Начало На преден план Община Добрич и "Център за бизнес и култура" АД спорят чия е собствеността на сграда в центъра на областния град
7027
България

Община Добрич и "Център за бизнес и култура" АД спорят чия е собствеността на сграда в центъра на областния град

Изпълнителният директор на ЦБК Тодор Радев каза по време на пресконференция днес, че сградата е апортирана от акционерното дружество след решение на Общинския съвет на Добрич преди около 30 години.Тогава тя е била незавършена.

| 09 Септември 2024, 15:40 ч.
Община Добрич и
Община Добрич и "Център за бизнес и култура" АД спорят чия е собствеността на сграда в центъра на областния град
Снимка © БТА

Община Добрич и „Център за бизнес и култура“ АД (ЦБК) спорят чия е собствеността на сграда в центъра на областния град. В сградата се помещават Висшето училище по мениджмънт, частна профилирана гимназия "Райко Цончев", частно основно училище "Мария Монтесори", Търговско-промишлена палата - Добрич, банки, заведение за хранене и книжарница и други. 

Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Оряхово“, „Никопол", „Кардам“ и „Дуранкулак" е интензивен на изход от страната за товарни автомобили.

Поради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП

Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментираха политологът Любомир Стефанов, политическият психолог Антоанета Христова и председателят на младежката неправителствена организация „България на младите“ Цветомир Николов по повод днешния Международен ден на демокрацията. 

Какво е демокрация

Демокрацията в днешно време свързваме със системата на представителната демокрация и политическите партии. Te позволяват на гражданите да участват директно в политическото управление, излъчвайки свои представители чрез честни и прозрачни избори по дефиницията на международните наблюдателски организации, обясни Любомир Стефанов. По думите му демокрацията е възможност за свобода, равноправие и върховенство на закона. 

Демокрацията не е най-добрата политическа система от хората, но досега друга по-добра

С поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ на 22 септември в Смолян ще бъдат отбелязани важни събития от българската история – 116  г. от обявяването на Независимостта, 112 г. от Освобождението на Родопите и 146 г. от Освобождението на България, съобщи Севдалин Райски, председател на Сдружение на планинските водачи „Гид“-Смолян.  Туристи и планинари от различни области в страната ще се включат в лъчовидния поход за отбелязване на годишнините.  

Планинският преход е към „Кокоши връх“ над Смолян, където е било скрито знамето на четата на Капитан Петко Войвода, според разкази на четник от Устово, допълва Райски. Три лъча ще тръгнат на 22 септември към върха -  от вр. Снежанка в Пампорово, от езерото „Рибката“ и от Смолянски езера. След като планинарите от трите лъча стигнат на „Кокоши връх“,

Българската подкрепа за Украйна в условията на продължаващата руска агресия беше във фокуса на срещата на служебния министър на външните работи Иван Кондов и посланикът на Украйна Олеся Илашчук, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

„Очаквам с нетърпение да се запозная лично с новоназначения министър на външните работи на Украйна Андрий Сибига, в рамките на Общия дебат на 79-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк“, посочи служебният министър.

„Нашата подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна е неотменна, последователна и ще продължи да бъде такава толкова дълго, колкото е необходимо“, допълни той.

В хода на разговора са засегнати широк кръг от теми, сред които участието на страната ни в Международната кримска платформа, срещата на Г7+ за оказване на енергийна подкрепа за Украйна, бъдещ

През нощта облачността ще е значителна и на места главно в централните райони ще има валежи от дъжд. Сутринта в котловините и низините ще се образува мъгла. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София - около 7°. Атмосферното налягане e по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Утре над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява и ще преобладава слънчево време. Над останалата част от страната облачността ще е значителна и на места ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София - около 17°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад.

