Начало В детайли Започва имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон, съобщи здравното министерство
5226
България

Започва имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон, съобщи здравното министерство

За започване на имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. информира Министерството на здравеопазването (МЗ). Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и ще започне от днес, 11 септември, в цялата страна в кабинетите на Районните здравни инспекции (РЗИ) и общопрактикуващите лекари.В страната бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech,посочват от министерството на сайта си. Ваксините вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния процес по места, добавят също от ведомството.

| 11 Септември 2024, 10:42 ч.
Започва имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон, съобщи здравното министерство
Започва имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон, съобщи здравното министерство
Снимка © Мартина Христова

За започване на имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. информира Министерството на здравеопазването (МЗ). Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и ще започне от днес, 11 септември, в цялата страна в кабинетите на Районните здравни инспекции (РЗИ) и общопрактикуващите лекари. 

Делегация на Българската академия на науките (БАН) заедно с дипломати и българи, живеещи в Румъния, посетиха днес Браила. Повод за това е честването на 155-годишнината на Академията.

Учредителното събрание на Българското книжовно дружество, чийто правоприемник е БАН, е било на 12 октомври 1869 г. в къща в румънския град. На нейното място е построен храмът “Възнесение Господне”. На паметната плоча в неговия двор на български и румънски език е написано, че "На това място се е намирала къщата, където в 1869 година български емигранти поставиха основите на Българската академия на науките".

Архиепископът на Долен Дунав негово преосвещенство Касиан и представителят на Българската патриаршия в Букурещ протойерей Кирил Синев отслужиха молебен на румънски и български език в храма. Архиепископ Касиан заяви, че църквата е своеобразна катедрала и академия на българо-румъ

Община Девин обяви конкурс за графична рисунка – портрет на Христо Ботев, Васил Левски или Иван Вазов (по избор), съобщиха от общинската администрация. Конкурсът е по повод 112 г. от освобождението на Девин и Родопите.

В него могат да участват деца и ученици от 7 до 18 г., уточняват от общинската администрация. Наградите ще бъдат присъдени в три възрастови групи – от 7 до 10 г., от 11 до 14 г. и от 15 до 18 години. Графичните портрети трябва да бъдат с размери минимум А4 формат, а техниката е по избор – молив, туш, въглен или други материали. Отличените на 1-во, 2-ро и 3-то място във всяка категория ще получат награди. Творбите за конкурса се представят в сградата на общинската администрация до 3 октомври.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на церемония на 7 октомври, каза кметът на общината Здравко Иванов. Девин ще празнува на 8 октомври 112 г.

Пожар взе две жертви във Видин, съобщиха от Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в дунавския град.

Днес в 3:57 часа е постъпил сигнал за пожар в апартамент на ул. „Гладстон“ във Видин. Насочените към адреса три екипа пожарникари потушили пламъците. Загинали са двама от обитателите на жилището – 40-годишен мъж и 46-годишна жена. Пострадала е 76-годишна жена, която е настанена за лечение във видинската болница. Оперативна група е извършила оглед, като причината за пожара е в процес на установяване. Случаят е докладван в Окръжна прокуратура – Видин. Разследването продължава в рамките на образувано досъдебно производство.

Вчера през нощта е възникнал пожар в стая на необитаема къща на ул. „Цар Симеон Велики“ в областния град, допълниха от дирекцията на полицията. Два екипа на видинската пожарна служба са потушили пламъците. Унищожени са

Полицаи във Видин разследват случай на нападение на автомобил в Брегово, на който са били забити две кирки, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

Във вторник жена от граничния град е сигнализирала за забити две кирки – на предния капак и на тавана на лек автомобил „Хюндай“, паркиран на улицата пред дома . Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. Изяснено било, че автомобилът е нает от София от фирма за коли под наем. Образувано е досъдебно производство за противозаконно повреждане на чужда движима вещ.

