Начало В детайли През 2023 г. България е предоставила 93 млн. евро за програми за развитие чрез общия бюджет на ЕС, каза Юта Урпилайнен
5133
Свят

През 2023 г. България е предоставила 93 млн. евро за програми за развитие чрез общия бюджет на ЕС, каза Юта Урпилайнен

Урпилайнен ще бъде днес на работно посещение в страната ни, където ще се срещне със служебния министър на външните работи Иван Кондов, както и с представители на бизнеса, неправителствения сектор и младежки организации.По думите въздействието на България може да бъде по-голямо от нейния финансов принос.

| 10 Септември 2024, 10:31 ч.
През 2023 г. България е предоставила 93 млн. евро за програми за развитие чрез общия бюджет на ЕС, каза Юта Урпилайнен
През 2023 г. България е предоставила 93 млн. евро за програми за развитие чрез общия бюджет на ЕС, каза Юта Урпилайнен
Снимка © ЕС

България предоставя средства за сътрудничество за развитие още от присъединяването си към ЕС. През 2023 г. София е предоставила 93 млн.

Служебният министър на туризма Евтим Милошев откри туристическия форум „България - Открий и сподели“ в Истанбул, Турция, който цели да изследва възможностите за взаимодействие между българския и турския туристически продукт, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

„Вярвам че съществува сериозен потенциал да развием още повече туристообмена между двете страни“, заяви министър Милошев. Той допълни още, че дестинациите на българския зимен туризъм са добре известни в Турция и Банско е в техния обхват, като подчерта, че над 53 000 турски туристи са посетили България в периода 1 декември 2023 - 25 март 2024 г., а през предстоящия зимен сезон съществува потенциал да бъдат много повече.

„Има необходимост от създаването на общ туристически продукт между Турция и България. Страните ни имат интерес от обособяване на общи туристически

Хора в неравностойно положение ще покажат умения и талант на фестивал в поповското село Медовина. Деветото издание на форума, на който среща си дават хора с увреждания от Североизточна България, ще бъде утре, 19 септември, съобщи секретарят на народно читалище „Иван Иванов-1891“ и организатор на събитието Йорданка Николова. 

Всяка година лотого на фестивала е „Да подарим мечта“, сега той ще премине под мотото „Заедно можем повече“. 

По думите на Николова, целта на фестивала е да приобщава хората в неравностойно положение в обществото. Традиционно културната институция и потребители от дома в село Медовина работят в сътрудничество, обясни секретарят. Хората с увреждания се включват в читалищните прояви, имат изяви и извън населеното място. Тъкмо заради това се роди идеята за организирането на фестивала, спомня си Николова. Ощ

Облачно е времето в планините, на места има слаб вятър. Прогнозата е за валежи, така че хората трябва да се съобразяват и да внимават, да са подготвени за ниска видимост и да не предприемат много дълги преходи. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). 

От службата казаха още, че няма инциденти с туристи.

Според прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) над планините днес облачността ще бъде значителна. Следобед на места в централните дялове на Стара планина и масивите на Югозападна България ще превали слаб дъжд, по най-високите върхове на Рила и Пирин - слаб сняг. В ниските части ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, а по високите била и върхове той ще се ориентира от запад-северозапад и ще бъде до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около

По инициатива на Българската педиатрична асоциация (БПА) в курортен комплекс Боровец се провежда XVI Национален конгрес по педиатрия с международно участие. Конгресът бе открит от председателя на Управителния съвет на БПА проф. Иван Литвиненко. 

Проф. Литвиненко поздрави присъстващите и пожела успех на всички водещи. Той заяви, че това е най-голямото събитие за гилдията и в програмата всеки присъстващ може да намери нещо за себе си. Има гости от Германия, Израел, Белгия и други държави, отчете Литвиненко и добави, че в рамките на конгреса ще има и Общо събрание на БПА.

Научният форум в областта на педиатрията се провежда от 1963 година на всеки три години. Традиционно събитието събира над 500 делегати – педиатри, общопрактикуващи лекари, колеги от всички специалности, свързани с педиатрията, и специалисти по здравни грижи от детските клиники и отделения в цяла

Ако българите бяха изправени пред хипотетичен избор, 49,9% биха избрали България да е част от демократичния свят, т.е. от Европейския съюз, НАТО и пр., 25,5% не могат да определят коя алтернатива предпочитат, а едва 17,1% биха избрали друг тип интеграционни общности около Русия и Китай. Останалите се затрудняват да отговорят, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, публикувано на сайта на социологическата агенция.