Изпълнителният директор на ЦБК Тодор Радев каза по време на пресконференция днес, че сградата е апортирана от акционерното дружество след решение на Общинския съвет на Добрич преди около 30 години. Тогава тя е била незавършена. Била е оценена и дадена в активите на дружеството, срещу което Общината получава акции в размер на 41% от „Центъра за бизнес и култура“. Срещу тези акции получава и съответния дивидент през всичките години. Той допълни, че през тези години са инвестирали над 14 млн. лева в сградата, за да може тя да се използва. 

Тодор Радев свика пресконференция днес по повод издадена заповед на кмета на Добрич Йордан Йорданов от 30 август, според която трябва сградата да бъде иззета, чрез предварително изпълнение. 

Предварителното изпълнение е отменено от Административния съд в Добрич, като в мотивите за това е посочено, че в нея се помещават три учебни заведения и непосредствено преди началото на учебната година това би довело до невъзможност ЦБК да изпълни договорните си отношения за предоставяне на помещения на учебните заведения. Като според съда това представлява значителна и трудно поправима вреда по смисъла на закона. “Действително евентуалните финансови загуби, които биха могли да настъпят от изземването на сградата, не представляват засягане на толкова значими по смисъла на АПК права и интереси на оспорващото дружество, но самият факт, че няколко училища ще бъдат възпрепятствани да обезпечат нормалното протичане на образователния процес и упражняването на конституционно гарантираното право на образование на своите ученици и студенти вече говори за наличието на друг противопоставим интерес, който по степен на важност е от категорията на защитените от законодателя обществени интереси", е посочено в мотивите на съда. Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. 

Адвокат Иван Гемков, който представлява община Добрич, каза, че това, че са предприети стъпки по изземването на сградата, не означава, че учебните заведения няма да бъдат оставени в нея. Той каза също, че са изготвени споразумения, който да бъдат предоставени на наемателите на сградата и увери, че няма да бъдат гонени наемателите, а само сградата ще бъде иззета от „Центъра за бизнес и култура“. 

Герман Германов, който е секретар на Търговско-промишлена палата – Добрич, която също има част от сградата, каза, че става въпрос за пари. „Въпросът е за това къде трябва да влизат парите от наемите“, каза Германов. Той допълни, че действително решението от 1992-1993 година на Общински съвет – Добрич е за апорт на сградата, но по-късно е забелено и е записано „право на ползване“. 

Листите ще се редят от колективните органи на партията, каза пред журналисти нечленуващият в парламентарна група депутат Валентин Тончев, който подкрепя почетния председател на ДПС Ахмед Доган, на влизане в централата на партията. Така той отговори на въпроса дали почетният председател Ахмед Доган ще е този, който ще определя кандидатите на формацията за предстоящите избори на 27 октомври.

„Листите ще се редят от колективните органи на партията, нещо, за което Делян Пеевски и групата около него бяха изключени, защото унищожиха колективните органи на партията“, каза Тончев.

Той допълни, че от структурите на ДПС искали Ахмед Доган да води абсолютно всички листи, но по закон това няма как да се получи.

Според Валентин Тончев, от ДПС нееднократно са казвали, че Ахмед Доган се връща в политиката и най-естественото е той да си е на работното място и да упраж

Първият основен ремонт на трета детска градина - сграда „Зорница“ в Хасково, чието здание е строено през 60-те години на миналия век, започна днес със символично откриване на строителната площадка.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев и директорът на „Зорница“ Красимира Стоева дадоха начало на изпълнението на проекта. По него освен модернизация, предстои и въвеждане на мерки за постигане на енергиен клас А на сградата.

Дейностите са финансирани с 1 728 960 лева. Сумата е осигурена от Националния план за възстановяване и устойчивост, процедура „Модернизация на образователната среда“, припомни кметът на Хасково.

Станислав Дечев благодари на екипа си, работил по изграждането на проекта. Според него ще се извърши преустройство на вътрешното пространство за обособяване на три градински групи със собствени гардеробни, складови и с

Пешеходка на 79 години е настанена в болница с опасност за живота след катастрофа в казанлъшкия квартал „Изток“. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Инцидентът е станал малко след 15:30 часа вчера. Пострадалата е била блъсната от товарен автомобил „Форд“, управляван от 41-годишен мъж. Водачът е тестван за употреба на алкохол с техническо средство, отчетен е отрицателен резултат.

Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че пътните произшествия в страната през изминалото денонощие са 19, като в тях няма загинали хора, а 25 души са ранени. От началото на месеца  инцидентите на пътя са 329, загиналите в тях са 18 души, 439 са ранени.

От днес до 22 септември ще се проведе Европейската седмица на мобилността, в рамките на която ще има различни инициативи в страната. Целта е да се насърчи участието на общините, училищата, неправителствените и бизнес организации в събития за постигане на устойчива градска мобилност, които водят до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътнотранспортните произшествия и здравословните проблеми, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Акцентът тази година е върху споделеното пространство. Оттам призоваха повече градове да се включат в тазгодишната кампания.

Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) ще се включат в Европейската седмица на мобилността. На места служителите на РИОСВ ще дадат личен пример за опазване на околната среда, като изберат да се придвижват с велосипед до работното място, става ясно от прог

Община Шумен планира да извърши поредно за годината пръскане против комари в края на тази седмица, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. 

На 20 срещу 21 септември, от 22:00 до 6:00 часа, ще се проведе имагоцидна обработка на комари в Шумен, в кв. „Дивдядово“, на туристическите заслони на Шуменското плато, включително в районите на паметника „Създатели на българската държава“ и на Шуменската крепост на платото. Обработките ще са с агрегати за топъл и студен аерозол, като ще се използва препаратът „Цитрол 10/4 УЛВ“, отбелязват от общинския пресцентър.

Оттам уточняват, че при неблагоприятна метеорологична обстановка, валежи или силен вятър, третирането ще се извърши на 21 срещу 22 септември.

Собствениците на пчелини са длъжни да предприемат мерки по опазването на пчелните семейства от отравяне чрез покриване или з

Адвокатът на ЦБК Керанка Кирилова каза, че от края на юли е заведено дело в Окръжен съд – Добрич за това чия собственост е сградата. Към момента то е висящо, тъй като не е издадена данъчна оценка от Общината. „Получихме мълчалив отказ, за който също сме завели административно дело“, каза още Кирилова. 

Тодор Радев посочи, че „най-много ни боли от отношението на общинското ръководство“. 

Предстои брифинг на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов по темата. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Трима души са загинали, а 26 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Трима души са загинали, а 26 са ранени при пътни инциденти в страната през изминалото денонощие, съобщиха на сайта си от Министерството на вътрешните работи (МВР). Тежките пътни пр ...
Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР на своя уебс ...
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират от Община Камено, съобщиха от общинската администрация. Прегледите ще бъдат на 28 и 29 септември, от 9 ...
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
На извънредно заседание днес Общинският съвет в Рудозем прие решение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г. С единодушие присъстващите общински съветници подкрепиха внес ...
Областният управител Мария Башева организира работна среща, на която бяха обсъдени мерки за подобряване на водоснабдяването на община Трявна
Работна среща за водоснабдяването на община Трявна инициира областният управител Мария Башева във връзка с искане на кмета на общината за осигуряване на финансов ресурс за актуализ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
"Възраждане" подготвят декларация на парламента заради изказванията на вицепремиера на Република Северна Македония
"Възраждане" подготвят декларация на Народното събрание (НС) заради продължаващите обидни изказвания за България на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Макед ...
Парламентът ратифицира актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз
Парламентът прие единодушно на първо и второ четене Законопроект за ратифициране на актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз (ВПС). Актовете са свързани ...
Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 октомври
Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 октомври. Тя ще бъде на адрес бул. "Ришки Проход" 193. Срещата се организира от списание "Enterprise ...
Депутатите приеха на първо, а след това и на второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2024 г., свързани с актуализация на общински проекти
Депутатите приеха на първо и второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2024 г., свързани с актуализация в Инвестиционната програма за общински проекти. Точката бе вклю ...
С младежко изложение и концерт ще бъде отбелязана шестата година на Младежката сфера в Шумен
Жители и гости на Шумен са поканени да присъстват на мащабното събитие „Заедно под сферата“ на 23 септември, което ще се състои по случай шестия рожден ден на Младежкат ...
Тикер в 10:19 ч.
"Възраждане" подготвят декларация на Народното събрание (НС) заради продължаващи ...
Начало На преден план
7027
България