От дирекцията на полицията във Видин уточниха , че това е първи случай в областта за годината на подобно деяние. 

 

Доживотен затвор без право на замяна при строг режим определи Бургаският окръжен съд спрямо Георги Генджов, осъден за убийството на майка си - учителката Рада Гешева.

Генджов е бил вменяем по време на извършване на убийството, сочи нова експертиза, извършена от вещи лица. Според нея Генджов е имал невротична декомпенсация, проявена като защитен механизъм спрямо майка му, която е настоявала той да бъде лекуван в Център за психично здраве, където е бил настаняван няколко пъти. 

За извършване на престъплението Генджов е използвал два ножа, с които е нанесъл десетки удари в тялото на майка си. Убийството е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин, посочи в съдебната зала прокурор Ангел Георгиев.

Припомняме, че убийството бе извършено на 25 януари тази година. В тялото на Рада Гешева бяха открити 64 пробождания с нож. 

Днес Генджов запази п

В страната бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech,посочват от министерството на сайта си. Ваксините вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния процес по места, добавят също от ведомството. 

При необходимост ще бъде създавана организация за провеждане на имунизация и в други лечебни заведения, а при наличие на желаещи по места е възможно и сформиране на мобилни екипи за трудноподвижни лица, лица от отдалечени места и др., уточняват от министерството. 

От доставените количества, 80 640 дози са предназначени за имунизация на лица на и над 12 г., а останалите близо 4000 дози са за деца от 6 месеца до 11 години. Ваксината срещу JN.1 на SARS-CoV-2 може да се прилага самостоятелно, независимо дали са налице преболедуване и предходни ваксинации. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози, информира също МЗ.

Министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон. В тях като приоритетни групи са определени хора на възраст на и над 60 години; такива с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта; имунокомпрометирани граждани (с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; бременни жени; медицински персонал; потребители и персонал на социални институции.

При лицата от посочените групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини, обясниха още от здравното ведомство. 

В последните две седмици над 22 хил. граждани са сдвоили здравното си досие с мобилното приложение "еЗдраве", съобщиха от "Информационно обслужване" АД. Чрез сдвояването потребителите имат достъп до пълната информация за регистрираните в Националната здравноинформационна система прегледи, направления, рецепти, ваксини, хоспитализации, резултати от лабораторни изследвания, обща здравна информация и др. В първия ден, в който достъпът до здравното досие стана възможен и без електронен подпис, 500 желаещи провериха здравните си досиета през "еЗдраве".

Гражданите имат достъп и до новия модул "Дългосрочна грижа за здравето", който включва задължителните профилактични прегледи, изследвания и ваксинации. Системата, която бе разработена от "Информационно обслужване" АД, изготвя персонален план за здравна грижа на всички граждани и изпраща навременна нотификация към пациента/родителя и л

Ден на отворените врати в обновеното родилно отделение към Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Тота Венкова“ в Габрово е обявен за 26 септември, съобщиха от лечебното заведение.

На въпросите на посетителите ще отговарят началникът на отделението д-р Албена Паньова, старшата акушерка Иванка Стефанова и педиатърът д-р Анелия Толева, които ще разкажат за условията в отделението, как се провежда раждането, грижите, които специалистите полагат за новороденото и майката. 

От лечебното заведение посочват, че посещението ще става без предварително записване, а допълнителна информация може да бъде получена всеки делничен ден на телефон: 066 899 659.

Припомняме, че през миналата година в габровската болница бе открита изложбата ,,Тоновете на живота”, създадена от женско благотворително дружество „Майчина грижа“.  Тогава бе с

В общо 234 секции ще гласуват имащите право на глас от област Видин на предстоящите избори за народни представители на 27 октомври. Това става известно от решение на Районната избирателна комисия (РИК) – Видин за формиране на единните номера на избирателните секции в пети изборен район, публикувано на сайта на комисията.