Изследването е осъществено между 28 август и 5 септември т.г. сред 802-ма души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Данните показват, че при най-младите убеждението, че мястото на България е в ЕС и НАТО, достига до над 70%, докато п

Това представлява 0,6% от Официалната помощ за развитие (ОПР), която държавите членки на са предоставили през 2023 г. чрез ЕС, допълни тя.

Урпилайнен ще бъде днес на работно посещение в страната ни, където ще се срещне със служебния министър на външните работи Иван Кондов, както и с представители на бизнеса, неправителствения сектор и младежки организации. По думите въздействието на България може да бъде по-голямо от нейния финансов принос. „Знам, че България съсредоточава усилията си в Западните Балкани и страните от Източното партньорство, като се има предвид богатият ви опит, придобит по време на процеса на присъединяване“, заяви финландската еврокомисарка в интервюто, направено по електронната поща в навечерието на визитата .

Сред очакваните теми на обсъждане днес ще бъдат геополитическата ситуация и участието на София в изпълнението на инвестиционната стратегия на ЕС „Глобален портал“ (Global Gateway). „Глобален портал“ е положителното предложение на ЕС към партньорите, нашата инвестиционна стратегия с цел да се мобилизират публични и частни инвестиции на стойност до 300 млрд. евро за устойчива инфраструктура и човешко развитие в страните от Глобалния юг“, заяви Урпилайнен.

С програмата се поставя специален акцент върху създаването на добавена стойност на местно равнище и изграждането на взаимноизгодни партньорства, в това число в индустриализацията и създаването на работни места, каза още тя. Урпилайнен подчерта, че това не е европейска алтернатива на „Един пояс, един път“ - китайската програма за финансиране на инфраструктурни и други проекти за развитие в Азия и Африка.

Следва пълният текст на интервюто:

По време на днешните консултации парламентарно представените в 50-ото Народно събрание партии постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в Стара Загора за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. Срещата между шестте партии и коалиции беше ръководена от секретаря на местната администрация Николай Диков.

На територията на oбщина Стара Загора ще бъдат сформирани 214 избирателни секции. От тях девет избирателни секции - в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в местата за задържане и др. в т.ч. и три подвижни за хора с увреждания.

Общият брой на членовете на СИК е 1816 души. Ще бъдат образувани 160 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в деветчленен състав и 54 секции, за които СИК са в състав от седем членове.

Представителите на партиите и

Възможно е новото ляво обединение да не получи мандат в област Плевен на предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври. Това коментира днес на пресконференция в Националния пресклуб на в Плевен Румен Петков, председател на партия АБВ. 

Причината, която беше посочена от Петков и от другия участник в пресконференцията – областният координатор на "Левицата" Иван Мандински, е липсата на диалог на местно ниво. Мандински обясни, че до момента от БСП в Плевен не са потърсени за разговори по повод предстоящото подреждане на листите с кандидати за народни представители. 

"До този момент в област Плевен не са водени разговори за обединени общи действия. Ние от "Левицата" многократно сме заявявали своите препоръки и предложения към националното ръководство на партията, но до този момент не виждаме необходимите стъпки за постигане на с

Шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, ще проведат работна среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) днес в 14:00 ч. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Целта на срещата е да бъдат обсъдени предложенията на правителството до комисията за подобряване на правилата и процедурите за гарантиране на прозрачен, демократичен и добре организиран вот на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври 2024 г., се казва още в съобщението. 

Миналата седмица министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов в качеството си на координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството, изпрати писмо до ЦИК с предлаганите мерки, съгласувани с отговорните ведомства.

Служебният кабинет предложи да бъде разширен процесът по удостоверяване на

За забрана на строителство в централната градска част на Стара Загора се обявиха общинските съветници от групата на „Алтернативата на гражданите (ВМРО)" в Общинския съвет в града. На пресконференция председателят на местния парламент Ивета Лазарова заяви, че се наблюдава „непрестанната смяна на Общия устройствен план (ОУП), която касае град Стара Загора, а той е изграден с визия за развитието на нашия град с предвидените метри за строителство. Това нещо е крайно време да спре“, каза тя. Според нея Общинският съвет със свое решение трябва да забрани строителството в централна градска част в карето между бул. „Св. Патриарх Евтимий“ на изток до ул. „Отец Паисий“ на запад от ул. „Христо Ботев“ на юг до бул. „Ген. Столетов“ на север. 

