Начало В детайли България е от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението, каза нутриционист
6617
България

България е от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението, каза нутриционист

България е една от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението.Сред най-често срещаните заболявания у нас са затлъстяване, диабет, хипертония, хронично сърдечно или белодробно заболяване, както и онкологични заболявания, посочи Славов.

| 09 Септември 2024, 22:09 ч.
България е от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението, каза нутриционист
България е от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението, каза нутриционист
Снимка © Христо Стефанов / БТА

България е една от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението. Това каза Ленко Славов, експерт-нутриционист в Центъра за здравословен живот „Вита Рама“ по време на дискусия на тема „Таласотерапията като здравословен начин на живот, образование, медицина“ в рамките на 11-я Годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в Бургас и е под патронажа на президента Румен Радев.

Доживотен затвор без право на замяна при строг режим определи Бургаският окръжен съд спрямо Георги Генджов, осъден за убийството на майка си - учителката Рада Гешева.

Генджов е бил вменяем по време на извършване на убийството, сочи нова експертиза, извършена от вещи лица. Според нея Генджов е имал невротична декомпенсация, проявена като защитен механизъм спрямо майка му, която е настоявала той да бъде лекуван в Център за психично здраве, където е бил настаняван няколко пъти. 

За извършване на престъплението Генджов е използвал два ножа, с които е нанесъл десетки удари в тялото на майка си. Убийството е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин, посочи в съдебната зала прокурор Ангел Георгиев.

Припомняме, че убийството бе извършено на 25 януари тази година. В тялото на Рада Гешева бяха открити 64 пробождания с нож. 

Днес Генджов запази п

Потушени са 69 пожара за последното денонощие в страната. Това съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) на сайта си. При един от тях загина мъж на 65 години.

Мъж на 35 години пострада при пожар в Пазарджик, избухнал в цех за преработка на тонер касети. 

С преки материални щети са възникнали 22 пожара, от които 11 в жилищни сгради, един в промишлени сгради и шест в транспортни средства. Без нанесени материални щети са възникнали 47 пожара, от които 20 в сухи треви, горска постеля и храсти, 23 в отпадъци и други.

Екипите на пожарната са участвали в 35 спасителни дейности и помощни операции. Реагирали са на 106 сигнала за произшествия. 

Лъжливите повиквания са две.

 

Днес на територията на община Габрово ще се извърши дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Карантинният период на мероприятията е 24 часа, съобщават от Община Габрово.

Срещу кърлежи ще бъдат обработени озеленените площи, както и местата за масов отдих и разходки като паркове и градини. Комплекс от мерки и мероприятия за унищожаване на гризачите вредители (дератизация) ще бъде извършен спрямо 144 броя канални шахти, също и по бреговата ивица по поречието на реките Янтра и Синкевица. Дезинфекция ще бъде извършена и на откритите пясъчници и съоръжения на открити детски и фитнес площадки на територията на общината, посочват от местната администрация. 

Мероприятията по дезакаризация на тревните площи ще се извърши с бицида „Айкън 10 КС“, пиретроиден инсектицид, ефективен срещу кърлежи и бълхи и нискотоксичен за нецелеви организми, посочват от Община Габрово.

Над 50 кг марихуана и близо 2,5 кг кокаин са задържани за период 1 - 31 август 2024 г., показват данни на Специализираното междуведомствено звено на прокуратурата и МВР за подпомагане на разследванията на престъпления, свързани с наркотици и нелегална миграция. Това съобщиха от прокуратурата. 

За този период разследванията за престъпления на лица и организирани престъпни групи, свързани с производство, преработване, държане и разпространение на наркотични вещества, са 579. А специализираните полицейски операции за пресичане на престъпления, свързани с наркотици, са 499 и са задържани са 980 души.  

По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 607 специализирани операции и са задържани 869 незаконно пребиваващи в България граждани на трети страни. Новообразуваните досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция

Общо 6811 замърсени зони и нерегламентирани сметища са почистени в рамките на 12-ото издание на „Да изчистим България заедно“. Това е пореден нов рекорд, като за миналата година броят на изчистените зони е бил 6092, съобщават от Би Ти Ви.

По думите им възстановените и облагородени пространства тази година са 175.

В 12-ото издание на кампанията „Да изчистим България заедно“ са се включили 699 детски градини и учебни заведения от цялата страна. Техният брой е с 100 повече от предходното издание, като през 2023 г. общият им брой бе 596, а през 2022 г. – 575, отбелязват от Би Ти Ви. 

