Начало В детайли БНР обяви номинираните в 11-ото издание на „Будител на годината“
6651
България

БНР обяви номинираните в 11-ото издание на „Будител на годината“

Българското национално радио (БНР) обяви номинираните в 11-ото издание на инициативата „Будител на годината“.Номинации за „Будител на годината“ се приемаха до края на месец август, а от тях са избрани десет каузи и личности – Сдружението за олимпийските отбори по природни науки, Тони Николов, Донка Ангъчева, „Един процент промяна“, Георги Пеев, Теодора Милева, Виктор Топалов, доброволен противопожарен екип – Fire brigade №1, Светла Дионисиева и Веселин Диманов.

| 10 Септември 2024, 15:21 ч.
БНР обяви номинираните в 11-ото издание на „Будител на годината“
БНР обяви номинираните в 11-ото издание на „Будител на годината“
Снимка © БНР

Българското национално радио (БНР) обяви номинираните в 11-ото издание на инициативата „Будител на годината“. Гласуването ще се осъществява на специално създадена платформа от октомври, съобщават от БНР.

Учени от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към Българската академия на науките (БАН) пристигат в Пловдивския панаир, за да демонстрират цивилните приложения на въздушните роботи - дроновете. Това ще се случи от 25 до 28 септември в рамките на 78-ото издание на Международния технически панаир, съобщиха от Панаира.

Институтът за космически изследвания и технологии ще представи дронове за разнообразни граждански услуги. Експозицията от различни модели ще бъде разположена в Палата №3, Щанд №1. Посетителите ще могат да се запознаят с различни съвременни безпилотни авиационни системи и да обсъдят възможностите за производството и използването им. В специалната експозиция "Дроновете като услуга" ще се включат компании от 24 държави, съобщават организаторите. Основен акцент на изложението ще бъдат технологичните решения в различни сектори и браншове. 

"Тази тема винаги е била фокус в работата и анализите на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и министерството. Не мисля, че бихме говорили за поевтиняване, но се обмисля към момента да няма промяна за догодина", каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова - Касабова във връзка с промяната в цената на винетките. 

Преди началото на Десетата юбилейна годишна конференция, посветена на пътната безопасност -  "ВИЗИЯ 0" или нула жертви при пътнотранспортни произшествия, организирана от Сдружение "Българска браншова асоциация пътна безопасност", служебният министър коментира и други актуални за региона теми. 

Една от тях беше темата за Околовръстното шосе и Югоизточния обход в Пловдив.

"Знам, че този проблем е тежък за град Пловдив и е неотложно да бъде стартирано строителството на Югоизточния обход. Вчера проведо

Българското книжовно дружество, което по-късно става Българска академия на науките (БАН), е без съмнение най-значителният принос към българското възраждане в областта на духовната сфера. Това заяви днес председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на мястото, където през 1869 г. е създадена Академията, а след това е изградена църквата "Възнесение Господне" в Браила. 

Той припомни, че създаването на Българското книжовно дружество е плод на почти 20-годишна дейност на редица български просветители. Акад. Ревалски отбеляза, че "моторите" на този процес са били Марин Дринов, Васил Стоянов и Васил Друмев.

"Само ентусиазмът на тези просветени българи не е бил достатъчен за създаването на дружеството. Нужни са били още две неща. Едното е мястото, където да се създаде това дружество, а другото е било кой ще го подпомогне материално. Румънската земя и румънският народ е мястото

Автомобил е катастрофирал и се е ударил в стълб на бул. "Ботевградско шосе" в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Инцидентът е станал около 8:10 часа. Шофьорът е леко пострадал и ще бъде прегледан в болница.

На място движението е затруднено и се регулира от "Пътна полиция".

 

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов увери днес депутатите в 50-ото Народно събрание, че служебното правителство не предвижда закриване или приватизиране на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това свое изказване той направи в рамките на парламентарното си изслушване, заедно със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на извънредно заседание на парламента. Темата на изслушването му беше свързана с предлаганите от Министерството на енергетиката (МЕ) промени в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и добавянето на глава "РиПауърИЮ" (RepowerEU). 