„Всички ние, които живеем в града, виждаме, че градът се "задъхва". Проб

През следващото денонощие облачността над по-голямата част от страната ще е значителна. Валежи ще има главно в следобедните часове в Югозападна България и на отделни места в североизточните райони.

През нощта ще е почти тихо, а през деня ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – предимно между 20° и 25°. В София минимална – около 12°, максимална – около 20°.

По Черноморието облачността ще е променлива, често значителна. Вечерта на отделни места ще има превалявания от дъжд. Ще духа до умерен северен вятър. Максималните температури ще са 22°-25°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, през нощта срещу петък ще започне да се усилва.

В планините ще преобладава облачно време. Валежи от дъжд

1. Каква е целта на посещението Ви в България? Какво очаквате от нея?

Вече съм посещавала вашата красива страна преди много години и успях да се убедя в голямото българско гостоприемство. През мандата си на комисар съм си поставила за цел да посетя всички 27 държави членки, така че сега е време да се върна в тази си роля. Съзнавам напълно сложната политическа ситуация в България в днешно време. При все това, като се има предвид геостратегическото положение на страната ви, с нетърпение очаквам да обсъдя с вашите власти и гражданското общество настоящия геополитически контекст и предизвикателствата, пред които са изправени България и ЕС.

Другата ми цел е да обменя опит с хора на ръководни длъжности, с частния сектор и гражданското общество за участието на България в изпълнението на инвестиционната стратегия на ЕС „Глобален портал“ (Global Gateway). Искам да повиша осведомеността за възможностите, които предлага стратегията, включително за българските дружества. Надявам се да науча за приоритетите и очакванията на заинтересованите страни от България по отношение на сътрудничеството на ЕС с т.нар. Глобален юг, както и да придобия по-добра представа за секторите, в които българските участници вече са активни на развиващите се пазари.

2. Какъв е приносът на България към международните програми на ЕС за развитие?

България предоставя средства за сътрудничество за развитие още от присъединяването си към ЕС. През 2023 г. България е предоставила 93 млн. евро чрез общия бюджет на ЕС. Това представлява 0,6% от Официалната помощ за развитие (ОПР), която държавите членки на ЕС са предоставили през 2023 г. чрез ЕС.

Но въздействието на България може да бъде по-голямо от нейния финансов принос. По време на срещите си с държавите членки насърчавам те да използват силните си страни. През последните пет години бяха положени категорични усилия за увеличаване на координацията между Комисията, държавите членки и европейските институции за финансиране на развитието с цел предлагане на по-въздействащи, широкомащабни инициативи и проекти за трансформация. Работим повече като екип - като екип Европа.

Бих искала България да играе активна роля в този екип. Знам, че България съсредоточава усилията си в Западните Балкани и страните от Източното партньорство, като се има предвид богатият ви опит, придобит по време на процеса на присъединяване. „Глобален портал“ се прилага и в тези региони.  

3. Разкажете ни малко повече за проекта „Глобален портал“. Каква полза ще имат европейските граждани от инвестирането на 300 млрд. евро от техните данъци в чужди държави?

„Глобален портал“ е положителното предложение на ЕС към партньорите, нашата инвестиционна стратегия с цел да се мобилизират публични и частни инвестиции на стойност до 300 млрд. евро за устойчива инфраструктура и човешко развитие в страните от Глобалния юг. Ние не използваме 300 млрд. евро от парите на данъкоплатците. Това е сумата, която се стремим да привлечем чрез обединяване на вноските от бюджета на ЕС, държавите членки и финансовите институции. Освен това използваме иновативни финансови инструменти, като например гаранции, за да привлечем и стимулираме и частни инвестиции.

С „Глобален портал“ поставяме специален акцент върху създаването на добавена стойност на местно равнище и изграждането на взаимноизгодни партньорства. Водещите ни проекти са от полза за целите на развитието на нашите партньорски държави, за тяхната индустриализация и създаване на работни места. Според мен подкрепата за устойчивото развитие, растежа и стабилността в страните партньори е в интерес на нас, европейците. Работим с партньорите си за справяне с общите трансгранични предизвикателства - да вземем за пример изменението на климата, заплахите за здравето и първопричините за миграцията. Тези усилия също така ще помогнат за ограничаване на нерегламентираната миграция.

