Начало В детайли Повече български компании предлагат или разработват свои роботи, съобщи заместник-председателят на PARAi
5159
Икономика

Повече български компании предлагат или разработват свои роботи, съобщи заместник-председателят на PARAi

Близо 10 на сто (9,8 на сто) ръст на инсталираните индустриални роботи в България очаква Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi) за тази година.През миналата година 85 са били интегрираните от членовете на Сдружението роботи в страната.

| 11 Септември 2024, 11:04 ч.
Повече български компании предлагат или разработват свои роботи, съобщи  заместник-председателят на PARAi
Повече български компании предлагат или разработват свои роботи, съобщи заместник-председателят на PARAi
Снимка © личен на заместник-председателя на Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации Йонко Чуклев

Близо 10 на сто (9,8 на сто) ръст на инсталираните индустриални роботи в България очаква Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi) за тази година. През миналата година 85 са били интегрираните от членовете на Сдружението роботи в страната.

Дискриминацията на пазара на труда е най-често срещаната дискриминация, каза на откритата днес в Кърджали двудневна кръгла маса председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) доц. д-р Ана Джумалиева.

По думите това е така, защото всеки човек, в по-голяма или по-малка част от своя живот, е свързан със своето работно място. Пред медиите доц. Джумалиева коментира, че наблюдаваната тенденция е провокирала Комисията да изследва проблемите на дискриминацията на пазара на труда. 

„Това, което забелязваме, е, че може да има дискриминация при започване на работа, по време на работа или при напускане или освобождаване от работа. Погледнато реално, дори една обява може да съдържа дискриминационна клауза, която да води до неравно третиране на определена група хора, а по време на работа - включително и сексуален тормоз, който също е форма на дискриминация&ldq

Общо осем моста са построени за две години след наводнението в карловските села Каравелово, Богдан, Слатина, Христо Даново и Войнягово. Това съобщиха от общинската администрация на Карлово.

Изградени са мостовете на централния площад над дере „Селска река“, на ул. "7-а" и на ул. "21-ва" над дере „Селска река“ и на ул. "24-та" над дере „Селска река“ в Богдан, на ул. „Георги Димитров“ в Каравелово. Възстановени са мостовите съоръжения при ул. "12-а" към гробищния парк, ул. "1-ва" в центъра и на общинския път при ул. "1-ва" на влизане в Слатина.

За всичките осем обекта, които вече са въведени в експлоатация, общинската администрация е изготвила технически проекти, провела е обществени поръчки за избор на изпълнители и след осигуреното финансиране от държавния бюджет е започнала строително-монтажните дейности.

В момента

Парламентът прие решение за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше училище по икономика и мениджмънт“ със седалище Пловдив.

Европейско висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив от зимния семестър на учебната 2020/2021 година не е подавало информация за действащи, прекъснали или в процес на дипломиране студенти и докторанти. Валидността на институционалната му акредитация е изтекла на 4 май 2022 г., а през януари 2024 г. е изтекла и програмната акредитация на двете професионални направления, в които висшето училище е имало право да обучава. В съответствие с разпоредбите на Закона за висшето образование висшите училища се закриват от Народното събрание, когато не са поискали институционална акредитация в предвидените в закона срокове, се посочва в мотивите за решението.

Европейско висше училище по икономика и м

Листите ще се редят от колективните органи на партията, каза пред журналисти нечленуващият в парламентарна група депутат Валентин Тончев, който подкрепя почетния председател на ДПС Ахмед Доган, на влизане в централата на партията. Така той отговори на въпроса дали почетният председател Ахмед Доган ще е този, който ще определя кандидатите на формацията за предстоящите избори на 27 октомври.

„Листите ще се редят от колективните органи на партията, нещо, за което Делян Пеевски и групата около него бяха изключени, защото унищожиха колективните органи на партията“, каза Тончев.

Той допълни, че от структурите на ДПС искали Ахмед Доган да води абсолютно всички листи, но по закон това няма как да се получи.

Според Валентин Тончев, от ДПС нееднократно са казвали, че Ахмед Доган се връща в политиката и най-естественото е той да си е на работното място и да упраж

С тържествен ритуал ще започне празничният 22 септември в Плевен, когато ще се честват 116 години от обявяването на Независимостта на България. Това става известно от програмата с културни събития, публикувана на официалния сайт на Общината.

