Начало Контекст От началото на годината видинските пожарникари са реагирали на 886 сигнала за произшествия
6966
България

От началото на годината видинските пожарникари са реагирали на 886 сигнала за произшествия

От началото на годината видинските пожарникари са реагирали на 886 сигнала за произшествия, което е значително увеличение спрямо същия период на 2023 г. Това каза на пресконференция началникът на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ към Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) – Видин главен инспектор Генадий Янчовски.Ликвидирани са 621 пожара, с преки материални щети са 120 произшествия.

| 09 Септември 2024, 16:31 ч.
От началото на годината видинските пожарникари са реагирали на 886 сигнала за произшествия
От началото на годината видинските пожарникари са реагирали на 886 сигнала за произшествия
Снимка © БТА

От началото на годината видинските пожарникари са реагирали на 886 сигнала за произшествия, което е значително увеличение спрямо същия период на 2023 г. Това каза на пресконференция началникът на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ към Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) – Видин главен инспектор Генадий Янчовски.

Имаме уверението от печатницата на Българската народна банка (БНБ), че доставената от тях хартия отговоря на изискванията. Това заяви на брифинг Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), която отговори на въпрос за доставяната хартия за машините за гласуване. 

„След промени в Изборния кодекс през декември 2022 г. е възложено на печатницата на Българската народна банка (БНБ) да доставя специализирана хартия, на която да поставя допълнителна защита, и която да се използва за гласуването на машини“, припомни тя. Росица Матева подчерта, че ЦИК е изискала и получила от „Сиела Норма“ като доставчик на машините, както и от „Смартматик“ като производител, изискванията за хартията, с която работят машините. Тези изисквания са изпратени незабавно на печатницата на БНБ, посочи тя. 

За да

Енергийно обновяване на сградата на Художествената галерия започва Община Смолян, съобщи заместник-кметът Марин Захариев. Общината е кандидатствала за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предложението за изпълнение на инвестицията е одобрено, допълни Захариев.

С енергийното обновяване на галерията в областния град се цели да се намали с близо 74 % потреблението на електроенергия годишно и да се намалят разходите за поддръжка. Сградата на галерията е построена през 1983 година и разполага с 1000 кв. м. експозиционна площ, фондохранилища, работни помещения, ателие за консервация и реставрация.

Общата стойност на проекта е 1 629 323,59 лв., като от тях безвъзмездната финансова помощ е 1 526 423,59 лв., а задължителния собствен принос от Община Смолян е в размер на 102 900 лв. Срокът за изпълнение на инвестицията е до 30.06.2026 година. 

Над 50 кг марихуана и близо 2,5 кг кокаин са задържани за период 1 - 31 август 2024 г., показват данни на Специализираното междуведомствено звено на прокуратурата и МВР за подпомагане на разследванията на престъпления, свързани с наркотици и нелегална миграция. Това съобщиха от прокуратурата. 

За този период разследванията за престъпления на лица и организирани престъпни групи, свързани с производство, преработване, държане и разпространение на наркотични вещества, са 579. А специализираните полицейски операции за пресичане на престъпления, свързани с наркотици, са 499 и са задържани са 980 души.  

По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 607 специализирани операции и са задържани 869 незаконно пребиваващи в България граждани на трети страни. Новообразуваните досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция

Ремонтираният път между селата Долна Рикса, Клисурица и Славотин в община Монтана, бе тържествено открит с водосвет. Обновеният участък свързва два републикански пътя – Е 79 и северния път Монтана – Видин. Стойността на ремонта е 9 752 000 лева, а ремонтираната отсечка е с дължина 8,7 километра.