Европа също може да се възползва от инициативата „Глобален портал“. Нашите компании и индустрии разполагат с иновациите и познанията, от които тези страни отчаяно се нуждаят за своя зелен и цифров преход. Подобряването на тяхната инфраструктура и цялостната регулаторна рамка може да подпомогне нашата собствена стратегическа автономност и политически цели. Сътрудничеството в областта на критичните суровини, които Европа трябва да внася, е много конкретен пример за това. До момента сме подписали 14 стратегически партньорства за устойчиви вериги за създаване на стойност при суровините с държави партньори.

4. Конкурира ли се тази програма с китайската инициатива „Един пояс, един път“?

Не бих казала, че „Глобален портал“ се конкурира с китайската инициатива „Един пояс, един път“. По-скоро „Глобален портал“ е предложението на ЕС за положително партньорство с държавите от Глобалния юг. То се основава на европейските ценности и спазва най-високите социални и екологични стандарти.

Други участници, като Китай, представиха свои собствени предложения, както и свои наративи. Страните партньори от Глобалния юг са свободни да избират с кого да работят. Нуждите от развитие, особено в Африка, са огромни и напълно разбирам, че страните приемат всички инвестиции, които могат да получат, стига да не се застрашава дългосрочната устойчивост на тези инвестиции.

Много затънали в дългове африкански държави станаха критични към китайския модел, който в някои случи създаде и задълбочи нежелани зависимости. Само миналата седмица на срещата на върха на FOCAC (Форум за сътрудничество между Китай и Африка) въпросът за опрощаването на дълговете не беше споменат, въпреки че е бил обсъждан на предишни срещи на върха и е бил постоянно искане от африканска страна.

5. Предполага се, че европейските държави са най-заинтересовани от финансирането на инициативи за развитие в Близкия изток и Африка, за да спрат вълните на нелегална миграция. Но защо харчим пари за толкова отдалечени страни като тези от Латинска Америка или Тихоокеанския регион?

Както беше споменато, Европа има много причини да бъде активна и да се ангажира със страните партньори - близки и далечни. В днешния взаимосвързан свят не можем да се обръщаме навътре и да си въобразяваме, че това, което се случва в други части на света, не ни влияе. Конфликтите и кризите се разпространяват навсякъде и ние се нуждаем от многостранно сътрудничество, за да ги управляваме. Пандемията от КОВИД-19 беше силно напомняне за това. А агресията на Русия срещу Украйна е друг пример. Въпреки че войната се води в Европа, тя наруши международните вериги за създаване на стойност при стоките и засегна ежедневието на хората и на други континенти.

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Депутатите приеха на първо, а след това и на второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2024 г., свързани с актуализация на общински проекти
Депутатите приеха на първо и второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2024 г., свързани с актуализация в Инвестиционната програма за общински проекти. Точката бе вклю ...
Времето в планините е облачно, следобед се очаква дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба
Времето в планините е облачно, хората да слизат по-рано в ниските части на планините. Това казаха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). На места ...
Общинският съвет в Каолиново ще обсъжда актуализиране на бюджета и на инвестиционната програма за 2024 г.
Общинският съвет в Каолиново ще обсъжда актуализиране на бюджета и на инвестиционната програма на общината за 2024 г. на днешното си заседание, съобщи кметът на общината Нида Ахме ...
Общинският съвет в Созопол се събира на тринадесетото си редовно заседание
Общинският съвет (ОбС) в Созопол се събира днес от 10:30 часа на тринадесетото си редовно заседание. В дневния ред са включени 29 точки. Това стана известно от официалния сайт на О ...
Общинските съветници в Руен ще разгледат отчета за изпълнението на бюджета и сметките за европейски средства за 2023 г.
Общинските съветници в Руен ще разгледат отчета за касовото изпълнение на бюджета на общината и сметките за средства от Европейския съюз (ЕС) за 2023 г. Това съобщиха от Общинския ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 октомври
Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 октомври. Тя ще бъде на адрес бул. "Ришки Проход" 193. Срещата се организира от списание "Enterprise ...
Депутатите приеха на първо, а след това и на второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2024 г., свързани с актуализация на общински проекти
Депутатите приеха на първо и второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2024 г., свързани с актуализация в Инвестиционната програма за общински проекти. Точката бе вклю ...
С младежко изложение и концерт ще бъде отбелязана шестата година на Младежката сфера в Шумен
Жители и гости на Шумен са поканени да присъстват на мащабното събитие „Заедно под сферата“ на 23 септември, което ще се състои по случай шестия рожден ден на Младежкат ...
Времето в планините е облачно, следобед се очаква дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба
Времето в планините е облачно, хората да слизат по-рано в ниските части на планините. Това казаха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). На места ...
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата, съобщават от Столичната община
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата им, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. След п ...
Тикер в 10:05 ч.
Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 ...
Начало В детайли
5133
Свят