„Тази кампания отдавна се превърна в нещо много по-голямо от ежегодна инициатива – тя е символ на сплотеност, грижа и надежда за по-чиста България. Заедно, с постоянство и личен пример, можем да продължим да променяме света около нас и да ост

Сред най-често срещаните заболявания у нас са затлъстяване, диабет, хипертония, хронично сърдечно или белодробно заболяване, както и онкологични заболявания, посочи Славов. Според него през последните десетилетия в България се пренебрегва здравословният начин на живот, като има липса на здравословна култура.

Здравето трябва да бъде наш основен приоритет, но в забързаното ни ежедневие забравяме за това задължение, каза Славов. Модерният начин на живот предоставя храна, бедна на необходимите за организма хранителни вещества. Има излишък от много нездравословни елементи, които се натрупват под формата на токсини, обясни той.

Здравословната система на центъра е разработена на основата на 35-годишния професионален опит на диетолога и специалист по здравословно хранене Георги Славов. Основният елемент е пречистването на организма чрез т.нар. „детоксикация“. Чрез детоксикация организмът се пречиства от натрупаните токсини, възстановяват се естественият му баланс и правилното протичане на метаболитните процеси, обясни експертът-нутриционист.

По думите на Славов в основата на здравословната система стои растителното хранене с плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни. Правилното хранене включва умерени количества на продукти с висока хранителна стойност, като семена, ядки, маслини и авокадо, допълни той. В системата са включени хранителни добавки и „суперхрани“ с цел набавяне на нужните витамини и минерали за организма. Резултатите от здравословното хранене са намаляване на излишните килограми, справяне със сърдечносъдовите и стомашно-чревните проблеми, изграждане на здравословна култура и спадане на стреса, посочи още Ленко Славов.

Лечебните свойства на минералната вода, заедно с правилното хранене и релаксация ще покажат по-добри резултати при балнеолечението на много заболявания, каза още специалистът.

Знамената на централния площад "Възраждане" в Плевен днес са свалени наполовина. По този начин Община Плевен отдава своята почит към майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - инструктори в 12-а авиобаза Долна Митрополия, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Плевен е съпричастен към скръбта на семействата, близките и колегите на майор Димитров и старши лейтенант Дункин, допълват от Общината.

В петък при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, от 12-а авиационна база в Долна Митрополия. В памет на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин във Въоръжените сили беше обявен тридневен траур. Дни на траур

Жители на Свищов участваха в кампанията за сдвояване на здравното си досие с мобилното приложение „еЗдраве", организирана от Министерството на здравеопазването (МЗ) с цел популяризиране на  приложението. Те посетиха мобилния пункт пред сградата на Общината, който ще бъде на разположение на желаещите до 16:00 ч. днес. От услугата може да се възползва всеки гражданин с документ за самоличност - лична карта и таблет или телефон.

До момента експертите от Регионална здравна инспекция – Велико Търново съдействаха на над 80 души. Те заявиха, че процесът по сдвояване е безплатен и бърз, а чрез него човек има достъп до своето електронното пациентско досие винаги и по всяко време. Експертите посочиха още, че желаещите могат да се възползват от същата услуга и в офиса на здравната каса в болницата в Свищов, като условието е да нямат прекъснати здравни осигуровки.

Ч

Не приемам упрека, че три години сме бездействали в Комисията за противодействие на корупцията, заяви изпълняващият функциите председател на комисията Антон Славчев по време на дебата в парламента за неговото освобождаване от поста.

Славчев посочи, че в комисията работят изключителни професионалисти на високо ниво и той стои зад тях. Упрекът към мен, че комисията не работи, е упрек и към служителите, допълни Славчев.

Комисията е колективен орган, решенията не ги взимам само аз, отбеляза той.

По-рано днес Хамид Хамид от ДПС посочи, че Кирил Петков преди близо три години е подал сигнал за един кредит, за "един грабеж" от 150 млн. лв. Славчев трябва да обясни защо чак на третата година започват действия по този кредит и защо спрямо само единия участник в този грабеж се предприемат действия,  каза Хамид.  Той отбеляза, че "30 милиона отидоха при един съучаст

Изложбата „Облеклото в Краището от началото на 20 век“ беше представена в село Шишковци, община Кюстендил. Организатор е  Борислав Крумов от Сдружение „Роден край“. Експозицията е тазгодишният акцент в Международния фестивал „Балканска черга“.