Община Добрич и "Център за бизнес и култура" АД спорят чия е собствеността на сграда в центъра на областния град

Изпълнителният директор на ЦБК Тодор Радев каза по време на пресконференция днес, че сградата е апортирана от акционерното дружество след решение на Общинския съвет на Добрич преди около 30 години.Тогава тя е била незавършена.

| 09 Септември 2024, 15:40 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Община Добрич и
Община Добрич и "Център за бизнес и култура" АД спорят чия е собствеността на сграда в центъра на областния град
Снимка © БТА

Община Добрич и „Център за бизнес и култура“ АД (ЦБК) спорят чия е собствеността на сграда в центъра на областния град. В сградата се помещават Висшето училище по мениджмънт, частна профилирана гимназия "Райко Цончев", частно основно училище "Мария Монтесори", Търговско-промишлена палата - Добрич, банки, заведение за хранене и книжарница и други. 

Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Оряхово“, „Никопол", „Кардам“ и „Дуранкулак" е интензивен на изход от страната за товарни автомобили.

Поради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП

Какво е демокрацията за българите и защо е важно да я разбираме и отстояваме коментираха политологът Любомир Стефанов, политическият психолог Антоанета Христова и председателят на младежката неправителствена организация „България на младите“ Цветомир Николов по повод днешния Международен ден на демокрацията. 

Какво е демокрация

Демокрацията в днешно време свързваме със системата на представителната демокрация и политическите партии. Te позволяват на гражданите да участват директно в политическото управление, излъчвайки свои представители чрез честни и прозрачни избори по дефиницията на международните наблюдателски организации, обясни Любомир Стефанов. По думите му демокрацията е възможност за свобода, равноправие и върховенство на закона. 

Демокрацията не е най-добрата политическа система от хората, но досега друга по-добра

С поход „По стъпките на Капитан Петко Войвода“ на 22 септември в Смолян ще бъдат отбелязани важни събития от българската история – 116  г. от обявяването на Независимостта, 112 г. от Освобождението на Родопите и 146 г. от Освобождението на България, съобщи Севдалин Райски, председател на Сдружение на планинските водачи „Гид“-Смолян.  Туристи и планинари от различни области в страната ще се включат в лъчовидния поход за отбелязване на годишнините.  

Планинският преход е към „Кокоши връх“ над Смолян, където е било скрито знамето на четата на Капитан Петко Войвода, според разкази на четник от Устово, допълва Райски. Три лъча ще тръгнат на 22 септември към върха -  от вр. Снежанка в Пампорово, от езерото „Рибката“ и от Смолянски езера. След като планинарите от трите лъча стигнат на „Кокоши връх“,

Българската подкрепа за Украйна в условията на продължаващата руска агресия беше във фокуса на срещата на служебния министър на външните работи Иван Кондов и посланикът на Украйна Олеся Илашчук, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

„Очаквам с нетърпение да се запозная лично с новоназначения министър на външните работи на Украйна Андрий Сибига, в рамките на Общия дебат на 79-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк“, посочи служебният министър.

„Нашата подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна е неотменна, последователна и ще продължи да бъде такава толкова дълго, колкото е необходимо“, допълни той.