През 2023 г. България е предоставила 93 млн. евро за програми за развитие чрез общия бюджет на ЕС, каза Юта Урпилайнен

Урпилайнен ще бъде днес на работно посещение в страната ни, където ще се срещне със служебния министър на външните работи Иван Кондов, както и с представители на бизнеса, неправителствения сектор и младежки организации.По думите въздействието на България може да бъде по-голямо от нейния финансов принос.

| 10 Септември 2024, 10:31 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
През 2023 г. България е предоставила 93 млн. евро за програми за развитие чрез общия бюджет на ЕС, каза Юта Урпилайнен
През 2023 г. България е предоставила 93 млн. евро за програми за развитие чрез общия бюджет на ЕС, каза Юта Урпилайнен
Снимка © ЕС

България предоставя средства за сътрудничество за развитие още от присъединяването си към ЕС. През 2023 г. София е предоставила 93 млн.

Служебният министър на туризма Евтим Милошев откри туристическия форум „България - Открий и сподели“ в Истанбул, Турция, който цели да изследва възможностите за взаимодействие между българския и турския туристически продукт, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

„Вярвам че съществува сериозен потенциал да развием още повече туристообмена между двете страни“, заяви министър Милошев. Той допълни още, че дестинациите на българския зимен туризъм са добре известни в Турция и Банско е в техния обхват, като подчерта, че над 53 000 турски туристи са посетили България в периода 1 декември 2023 - 25 март 2024 г., а през предстоящия зимен сезон съществува потенциал да бъдат много повече.

„Има необходимост от създаването на общ туристически продукт между Турция и България. Страните ни имат интерес от обособяване на общи туристически

Хора в неравностойно положение ще покажат умения и талант на фестивал в поповското село Медовина. Деветото издание на форума, на който среща си дават хора с увреждания от Североизточна България, ще бъде утре, 19 септември, съобщи секретарят на народно читалище „Иван Иванов-1891“ и организатор на събитието Йорданка Николова. 

Всяка година лотого на фестивала е „Да подарим мечта“, сега той ще премине под мотото „Заедно можем повече“. 

По думите на Николова, целта на фестивала е да приобщава хората в неравностойно положение в обществото. Традиционно културната институция и потребители от дома в село Медовина работят в сътрудничество, обясни секретарят. Хората с увреждания се включват в читалищните прояви, имат изяви и извън населеното място. Тъкмо заради това се роди идеята за организирането на фестивала, спомня си Николова. Ощ

Облачно е времето в планините, на места има слаб вятър. Прогнозата е за валежи, така че хората трябва да се съобразяват и да внимават, да са подготвени за ниска видимост и да не предприемат много дълги преходи. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). 

От службата казаха още, че няма инциденти с туристи.

Според прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) над планините днес облачността ще бъде значителна. Следобед на места в централните дялове на Стара планина и масивите на Югозападна България ще превали слаб дъжд, по най-високите върхове на Рила и Пирин - слаб сняг. В ниските части ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, а по високите била и върхове той ще се ориентира от запад-северозапад и ще бъде до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около

По инициатива на Българската педиатрична асоциация (БПА) в курортен комплекс Боровец се провежда XVI Национален конгрес по педиатрия с международно участие. Конгресът бе открит от председателя на Управителния съвет на БПА проф. Иван Литвиненко. 

Проф. Литвиненко поздрави присъстващите и пожела успех на всички водещи. Той заяви, че това е най-голямото събитие за гилдията и в програмата всеки присъстващ може да намери нещо за себе си. Има гости от Германия, Израел, Белгия и други държави, отчете Литвиненко и добави, че в рамките на конгреса ще има и Общо събрание на БПА.