В изложбата може да се види, че тогава са се носили не само потури и саи, а и европейски модерни дрехи. По думите на Крумов промяната се дължи главно на отварянето на региона към света с построяването на железопътната линия София - Кюстендил след 1909 г. Инфраструктурата дава възможност местните хора да продават плодовете си в София, а оттам - и в Европа, обясни Борислав Крумов и допълни, че това носи печалба за местните, но и позволява навлизането на модерни за началото на 20 век дрехи. 

До 17:00 часа днес Инициативните комитети могат да подадат заявление за регистрация пред Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 27 октомври, съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

За изборите за народни представители могат да се създават инициативни комитети на територията на съответния изборен район за издигане на независими кандидати за народни представители.

Инициативният комитет се регистрира в районната избирателна комисия, която незабавно след назначаването си приема решение относно подаването на документи за регистрация на инициативните комитети за участие в изборите за народни представители.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет.

До 24 септември Инициативният комитет предава на РИК списъка с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат за народен представител, заедно с документит

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
С младежко изложение и концерт ще бъде отбелязана шестата година на Младежката сфера в Шумен
Жители и гости на Шумен са поканени да присъстват на мащабното събитие „Заедно под сферата“ на 23 септември, което ще се състои по случай шестия рожден ден на Младежкат ...
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата, съобщават от Столичната община
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата им, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. След п ...
В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия, съобщи ДАНС
В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съвместно с Националната агенция по приходите (НАП), Министерството на вътрешните ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Гърция
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Никопол" и ``Кардам`` е интензивен на изход за товарни автомобили. Трафикът на изход за леки автом ...
Кандидатстване за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води ще обсъди Общинският съвет в Черноочене
Осем точки ще разгледа на днешното си заседание Общинският съвет (ОбС) в Черноочене, а една от тях е даване на съгласие за кандидатстване на Община Черноочене пред ПУДООС (Предприя ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
С младежко изложение и концерт ще бъде отбелязана шестата година на Младежката сфера в Шумен
Жители и гости на Шумен са поканени да присъстват на мащабното събитие „Заедно под сферата“ на 23 септември, което ще се състои по случай шестия рожден ден на Младежкат ...
Времето в планините е облачно, следобед се очаква дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба
Времето в планините е облачно, хората да слизат по-рано в ниските части на планините. Това казаха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). На места ...
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата, съобщават от Столичната община
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата им, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. След п ...
Парламентът обсъжда законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. във връзка с промени в списъка с общински проекти
Парламентът обсъжда на първо четене законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. Точката беше включена в дневния ред в началото на заседанието.  Заместни ...
Възрастна жена от Балчик е станала жертва на телефонна измама
Възрастна жена от Балчик е станала жертва на телефонна измама. За това съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Добрич. Оттам допълват, че е установена самоличностт ...
Тикер в 09:46 ч.
Жители и гости на Шумен са поканени да присъстват на мащабното събитие „За ...
Начало В детайли
6617
България

България е от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението, каза нутриционист

България е една от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението.Сред най-често срещаните заболявания у нас са затлъстяване, диабет, хипертония, хронично сърдечно или белодробно заболяване, както и онкологични заболявания, посочи Славов.

| 09 Септември 2024, 22:09 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
България е от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението, каза нутриционист
България е от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението, каза нутриционист
Снимка © Христо Стефанов / БТА

България е една от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението. Това каза Ленко Славов, експерт-нутриционист в Центъра за здравословен живот „Вита Рама“ по време на дискусия на тема „Таласотерапията като здравословен начин на живот, образование, медицина“ в рамките на 11-я Годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в Бургас и е под патронажа на президента Румен Радев.

Доживотен затвор без право на замяна при строг режим определи Бургаският окръжен съд спрямо Георги Генджов, осъден за убийството на майка си - учителката Рада Гешева.

Генджов е бил вменяем по време на извършване на убийството, сочи нова експертиза, извършена от вещи лица. Според нея Генджов е имал невротична декомпенсация, проявена като защитен механизъм спрямо майка му, която е настоявала той да бъде лекуван в Център за психично здраве, където е бил настаняван няколко пъти. 

За извършване на престъплението Генджов е използвал два ножа, с които е нанесъл десетки удари в тялото на майка си. Убийството е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин, посочи в съдебната зала прокурор Ангел Георгиев.

Припомняме, че убийството бе извършено на 25 януари тази година. В тялото на Рада Гешева бяха открити 64 пробождания с нож. 

Днес Генджов запази п

Потушени са 69 пожара за последното денонощие в страната. Това съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) на сайта си. При един от тях загина мъж на 65 години.

Мъж на 35 години пострада при пожар в Пазарджик, избухнал в цех за преработка на тонер касети. 