Ритуалът ще се състои пред паметната плоча срещу входа на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" на площад "Стефан Стамболов" от 11:00 часа. Слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта на България ще произнесе кметът д-р Валентин Христов. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Празникът ще продължи с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Припомняме, че паметният знак, пред който се провеждат честванията на 22 септември в Плевен, бе осветен на площад "Стефан Стамболов" по повод 100 години от обявяване на Независимостта на България. На монолитен блок от гранит е изобразен лъв,

Този ръст, по наши наблюдения, през 2024 г. до този момент се дължи основно на четири сектора - химическа промишленост, метали, електронна търговия - дистрибуционните центрове и складовете, и производството на машини и електроника, каза в интервю Йонко Чуклев - заместник-председател на Асоциацията. Той бе потърсен във връзка с предстоящото в края на септември поредното издание на Robotics Strategy Forum (RSF2024), което ще се състои в София.

Чуклев напомни, че националната статистика отчита ръст в химическа промишленост от 27,5 на сто през май и 33,8 на сто през юни, при металите - съответно 19,1 на сто през май и 25,4 на сто през юни, в електронна търговия и по-специално дистрибуционните центрове и складовете, които обслужват електронна търговия, както и при производството на машини и електроника – сектор, който по наблюдения на Асоциацията остава ключов за клиенти на компаниите за автоматизация.

Проектите в тези браншове

В сектора "Химическа промишленост" навлязоха автоматизираните линии за опаковане и също палетизирането чрез роботи, разказа заместник-председателят на Асоциацията. Пример за автоматизирани линии за опаковане е "Солвей соди", завод "Първи май" в Ситово. В сектор "Метали" показателен пример е "Стандард Профил", където вече работят 20 робота, а инвестицията е от 3 млн. лв. По-малки примери са "Метални конструкции - Плевен" ЕАД, като дружеството внедрява два големи робота за монтаж и за заваряване.

В сектор "Машини и техника" дружеството "Сентилион" произвежда електронни модули и системи за браншове като медицина, авионика и други. Тази година компанията внедри автоматична SMT линия с модерни роботизирани системи и технология за визуална инспекция, които гарантират прецизност и точност при поставянето на компонентите, посочи Чуклев.

Разград ще участва в националната информационна кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от общинската администрация.

Кампанията е под мотото „Бъди смел, бъди добър!“. Предвидените дейности, които се реализират в партньорство с общините в страната, са четири вида, като Община Разград ще участва в три от тях, посочиха от Общината. 

Кампанията ще започне със спортен празник - развлекателно състезание по народна топка за деца и възрастни. То ще се състои на 30 септември пред сцената "Ронда" в Градския парк. Ще участват шест отбора, съставени от деца и възрастни. Всеки от отборите ще се състои от пет деца и петима възрастни. Разпределението по отбори и графикът на срещите ще се извърши непосредствено преди началото на състезанието. 

Община Разград и ДАЗД ще осигурят спец

Голяма част от град Вършец остава без вода днес и утре заради реконструкция на главен водопровод, съобщиха от местната общинска управа.

Подменят се около 20 метра от главния водопровод по бул. „България“. Улиците, на които ще бъде спряно водоподаването са „Д-р Елена Теодосиева“, „Алеко Константинов“, „Иван Вазов“, „Янко Сакъзов“, „Банкя“, „Александър Стамболийски“, „Тодорини кукли“, „Цар Иван Асен II”, „Цар Симеон“, „Цар Борис“, „Христо Смирненски“, „Климент Охридски“, ниските части на града от центъра към изхода за Монтана, както и високите части в района на климатичното училище.

Ремонтните дейности ще продължат до 20:00 часа на 19 септември. Община Вършец ще осигури вода за битови нужди на жителите за 36-те часа, п

Традиционният кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“ ще се състои на 5 октомври в силистренското село Сребърна, съобщиха от Община Силистра. Организатор на проявата е Народно читалище “Възраждане – 1940” в Сребърна под патронажа на кмета на Силистра Александър Сабанов.

Всяка година в атрактивното кулинарно събитие вземат участие читалища от цяла Добруджа, пенсионерски клубове, неформални групи и индивидуални любители - кулинари. 