Със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. В най-много секции ще се гласува във Видин – 120, в Белоградчик - 18 секции, в Бойница – пет, в Брегово - 12, в Грамада – в девет, в Димово –24, в Кула –12, в Макреш и Ново село –  по седем, в Ружинци и Чупрене – по десет.

РИК – Видин е определила броя членове на секционните избирателни комисии (СИК), като в секциите с до 500 избиратели включително комисиите ще бъдат от седем членове, а тези с над 500 изб

На първото заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), определено за предложения за кандидатури за главен прокурор, такива не постъпиха. 

Преди дни бе гласуван график, според който на 16 януари трябва да бъде проведен изборът.

Според хорнограмата с дати в четири поредни заседания до 10 октомври могат да постъпват кандидатури. На 24 октомври е крайният срок на кандидатите да представят концепция, а ВСС има задължение да ги публикува. До 26 ноември две от комисиите към Прокурорската колегия следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите, които ден по-късно да бъдат обсъдени на заседание на колегията.

На 5 декември Пленумът на ВСС трябва да посочи час за изслушване на кандидатите. Крайният срок за представяне на становища и въпроси към кандидатите е 8 януари 2025 година, а на 16 януари следва да се проведе изслушване и

Общо четирима са кандидатите за кмет на община Омуртаг в новите избори на 20 октомври т.г. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Мина Илиева след изтичането на срока за регистрация на кандидатските листи. 

Кандидатите са издигнати от две политически партии и два инициативни комитета. За кметското място и за гласовете на избирателите в общината според реда на регистрация в ОИК ще се конкурират: Ердоан Ахледов от ДПС, Джунейт Йонузов - независим кандидат; Ешреф Ешрефов - независим кандидат и Мустафа Ахмедов от „ГЕРБ“.

От ОИК обявиха, че за участие в новите избори са се регистрирали общо четири политически партии и два инициативни комитета. Две от тях – НДПС и „Българска нова демокрация“, не са регистрирали кандидатски листи. 

За провеждането на изборите на 20 октомври с решение на ОИК в общината им

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи. Информация за пунктовете по населени места е достъпна на специализирания сайт на Министерството на здравеопазването за имунизациите в България - Плюс мен.

Преди дни служебният министър на здравеопазването Галя Кондева отчете висок интерес на гражданите към сдвояване на здравното досие с мобилния телефон. Чрез мобилното приложение "еЗдраве" всеки гражданин може да влезе в своето здравно досие и да види всички налични към момента, регистрирани от 2020 г. досега, прегледи, направления, рецепти, ваксини, лабораторни резултати, обясни тя.

 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Общинските съветници в Болярово ще разгледат предложение за поемане на краткосрочен общински дълг
Общинският съвет в Болярово на днешното си заседание ще разгледа предложение за поемане на краткосрочен общински дълг в размер на 324 000 лв. от фонд ФЛАГ, със срок на изплащане ед ...
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза председателят на Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Иван ...
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част (НГвЧ), съобщиха от Министерството на отбраната. Заповедта е на командира на военното формирование, като 1 ...
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
Десетки деца от основните училища в Силистра участваха в открит урок по шахмат. Събитието се състоя в сградата на общинската администрация и бе част от националното шахматно турне ...
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
С младежко изложение и концерт ще бъде отбелязана шестата година на Младежката сфера в Шумен
Жители и гости на Шумен са поканени да присъстват на мащабното събитие „Заедно под сферата“ на 23 септември, което ще се състои по случай шестия рожден ден на Младежкат ...
Времето в планините е облачно, следобед се очаква дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба
Времето в планините е облачно, хората да слизат по-рано в ниските части на планините. Това казаха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). На места ...
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата, съобщават от Столичната община
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата им, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. След п ...
Парламентът обсъжда законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. във връзка с промени в списъка с общински проекти
Парламентът обсъжда на първо четене законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. Точката беше включена в дневния ред в началото на заседанието.  Заместни ...
Възрастна жена от Балчик е станала жертва на телефонна измама
Възрастна жена от Балчик е станала жертва на телефонна измама. За това съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Добрич. Оттам допълват, че е установена самоличностт ...
Тикер в 09:51 ч.
Жители и гости на Шумен са поканени да присъстват на мащабното събитие „За ...
Начало В детайли
5226
България