"Още като изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" съм против приватизацията или отделянето на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от рамката на българската енергетика", посочи министърът. 

Той беше принуден да разясни ситуацията около бъдещето пред БЕХ с оглед предлага

Номинации за „Будител на годината“ се приемаха до края на месец август, а от тях са избрани десет каузи и личности – Сдружението за олимпийските отбори по природни науки, Тони Николов, Донка Ангъчева, „Един процент промяна“, Георги Пеев, Теодора Милева, Виктор Топалов, доброволен противопожарен екип – Fire brigade №1, Светла Дионисиева и Веселин Диманов. Финалистите са определени от жури в състав проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова, която е създател на кампанията.

НОМИНИРАНИТЕ

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки

Всяка година около 60 български ученици участват в 15 международни и балкански състезания. През 2023 г. Виктор Лилов спечели първото в историята двойно злато на Международните олимпиади по химия и биология. Той е и единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология (IBO) 2024. Този рекорд е поставен, след като българският ученик спечели златен медал от Международната олимпиада по химия в Швейцария през 2023 година, където участваха ученици от 88 държави, а след това спечели златен медал от Международната олимпиада по биология в Казахстан, където се състезаваха представители на 81 държави. Виктор има и злато от Международната Менделеевска олимпиада през 2024 г. и с това има три златни медала от трите най-силни състезания в света по химия и биология, допълват от БНР.

През изминалата година българските ученици са участвали в международни, европейски и балкански олимпиади по природни науки, като спечелиха общо 90 медала – 17 златни, 32 сребърни и 41 бронзови.

Разград ще участва в националната информационна кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от общинската администрация.

Кампанията е под мотото „Бъди смел, бъди добър!“. Предвидените дейности, които се реализират в партньорство с общините в страната, са четири вида, като Община Разград ще участва в три от тях, посочиха от Общината. 

Кампанията ще започне със спортен празник - развлекателно състезание по народна топка за деца и възрастни. То ще се състои на 30 септември пред сцената "Ронда" в Градския парк. Ще участват шест отбора, съставени от деца и възрастни. Всеки от отборите ще се състои от пет деца и петима възрастни. Разпределението по отбори и графикът на срещите ще се извърши непосредствено преди началото на състезанието. 

Община Разград и ДАЗД ще осигурят спец

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК). 

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов. 

Троен състав на Окръжен съд – Враца потвърди определението на Районен съд – Враца, с което спрямо английския гражданин М. Ф. е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от съдебната институция. Мъжът е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда в условията на домашно насилие на литовска гражданка.

Съдът е оставил без уважение внесената жалба от обвиняемия с искане да му бъде постановена по-лека мярка. 

Въззивният съд е приел, че е правилна преценката на първоинстанционния съд и всички събрани до момента доказателства сочат М. Ф. като съпричастен към деянието, в което е обвинен. Според тройния състав на Врачанския окръжен съд са налице и двете алтернативни опасности - обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление. От събраните доказателства е видно, че М.Ф. е чужд гражданин, на страна извън ЕС - Кралство Вел

Общините Видин, Кула, Димово и Ружинци имат одобрени проекти по процедура „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“. Те ще получат общо 10 713 341 лева, се посочва във фейсбук страницата на Областния информационен център (ОИЦ) – Видин.

Безвъзмездно финансиране на стойност 2 459 393 лева ще вземе Община Видин за реализацията на проекта „Реформиране на Дом за стари хора в с. Кутово”. 

Община Кула ще извърши строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане в дома за стари хора в граничния град за 3 603 715 лева. 

С 2 572 297лева безвъзмездна подкрепа Община Димово ще изпълни проект „Извършване на строителни дейности за реконструкция и дострояване на сградата и доставка на оборудване и обзавеждане в Дом за стари хора в с.