Програмата включва конкурси за добруджански ястия – супи, основни и десерти. Ще бъдат оценявани и етновизиите на щандовете на участниците. Ще се проведат и творчески работилници. Ястията ще се оценяват в категории супи, основни ястия и десерт от жури с председател етнологът д-р Йордан Касабов.

Отличените участници ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.

По традиция във фести

Актуализацията на бюджета на община Добрич за 2024 година приеха съветниците по време на редовното си заседание днес. Чрез актуализацията бяха трансформирани средства от фонд „Резерв" към други пера по бюджета, за които е гласувано на предходни заседания.

С решение на Общински съвет град Добрич на предходно заседание бе създаден Общински културен институт „Добрич“ като самостоятелно юридическо лице, което е второстепенен разпоредител на бюджет. За тази цел е необходимо да се прехвърли предвидения остатък от дирекция "Хуманитарни дейности" в частта за оркестрите, към новия институт, който ще изпълнява тази дейност. Това е посочено в докладната записка. Там са описани всички промени, който трябва да бъдат направени. 

Допълнителна парична вноска за „Градски транспорт - Добрич“ ЕООД в максимален размер 500 000 лева е изплатена на отделни тр

Безработицата през август е 5,3 %, съобщиха от Агенцията по заетостта. В края на месеца регистрираните в бюрата по труда безработни са 150 709, а започналите работа - 11 523 души. Работа чрез подкрепата на бюрата по труда са започнали и 383 пенсионери, учащи и заети лица.

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през август са активирани над 3200 неактивни на пазара на труда лица.

Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през миналия месец чрез субсидирани работни места, са 2040, допълниха от агенцията. От тях 1231 са започнали работа по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 809 - по проекти на програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. През август са издадени над 12 5

Производителят на бойлери "Теси" роботизира процесите си по заваряване, рязане и манипулиране на различни компоненти и инструменти. Към настоящия момент в производството на "Теси" работят около 30 промишлени робота.

В електронната търговия отново проектите са доста, посочи Чуклев и даде пример с новия високоавтоматизиран склад на Ebag, в който са вложени близо 5 млн. лв.  Друг пример е складът на Ozone.bg, където също нивото на автоматизация е много високо.

Ревизираните оценки за 2023 г.

Прогнозите ни за ръста на инсталираните индустриални роботи за миналата 2023 г. се оказаха малко по-консервативни и ръстът е по-скоро 10 на сто, отколкото прогнозираните 5 на сто, коментира заместник-председателят на Асоциацията. Той посочи, че прогнозираният ръст от 5 на сто е бил базиран на инвестициите на българските компании като "Теси" ООД (нов завод за бойлери), "Милара" (нов завод в Пловдив), както и разширенията на компании като "Шнайдер Електрик" и на умната им фабрика в Пловдив.

Както очаквахме, наистина имахме забавяне в няколко сегмента заради външните пазари, коментира Чуклев. Той напомни, че сериозно забавяне имаше в производството на автомобилни компоненти - по данни на НСИ при производството на превозни средства (без автомобили) намалението е с 29,9 на сто за 2023 г, а в "Кожи, обувки и текстил" - 26,9 на сто.

Движението в тези браншове се отрази на инвестициите им, респективно и на броя инсталирани роботи, коментира Чуклев. Същевременно той посочи, че през миналата година е било отчетено много голямо "заместващо търсене" от други браншове - "Метали", "Електронна търговия" - с проектите за автоматизация в множество складове и куриерски компании, както и в "Електроника и машини".

Тенденцията през 2023 и 2024 г. е, че много български малки и средни предприятия влагат в индустриални роботи и това създаде "заместващото търсене", обобщи заместник-председателят на Асоциацията.

Повишеното предлагане на български роботи

Друга тенденция, която Асоциацията се надява да се засили, е свързана с увеличена достъпност на решенията за автоматизация заради повишеното предлагане на български роботи. Досега голяма част от роботите и машините на българския пазар са внос, но виждаме микротенденция повече български компании да предлагат или да разработват свои роботи, коментира Чуклев.