Започва имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон, съобщи здравното министерство

За започване на имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. информира Министерството на здравеопазването (МЗ). Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и ще започне от днес, 11 септември, в цялата страна в кабинетите на Районните здравни инспекции (РЗИ) и общопрактикуващите лекари.В страната бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech,посочват от министерството на сайта си. Ваксините вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния процес по места, добавят също от ведомството.

| 11 Септември 2024, 10:42 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Започва имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон, съобщи здравното министерство
Започва имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон, съобщи здравното министерство
Снимка © Мартина Христова

За започване на имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. информира Министерството на здравеопазването (МЗ). Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и ще започне от днес, 11 септември, в цялата страна в кабинетите на Районните здравни инспекции (РЗИ) и общопрактикуващите лекари. 

Делегация на Българската академия на науките (БАН) заедно с дипломати и българи, живеещи в Румъния, посетиха днес Браила. Повод за това е честването на 155-годишнината на Академията.

Учредителното събрание на Българското книжовно дружество, чийто правоприемник е БАН, е било на 12 октомври 1869 г. в къща в румънския град. На нейното място е построен храмът “Възнесение Господне”. На паметната плоча в неговия двор на български и румънски език е написано, че "На това място се е намирала къщата, където в 1869 година български емигранти поставиха основите на Българската академия на науките".

Архиепископът на Долен Дунав негово преосвещенство Касиан и представителят на Българската патриаршия в Букурещ протойерей Кирил Синев отслужиха молебен на румънски и български език в храма. Архиепископ Касиан заяви, че църквата е своеобразна катедрала и академия на българо-румъ

Община Девин обяви конкурс за графична рисунка – портрет на Христо Ботев, Васил Левски или Иван Вазов (по избор), съобщиха от общинската администрация. Конкурсът е по повод 112 г. от освобождението на Девин и Родопите.

В него могат да участват деца и ученици от 7 до 18 г., уточняват от общинската администрация. Наградите ще бъдат присъдени в три възрастови групи – от 7 до 10 г., от 11 до 14 г. и от 15 до 18 години. Графичните портрети трябва да бъдат с размери минимум А4 формат, а техниката е по избор – молив, туш, въглен или други материали. Отличените на 1-во, 2-ро и 3-то място във всяка категория ще получат награди. Творбите за конкурса се представят в сградата на общинската администрация до 3 октомври.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на церемония на 7 октомври, каза кметът на общината Здравко Иванов. Девин ще празнува на 8 октомври 112 г.

Пожар взе две жертви във Видин, съобщиха от Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в дунавския град.

Днес в 3:57 часа е постъпил сигнал за пожар в апартамент на ул. „Гладстон“ във Видин. Насочените към адреса три екипа пожарникари потушили пламъците. Загинали са двама от обитателите на жилището – 40-годишен мъж и 46-годишна жена. Пострадала е 76-годишна жена, която е настанена за лечение във видинската болница. Оперативна група е извършила оглед, като причината за пожара е в процес на установяване. Случаят е докладван в Окръжна прокуратура – Видин. Разследването продължава в рамките на образувано досъдебно производство.

Вчера през нощта е възникнал пожар в стая на необитаема къща на ул. „Цар Симеон Велики“ в областния град, допълниха от дирекцията на полицията. Два екипа на видинската пожарна служба са потушили пламъците. Унищожени са

Полицаи във Видин разследват случай на нападение на автомобил в Брегово, на който са били забити две кирки, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

Във вторник жена от граничния град е сигнализирала за забити две кирки – на предния капак и на тавана на лек автомобил „Хюндай“, паркиран на улицата пред дома . Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. Изяснено било, че автомобилът е нает от София от фирма за коли под наем. Образувано е досъдебно производство за противозаконно повреждане на чужда движима вещ.