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според разследващите, мъжете, който са на възраст между 44 и 74 г., са поддържали канала от юли 2023 г. до настоящия момент. Те са действали на територията на област Хасково.

За престъплението, в което седмината са обвинени, е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за повече от три години.

Контрабандният внос на стоки се е осъществявал през Граничния контролно–пропускателен пункт (ГКПП) “Капитан Андреево“ от няколко човека, които са установени в хода на разследването. Стоките са били разпространявани на територията на България, като до клиентите те са стигали чрез директни продажби с посредничест

Тони Николов

Писателят, философът и журналист Тони Николов е човек с ясно изразена гражданска позиция, за когото азбуката е стълбицата към нашето съвършенство, а езикът български е нашият дом, посочват от БНР.

Тони Николов е главен редактор на портал „Култура“ и на сп. "Култура". Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши социални науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен.

От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на „Радио Франс Ентернасионал България“ (RFI – България). Дългогодишен преподавател е в СУ „Св. Климент Охридски". Преводач е на книги, съставител на четиритомника с есета на Георги Марков и на неиздадените ръкописи на Иван Хаджийски. Тони Николов е автор на книгите „Пропуканата България", „Българската дилема", „Спомнена София", „Има такава държава" и др. 

Донка Ангъчева

През 2023 г. е избрана за „Жена на годината" в категория „Изкуство и култура" на Look business awards, които всяка година се раздават във Виена. Донка Ангъчева е австрийска пианистка със световна солова кариера, но е силно свързана с родния Пловдив, разказват от Българското национално радио. Носител е на награди от световни конкурси и е част от селекцията Bösendorfer Artist. Солист е на филхармониите на Виена, Пловдив, Байройт, Фокланд, Еквадор, Орфеус.

На 25 май тази година тя организира „Гала на българската култура и музика" във Виена, в зала „Брамс“ на Музикферайн. Събитието бе посветено на 24 май, а в програмата му бяха включени произведения на Георги Андреев, Милен Кукошарови.

Всички приходи от концерта са били предоставени на фондация „Заедно в час", посочват от БНР. 

„Един процент промяна“

За осем години организацията има над 100 изпълнени каузи, събрани и дарени са над 1 милион. лева, като в тях са били ангажирани близо 2200 дарители.

Лицата зад каузата са Ефтим Ефтимов, Светла Пармакова и Мария Минева, които дават стипендии за деца без родителски грижи, доизграждат центрове за хора със специфични здравни потребности, дават хуманитарна грижа на бездомни животни. За първа кауза избират да помогнат на сдружение „Бъдеще за децата" от Казанлък в доизграждането на сензорна стая за деца с аутизъм.

Георги Пеев

Георги Пеев е 48-годишен мъж от Хасково. От 2013 г. живее с трансплантирано сърце, а от 2015 г. е и с трансплантиран бъбрек. . В началото се възстановява с плуване, а през 2016 година участва на първото си Европейско първенство за трансплантирани във Финландия. Посвещава от своето време за популяризиране на органното донорство, за решаване на актуалните проблеми с трансплантациите в България, разказват от БНР.

На 7 декември 2023 г. Пеев стана първият трансплантиран човек в света, изкачил най-високият връх на Килиманджро – Ухуро 5896 м. с кауза – подкрепа на донорството. Малко по-рано през годината стана и световен шампион на 100 метра бруст на Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия.

Теодора Милева

Тя е на 18 години от София, а от две години живее и учи във Виена. Теодора Милева е създател на инициативата ArtPath Podcast, която цели да популяризира културни личности и събития от България и чужбина, да бъде мост между българските общности с цел издигане на тяхната културна осведоменост и взаимодействие, отбелязват от БНР.

Милева създава поредица от документални филми с художествен оттенък за български автори, сред които са Димитър Димов и Яна Язова. Автор е на проектите Eco Art и Live Green, които засягат ролята на природата в изкуството – своеобразен призив за опазване на околната среда.