Примерите

Българската компания "Киберис" разработи 6-осен робот SCARA за заваряване. Друга българска фирма "Смарт Фарм Роботикс" разработва автономен робот за плевене. Тази компания беше участник в нашия инкубатор по роботика и беше подкрепена от акселераторската програма на Европейския съвет по иновации с инвестиция от 2,36 млн. евро, отбеляза Чуклев.

Българската компания "Симоботикс" създава първи български автономен мобилен робот на име Mito.

Според заместник-председателя на Асоциацията, за да се развие допълнително тенденцията български компании да предлагат или да разработват свои роботи, е необходимо фирмите да се възползват много по-активно от възможности като тези, предлагани от програми "Хоризонт Европа", акселераторската програма на Европейския съвет по иновации и други частни инвестиции. Има и много други малки стъпки - хакатони за решения с роботи в български градове, създаване на пилотни площадки за тестване на роботизирани решения и други, но на този етап такива проекти са по-скоро плод на частна инициатива, отколкото на държавна политика, коментира Чуклев.

Браншът в очакване на стратегическите инвестиции

Заместник-председателят на Асоциацията посочи, че все още се запазва тенденцията от последните години за липса на големи стратегически инвестиции в България (над 1 млрд.), които да тласнат развитието на бранша. Ситуацията с кадрите също остава до голяма степен непроменена, коментира експертът.

Единственото по-съществено развитие е участието на българския институт INSAIT в проект за разработка на робот с изкуствен интелект с "Тойота" (Toyota). Това е дългосрочен проект и вероятно не могат да се очакват бързи резултати, но българското участие е много важно, смята Чуклев.

Robotics Strategy Forum

В края на септември Асоциацията организира поредното издание на Robotics Strategy Forum, който тази година ще е под надслов "Новите хоризонти на технологиите". Форумът ще се състои в София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов", на 26 септември, от 10:00 часа. Чуклев разказа, че на форума ще бъдат представени български компании в сферата на роботиката, автоматизацията, умното производство и промишлените технологии. На RSF2024 ще може да срещнете мениджъри, инженери, предприемачи, общественици, ученици, студенти и много млади ентусиасти в сферата на технологиите. Сред темите, които тази година ще бъдат дискутирани на форума, са Nearshoring - възможност за растеж в ЦИЕ, новите фабрики и инвестиции в България през 2024 г., излизането на българската електроника достигна до световните пазари, развитието на квантовите технологии в България, разказа Чуклев. В рамките на форума ще има презентации на пет проекта в трети сезон на инкубатора по роботика, като екипи от ученици и студенти ще представят индустриални и бизнес решения, борейки се за 5000 лева награда и последваща реализация на идеите им.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия, съобщи ДАНС
В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съвместно с Националната агенция по приходите (НАП), Министерството на вътрешните ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Гърция
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Никопол" и ``Кардам`` е интензивен на изход за товарни автомобили. Трафикът на изход за леки автом ...
Кандидатстване за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води ще обсъди Общинският съвет в Черноочене
Осем точки ще разгледа на днешното си заседание Общинският съвет (ОбС) в Черноочене, а една от тях е даване на съгласие за кандидатстване на Община Черноочене пред ПУДООС (Предприя ...
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град. ...
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията. Той се обърна към чакащите го журналисти с думите: "Дайте ми време да се адаптирам. Ще ви отделя време".&nb ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия, съобщи ДАНС
В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съвместно с Националната агенция по приходите (НАП), Министерството на вътрешните ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Гърция
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Никопол" и ``Кардам`` е интензивен на изход за товарни автомобили. Трафикът на изход за леки автом ...
Кандидатстване за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води ще обсъди Общинският съвет в Черноочене
Осем точки ще разгледа на днешното си заседание Общинският съвет (ОбС) в Черноочене, а една от тях е даване на съгласие за кандидатстване на Община Черноочене пред ПУДООС (Предприя ...
Общинският съвет в Ново село обсъжда отчета за изпълнението на бюджета за 2023 г.
Информация за изпълнението на решенията на Общинския съвет и приемане на отчета за касово изпълнение на бюджета на община Ново село за 2023 г. са две от деветте точки, които ще раз ...
Трима души са загинали, а 26 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Трима души са загинали, а 26 са ранени при пътни инциденти в страната през изминалото денонощие, съобщиха на сайта си от Министерството на вътрешните работи (МВР). Тежките пътни пр ...
Тикер в 08:52 ч.
В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурн ...
Начало В детайли
5159
Икономика