С преки материални щети са възникнали 22 пожара, от които 11 в жилищни сгради, един в промишлени сгради и шест в транспортни средства. Без нанесени материални щети са възникнали 47 пожара, от които 20 в сухи треви, горска постеля и храсти, 23 в отпадъци и други.

Екипите на пожарната са участвали в 35 спасителни дейности и помощни операции. Реагирали са на 106 сигнала за произшествия. 

Лъжливите повиквания са две.

 

Днес на територията на община Габрово ще се извърши дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Карантинният период на мероприятията е 24 часа, съобщават от Община Габрово.

Срещу кърлежи ще бъдат обработени озеленените площи, както и местата за масов отдих и разходки като паркове и градини. Комплекс от мерки и мероприятия за унищожаване на гризачите вредители (дератизация) ще бъде извършен спрямо 144 броя канални шахти, също и по бреговата ивица по поречието на реките Янтра и Синкевица. Дезинфекция ще бъде извършена и на откритите пясъчници и съоръжения на открити детски и фитнес площадки на територията на общината, посочват от местната администрация. 

Мероприятията по дезакаризация на тревните площи ще се извърши с бицида „Айкън 10 КС“, пиретроиден инсектицид, ефективен срещу кърлежи и бълхи и нискотоксичен за нецелеви организми, посочват от Община Габрово.

Над 50 кг марихуана и близо 2,5 кг кокаин са задържани за период 1 - 31 август 2024 г., показват данни на Специализираното междуведомствено звено на прокуратурата и МВР за подпомагане на разследванията на престъпления, свързани с наркотици и нелегална миграция. Това съобщиха от прокуратурата. 

За този период разследванията за престъпления на лица и организирани престъпни групи, свързани с производство, преработване, държане и разпространение на наркотични вещества, са 579. А специализираните полицейски операции за пресичане на престъпления, свързани с наркотици, са 499 и са задържани са 980 души.  

По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 607 специализирани операции и са задържани 869 незаконно пребиваващи в България граждани на трети страни. Новообразуваните досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция

Общо 6811 замърсени зони и нерегламентирани сметища са почистени в рамките на 12-ото издание на „Да изчистим България заедно“. Това е пореден нов рекорд, като за миналата година броят на изчистените зони е бил 6092, съобщават от Би Ти Ви.

По думите им възстановените и облагородени пространства тази година са 175.

В 12-ото издание на кампанията „Да изчистим България заедно“ са се включили 699 детски градини и учебни заведения от цялата страна. Техният брой е с 100 повече от предходното издание, като през 2023 г. общият им брой бе 596, а през 2022 г. – 575, отбелязват от Би Ти Ви. 

„Тази кампания отдавна се превърна в нещо много по-голямо от ежегодна инициатива – тя е символ на сплотеност, грижа и надежда за по-чиста България. Заедно, с постоянство и личен пример, можем да продължим да променяме света около нас и да ост

Сред най-често срещаните заболявания у нас са затлъстяване, диабет, хипертония, хронично сърдечно или белодробно заболяване, както и онкологични заболявания, посочи Славов. Според него през последните десетилетия в България се пренебрегва здравословният начин на живот, като има липса на здравословна култура.

Здравето трябва да бъде наш основен приоритет, но в забързаното ни ежедневие забравяме за това задължение, каза Славов. Модерният начин на живот предоставя храна, бедна на необходимите за организма хранителни вещества. Има излишък от много нездравословни елементи, които се натрупват под формата на токсини, обясни той.

Здравословната система на центъра е разработена на основата на 35-годишния професионален опит на диетолога и специалист по здравословно хранене Георги Славов. Основният елемент е пречистването на организма чрез т.нар. „детоксикация“. Чрез детоксикация организмът се пречиства от натрупаните токсини, възстановяват се естественият му баланс и правилното протичане на метаболитните процеси, обясни експертът-нутриционист.

По думите на Славов в основата на здравословната система стои растителното хранене с плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни. Правилното хранене включва умерени количества на продукти с висока хранителна стойност, като семена, ядки, маслини и авокадо, допълни той. В системата са включени хранителни добавки и „суперхрани“ с цел набавяне на нужните витамини и минерали за организма. Резултатите от здравословното хранене са намаляване на излишните килограми, справяне със сърдечносъдовите и стомашно-чревните проблеми, изграждане на здравословна култура и спадане на стреса, посочи още Ленко Славов.

Лечебните свойства на минералната вода, заедно с правилното хранене и релаксация ще покажат по-добри резултати при балнеолечението на много заболявания, каза още специалистът.