„Честит празник Вяра, Надежда и Любов на всички християни, на всички българи и на всички, които сме днес тук на храм „Свети Василий“ в Клисурица. Използваме този ден, за да отбележим откриването на първия от осемте проекта от Инвестиционната програма на българските общини. За пръв път се прави подобна голяма инвестиция за четвъртокласна пътна мрежа. Това беше най-лошата отсечка в общината. Асфалтът беше пропаднал, а основата на пътя беше изключително лоша. В тежките зими тук беше непроходимо заради навявания, имаше десетки извънредни ситуации. Вярвам, че то

Работна среща за водоснабдяването на община Трявна инициира областният управител Мария Башева във връзка с искане на кмета на общината за осигуряване на финансов ресурс за актуализация на съществуващите проекти и довършване строителството на язовир „Нейковци“ и Пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ). Това съобщиха от Областна администрация – Габрово. Целта на срещата е била да се обсъдят краткосрочни и дългосрочни мерки, насочени към подобряване на водоснабдяването на община Трявна и да се предприемат конкретни действия за реализирането им.

Като краткосрочна и наложителна мярка, е разгледана възможността за подмяна на довеждащ водопровод Гръбчево – Трявна, за което вече са предвидени 29 000 лева от държавния бюджет за изготвяне на технически проект. Приоритетно ще се търсят пари за изпълнението му, тъй като загубите по водопровода са значителни,

Ликвидирани са 621 пожара, с преки материални щети са 120 произшествия. От тях 29 са в жилищни и административни сгради, 13 – в други сгради, три – в промишлени обекти, 22 – в спомагателни временни паянтови постройки, 19 – в транспортни средства, 16 – в съоръжения на открито, имало е и три полски пожара. Горските пожари са 13 и в сравнение с миналата година те са с 10 повече. За периода са пострадали осем души, няма загинали, уточни инспектор Янчовски.

Пожарите без преки материални щети, т.е. в сухи треви храсти са 501 броя, което е с 50 на сто повече спрямо 2023 г., отбеляза той. Извършени са и 189 аварийно-спасителни и помощни операции, от тях едно произшествие е с издирване на хора, има 14 катастрофи и 171 пъти екипите се оказали техническа помощ за отводняване, отстраняване на опасни предмети от пътното платно и други. Лъжливите повиквания са девет броя, уточни Янчовски.

По думите на началника на сектор „Превантивна и контролна дейност” главен инспектор Георги Георгиев от началото на годината в системата на средното образование и работещите в държавната и общинските администрации са проведени теоретични обучения с над 800 обучаеми. Около 80 деца от осем училища са участвали в областното състезание на младежките противопожарни отряди. В проведеното областно състезание за защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации са участвали 28 деца от седем училища. В конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата“ са класирани 38 рисунки от общо 176 участвали в областния етап. Участие са взели деца и ученици от седем детски градини, 15 училища и една школа по изобразително изкуство.

Извършени са проверки на 39 аварийни плана на язовири и други опасни обекти, както и на 16 планове за защита при бедствия. Служителите са участвали в 48 междуведомствени проверки на предприятия с висок рисков потенциал, защитни диги, речни корита и корекции на реки. Проверени за съответствие с правилата и нормите за пожарна безопасност са 92 инвестиционни проекта, като са издадени 92 становище по закона за устройство на територията и три становища за въвеждане на строежите в експлоатация, допълни инспектор Георгиев.

Ежемесечно се извършват и проверки на строежите за недопускане отклонение от правилата и нормите за безопасност в процеса на самото строителство, а през периода са извършени 37 проверки. Съставът, упражняващ държавен противопожарен контрол, от началото на годината е извършил 27 комплексни, 218 контролни и 620 тематични проверки на обекти. Съставени са 203 констативни протокола от контролни проверки за привеждане на обектите в съответствие с правилата и нормите на пожарна безопасност. Връчени са 20 броя разпореждания, като за нарушение на правилата и нормите са образувани 27 административно-наказателни производства, уточни Георгиев.

За Ден без загинали на пътя тази година бе определен 18 септември, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Перник.

По този повод е планирана 24-часова специализирана полицейска операция на пътя. В рамките на цялото денонощие, ще има засилено присъствие на униформени, каза говорителят на МВР – Перник Венцислав Алексов. 

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16-и и 22 септември с мото „Остани жив! Пази живота!“ (Stay Alive and Save Lives), допълниха от областната дирекция.