Повече български компании предлагат или разработват свои роботи, съобщи заместник-председателят на PARAi

Близо 10 на сто (9,8 на сто) ръст на инсталираните индустриални роботи в България очаква Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi) за тази година.През миналата година 85 са били интегрираните от членовете на Сдружението роботи в страната.

| 11 Септември 2024, 11:04 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Повече български компании предлагат или разработват свои роботи, съобщи  заместник-председателят на PARAi
Повече български компании предлагат или разработват свои роботи, съобщи заместник-председателят на PARAi
Снимка © личен на заместник-председателя на Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации Йонко Чуклев

Близо 10 на сто (9,8 на сто) ръст на инсталираните индустриални роботи в България очаква Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi) за тази година. През миналата година 85 са били интегрираните от членовете на Сдружението роботи в страната.

Дискриминацията на пазара на труда е най-често срещаната дискриминация, каза на откритата днес в Кърджали двудневна кръгла маса председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) доц. д-р Ана Джумалиева.

По думите това е така, защото всеки човек, в по-голяма или по-малка част от своя живот, е свързан със своето работно място. Пред медиите доц. Джумалиева коментира, че наблюдаваната тенденция е провокирала Комисията да изследва проблемите на дискриминацията на пазара на труда. 

„Това, което забелязваме, е, че може да има дискриминация при започване на работа, по време на работа или при напускане или освобождаване от работа. Погледнато реално, дори една обява може да съдържа дискриминационна клауза, която да води до неравно третиране на определена група хора, а по време на работа - включително и сексуален тормоз, който също е форма на дискриминация&ldq

Общо осем моста са построени за две години след наводнението в карловските села Каравелово, Богдан, Слатина, Христо Даново и Войнягово. Това съобщиха от общинската администрация на Карлово.

Изградени са мостовете на централния площад над дере „Селска река“, на ул. "7-а" и на ул. "21-ва" над дере „Селска река“ и на ул. "24-та" над дере „Селска река“ в Богдан, на ул. „Георги Димитров“ в Каравелово. Възстановени са мостовите съоръжения при ул. "12-а" към гробищния парк, ул. "1-ва" в центъра и на общинския път при ул. "1-ва" на влизане в Слатина.

За всичките осем обекта, които вече са въведени в експлоатация, общинската администрация е изготвила технически проекти, провела е обществени поръчки за избор на изпълнители и след осигуреното финансиране от държавния бюджет е започнала строително-монтажните дейности.

В момента

Парламентът прие решение за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше училище по икономика и мениджмънт“ със седалище Пловдив.

Европейско висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив от зимния семестър на учебната 2020/2021 година не е подавало информация за действащи, прекъснали или в процес на дипломиране студенти и докторанти. Валидността на институционалната му акредитация е изтекла на 4 май 2022 г., а през януари 2024 г. е изтекла и програмната акредитация на двете професионални направления, в които висшето училище е имало право да обучава. В съответствие с разпоредбите на Закона за висшето образование висшите училища се закриват от Народното събрание, когато не са поискали институционална акредитация в предвидените в закона срокове, се посочва в мотивите за решението.

Европейско висше училище по икономика и м

Листите ще се редят от колективните органи на партията, каза пред журналисти нечленуващият в парламентарна група депутат Валентин Тончев, който подкрепя почетния председател на ДПС Ахмед Доган, на влизане в централата на партията. Така той отговори на въпроса дали почетният председател Ахмед Доган ще е този, който ще определя кандидатите на формацията за предстоящите избори на 27 октомври.

„Листите ще се редят от колективните органи на партията, нещо, за което Делян Пеевски и групата около него бяха изключени, защото унищожиха колективните органи на партията“, каза Тончев.

Той допълни, че от структурите на ДПС искали Ахмед Доган да води абсолютно всички листи, но по закон това няма как да се получи.

Според Валентин Тончев, от ДПС нееднократно са казвали, че Ахмед Доган се връща в политиката и най-естественото е той да си е на работното място и да упраж

С тържествен ритуал ще започне празничният 22 септември в Плевен, когато ще се честват 116 години от обявяването на Независимостта на България. Това става известно от програмата с културни събития, публикувана на официалния сайт на Общината.