Знамената на централния площад "Възраждане" в Плевен днес са свалени наполовина. По този начин Община Плевен отдава своята почит към майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - инструктори в 12-а авиобаза Долна Митрополия, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Плевен е съпричастен към скръбта на семействата, близките и колегите на майор Димитров и старши лейтенант Дункин, допълват от Общината.

В петък при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, от 12-а авиационна база в Долна Митрополия. В памет на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин във Въоръжените сили беше обявен тридневен траур. Дни на траур

Жители на Свищов участваха в кампанията за сдвояване на здравното си досие с мобилното приложение „еЗдраве", организирана от Министерството на здравеопазването (МЗ) с цел популяризиране на  приложението. Те посетиха мобилния пункт пред сградата на Общината, който ще бъде на разположение на желаещите до 16:00 ч. днес. От услугата може да се възползва всеки гражданин с документ за самоличност - лична карта и таблет или телефон.

До момента експертите от Регионална здравна инспекция – Велико Търново съдействаха на над 80 души. Те заявиха, че процесът по сдвояване е безплатен и бърз, а чрез него човек има достъп до своето електронното пациентско досие винаги и по всяко време. Експертите посочиха още, че желаещите могат да се възползват от същата услуга и в офиса на здравната каса в болницата в Свищов, като условието е да нямат прекъснати здравни осигуровки.

Ч

Не приемам упрека, че три години сме бездействали в Комисията за противодействие на корупцията, заяви изпълняващият функциите председател на комисията Антон Славчев по време на дебата в парламента за неговото освобождаване от поста.

Славчев посочи, че в комисията работят изключителни професионалисти на високо ниво и той стои зад тях. Упрекът към мен, че комисията не работи, е упрек и към служителите, допълни Славчев.

Комисията е колективен орган, решенията не ги взимам само аз, отбеляза той.

По-рано днес Хамид Хамид от ДПС посочи, че Кирил Петков преди близо три години е подал сигнал за един кредит, за "един грабеж" от 150 млн. лв. Славчев трябва да обясни защо чак на третата година започват действия по този кредит и защо спрямо само единия участник в този грабеж се предприемат действия,  каза Хамид.  Той отбеляза, че "30 милиона отидоха при един съучаст

Изложбата „Облеклото в Краището от началото на 20 век“ беше представена в село Шишковци, община Кюстендил. Организатор е  Борислав Крумов от Сдружение „Роден край“. Експозицията е тазгодишният акцент в Международния фестивал „Балканска черга“.

В изложбата може да се види, че тогава са се носили не само потури и саи, а и европейски модерни дрехи. По думите на Крумов промяната се дължи главно на отварянето на региона към света с построяването на железопътната линия София - Кюстендил след 1909 г. Инфраструктурата дава възможност местните хора да продават плодовете си в София, а оттам - и в Европа, обясни Борислав Крумов и допълни, че това носи печалба за местните, но и позволява навлизането на модерни за началото на 20 век дрехи. 

До 17:00 часа днес Инициативните комитети могат да подадат заявление за регистрация пред Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 27 октомври, съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

За изборите за народни представители могат да се създават инициативни комитети на територията на съответния изборен район за издигане на независими кандидати за народни представители.

Инициативният комитет се регистрира в районната избирателна комисия, която незабавно след назначаването си приема решение относно подаването на документи за регистрация на инициативните комитети за участие в изборите за народни представители.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет.

До 24 септември Инициативният комитет предава на РИК списъка с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат за народен представител, заедно с документит

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
С младежко изложение и концерт ще бъде отбелязана шестата година на Младежката сфера в Шумен
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата, съобщават от Столичната община
В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия, съобщи ДАНС
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Гърция
Кандидатстване за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води ще обсъди Общинският съвет в Черноочене
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
С младежко изложение и концерт ще бъде отбелязана шестата година на Младежката сфера в Шумен
Местен фокус
Времето в планините е облачно, следобед се очаква дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба
В детайли
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата, съобщават от Столичната община
На преден план
Парламентът обсъжда законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. във връзка с промени в списъка с общински проекти
Основна линия
Възрастна жена от Балчик е станала жертва на телефонна измама
В детайли
В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия, съобщи ДАНС
В детайли
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Гърция
В детайли
Кандидатстване за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води ще обсъди Общинският съвет в Черноочене
Основна линия
Общинският съвет в Ново село обсъжда отчета за изпълнението на бюджета за 2023 г.
Сфера
Трима души са загинали, а 26 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.