Целта на кампанията е да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на страната. 

Активностите от традиционната кампания на Roadpol се обединяват с дейностите, посветени на

Традиционният кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“ ще се състои на 5 октомври в силистренското село Сребърна, съобщиха от Община Силистра. Организатор на проявата е Народно читалище “Възраждане – 1940” в Сребърна под патронажа на кмета на Силистра Александър Сабанов.

Всяка година в атрактивното кулинарно събитие вземат участие читалища от цяла Добруджа, пенсионерски клубове, неформални групи и индивидуални любители - кулинари. 

Програмата включва конкурси за добруджански ястия – супи, основни и десерти. Ще бъдат оценявани и етновизиите на щандовете на участниците. Ще се проведат и творчески работилници. Ястията ще се оценяват в категории супи, основни ястия и десерт от жури с председател етнологът д-р Йордан Касабов.

Отличените участници ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.

По традиция във фести

Спешното предоставяне на необходимата помощ на Украйна е от съществено значение за подпомагане на страната да надделее в тази брутална война срещу нейния суверенитет, териториална цялост и население. Това отбеляза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в началото на срещата на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ-9“ (Б-9) в Букурещ, Румъния, съобщи Министерството на отбраната (МО) на своята интернет страница.

Страните от "Б9" обсъдиха случаите на навлизане на руски ракети и дронове в съседното на Украйна въздушно пространство на НАТО. На форума присъстваха и представители на САЩ.

По време на своите изказвания в рамките на срещата Атанас Запрянов се придържаше към приетите национални позиции, информират от МО. Министърът подчерта важността на своевременното изпълнение на всички решения, взети на срещата на върха на НАТО във Вашингт

Народното събрание ще разгледа на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Очаква се на първо гласуване да бъде обсъден и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма. В предложения дневен ред е и второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон. Освен това се предлага да бъде разгледан законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано в гр. Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г., както и  проект на решение за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше уч

Общият брой на нощувките през юли в област Хасково е 23 998, или с 23,5 на сто повече в сравнение със същия месец на предходната година. Приходите от нощувки през юли 2024 г. се увеличават с 26,9 процента в сравнение с юли 2023 г. и достигат 1,623 млн. лв., съобщиха от Териториално статистическо бюро - Юг. Общо 1,027 млн. лв. са от български граждани, а 596 500 лв. - от чужди граждани. Най-много са реализираните нощувки на чужди граждани от Турция - 49,0 процента.

През юли тази година броят на местата за настаняване в област Хасково са се е увеличил с 48,5 процента в сравнение със същия месец миналата година. Актуалният брой на стаите в тях е 1 846, а на леглата - 3 441, което е с 27,4 повече от 2023 година.

Преди няколко дни Националният статистически институт също отчете тенденцията за увеличаване на приходите от нощувки за месец юли т. г. в национален мащаб. Ръстът им

Характерното за изминалия летен сезон е наличието на тримесечно засушаване с много високи температури, които доведоха до бум на полските и горските пожари. Въпреки големия брой пожари, те бяха своевременно овладени, отбеляза директорът на РДПБЗН – Видин комисар Стилиян Пешев.

Много трудно беше да защитим населените места, защото повечето от тях са обезлюдени. Съществуват цели махали, които са изоставени, обрасли, без пътища. Успяхме да не допуснем загуби в сгради и обитаеми къщи. Красноречив факт за нашата дейност са благодарствените писма, които получаваме както от кметове и кметски наместници, така и от граждани, допълни той.

Благодаря на кметовете, които успяваха да ни помогнат като организираха своевременно доброволци. Земеделци помагаха с техника. При засегната горска територия бяхме рамо до рамо бяхме със специализираните групи за гасене на държавните горски стопанства. Подкрепа ни оказваха и доброволните формирования към общините, така че всички заедно успяхме да предотвратим загуба на човешки животи, на имущество, както и пострадали, отбеляза комисар Пешев. Благодаря на колегите, които отдадоха своите сили, кураж, смелост, усърдие, професионализъм, като успяха да помогнат на хората и да издигнат престижа на професията, допълни директорът на РДПБЗН – Видин.