Научният форум в областта на педиатрията се провежда от 1963 година на всеки три години. Традиционно събитието събира над 500 делегати – педиатри, общопрактикуващи лекари, колеги от всички специалности, свързани с педиатрията, и специалисти по здравни грижи от детските клиники и отделения в цяла

Ако българите бяха изправени пред хипотетичен избор, 49,9% биха избрали България да е част от демократичния свят, т.е. от Европейския съюз, НАТО и пр., 25,5% не могат да определят коя алтернатива предпочитат, а едва 17,1% биха избрали друг тип интеграционни общности около Русия и Китай. Останалите се затрудняват да отговорят, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, публикувано на сайта на социологическата агенция.

Изследването е осъществено между 28 август и 5 септември т.г. сред 802-ма души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Данните показват, че при най-младите убеждението, че мястото на България е в ЕС и НАТО, достига до над 70%, докато п

Това представлява 0,6% от Официалната помощ за развитие (ОПР), която държавите членки на са предоставили през 2023 г. чрез ЕС, допълни тя.

Урпилайнен ще бъде днес на работно посещение в страната ни, където ще се срещне със служебния министър на външните работи Иван Кондов, както и с представители на бизнеса, неправителствения сектор и младежки организации. По думите въздействието на България може да бъде по-голямо от нейния финансов принос. „Знам, че България съсредоточава усилията си в Западните Балкани и страните от Източното партньорство, като се има предвид богатият ви опит, придобит по време на процеса на присъединяване“, заяви финландската еврокомисарка в интервюто, направено по електронната поща в навечерието на визитата .

Сред очакваните теми на обсъждане днес ще бъдат геополитическата ситуация и участието на София в изпълнението на инвестиционната стратегия на ЕС „Глобален портал“ (Global Gateway). „Глобален портал“ е положителното предложение на ЕС към партньорите, нашата инвестиционна стратегия с цел да се мобилизират публични и частни инвестиции на стойност до 300 млрд. евро за устойчива инфраструктура и човешко развитие в страните от Глобалния юг“, заяви Урпилайнен.

С програмата се поставя специален акцент върху създаването на добавена стойност на местно равнище и изграждането на взаимноизгодни партньорства, в това число в индустриализацията и създаването на работни места, каза още тя. Урпилайнен подчерта, че това не е европейска алтернатива на „Един пояс, един път“ - китайската програма за финансиране на инфраструктурни и други проекти за развитие в Азия и Африка.

Следва пълният текст на интервюто:

По време на днешните консултации парламентарно представените в 50-ото Народно събрание партии постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в Стара Загора за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. Срещата между шестте партии и коалиции беше ръководена от секретаря на местната администрация Николай Диков.

На територията на oбщина Стара Загора ще бъдат сформирани 214 избирателни секции. От тях девет избирателни секции - в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в местата за задържане и др. в т.ч. и три подвижни за хора с увреждания.

Общият брой на членовете на СИК е 1816 души. Ще бъдат образувани 160 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в деветчленен състав и 54 секции, за които СИК са в състав от седем членове.

Представителите на партиите и

Възможно е новото ляво обединение да не получи мандат в област Плевен на предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври. Това коментира днес на пресконференция в Националния пресклуб на в Плевен Румен Петков, председател на партия АБВ. 

Причината, която беше посочена от Петков и от другия участник в пресконференцията – областният координатор на "Левицата" Иван Мандински, е липсата на диалог на местно ниво. Мандински обясни, че до момента от БСП в Плевен не са потърсени за разговори по повод предстоящото подреждане на листите с кандидати за народни представители. 

"До този момент в област Плевен не са водени разговори за обединени общи действия. Ние от "Левицата" многократно сме заявявали своите препоръки и предложения към националното ръководство на партията, но до този момент не виждаме необходимите стъпки за постигане на с

Шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, ще проведат работна среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) днес в 14:00 ч. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Целта на срещата е да бъдат обсъдени предложенията на правителството до комисията за подобряване на правилата и процедурите за гарантиране на прозрачен, демократичен и добре организиран вот на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври 2024 г., се казва още в съобщението. 

Миналата седмица министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов в качеството си на координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството, изпрати писмо до ЦИК с предлаганите мерки, съгласувани с отговорните ведомства.

