Тъжа", водопадите "Видимско пръскало" и "Кадемлийско пръскало" и манастира "Света Троица". В него се пазят костите на избитите монахини, канонизирани заедно със загиналите в Баташкото клане.

"Ще продължим да развиваме традиционните за общината типове туризъм и ще се стремим да подобрим туристическата си инфраструктура и да предложим нови атракции, за да привличаме още повече посетители през следващите сезони", каза кметът на община Априлци Тихомир Кукенски. 

Той разказа, че е осигурено финансиране за техническо проектиране на лифт, който да направи достъпна планината за повече хора - деца, възрастни хора, хора с увреждания или с по-ниско ниво на двигателна подготовка. Кукенски посочи, че още в рамките на годината проектът ще е готов, но в последствие има продължителни съгласувателни процедури, преди да започне същинската реализация.

Общинските съветници на Добрич приеха кооперативният пазар да бъде преместен на паркинга на площад „Свобода“, като ще заема 116 паркоместа от обозначената синя зона, която със същото решение ще бъде временно спряна. Това стана известно по време на редовното заседание на Общинския съвет днес. Преместването се налага поради предстоящ ремонт на Централния кооперативен пазар на Добрич. 

След близо тричасови дебати и прекъсване за нанасяне на всички предложения в проекта на решение, общинските съветници гласуваха докладната в цялост. Преди това местният парламент се произнесе по всяка една от предложените точки в решението. 

В първоначалния вид на докладната бе предложено пазарът да бъде разделен и преместен на два паркинга, като единият е пред жилищен блок. В комисиите, които разглеждаха предложението, бе постъпила жалба от живущите в кооперацията, че т

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за туризма, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, с които се уреждат критериите и реда за обявяване на национален курорт. Депутатите първо отхвърлиха законопроекта, а след проверка на кворума и прегласуване го приеха с 89 гласа „за“, три „против“ и 59 „въздържал се“.

Измененията предвиждат обявяването на национален курорт да става с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. Заявлението за обявяване на национален курорт се подава от кмета на съответната община, на чиято територия попада курортът или части от него, след решение на общинския съвет. По този начин се дава възможност на местната власт да прецени в най-голяма степен интереса и нуждите на съответното населено място от обявяване на национален курорт, се посочва в мотивите към законопроекта. Вносителите отбел

Безработицата през август е 5,3 %, съобщиха от Агенцията по заетостта. В края на месеца регистрираните в бюрата по труда безработни са 150 709, а започналите работа - 11 523 души. Работа чрез подкрепата на бюрата по труда са започнали и 383 пенсионери, учащи и заети лица.

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през август са активирани над 3200 неактивни на пазара на труда лица.

Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през миналия месец чрез субсидирани работни места, са 2040, допълниха от агенцията. От тях 1231 са започнали работа по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 809 - по проекти на програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. През август са издадени над 12 5

Все повече общини са ангажирани с темата за енергийната ефективност и екологията. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова – Касабова на пресконференция във Френския институт в България за конкурса `ЕкоОбщина". Конкурсът ще продължи да надгражда дългогодишното сътрудничество между Франция и България и ще се превърне в традиция за споделяне на добрите практики за опазване на околната среда, заяви Коритарова.

Страната ни успешно следва примера, който много държави в Европа прилагат, за насърчаване на по-добро управление на водите, отпадъците, енергийната ефективност и устойчивата градска мобилност, посочи министърът. Със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост финансираме обновяването на сградите като дефинираме няколко групи сгради – жилищни, обществени и сгради, свързани с туризъм и други адми

Интензивен е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Видин" и "Кардам" на границата с Румъния на изход за товарни и леки автомобили, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР на сайта си.

От "Гранична полиция" препоръчват да се използват алтернативни маршрути. Те припомнят, че на ГКПП ``Оряхово`` от 9 септември поради ниското ниво на река Дунав фериботната платформа преустанови работа.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП "Русе", шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП "Силистра", ГКПП "Кардам", ГКПП "Дуранкулак", ГКПП "Кайнарджа" и ГКПП "Крушари". Последните два са с работно време от 8:00 до 20:00 часа всеки ден, през тях не с

Идеята за изграждане на лифта датира още от 70-те и 80-те години на миналия век, когато към изграждането на съоръжението е проявен интерес от швейцарски инвеститори, разказа кметът. Общинската управа би искала да използва определеното тогава трасе, което започва над кв. Острец, в местността "Попова стружна", и завършва на няколко десетки метра под връх Марагидик. 