По повод 14 септември, когато огнеборците отбелязват своя професионален празник, бяха наградени 32-ма служители на РДПБЗН-Видин. В тази връзка от днес започна и Седмицата на пожарната безопасност, която ще бъде отбелязана с редица инициативи.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Иван Кондов награди посланика на Молдова Анатол Чебук с най-високото отличие на Министерството на външните работи - „Златна лаврова клонка“
Служебният министър на външните работи Иван Кондов удостои посланика на Молдова Анатол Чебук с най-високото отличие на МВнР - „Златна лаврова клонка“, за неговите изклю ...
С младежко изложение и концерт ще бъде отбелязана шестата година на Младежката сфера в Шумен
Жители и гости на Шумен са поканени да присъстват на мащабното събитие „Заедно под сферата“ на 23 септември, което ще се състои по случай шестия рожден ден на Младежкат ...
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата, съобщават от Столичната община
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата им, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. След п ...
В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия, съобщи ДАНС
В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съвместно с Националната агенция по приходите (НАП), Министерството на вътрешните ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Гърция
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Никопол" и ``Кардам`` е интензивен на изход за товарни автомобили. Трафикът на изход за леки автом ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Иван Кондов награди посланика на Молдова Анатол Чебук с най-високото отличие на Министерството на външните работи - „Златна лаврова клонка“
Служебният министър на външните работи Иван Кондов удостои посланика на Молдова Анатол Чебук с най-високото отличие на МВнР - „Златна лаврова клонка“, за неговите изклю ...
Задържаха извършители на кражба на хранителни продукти на обща стойност над 9 000 лева, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен
Криминалисти от Районно управление - Шумен установиха и задържаха извършители на кражба на хранителни продукти от търговски обект в града на обща стойност около 9 000 лева, съобщих ...
"Възраждане" подготвят декларация на парламента заради изказванията на вицепремиера на Република Северна Македония
"Възраждане" подготвят декларация на Народното събрание (НС) заради продължаващите обидни изказвания за България на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Макед ...
Парламентът ратифицира актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз
Парламентът прие единодушно на първо и второ четене Законопроект за ратифициране на актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз (ВПС). Актовете са свързани ...
Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 октомври
Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 октомври. Тя ще бъде на адрес бул. "Ришки Проход" 193. Срещата се организира от списание "Enterprise ...
Тикер в 10:29 ч.
Служебният министър на външните работи Иван Кондов удостои посланика на Молдова ...
Начало Контекст
6966
България

От началото на годината видинските пожарникари са реагирали на 886 сигнала за произшествия

От началото на годината видинските пожарникари са реагирали на 886 сигнала за произшествия, което е значително увеличение спрямо същия период на 2023 г. Това каза на пресконференция началникът на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ към Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) – Видин главен инспектор Генадий Янчовски.Ликвидирани са 621 пожара, с преки материални щети са 120 произшествия.

| 09 Септември 2024, 16:31 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
От началото на годината видинските пожарникари са реагирали на 886 сигнала за произшествия
От началото на годината видинските пожарникари са реагирали на 886 сигнала за произшествия
Снимка © БТА

От началото на годината видинските пожарникари са реагирали на 886 сигнала за произшествия, което е значително увеличение спрямо същия период на 2023 г. Това каза на пресконференция началникът на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ към Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) – Видин главен инспектор Генадий Янчовски.

Имаме уверението от печатницата на Българската народна банка (БНБ), че доставената от тях хартия отговоря на изискванията. Това заяви на брифинг Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), която отговори на въпрос за доставяната хартия за машините за гласуване. 

„След промени в Изборния кодекс през декември 2022 г. е възложено на печатницата на Българската народна банка (БНБ) да доставя специализирана хартия, на която да поставя допълнителна защита, и която да се използва за гласуването на машини“, припомни тя. Росица Матева подчерта, че ЦИК е изискала и получила от „Сиела Норма“ като доставчик на машините, както и от „Смартматик“ като производител, изискванията за хартията, с която работят машините. Тези изисквания са изпратени незабавно на печатницата на БНБ, посочи тя. 