Теодора Милева е автор е на материали, отразяващи български инициативи в медии зад граница, онлайн списанието „Melange Bulgaren"във Виена и българската програма по радио „Orange" в Австрия.

Виктор Топалов

През 2019 г. Виктор Топалов създава „Бохемска София" – дигиталната платформа, която разказва за столицата между Освобождението и Първата световна война.

Към днешна дата платформата има над 25 000 последователи. Чрез проекта си той иска да промени начина, по който хората възприемат София, карайки ги да виждат не просто улици и сгради, а история и онези писатели, художници, артисти, архитекти, чийто дух продължава незримо да витае в сърцето на града, обясняват от БНР.

Топалов е автор на няколко книги, има и подкаст „Бохемска София разказва“. 

Доброволен противопожарен екип – Fire brigade №1

Димитър Димитров е сформирал и оборудвал доброволен противопожарен екип, който да се бори с горските пожари. Благодарение на бизнеса си в община Невестино, той купува с лични средства високопроходими машини, водоноски, раници за гасене на пожари, дронове, разказват от БНР.

Номинацията е за целия му екип от квалифицирани доброволци, които тази година са реагирали при възникнали пожари във взаимодействие с всички държавни структури.

Освен с доброволния противопожарен екип Димитър Димитров се занимава още с изграждане на помещения за отглеждане на растения, като продукцията от тях неведнъж е дарявал на нуждаещи се хора, допълват от БНР. Изградил е още инсталация за питейна вода на селото, в което живее.

Светла Дионисиева 

Светла Дионисиева е създател, основоположник и ръководител на Българския културен институт в Лондон от създаването му през 2011 г.&nsp;

През годините Българският културен институт в Лондон открива и спомага развитието на млади български творци и изпълнители, посочват от БНР.

През тази година България застана редом с най-големите световни издателства със свой национален щанд на второто по големина в света изложение на книгата – Лондонския панаир на книгата. 

През 2024 г. в програмата на Българския културен институт в Лондон бе проведен и „Месец на българската култура“.

Веселин Диманов

Режисьорът Веселин Диманов е номиниран за работата му по филма „Моралът е доброто". Това е дебютният му пълнометражен филм, който е вдъхновен от живота и дейността на доц. Кристиан Таков. Това е най-гледаният документален филм на голям екран в последните години у нас, отбелязват от БНР.

„Моралът е доброто" е номиниран в пет категории от Съюза на българските филмови дейци – оператор, монтаж, композитор, дебют и най-добър документален филм, като Веселин Диманов спечели наградата за най-добър дебют в документалното кино за 2023 г. на наградите „Васил Гендов".

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия, съобщи ДАНС
В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съвместно с Националната агенция по приходите (НАП), Министерството на вътрешните ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Гърция
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Никопол" и ``Кардам`` е интензивен на изход за товарни автомобили. Трафикът на изход за леки автом ...
Кандидатстване за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води ще обсъди Общинският съвет в Черноочене
Осем точки ще разгледа на днешното си заседание Общинският съвет (ОбС) в Черноочене, а една от тях е даване на съгласие за кандидатстване на Община Черноочене пред ПУДООС (Предприя ...
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град. ...
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията. Той се обърна към чакащите го журналисти с думите: "Дайте ми време да се адаптирам. Ще ви отделя време".&nb ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия, съобщи ДАНС
В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съвместно с Националната агенция по приходите (НАП), Министерството на вътрешните ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Гърция
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Никопол" и ``Кардам`` е интензивен на изход за товарни автомобили. Трафикът на изход за леки автом ...
Кандидатстване за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води ще обсъди Общинският съвет в Черноочене
Осем точки ще разгледа на днешното си заседание Общинският съвет (ОбС) в Черноочене, а една от тях е даване на съгласие за кандидатстване на Община Черноочене пред ПУДООС (Предприя ...
Общинският съвет в Ново село обсъжда отчета за изпълнението на бюджета за 2023 г.
Информация за изпълнението на решенията на Общинския съвет и приемане на отчета за касово изпълнение на бюджета на община Ново село за 2023 г. са две от деветте точки, които ще раз ...
Трима души са загинали, а 26 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Трима души са загинали, а 26 са ранени при пътни инциденти в страната през изминалото денонощие, съобщиха на сайта си от Министерството на вътрешните работи (МВР). Тежките пътни пр ...
Тикер в 08:48 ч.
В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурн ...
Начало В детайли
6651
България