В хода на разговора са засегнати широк кръг от теми, сред които участието на страната ни в Международната кримска платформа, срещата на Г7+ за оказване на енергийна подкрепа за Украйна, бъдещ

През нощта облачността ще е значителна и на места главно в централните райони ще има валежи от дъжд. Сутринта в котловините и низините ще се образува мъгла. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София - около 7°. Атмосферното налягане e по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Утре над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява и ще преобладава слънчево време. Над останалата част от страната облачността ще е значителна и на места ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София - около 17°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад.

Изпълнителният директор на ЦБК Тодор Радев каза по време на пресконференция днес, че сградата е апортирана от акционерното дружество след решение на Общинския съвет на Добрич преди около 30 години. Тогава тя е била незавършена. Била е оценена и дадена в активите на дружеството, срещу което Общината получава акции в размер на 41% от „Центъра за бизнес и култура“. Срещу тези акции получава и съответния дивидент през всичките години. Той допълни, че през тези години са инвестирали над 14 млн. лева в сградата, за да може тя да се използва. 

Тодор Радев свика пресконференция днес по повод издадена заповед на кмета на Добрич Йордан Йорданов от 30 август, според която трябва сградата да бъде иззета, чрез предварително изпълнение. 

Предварителното изпълнение е отменено от Административния съд в Добрич, като в мотивите за това е посочено, че в нея се помещават три учебни заведения и непосредствено преди началото на учебната година това би довело до невъзможност ЦБК да изпълни договорните си отношения за предоставяне на помещения на учебните заведения. Като според съда това представлява значителна и трудно поправима вреда по смисъла на закона. “Действително евентуалните финансови загуби, които биха могли да настъпят от изземването на сградата, не представляват засягане на толкова значими по смисъла на АПК права и интереси на оспорващото дружество, но самият факт, че няколко училища ще бъдат възпрепятствани да обезпечат нормалното протичане на образователния процес и упражняването на конституционно гарантираното право на образование на своите ученици и студенти вече говори за наличието на друг противопоставим интерес, който по степен на важност е от категорията на защитените от законодателя обществени интереси", е посочено в мотивите на съда. Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. 

Адвокат Иван Гемков, който представлява община Добрич, каза, че това, че са предприети стъпки по изземването на сградата, не означава, че учебните заведения няма да бъдат оставени в нея. Той каза също, че са изготвени споразумения, който да бъдат предоставени на наемателите на сградата и увери, че няма да бъдат гонени наемателите, а само сградата ще бъде иззета от „Центъра за бизнес и култура“. 

Герман Германов, който е секретар на Търговско-промишлена палата – Добрич, която също има част от сградата, каза, че става въпрос за пари. „Въпросът е за това къде трябва да влизат парите от наемите“, каза Германов. Той допълни, че действително решението от 1992-1993 година на Общински съвет – Добрич е за апорт на сградата, но по-късно е забелено и е записано „право на ползване“. 

Листите ще се редят от колективните органи на партията, каза пред журналисти нечленуващият в парламентарна група депутат Валентин Тончев, който подкрепя почетния председател на ДПС Ахмед Доган, на влизане в централата на партията. Така той отговори на въпроса дали почетният председател Ахмед Доган ще е този, който ще определя кандидатите на формацията за предстоящите избори на 27 октомври.

„Листите ще се редят от колективните органи на партията, нещо, за което Делян Пеевски и групата около него бяха изключени, защото унищожиха колективните органи на партията“, каза Тончев.

Той допълни, че от структурите на ДПС искали Ахмед Доган да води абсолютно всички листи, но по закон това няма как да се получи.

Според Валентин Тончев, от ДПС нееднократно са казвали, че Ахмед Доган се връща в политиката и най-естественото е той да си е на работното място и да упраж

Първият основен ремонт на трета детска градина - сграда „Зорница“ в Хасково, чието здание е строено през 60-те години на миналия век, започна днес със символично откриване на строителната площадка.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев и директорът на „Зорница“ Красимира Стоева дадоха начало на изпълнението на проекта. По него освен модернизация, предстои и въвеждане на мерки за постигане на енергиен клас А на сградата.