За да

Енергийно обновяване на сградата на Художествената галерия започва Община Смолян, съобщи заместник-кметът Марин Захариев. Общината е кандидатствала за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предложението за изпълнение на инвестицията е одобрено, допълни Захариев.

С енергийното обновяване на галерията в областния град се цели да се намали с близо 74 % потреблението на електроенергия годишно и да се намалят разходите за поддръжка. Сградата на галерията е построена през 1983 година и разполага с 1000 кв. м. експозиционна площ, фондохранилища, работни помещения, ателие за консервация и реставрация.

Общата стойност на проекта е 1 629 323,59 лв., като от тях безвъзмездната финансова помощ е 1 526 423,59 лв., а задължителния собствен принос от Община Смолян е в размер на 102 900 лв. Срокът за изпълнение на инвестицията е до 30.06.2026 година. 

Над 50 кг марихуана и близо 2,5 кг кокаин са задържани за период 1 - 31 август 2024 г., показват данни на Специализираното междуведомствено звено на прокуратурата и МВР за подпомагане на разследванията на престъпления, свързани с наркотици и нелегална миграция. Това съобщиха от прокуратурата. 

За този период разследванията за престъпления на лица и организирани престъпни групи, свързани с производство, преработване, държане и разпространение на наркотични вещества, са 579. А специализираните полицейски операции за пресичане на престъпления, свързани с наркотици, са 499 и са задържани са 980 души.  

По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 607 специализирани операции и са задържани 869 незаконно пребиваващи в България граждани на трети страни. Новообразуваните досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция

Ремонтираният път между селата Долна Рикса, Клисурица и Славотин в община Монтана, бе тържествено открит с водосвет. Обновеният участък свързва два републикански пътя – Е 79 и северния път Монтана – Видин. Стойността на ремонта е 9 752 000 лева, а ремонтираната отсечка е с дължина 8,7 километра.

„Честит празник Вяра, Надежда и Любов на всички християни, на всички българи и на всички, които сме днес тук на храм „Свети Василий“ в Клисурица. Използваме този ден, за да отбележим откриването на първия от осемте проекта от Инвестиционната програма на българските общини. За пръв път се прави подобна голяма инвестиция за четвъртокласна пътна мрежа. Това беше най-лошата отсечка в общината. Асфалтът беше пропаднал, а основата на пътя беше изключително лоша. В тежките зими тук беше непроходимо заради навявания, имаше десетки извънредни ситуации. Вярвам, че то

Работна среща за водоснабдяването на община Трявна инициира областният управител Мария Башева във връзка с искане на кмета на общината за осигуряване на финансов ресурс за актуализация на съществуващите проекти и довършване строителството на язовир „Нейковци“ и Пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ). Това съобщиха от Областна администрация – Габрово. Целта на срещата е била да се обсъдят краткосрочни и дългосрочни мерки, насочени към подобряване на водоснабдяването на община Трявна и да се предприемат конкретни действия за реализирането им.

Като краткосрочна и наложителна мярка, е разгледана възможността за подмяна на довеждащ водопровод Гръбчево – Трявна, за което вече са предвидени 29 000 лева от държавния бюджет за изготвяне на технически проект. Приоритетно ще се търсят пари за изпълнението му, тъй като загубите по водопровода са значителни,

Ликвидирани са 621 пожара, с преки материални щети са 120 произшествия. От тях 29 са в жилищни и административни сгради, 13 – в други сгради, три – в промишлени обекти, 22 – в спомагателни временни паянтови постройки, 19 – в транспортни средства, 16 – в съоръжения на открито, имало е и три полски пожара. Горските пожари са 13 и в сравнение с миналата година те са с 10 повече. За периода са пострадали осем души, няма загинали, уточни инспектор Янчовски.