БНР обяви номинираните в 11-ото издание на „Будител на годината“

Българското национално радио (БНР) обяви номинираните в 11-ото издание на инициативата „Будител на годината“.Номинации за „Будител на годината“ се приемаха до края на месец август, а от тях са избрани десет каузи и личности – Сдружението за олимпийските отбори по природни науки, Тони Николов, Донка Ангъчева, „Един процент промяна“, Георги Пеев, Теодора Милева, Виктор Топалов, доброволен противопожарен екип – Fire brigade №1, Светла Дионисиева и Веселин Диманов.

| 10 Септември 2024, 15:21 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
БНР обяви номинираните в 11-ото издание на „Будител на годината“
БНР обяви номинираните в 11-ото издание на „Будител на годината“
Снимка © БНР

Българското национално радио (БНР) обяви номинираните в 11-ото издание на инициативата „Будител на годината“. Гласуването ще се осъществява на специално създадена платформа от октомври, съобщават от БНР.

Учени от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към Българската академия на науките (БАН) пристигат в Пловдивския панаир, за да демонстрират цивилните приложения на въздушните роботи - дроновете. Това ще се случи от 25 до 28 септември в рамките на 78-ото издание на Международния технически панаир, съобщиха от Панаира.

Институтът за космически изследвания и технологии ще представи дронове за разнообразни граждански услуги. Експозицията от различни модели ще бъде разположена в Палата №3, Щанд №1. Посетителите ще могат да се запознаят с различни съвременни безпилотни авиационни системи и да обсъдят възможностите за производството и използването им. В специалната експозиция "Дроновете като услуга" ще се включат компании от 24 държави, съобщават организаторите. Основен акцент на изложението ще бъдат технологичните решения в различни сектори и браншове. 

"Тази тема винаги е била фокус в работата и анализите на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и министерството. Не мисля, че бихме говорили за поевтиняване, но се обмисля към момента да няма промяна за догодина", каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова - Касабова във връзка с промяната в цената на винетките. 

Преди началото на Десетата юбилейна годишна конференция, посветена на пътната безопасност -  "ВИЗИЯ 0" или нула жертви при пътнотранспортни произшествия, организирана от Сдружение "Българска браншова асоциация пътна безопасност", служебният министър коментира и други актуални за региона теми. 

Една от тях беше темата за Околовръстното шосе и Югоизточния обход в Пловдив.

"Знам, че този проблем е тежък за град Пловдив и е неотложно да бъде стартирано строителството на Югоизточния обход. Вчера проведо

Българското книжовно дружество, което по-късно става Българска академия на науките (БАН), е без съмнение най-значителният принос към българското възраждане в областта на духовната сфера. Това заяви днес председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на мястото, където през 1869 г. е създадена Академията, а след това е изградена църквата "Възнесение Господне" в Браила. 

Той припомни, че създаването на Българското книжовно дружество е плод на почти 20-годишна дейност на редица български просветители. Акад. Ревалски отбеляза, че "моторите" на този процес са били Марин Дринов, Васил Стоянов и Васил Друмев.

"Само ентусиазмът на тези просветени българи не е бил достатъчен за създаването на дружеството. Нужни са били още две неща. Едното е мястото, където да се създаде това дружество, а другото е било кой ще го подпомогне материално. Румънската земя и румънският народ е мястото

Автомобил е катастрофирал и се е ударил в стълб на бул. "Ботевградско шосе" в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Инцидентът е станал около 8:10 часа. Шофьорът е леко пострадал и ще бъде прегледан в болница.