"Искам Априлци да бъде добрият пример как това може да се случи, без да ощетяваме природата", подчерта Кукенски. Планира се за новото съоръжение да  се използва съществуваща просека, която в миналото е служила за дърводобив. Паралелно през миналата година общинската администрация е посадила 2500 дъбови дръвчета, за да се оформи малка горичка, допълни той.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Агенцията по безопасност на храните е затворила 31 обекта при проверки по Черноморието
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 2570 засилени проверки извън текущия официален контрол във връзка с активния летен туристически сезон на територият ...
Има натиск за повишаване на цените, каза Димитър Главчев за търговците, отговарящи за машините за гласуване
Аз се надявам да не се стигне дотам, макар че има не само в тази посока натиск за повишаване на цени, каза служебният премиер Димитър Главчев на въпрос на журналист за това има ли ...
Над 6,3 млн. лв. са изплатените забавени трудови възнаграждения от януари до август след намесата на Главната инспекция по труда
Над 6,3 млн. лв. забавени трудови възнаграждения, включително и задължения за предишни периоди, са изплатени след намесата на контролните органи на Изпълнителна агенция „Глав ...
Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 октомври
Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 октомври. Тя ще бъде на адрес бул. "Ришки Проход" 193. Срещата се организира от списание "Enterprise ...
Парламентът обсъжда законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. във връзка с промени в списъка с общински проекти
Парламентът обсъжда на първо четене законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. Точката беше включена в дневния ред в началото на заседанието.  Заместни ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Трима души са пострадали и са в тежко състояние след катастрофа на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
Трима души са пострадали и са в тежко състояние след катастрофа на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче.  Това съобщиха от Центъра за спешна медицинск ...
Държавният глава Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание промени в Гражданския процесуален кодекс
Държавният глава Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание промени в Гражданския процесуален кодекс, направени чрез Преходните и заключителни разпоредби в Закона за ...
Заради валежите и наводненията обработката и доставката на пратки в Австрия се извършва с голямо закъснение, съобщиха от "Български пощи"
Поради обилни валежи и наводнения в страната обработката и доставката на пратките се извършват с голямо закъснение, уведомява пощенският оператор на Австрия, съобщиха от "Български ...
Момче на 14 години беше намерено с различни наранявания на спирка в Стара Загора
Момче на 14 години е настанено в болница с различни наранявания след като е било намерено да лежи на спирка в Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на М ...
Прогноза за времето на 21 Септември (Събота) и следващите дни
През нощта все още ще бъде предимно облачно, но само на отделни места в Южна България ще има превалявания. В Източна България ще духа слаб до умерен северен вятър. Минималните темп ...
Тикер в 12:23 ч.
Трима души са пострадали и са в тежко състояние след катастрофа на пътя Ловеч &n ...
Начало Местен фокус
7106
Икономика

Наблюдава се засилен интерес към екологичния и културен туризъм в Община Априлци, посочват от общинската управа

Наблюдава се засилен интерес към екологичните и активни форми на туризъм, както и към историческите паметници, увековечили героизма на участниците в Априлското въстание и Новоселската Република, казаха от Община Априлци.Оттам посочват, че районът на Априлци е предпочитана дестинация за настаняване за семейства с деца, любители на планинския, еко и вело туризъм, както и за корпоративни събития и лични тържества.

| 09 Септември 2024, 13:43 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Наблюдава се засилен интерес към екологичния и културен туризъм в Община Априлци, посочват  от общинската управа
Наблюдава се засилен интерес към екологичния и културен туризъм в Община Априлци, посочват от общинската управа
Снимка © Благой Кирилов / БТА

Наблюдава се засилен интерес към екологичните и активни форми на туризъм, както и към историческите паметници, увековечили героизма на участниците в Априлското въстание и Новоселската Република, казаха от Община Априлци.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание утре, 16 септември, на което ще бъде обсъден проект на Постановление на Министерския съвет (МС) за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Кабинетът предлага от 1 януари 2025 година размерът да е 638 лева. За тази година тя е 526 лв. 

От КНСБ смятат, че линията на бедност за следващата година трябва да е 667 лв., а не 638 лв. В позиция, публикувана на сайта на конфедерацията, се посочва, че не приемат подхода за определянето на размера на линията на бедност и няма да подкрепят така предложения проект на постановление на МС в тази връзка.

КНСБ настоява методиката за определяне на линията на бедност сериозно да се прецизира, като се дефинират минималните потребности

Жители на Свищов участваха в кампанията за сдвояване на здравното си досие с мобилното приложение „еЗдраве", организирана от Министерството на здравеопазването (МЗ) с цел популяризиране на  приложението. Те посетиха мобилния пункт пред сградата на Общината, който ще бъде на разположение на желаещите до 16:00 ч. днес. От услугата може да се възползва всеки гражданин с документ за самоличност - лична карта и таблет или телефон.