Пожарите без преки материални щети, т.е. в сухи треви храсти са 501 броя, което е с 50 на сто повече спрямо 2023 г., отбеляза той. Извършени са и 189 аварийно-спасителни и помощни операции, от тях едно произшествие е с издирване на хора, има 14 катастрофи и 171 пъти екипите се оказали техническа помощ за отводняване, отстраняване на опасни предмети от пътното платно и други. Лъжливите повиквания са девет броя, уточни Янчовски.

По думите на началника на сектор „Превантивна и контролна дейност” главен инспектор Георги Георгиев от началото на годината в системата на средното образование и работещите в държавната и общинските администрации са проведени теоретични обучения с над 800 обучаеми. Около 80 деца от осем училища са участвали в областното състезание на младежките противопожарни отряди. В проведеното областно състезание за защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации са участвали 28 деца от седем училища. В конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата“ са класирани 38 рисунки от общо 176 участвали в областния етап. Участие са взели деца и ученици от седем детски градини, 15 училища и една школа по изобразително изкуство.

Извършени са проверки на 39 аварийни плана на язовири и други опасни обекти, както и на 16 планове за защита при бедствия. Служителите са участвали в 48 междуведомствени проверки на предприятия с висок рисков потенциал, защитни диги, речни корита и корекции на реки. Проверени за съответствие с правилата и нормите за пожарна безопасност са 92 инвестиционни проекта, като са издадени 92 становище по закона за устройство на територията и три становища за въвеждане на строежите в експлоатация, допълни инспектор Георгиев.

Ежемесечно се извършват и проверки на строежите за недопускане отклонение от правилата и нормите за безопасност в процеса на самото строителство, а през периода са извършени 37 проверки. Съставът, упражняващ държавен противопожарен контрол, от началото на годината е извършил 27 комплексни, 218 контролни и 620 тематични проверки на обекти. Съставени са 203 констативни протокола от контролни проверки за привеждане на обектите в съответствие с правилата и нормите на пожарна безопасност. Връчени са 20 броя разпореждания, като за нарушение на правилата и нормите са образувани 27 административно-наказателни производства, уточни Георгиев.

За Ден без загинали на пътя тази година бе определен 18 септември, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Перник.

По този повод е планирана 24-часова специализирана полицейска операция на пътя. В рамките на цялото денонощие, ще има засилено присъствие на униформени, каза говорителят на МВР – Перник Венцислав Алексов. 

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16-и и 22 септември с мото „Остани жив! Пази живота!“ (Stay Alive and Save Lives), допълниха от областната дирекция.

Целта на кампанията е да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на страната. 

Активностите от традиционната кампания на Roadpol се обединяват с дейностите, посветени на

Традиционният кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“ ще се състои на 5 октомври в силистренското село Сребърна, съобщиха от Община Силистра. Организатор на проявата е Народно читалище “Възраждане – 1940” в Сребърна под патронажа на кмета на Силистра Александър Сабанов.

Всяка година в атрактивното кулинарно събитие вземат участие читалища от цяла Добруджа, пенсионерски клубове, неформални групи и индивидуални любители - кулинари. 

Програмата включва конкурси за добруджански ястия – супи, основни и десерти. Ще бъдат оценявани и етновизиите на щандовете на участниците. Ще се проведат и творчески работилници. Ястията ще се оценяват в категории супи, основни ястия и десерт от жури с председател етнологът д-р Йордан Касабов.

Отличените участници ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.

По традиция във фести

Спешното предоставяне на необходимата помощ на Украйна е от съществено значение за подпомагане на страната да надделее в тази брутална война срещу нейния суверенитет, териториална цялост и население. Това отбеляза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в началото на срещата на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ-9“ (Б-9) в Букурещ, Румъния, съобщи Министерството на отбраната (МО) на своята интернет страница.

Страните от "Б9" обсъдиха случаите на навлизане на руски ракети и дронове в съседното на Украйна въздушно пространство на НАТО. На форума присъстваха и представители на САЩ.