На място движението е затруднено и се регулира от "Пътна полиция".

 

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов увери днес депутатите в 50-ото Народно събрание, че служебното правителство не предвижда закриване или приватизиране на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това свое изказване той направи в рамките на парламентарното си изслушване, заедно със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на извънредно заседание на парламента. Темата на изслушването му беше свързана с предлаганите от Министерството на енергетиката (МЕ) промени в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и добавянето на глава "РиПауърИЮ" (RepowerEU). 

"Още като изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" съм против приватизацията или отделянето на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от рамката на българската енергетика", посочи министърът. 

Той беше принуден да разясни ситуацията около бъдещето пред БЕХ с оглед предлага

Номинации за „Будител на годината“ се приемаха до края на месец август, а от тях са избрани десет каузи и личности – Сдружението за олимпийските отбори по природни науки, Тони Николов, Донка Ангъчева, „Един процент промяна“, Георги Пеев, Теодора Милева, Виктор Топалов, доброволен противопожарен екип – Fire brigade №1, Светла Дионисиева и Веселин Диманов. Финалистите са определени от жури в състав проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова, която е създател на кампанията.

НОМИНИРАНИТЕ

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки

Всяка година около 60 български ученици участват в 15 международни и балкански състезания. През 2023 г. Виктор Лилов спечели първото в историята двойно злато на Международните олимпиади по химия и биология. Той е и единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология (IBO) 2024. Този рекорд е поставен, след като българският ученик спечели златен медал от Международната олимпиада по химия в Швейцария през 2023 година, където участваха ученици от 88 държави, а след това спечели златен медал от Международната олимпиада по биология в Казахстан, където се състезаваха представители на 81 държави. Виктор има и злато от Международната Менделеевска олимпиада през 2024 г. и с това има три златни медала от трите най-силни състезания в света по химия и биология, допълват от БНР.

През изминалата година българските ученици са участвали в международни, европейски и балкански олимпиади по природни науки, като спечелиха общо 90 медала – 17 златни, 32 сребърни и 41 бронзови.

Разград ще участва в националната информационна кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от общинската администрация.

Кампанията е под мотото „Бъди смел, бъди добър!“. Предвидените дейности, които се реализират в партньорство с общините в страната, са четири вида, като Община Разград ще участва в три от тях, посочиха от Общината. 

Кампанията ще започне със спортен празник - развлекателно състезание по народна топка за деца и възрастни. То ще се състои на 30 септември пред сцената "Ронда" в Градския парк. Ще участват шест отбора, съставени от деца и възрастни. Всеки от отборите ще се състои от пет деца и петима възрастни. Разпределението по отбори и графикът на срещите ще се извърши непосредствено преди началото на състезанието. 

Община Разград и ДАЗД ще осигурят спец

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК). 

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов. 

Троен състав на Окръжен съд – Враца потвърди определението на Районен съд – Враца, с което спрямо английския гражданин М. Ф. е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от съдебната институция. Мъжът е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда в условията на домашно насилие на литовска гражданка.

Съдът е оставил без уважение внесената жалба от обвиняемия с искане да му бъде постановена по-лека мярка. 

Въззивният съд е приел, че е правилна преценката на първоинстанционния съд и всички събрани до момента доказателства сочат М. Ф. като съпричастен към деянието, в което е обвинен. Според тройния състав на Врачанския окръжен съд са налице и двете алтернативни опасности - обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление. От събраните доказателства е видно, че М.Ф. е чужд гражданин, на страна извън ЕС - Кралство Вел

Общините Видин, Кула, Димово и Ружинци имат одобрени проекти по процедура „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“. Те ще получат общо 10 713 341 лева, се посочва във фейсбук страницата на Областния информационен център (ОИЦ) – Видин.

Безвъзмездно финансиране на стойност 2 459 393 лева ще вземе Община Видин за реализацията на проекта „Реформиране на Дом за стари хора в с. Кутово”. 