От дирекцията на полицията във Видин уточниха , че това е първи случай в областта за годината на подобно деяние. 

 

Доживотен затвор без право на замяна при строг режим определи Бургаският окръжен съд спрямо Георги Генджов, осъден за убийството на майка си - учителката Рада Гешева.

Генджов е бил вменяем по време на извършване на убийството, сочи нова експертиза, извършена от вещи лица. Според нея Генджов е имал невротична декомпенсация, проявена като защитен механизъм спрямо майка му, която е настоявала той да бъде лекуван в Център за психично здраве, където е бил настаняван няколко пъти. 

За извършване на престъплението Генджов е използвал два ножа, с които е нанесъл десетки удари в тялото на майка си. Убийството е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин, посочи в съдебната зала прокурор Ангел Георгиев.

Припомняме, че убийството бе извършено на 25 януари тази година. В тялото на Рада Гешева бяха открити 64 пробождания с нож. 

Днес Генджов запази п

В страната бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech,посочват от министерството на сайта си. Ваксините вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния процес по места, добавят също от ведомството. 

При необходимост ще бъде създавана организация за провеждане на имунизация и в други лечебни заведения, а при наличие на желаещи по места е възможно и сформиране на мобилни екипи за трудноподвижни лица, лица от отдалечени места и др., уточняват от министерството. 

От доставените количества, 80 640 дози са предназначени за имунизация на лица на и над 12 г., а останалите близо 4000 дози са за деца от 6 месеца до 11 години. Ваксината срещу JN.1 на SARS-CoV-2 може да се прилага самостоятелно, независимо дали са налице преболедуване и предходни ваксинации. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози, информира също МЗ.

Министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон. В тях като приоритетни групи са определени хора на възраст на и над 60 години; такива с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта; имунокомпрометирани граждани (с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; бременни жени; медицински персонал; потребители и персонал на социални институции.

При лицата от посочените групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини, обясниха още от здравното ведомство. 

В последните две седмици над 22 хил. граждани са сдвоили здравното си досие с мобилното приложение "еЗдраве", съобщиха от "Информационно обслужване" АД. Чрез сдвояването потребителите имат достъп до пълната информация за регистрираните в Националната здравноинформационна система прегледи, направления, рецепти, ваксини, хоспитализации, резултати от лабораторни изследвания, обща здравна информация и др. В първия ден, в който достъпът до здравното досие стана възможен и без електронен подпис, 500 желаещи провериха здравните си досиета през "еЗдраве".

Гражданите имат достъп и до новия модул "Дългосрочна грижа за здравето", който включва задължителните профилактични прегледи, изследвания и ваксинации. Системата, която бе разработена от "Информационно обслужване" АД, изготвя персонален план за здравна грижа на всички граждани и изпраща навременна нотификация към пациента/родителя и л

Ден на отворените врати в обновеното родилно отделение към Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Тота Венкова“ в Габрово е обявен за 26 септември, съобщиха от лечебното заведение.

На въпросите на посетителите ще отговарят началникът на отделението д-р Албена Паньова, старшата акушерка Иванка Стефанова и педиатърът д-р Анелия Толева, които ще разкажат за условията в отделението, как се провежда раждането, грижите, които специалистите полагат за новороденото и майката. 

От лечебното заведение посочват, че посещението ще става без предварително записване, а допълнителна информация може да бъде получена всеки делничен ден на телефон: 066 899 659.