По време на своите изказвания в рамките на срещата Атанас Запрянов се придържаше към приетите национални позиции, информират от МО. Министърът подчерта важността на своевременното изпълнение на всички решения, взети на срещата на върха на НАТО във Вашингт

Народното събрание ще разгледа на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Очаква се на първо гласуване да бъде обсъден и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма. В предложения дневен ред е и второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон. Освен това се предлага да бъде разгледан законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано в гр. Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г., както и  проект на решение за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше уч

Общият брой на нощувките през юли в област Хасково е 23 998, или с 23,5 на сто повече в сравнение със същия месец на предходната година. Приходите от нощувки през юли 2024 г. се увеличават с 26,9 процента в сравнение с юли 2023 г. и достигат 1,623 млн. лв., съобщиха от Териториално статистическо бюро - Юг. Общо 1,027 млн. лв. са от български граждани, а 596 500 лв. - от чужди граждани. Най-много са реализираните нощувки на чужди граждани от Турция - 49,0 процента.

През юли тази година броят на местата за настаняване в област Хасково са се е увеличил с 48,5 процента в сравнение със същия месец миналата година. Актуалният брой на стаите в тях е 1 846, а на леглата - 3 441, което е с 27,4 повече от 2023 година.

Преди няколко дни Националният статистически институт също отчете тенденцията за увеличаване на приходите от нощувки за месец юли т. г. в национален мащаб. Ръстът им

Характерното за изминалия летен сезон е наличието на тримесечно засушаване с много високи температури, които доведоха до бум на полските и горските пожари. Въпреки големия брой пожари, те бяха своевременно овладени, отбеляза директорът на РДПБЗН – Видин комисар Стилиян Пешев.

Много трудно беше да защитим населените места, защото повечето от тях са обезлюдени. Съществуват цели махали, които са изоставени, обрасли, без пътища. Успяхме да не допуснем загуби в сгради и обитаеми къщи. Красноречив факт за нашата дейност са благодарствените писма, които получаваме както от кметове и кметски наместници, така и от граждани, допълни той.

Благодаря на кметовете, които успяваха да ни помогнат като организираха своевременно доброволци. Земеделци помагаха с техника. При засегната горска територия бяхме рамо до рамо бяхме със специализираните групи за гасене на държавните горски стопанства. Подкрепа ни оказваха и доброволните формирования към общините, така че всички заедно успяхме да предотвратим загуба на човешки животи, на имущество, както и пострадали, отбеляза комисар Пешев. Благодаря на колегите, които отдадоха своите сили, кураж, смелост, усърдие, професионализъм, като успяха да помогнат на хората и да издигнат престижа на професията, допълни директорът на РДПБЗН – Видин.

По повод 14 септември, когато огнеборците отбелязват своя професионален празник, бяха наградени 32-ма служители на РДПБЗН-Видин. В тази връзка от днес започна и Седмицата на пожарната безопасност, която ще бъде отбелязана с редица инициативи.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Иван Кондов награди посланика на Молдова Анатол Чебук с най-високото отличие на Министерството на външните работи - „Златна лаврова клонка“
С младежко изложение и концерт ще бъде отбелязана шестата година на Младежката сфера в Шумен
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата, съобщават от Столичната община
В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия, съобщи ДАНС
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Гърция
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Иван Кондов награди посланика на Молдова Анатол Чебук с най-високото отличие на Министерството на външните работи - „Златна лаврова клонка“
Местен фокус
Задържаха извършители на кражба на хранителни продукти на обща стойност над 9 000 лева, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен
Контекст
"Възраждане" подготвят декларация на парламента заради изказванията на вицепремиера на Република Северна Македония
Контекст
Парламентът ратифицира актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз
На преден план
Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 октомври
Местен фокус
Депутатите приеха на първо, а след това и на второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2024 г., свързани с актуализация на общински проекти
В детайли
С младежко изложение и концерт ще бъде отбелязана шестата година на Младежката сфера в Шумен
Местен фокус
Времето в планините е облачно, следобед се очаква дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба
В детайли
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата, съобщават от Столичната община
На преден план
Парламентът обсъжда законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. във връзка с промени в списъка с общински проекти
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.