Община Кула ще извърши строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане в дома за стари хора в граничния град за 3 603 715 лева. 

С 2 572 297лева безвъзмездна подкрепа Община Димово ще изпълни проект „Извършване на строителни дейности за реконструкция и дострояване на сградата и доставка на оборудване и обзавеждане в Дом за стари хора в с.

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според разследващите, мъжете, който са на възраст между 44 и 74 г., са поддържали канала от юли 2023 г. до настоящия момент. Те са действали на територията на област Хасково.

За престъплението, в което седмината са обвинени, е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за повече от три години.

Контрабандният внос на стоки се е осъществявал през Граничния контролно–пропускателен пункт (ГКПП) “Капитан Андреево“ от няколко човека, които са установени в хода на разследването. Стоките са били разпространявани на територията на България, като до клиентите те са стигали чрез директни продажби с посредничест

Тони Николов

Писателят, философът и журналист Тони Николов е човек с ясно изразена гражданска позиция, за когото азбуката е стълбицата към нашето съвършенство, а езикът български е нашият дом, посочват от БНР.

Тони Николов е главен редактор на портал „Култура“ и на сп. "Култура". Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши социални науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен.

От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на „Радио Франс Ентернасионал България“ (RFI – България). Дългогодишен преподавател е в СУ „Св. Климент Охридски". Преводач е на книги, съставител на четиритомника с есета на Георги Марков и на неиздадените ръкописи на Иван Хаджийски. Тони Николов е автор на книгите „Пропуканата България", „Българската дилема", „Спомнена София", „Има такава държава" и др. 

Донка Ангъчева

През 2023 г. е избрана за „Жена на годината" в категория „Изкуство и култура" на Look business awards, които всяка година се раздават във Виена. Донка Ангъчева е австрийска пианистка със световна солова кариера, но е силно свързана с родния Пловдив, разказват от Българското национално радио. Носител е на награди от световни конкурси и е част от селекцията Bösendorfer Artist. Солист е на филхармониите на Виена, Пловдив, Байройт, Фокланд, Еквадор, Орфеус.

На 25 май тази година тя организира „Гала на българската култура и музика" във Виена, в зала „Брамс“ на Музикферайн. Събитието бе посветено на 24 май, а в програмата му бяха включени произведения на Георги Андреев, Милен Кукошарови.

Всички приходи от концерта са били предоставени на фондация „Заедно в час", посочват от БНР. 

„Един процент промяна“

За осем години организацията има над 100 изпълнени каузи, събрани и дарени са над 1 милион. лева, като в тях са били ангажирани близо 2200 дарители.

Лицата зад каузата са Ефтим Ефтимов, Светла Пармакова и Мария Минева, които дават стипендии за деца без родителски грижи, доизграждат центрове за хора със специфични здравни потребности, дават хуманитарна грижа на бездомни животни. За първа кауза избират да помогнат на сдружение „Бъдеще за децата" от Казанлък в доизграждането на сензорна стая за деца с аутизъм.

Георги Пеев

Георги Пеев е 48-годишен мъж от Хасково. От 2013 г. живее с трансплантирано сърце, а от 2015 г. е и с трансплантиран бъбрек. . В началото се възстановява с плуване, а през 2016 година участва на първото си Европейско първенство за трансплантирани във Финландия. Посвещава от своето време за популяризиране на органното донорство, за решаване на актуалните проблеми с трансплантациите в България, разказват от БНР.

На 7 декември 2023 г. Пеев стана първият трансплантиран човек в света, изкачил най-високият връх на Килиманджро – Ухуро 5896 м. с кауза – подкрепа на донорството. Малко по-рано през годината стана и световен шампион на 100 метра бруст на Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия.

Теодора Милева

Тя е на 18 години от София, а от две години живее и учи във Виена. Теодора Милева е създател на инициативата ArtPath Podcast, която цели да популяризира културни личности и събития от България и чужбина, да бъде мост между българските общности с цел издигане на тяхната културна осведоменост и взаимодействие, отбелязват от БНР.