Ритуалът ще се състои пред паметната плоча срещу входа на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" на площад "Стефан Стамболов" от 11:00 часа. Слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта на България ще произнесе кметът д-р Валентин Христов. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Празникът ще продължи с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Припомняме, че паметният знак, пред който се провеждат честванията на 22 септември в Плевен, бе осветен на площад "Стефан Стамболов" по повод 100 години от обявяване на Независимостта на България. На монолитен блок от гранит е изобразен лъв,

Този ръст, по наши наблюдения, през 2024 г. до този момент се дължи основно на четири сектора - химическа промишленост, метали, електронна търговия - дистрибуционните центрове и складовете, и производството на машини и електроника, каза в интервю Йонко Чуклев - заместник-председател на Асоциацията. Той бе потърсен във връзка с предстоящото в края на септември поредното издание на Robotics Strategy Forum (RSF2024), което ще се състои в София.

Чуклев напомни, че националната статистика отчита ръст в химическа промишленост от 27,5 на сто през май и 33,8 на сто през юни, при металите - съответно 19,1 на сто през май и 25,4 на сто през юни, в електронна търговия и по-специално дистрибуционните центрове и складовете, които обслужват електронна търговия, както и при производството на машини и електроника – сектор, който по наблюдения на Асоциацията остава ключов за клиенти на компаниите за автоматизация.

Проектите в тези браншове

В сектора "Химическа промишленост" навлязоха автоматизираните линии за опаковане и също палетизирането чрез роботи, разказа заместник-председателят на Асоциацията. Пример за автоматизирани линии за опаковане е "Солвей соди", завод "Първи май" в Ситово. В сектор "Метали" показателен пример е "Стандард Профил", където вече работят 20 робота, а инвестицията е от 3 млн. лв. По-малки примери са "Метални конструкции - Плевен" ЕАД, като дружеството внедрява два големи робота за монтаж и за заваряване.

В сектор "Машини и техника" дружеството "Сентилион" произвежда електронни модули и системи за браншове като медицина, авионика и други. Тази година компанията внедри автоматична SMT линия с модерни роботизирани системи и технология за визуална инспекция, които гарантират прецизност и точност при поставянето на компонентите, посочи Чуклев.

Разград ще участва в националната информационна кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от общинската администрация.

Кампанията е под мотото „Бъди смел, бъди добър!“. Предвидените дейности, които се реализират в партньорство с общините в страната, са четири вида, като Община Разград ще участва в три от тях, посочиха от Общината. 

Кампанията ще започне със спортен празник - развлекателно състезание по народна топка за деца и възрастни. То ще се състои на 30 септември пред сцената "Ронда" в Градския парк. Ще участват шест отбора, съставени от деца и възрастни. Всеки от отборите ще се състои от пет деца и петима възрастни. Разпределението по отбори и графикът на срещите ще се извърши непосредствено преди началото на състезанието. 

Община Разград и ДАЗД ще осигурят спец

Голяма част от град Вършец остава без вода днес и утре заради реконструкция на главен водопровод, съобщиха от местната общинска управа.

Подменят се около 20 метра от главния водопровод по бул. „България“. Улиците, на които ще бъде спряно водоподаването са „Д-р Елена Теодосиева“, „Алеко Константинов“, „Иван Вазов“, „Янко Сакъзов“, „Банкя“, „Александър Стамболийски“, „Тодорини кукли“, „Цар Иван Асен II”, „Цар Симеон“, „Цар Борис“, „Христо Смирненски“, „Климент Охридски“, ниските части на града от центъра към изхода за Монтана, както и високите части в района на климатичното училище.

Ремонтните дейности ще продължат до 20:00 часа на 19 септември. Община Вършец ще осигури вода за битови нужди на жителите за 36-те часа, п

Традиционният кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“ ще се състои на 5 октомври в силистренското село Сребърна, съобщиха от Община Силистра. Организатор на проявата е Народно читалище “Възраждане – 1940” в Сребърна под патронажа на кмета на Силистра Александър Сабанов.