Служебният кабинет предложи да бъде разширен процесът по удостоверяване на

За забрана на строителство в централната градска част на Стара Загора се обявиха общинските съветници от групата на „Алтернативата на гражданите (ВМРО)" в Общинския съвет в града. На пресконференция председателят на местния парламент Ивета Лазарова заяви, че се наблюдава „непрестанната смяна на Общия устройствен план (ОУП), която касае град Стара Загора, а той е изграден с визия за развитието на нашия град с предвидените метри за строителство. Това нещо е крайно време да спре“, каза тя. Според нея Общинският съвет със свое решение трябва да забрани строителството в централна градска част в карето между бул. „Св. Патриарх Евтимий“ на изток до ул. „Отец Паисий“ на запад от ул. „Христо Ботев“ на юг до бул. „Ген. Столетов“ на север. 

„Всички ние, които живеем в града, виждаме, че градът се "задъхва". Проб

През следващото денонощие облачността над по-голямата част от страната ще е значителна. Валежи ще има главно в следобедните часове в Югозападна България и на отделни места в североизточните райони.

През нощта ще е почти тихо, а през деня ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – предимно между 20° и 25°. В София минимална – около 12°, максимална – около 20°.

По Черноморието облачността ще е променлива, често значителна. Вечерта на отделни места ще има превалявания от дъжд. Ще духа до умерен северен вятър. Максималните температури ще са 22°-25°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, през нощта срещу петък ще започне да се усилва.

В планините ще преобладава облачно време. Валежи от дъжд

1. Каква е целта на посещението Ви в България? Какво очаквате от нея?

Вече съм посещавала вашата красива страна преди много години и успях да се убедя в голямото българско гостоприемство. През мандата си на комисар съм си поставила за цел да посетя всички 27 държави членки, така че сега е време да се върна в тази си роля. Съзнавам напълно сложната политическа ситуация в България в днешно време. При все това, като се има предвид геостратегическото положение на страната ви, с нетърпение очаквам да обсъдя с вашите власти и гражданското общество настоящия геополитически контекст и предизвикателствата, пред които са изправени България и ЕС.

Другата ми цел е да обменя опит с хора на ръководни длъжности, с частния сектор и гражданското общество за участието на България в изпълнението на инвестиционната стратегия на ЕС „Глобален портал“ (Global Gateway). Искам да повиша осведомеността за възможностите, които предлага стратегията, включително за българските дружества. Надявам се да науча за приоритетите и очакванията на заинтересованите страни от България по отношение на сътрудничеството на ЕС с т.нар. Глобален юг, както и да придобия по-добра представа за секторите, в които българските участници вече са активни на развиващите се пазари.

2. Какъв е приносът на България към международните програми на ЕС за развитие?

България предоставя средства за сътрудничество за развитие още от присъединяването си към ЕС. През 2023 г. България е предоставила 93 млн. евро чрез общия бюджет на ЕС. Това представлява 0,6% от Официалната помощ за развитие (ОПР), която държавите членки на ЕС са предоставили през 2023 г. чрез ЕС.

Но въздействието на България може да бъде по-голямо от нейния финансов принос. По време на срещите си с държавите членки насърчавам те да използват силните си страни. През последните пет години бяха положени категорични усилия за увеличаване на координацията между Комисията, държавите членки и европейските институции за финансиране на развитието с цел предлагане на по-въздействащи, широкомащабни инициативи и проекти за трансформация. Работим повече като екип - като екип Европа.

Бих искала България да играе активна роля в този екип. Знам, че България съсредоточава усилията си в Западните Балкани и страните от Източното партньорство, като се има предвид богатият ви опит, придобит по време на процеса на присъединяване. „Глобален портал“ се прилага и в тези региони.  

3. Разкажете ни малко повече за проекта „Глобален портал“. Каква полза ще имат европейските граждани от инвестирането на 300 млрд. евро от техните данъци в чужди държави?

„Глобален портал“ е положителното предложение на ЕС към партньорите, нашата инвестиционна стратегия с цел да се мобилизират публични и частни инвестиции на стойност до 300 млрд. евро за устойчива инфраструктура и човешко развитие в страните от Глобалния юг. Ние не използваме 300 млрд. евро от парите на данъкоплатците. Това е сумата, която се стремим да привлечем чрез обединяване на вноските от бюджета на ЕС, държавите членки и финансовите институции. Освен това използваме иновативни финансови инструменти, като например гаранции, за да привлечем и стимулираме и частни инвестиции.