Милева създава поредица от документални филми с художествен оттенък за български автори, сред които са Димитър Димов и Яна Язова. Автор е на проектите Eco Art и Live Green, които засягат ролята на природата в изкуството – своеобразен призив за опазване на околната среда.

Теодора Милева е автор е на материали, отразяващи български инициативи в медии зад граница, онлайн списанието „Melange Bulgaren"във Виена и българската програма по радио „Orange" в Австрия.

Виктор Топалов

През 2019 г. Виктор Топалов създава „Бохемска София" – дигиталната платформа, която разказва за столицата между Освобождението и Първата световна война.

Към днешна дата платформата има над 25 000 последователи. Чрез проекта си той иска да промени начина, по който хората възприемат София, карайки ги да виждат не просто улици и сгради, а история и онези писатели, художници, артисти, архитекти, чийто дух продължава незримо да витае в сърцето на града, обясняват от БНР.

Топалов е автор на няколко книги, има и подкаст „Бохемска София разказва“. 

Доброволен противопожарен екип – Fire brigade №1

Димитър Димитров е сформирал и оборудвал доброволен противопожарен екип, който да се бори с горските пожари. Благодарение на бизнеса си в община Невестино, той купува с лични средства високопроходими машини, водоноски, раници за гасене на пожари, дронове, разказват от БНР.

Номинацията е за целия му екип от квалифицирани доброволци, които тази година са реагирали при възникнали пожари във взаимодействие с всички държавни структури.

Освен с доброволния противопожарен екип Димитър Димитров се занимава още с изграждане на помещения за отглеждане на растения, като продукцията от тях неведнъж е дарявал на нуждаещи се хора, допълват от БНР. Изградил е още инсталация за питейна вода на селото, в което живее.

Светла Дионисиева 

Светла Дионисиева е създател, основоположник и ръководител на Българския културен институт в Лондон от създаването му през 2011 г.&nsp;

През годините Българският културен институт в Лондон открива и спомага развитието на млади български творци и изпълнители, посочват от БНР.

През тази година България застана редом с най-големите световни издателства със свой национален щанд на второто по големина в света изложение на книгата – Лондонския панаир на книгата. 

През 2024 г. в програмата на Българския културен институт в Лондон бе проведен и „Месец на българската култура“.

Веселин Диманов

Режисьорът Веселин Диманов е номиниран за работата му по филма „Моралът е доброто". Това е дебютният му пълнометражен филм, който е вдъхновен от живота и дейността на доц. Кристиан Таков. Това е най-гледаният документален филм на голям екран в последните години у нас, отбелязват от БНР.

„Моралът е доброто" е номиниран в пет категории от Съюза на българските филмови дейци – оператор, монтаж, композитор, дебют и най-добър документален филм, като Веселин Диманов спечели наградата за най-добър дебют в документалното кино за 2023 г. на наградите „Васил Гендов".

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия, съобщи ДАНС
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Гърция
Кандидатстване за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води ще обсъди Общинският съвет в Черноочене
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия, съобщи ДАНС
В детайли
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Гърция
В детайли
Кандидатстване за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води ще обсъди Общинският съвет в Черноочене
Основна линия
Общинският съвет в Ново село обсъжда отчета за изпълнението на бюджета за 2023 г.
Сфера
Трима души са загинали, а 26 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Местен фокус
Общинският съвет в Каолиново ще обсъжда актуализиране на бюджета и на инвестиционната програма за 2024 г.
Контекст
Общинските съветници в Болярово ще разгледат предложение за поемане на краткосрочен общински дълг
Местен фокус
Общинският съвет в Созопол се събира на тринадесетото си редовно заседание
Местен фокус
Общинските съветници в Руен ще разгледат отчета за изпълнението на бюджета и сметките за европейски средства за 2023 г.
Местен фокус
Публично ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще преминат удостоверяване
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.