До момента експертите от Регионална здравна инспекция – Велико Търново съдействаха на над 80 души. Те заявиха, че процесът по сдвояване е безплатен и бърз, а чрез него човек има достъп до своето електронното пациентско досие винаги и по всяко време. Експертите посочиха още, че желаещите могат да се възползват от същата услуга и в офиса на здравната каса в болницата в Свищов, като условието е да нямат прекъснати здравни осигуровки.

Ч

Настоявам прокуратурата да разследва автентичността на подписите, събрани в подписка, инициирана от Инициативен комитет, срещу изграждането на Социален дом за хора с увреждания в с. Желязово, община Камено. Подал съм сигнал да прокуратурата, за да се установи дали става въпрос за документ с невярно съдържание, каза пред журналисти кметът на община Камено Жельо Вардунски.

Изказването му бе по повод твърдението на председателя на Инициативния комитет Емил Гепов, че жителите на селото са в готовност за протестни действия, ако Социалният център бъде преместен в селото. Към този момент домът се намира в с. Русокастро.

"Силно ме усъмни тази подписка, в която са събрани подписи на 109 души. Разпоредих на кмета на с. Желязово да бъдат проверени разписалите се лица. Оказа се, че трима от тях са в чужбина, а други близо 25-26 души нямат постоянен или настоящ адрес в селото. Не вяр

Общинската собственост ще бъде акцент в днешното седмо редовно заседание на Общинския съвет в Ивайловград, съобщи председателят на органа на местното самоуправление Богдана Богданова.

В дневния ред са включени 18 докладни, като по-голямата част от тях засягат именно както отчети, така и разпоредителни действия с общинската собственост и промяна на Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, става известно от докладните, публикувани на сайта на Общинския съвет. 

Тринайсетимата общински съветници в органа на местната власт ще трябва да обсъдят и гласуват отчет за изпълнението на бюджета на общината за миналата година, който вече е преминал и през обществено обсъждане, както и доклад за състоянието на общинския дълг.

От кандидатите за работа в Националната служба за охрана (НСО) 17,5% успяват да бъдат назначени, а около 50% отпадат още на медицинските прегледи. Това каза в първото си интервю началникът на НСО генерал-майор Емил Тонев.

Не отстъпваме от критериите, които сме заложили – да бъдат физически здрави, подготвени на натоварвания. Кандидатите имат психологически изпити и след това преминават през комисия, каза още генерал-майор Емил Тонев.

Никой не отразява свършената работа, но най-малкият пропуск веднага става сензация, което ни кара да бъдем много бдителни и подготвени, заяви началникът на НСО.

На 12 септември Националната служба за охрана отбеляза 145 години от създаването си.

Днес НСО е специализирана военизирана държавна служба към президента на България. Дейността на НСО е елемент от дейността по защитата на националната сигурност, насочена към осиг

Оттам посочват, че районът на Априлци е предпочитана дестинация за настаняване за семейства с деца, любители на планинския, еко и вело туризъм, както и за корпоративни събития и лични тържества.

Регистрираните места за настаняване от различни категории в общината са общо 143, а заведенията за хранене – 30. От началото на годината на територията на Община Априлци са отчетени общо 23 220 нощувки, като едва 86 са регистрираните чуждестранни посещения, основно от европейски държави като Великобритания, Германия и Франция.

Най-популярните дестинации в района са връх Ботев, връх Марагидик, хижите "Плевен" и "Тъжа", водопадите "Видимско пръскало" и "Кадемлийско пръскало" и манастира "Света Троица". В него се пазят костите на избитите монахини, канонизирани заедно със загиналите в Баташкото клане.

"Ще продължим да развиваме традиционните за общината типове туризъм и ще се стремим да подобрим туристическата си инфраструктура и да предложим нови атракции, за да привличаме още повече посетители през следващите сезони", каза кметът на община Априлци Тихомир Кукенски. 

Той разказа, че е осигурено финансиране за техническо проектиране на лифт, който да направи достъпна планината за повече хора - деца, възрастни хора, хора с увреждания или с по-ниско ниво на двигателна подготовка. Кукенски посочи, че още в рамките на годината проектът ще е готов, но в последствие има продължителни съгласувателни процедури, преди да започне същинската реализация.

Общинските съветници на Добрич приеха кооперативният пазар да бъде преместен на паркинга на площад „Свобода“, като ще заема 116 паркоместа от обозначената синя зона, която със същото решение ще бъде временно спряна. Това стана известно по време на редовното заседание на Общинския съвет днес. Преместването се налага поради предстоящ ремонт на Централния кооперативен пазар на Добрич. 

След близо тричасови дебати и прекъсване за нанасяне на всички предложения в проекта на решение, общинските съветници гласуваха докладната в цялост. Преди това местният парламент се произнесе по всяка една от предложените точки в решението. 