С „Глобален портал“ поставяме специален акцент върху създаването на добавена стойност на местно равнище и изграждането на взаимноизгодни партньорства. Водещите ни проекти са от полза за целите на развитието на нашите партньорски държави, за тяхната индустриализация и създаване на работни места. Според мен подкрепата за устойчивото развитие, растежа и стабилността в страните партньори е в интерес на нас, европейците. Работим с партньорите си за справяне с общите трансгранични предизвикателства - да вземем за пример изменението на климата, заплахите за здравето и първопричините за миграцията. Тези усилия също така ще помогнат за ограничаване на нерегламентираната миграция.

Европа също може да се възползва от инициативата „Глобален портал“. Нашите компании и индустрии разполагат с иновациите и познанията, от които тези страни отчаяно се нуждаят за своя зелен и цифров преход. Подобряването на тяхната инфраструктура и цялостната регулаторна рамка може да подпомогне нашата собствена стратегическа автономност и политически цели. Сътрудничеството в областта на критичните суровини, които Европа трябва да внася, е много конкретен пример за това. До момента сме подписали 14 стратегически партньорства за устойчиви вериги за създаване на стойност при суровините с държави партньори.

4. Конкурира ли се тази програма с китайската инициатива „Един пояс, един път“?

Не бих казала, че „Глобален портал“ се конкурира с китайската инициатива „Един пояс, един път“. По-скоро „Глобален портал“ е предложението на ЕС за положително партньорство с държавите от Глобалния юг. То се основава на европейските ценности и спазва най-високите социални и екологични стандарти.

Други участници, като Китай, представиха свои собствени предложения, както и свои наративи. Страните партньори от Глобалния юг са свободни да избират с кого да работят. Нуждите от развитие, особено в Африка, са огромни и напълно разбирам, че страните приемат всички инвестиции, които могат да получат, стига да не се застрашава дългосрочната устойчивост на тези инвестиции.

Много затънали в дългове африкански държави станаха критични към китайския модел, който в някои случи създаде и задълбочи нежелани зависимости. Само миналата седмица на срещата на върха на FOCAC (Форум за сътрудничество между Китай и Африка) въпросът за опрощаването на дълговете не беше споменат, въпреки че е бил обсъждан на предишни срещи на върха и е бил постоянно искане от африканска страна.

5. Предполага се, че европейските държави са най-заинтересовани от финансирането на инициативи за развитие в Близкия изток и Африка, за да спрат вълните на нелегална миграция. Но защо харчим пари за толкова отдалечени страни като тези от Латинска Америка или Тихоокеанския регион?

Както беше споменато, Европа има много причини да бъде активна и да се ангажира със страните партньори - близки и далечни. В днешния взаимосвързан свят не можем да се обръщаме навътре и да си въобразяваме, че това, което се случва в други части на света, не ни влияе. Конфликтите и кризите се разпространяват навсякъде и ние се нуждаем от многостранно сътрудничество, за да ги управляваме. Пандемията от КОВИД-19 беше силно напомняне за това. А агресията на Русия срещу Украйна е друг пример. Въпреки че войната се води в Европа, тя наруши международните вериги за създаване на стойност при стоките и засегна ежедневието на хората и на други континенти.

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Депутатите приеха на първо, а след това и на второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2024 г., свързани с актуализация на общински проекти
Времето в планините е облачно, следобед се очаква дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба
Общинският съвет в Каолиново ще обсъжда актуализиране на бюджета и на инвестиционната програма за 2024 г.
Общинският съвет в Созопол се събира на тринадесетото си редовно заседание
Общинските съветници в Руен ще разгледат отчета за изпълнението на бюджета и сметките за европейски средства за 2023 г.
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Регионална среща на социално отговорните работодатели ще се състои в Шумен на 9 октомври
Местен фокус
Депутатите приеха на първо, а след това и на второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2024 г., свързани с актуализация на общински проекти
В детайли
С младежко изложение и концерт ще бъде отбелязана шестата година на Младежката сфера в Шумен
Местен фокус
Времето в планините е облачно, следобед се очаква дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба
В детайли
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата, съобщават от Столичната община
На преден план
Парламентът обсъжда законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. във връзка с промени в списъка с общински проекти
Основна линия
Възрастна жена от Балчик е станала жертва на телефонна измама
В детайли
В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия, съобщи ДАНС
В детайли
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Гърция
В детайли
Кандидатстване за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води ще обсъди Общинският съвет в Черноочене
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.