Дейностите са финансирани с 1 728 960 лева. Сумата е осигурена от Националния план за възстановяване и устойчивост, процедура „Модернизация на образователната среда“, припомни кметът на Хасково.

Станислав Дечев благодари на екипа си, работил по изграждането на проекта. Според него ще се извърши преустройство на вътрешното пространство за обособяване на три градински групи със собствени гардеробни, складови и с

Пешеходка на 79 години е настанена в болница с опасност за живота след катастрофа в казанлъшкия квартал „Изток“. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Инцидентът е станал малко след 15:30 часа вчера. Пострадалата е била блъсната от товарен автомобил „Форд“, управляван от 41-годишен мъж. Водачът е тестван за употреба на алкохол с техническо средство, отчетен е отрицателен резултат.

Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че пътните произшествия в страната през изминалото денонощие са 19, като в тях няма загинали хора, а 25 души са ранени. От началото на месеца  инцидентите на пътя са 329, загиналите в тях са 18 души, 439 са ранени.

От днес до 22 септември ще се проведе Европейската седмица на мобилността, в рамките на която ще има различни инициативи в страната. Целта е да се насърчи участието на общините, училищата, неправителствените и бизнес организации в събития за постигане на устойчива градска мобилност, които водят до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътнотранспортните произшествия и здравословните проблеми, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Акцентът тази година е върху споделеното пространство. Оттам призоваха повече градове да се включат в тазгодишната кампания.

Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) ще се включат в Европейската седмица на мобилността. На места служителите на РИОСВ ще дадат личен пример за опазване на околната среда, като изберат да се придвижват с велосипед до работното място, става ясно от прог

Община Шумен планира да извърши поредно за годината пръскане против комари в края на тази седмица, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. 

На 20 срещу 21 септември, от 22:00 до 6:00 часа, ще се проведе имагоцидна обработка на комари в Шумен, в кв. „Дивдядово“, на туристическите заслони на Шуменското плато, включително в районите на паметника „Създатели на българската държава“ и на Шуменската крепост на платото. Обработките ще са с агрегати за топъл и студен аерозол, като ще се използва препаратът „Цитрол 10/4 УЛВ“, отбелязват от общинския пресцентър.

Оттам уточняват, че при неблагоприятна метеорологична обстановка, валежи или силен вятър, третирането ще се извърши на 21 срещу 22 септември.

Собствениците на пчелини са длъжни да предприемат мерки по опазването на пчелните семейства от отравяне чрез покриване или з

Адвокатът на ЦБК Керанка Кирилова каза, че от края на юли е заведено дело в Окръжен съд – Добрич за това чия собственост е сградата. Към момента то е висящо, тъй като не е издадена данъчна оценка от Общината. „Получихме мълчалив отказ, за който също сме завели административно дело“, каза още Кирилова. 

Тодор Радев посочи, че „най-много ни боли от отношението на общинското ръководство“. 

Предстои брифинг на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов по темата. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Трима души са загинали, а 26 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
Областният управител Мария Башева организира работна среща, на която бяха обсъдени мерки за подобряване на водоснабдяването на община Трявна
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
"Възраждане" подготвят декларация на парламента заради изказванията на вицепремиера на Република Северна Македония
Контекст
Парламентът ратифицира актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз
На преден план
Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 октомври
Местен фокус
Депутатите приеха на първо, а след това и на второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2024 г., свързани с актуализация на общински проекти
В детайли
С младежко изложение и концерт ще бъде отбелязана шестата година на Младежката сфера в Шумен
Местен фокус
Времето в планините е облачно, следобед се очаква дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба
В детайли
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата, съобщават от Столичната община
На преден план
Парламентът обсъжда законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. във връзка с промени в списъка с общински проекти
Основна линия
Възрастна жена от Балчик е станала жертва на телефонна измама
В детайли
В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия, съобщи ДАНС
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.