Припомняме, че през миналата година в габровската болница бе открита изложбата ,,Тоновете на живота”, създадена от женско благотворително дружество „Майчина грижа“.  Тогава бе с

В общо 234 секции ще гласуват имащите право на глас от област Видин на предстоящите избори за народни представители на 27 октомври. Това става известно от решение на Районната избирателна комисия (РИК) – Видин за формиране на единните номера на избирателните секции в пети изборен район, публикувано на сайта на комисията.

Със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. В най-много секции ще се гласува във Видин – 120, в Белоградчик - 18 секции, в Бойница – пет, в Брегово - 12, в Грамада – в девет, в Димово –24, в Кула –12, в Макреш и Ново село –  по седем, в Ружинци и Чупрене – по десет.

РИК – Видин е определила броя членове на секционните избирателни комисии (СИК), като в секциите с до 500 избиратели включително комисиите ще бъдат от седем членове, а тези с над 500 изб

На първото заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), определено за предложения за кандидатури за главен прокурор, такива не постъпиха. 

Преди дни бе гласуван график, според който на 16 януари трябва да бъде проведен изборът.

Според хорнограмата с дати в четири поредни заседания до 10 октомври могат да постъпват кандидатури. На 24 октомври е крайният срок на кандидатите да представят концепция, а ВСС има задължение да ги публикува. До 26 ноември две от комисиите към Прокурорската колегия следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите, които ден по-късно да бъдат обсъдени на заседание на колегията.

На 5 декември Пленумът на ВСС трябва да посочи час за изслушване на кандидатите. Крайният срок за представяне на становища и въпроси към кандидатите е 8 януари 2025 година, а на 16 януари следва да се проведе изслушване и

Общо четирима са кандидатите за кмет на община Омуртаг в новите избори на 20 октомври т.г. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Мина Илиева след изтичането на срока за регистрация на кандидатските листи. 

Кандидатите са издигнати от две политически партии и два инициативни комитета. За кметското място и за гласовете на избирателите в общината според реда на регистрация в ОИК ще се конкурират: Ердоан Ахледов от ДПС, Джунейт Йонузов - независим кандидат; Ешреф Ешрефов - независим кандидат и Мустафа Ахмедов от „ГЕРБ“.

От ОИК обявиха, че за участие в новите избори са се регистрирали общо четири политически партии и два инициативни комитета. Две от тях – НДПС и „Българска нова демокрация“, не са регистрирали кандидатски листи. 

За провеждането на изборите на 20 октомври с решение на ОИК в общината им

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи. Информация за пунктовете по населени места е достъпна на специализирания сайт на Министерството на здравеопазването за имунизациите в България - Плюс мен.

Преди дни служебният министър на здравеопазването Галя Кондева отчете висок интерес на гражданите към сдвояване на здравното досие с мобилния телефон. Чрез мобилното приложение "еЗдраве" всеки гражданин може да влезе в своето здравно досие и да види всички налични към момента, регистрирани от 2020 г. досега, прегледи, направления, рецепти, ваксини, лабораторни резултати, обясни тя.

 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Общинските съветници в Болярово ще разгледат предложение за поемане на краткосрочен общински дълг
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Конкурс за 118 вакантни длъжности обявиха от Националната гвардейска част
Силистра бе част от Национално шахматно турне "Асеневци"
Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
С младежко изложение и концерт ще бъде отбелязана шестата година на Младежката сфера в Шумен
Местен фокус
Времето в планините е облачно, следобед се очаква дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба
В детайли
Нова организация за достъпа на живеещите на ул. „Опълченска“ ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата, съобщават от Столичната община
На преден план
Парламентът обсъжда законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. във връзка с промени в списъка с общински проекти
Основна линия
Възрастна жена от Балчик е станала жертва на телефонна измама
В детайли
В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия, съобщи ДАНС
В детайли
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Гърция
В детайли
Кандидатстване за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води ще обсъди Общинският съвет в Черноочене
Основна линия
Общинският съвет в Ново село обсъжда отчета за изпълнението на бюджета за 2023 г.
Сфера
Трима души са загинали, а 26 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.