В първоначалния вид на докладната бе предложено пазарът да бъде разделен и преместен на два паркинга, като единият е пред жилищен блок. В комисиите, които разглеждаха предложението, бе постъпила жалба от живущите в кооперацията, че т

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за туризма, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, с които се уреждат критериите и реда за обявяване на национален курорт. Депутатите първо отхвърлиха законопроекта, а след проверка на кворума и прегласуване го приеха с 89 гласа „за“, три „против“ и 59 „въздържал се“.

Измененията предвиждат обявяването на национален курорт да става с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. Заявлението за обявяване на национален курорт се подава от кмета на съответната община, на чиято територия попада курортът или части от него, след решение на общинския съвет. По този начин се дава възможност на местната власт да прецени в най-голяма степен интереса и нуждите на съответното населено място от обявяване на национален курорт, се посочва в мотивите към законопроекта. Вносителите отбел

Безработицата през август е 5,3 %, съобщиха от Агенцията по заетостта. В края на месеца регистрираните в бюрата по труда безработни са 150 709, а започналите работа - 11 523 души. Работа чрез подкрепата на бюрата по труда са започнали и 383 пенсионери, учащи и заети лица.

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през август са активирани над 3200 неактивни на пазара на труда лица.

Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през миналия месец чрез субсидирани работни места, са 2040, допълниха от агенцията. От тях 1231 са започнали работа по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 809 - по проекти на програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. През август са издадени над 12 5

Все повече общини са ангажирани с темата за енергийната ефективност и екологията. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова – Касабова на пресконференция във Френския институт в България за конкурса `ЕкоОбщина". Конкурсът ще продължи да надгражда дългогодишното сътрудничество между Франция и България и ще се превърне в традиция за споделяне на добрите практики за опазване на околната среда, заяви Коритарова.

Страната ни успешно следва примера, който много държави в Европа прилагат, за насърчаване на по-добро управление на водите, отпадъците, енергийната ефективност и устойчивата градска мобилност, посочи министърът. Със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост финансираме обновяването на сградите като дефинираме няколко групи сгради – жилищни, обществени и сгради, свързани с туризъм и други адми

Интензивен е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Видин" и "Кардам" на границата с Румъния на изход за товарни и леки автомобили, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР на сайта си.

От "Гранична полиция" препоръчват да се използват алтернативни маршрути. Те припомнят, че на ГКПП ``Оряхово`` от 9 септември поради ниското ниво на река Дунав фериботната платформа преустанови работа.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП "Русе", шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП "Силистра", ГКПП "Кардам", ГКПП "Дуранкулак", ГКПП "Кайнарджа" и ГКПП "Крушари". Последните два са с работно време от 8:00 до 20:00 часа всеки ден, през тях не с

Идеята за изграждане на лифта датира още от 70-те и 80-те години на миналия век, когато към изграждането на съоръжението е проявен интерес от швейцарски инвеститори, разказа кметът. Общинската управа би искала да използва определеното тогава трасе, което започва над кв. Острец, в местността "Попова стружна", и завършва на няколко десетки метра под връх Марагидик. 

"Искам Априлци да бъде добрият пример как това може да се случи, без да ощетяваме природата", подчерта Кукенски. Планира се за новото съоръжение да  се използва съществуваща просека, която в миналото е служила за дърводобив. Паралелно през миналата година общинската администрация е посадила 2500 дъбови дръвчета, за да се оформи малка горичка, допълни той.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Агенцията по безопасност на храните е затворила 31 обекта при проверки по Черноморието
Има натиск за повишаване на цените, каза Димитър Главчев за търговците, отговарящи за машините за гласуване
Над 6,3 млн. лв. са изплатените забавени трудови възнаграждения от януари до август след намесата на Главната инспекция по труда
Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 октомври
Парламентът обсъжда законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. във връзка с промени в списъка с общински проекти
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Трима души са пострадали и са в тежко състояние след катастрофа на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
В детайли
Държавният глава Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание промени в Гражданския процесуален кодекс
Местен фокус
Заради валежите и наводненията обработката и доставката на пратки в Австрия се извършва с голямо закъснение, съобщиха от "Български пощи"
В детайли
Момче на 14 години беше намерено с различни наранявания на спирка в Стара Загора
Сфера
Прогноза за времето на 21 Септември (Събота) и следващите дни
В детайли
Архив на данните от измервателния пункт на "Линамар Лайт Металс Русе" ЕООД може да се изиска при следващо издаване на разрешителното им за дейност, каза министър Петър Димитров
На преден план
Агенцията по безопасност на храните е затворила 31 обекта при проверки по Черноморието
Сфера
Прокуратурата и КПК провеждат акция в Хасковско по разследване за неправомерно получаване на евросубсидия
Сфера
В Кюстендил задържаха мъж, заплашвал, че ще взриви жилището си
В детайли
Млад мъж от Враца е задържан заради участие в телефонни измами
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.