Всяка година в атрактивното кулинарно събитие вземат участие читалища от цяла Добруджа, пенсионерски клубове, неформални групи и индивидуални любители - кулинари. 

Програмата включва конкурси за добруджански ястия – супи, основни и десерти. Ще бъдат оценявани и етновизиите на щандовете на участниците. Ще се проведат и творчески работилници. Ястията ще се оценяват в категории супи, основни ястия и десерт от жури с председател етнологът д-р Йордан Касабов.

Отличените участници ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.

По традиция във фести

Актуализацията на бюджета на община Добрич за 2024 година приеха съветниците по време на редовното си заседание днес. Чрез актуализацията бяха трансформирани средства от фонд „Резерв" към други пера по бюджета, за които е гласувано на предходни заседания.

С решение на Общински съвет град Добрич на предходно заседание бе създаден Общински културен институт „Добрич“ като самостоятелно юридическо лице, което е второстепенен разпоредител на бюджет. За тази цел е необходимо да се прехвърли предвидения остатък от дирекция "Хуманитарни дейности" в частта за оркестрите, към новия институт, който ще изпълнява тази дейност. Това е посочено в докладната записка. Там са описани всички промени, който трябва да бъдат направени. 

Допълнителна парична вноска за „Градски транспорт - Добрич“ ЕООД в максимален размер 500 000 лева е изплатена на отделни тр

Безработицата през август е 5,3 %, съобщиха от Агенцията по заетостта. В края на месеца регистрираните в бюрата по труда безработни са 150 709, а започналите работа - 11 523 души. Работа чрез подкрепата на бюрата по труда са започнали и 383 пенсионери, учащи и заети лица.

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през август са активирани над 3200 неактивни на пазара на труда лица.

Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през миналия месец чрез субсидирани работни места, са 2040, допълниха от агенцията. От тях 1231 са започнали работа по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 809 - по проекти на програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. През август са издадени над 12 5

Производителят на бойлери "Теси" роботизира процесите си по заваряване, рязане и манипулиране на различни компоненти и инструменти. Към настоящия момент в производството на "Теси" работят около 30 промишлени робота.

В електронната търговия отново проектите са доста, посочи Чуклев и даде пример с новия високоавтоматизиран склад на Ebag, в който са вложени близо 5 млн. лв.  Друг пример е складът на Ozone.bg, където също нивото на автоматизация е много високо.

Ревизираните оценки за 2023 г.

Прогнозите ни за ръста на инсталираните индустриални роботи за миналата 2023 г. се оказаха малко по-консервативни и ръстът е по-скоро 10 на сто, отколкото прогнозираните 5 на сто, коментира заместник-председателят на Асоциацията. Той посочи, че прогнозираният ръст от 5 на сто е бил базиран на инвестициите на българските компании като "Теси" ООД (нов завод за бойлери), "Милара" (нов завод в Пловдив), както и разширенията на компании като "Шнайдер Електрик" и на умната им фабрика в Пловдив.

Както очаквахме, наистина имахме забавяне в няколко сегмента заради външните пазари, коментира Чуклев. Той напомни, че сериозно забавяне имаше в производството на автомобилни компоненти - по данни на НСИ при производството на превозни средства (без автомобили) намалението е с 29,9 на сто за 2023 г, а в "Кожи, обувки и текстил" - 26,9 на сто.

Движението в тези браншове се отрази на инвестициите им, респективно и на броя инсталирани роботи, коментира Чуклев. Същевременно той посочи, че през миналата година е било отчетено много голямо "заместващо търсене" от други браншове - "Метали", "Електронна търговия" - с проектите за автоматизация в множество складове и куриерски компании, както и в "Електроника и машини".

Тенденцията през 2023 и 2024 г. е, че много български малки и средни предприятия влагат в индустриални роботи и това създаде "заместващото търсене", обобщи заместник-председателят на Асоциацията.

Повишеното предлагане на български роботи

Друга тенденция, която Асоциацията се надява да се засили, е свързана с увеличена достъпност на решенията за автоматизация заради повишеното предлагане на български роботи. Досега голяма част от роботите и машините на българския пазар са внос, но виждаме микротенденция повече български компании да предлагат или да разработват свои роботи, коментира Чуклев.

Примерите

Българската компания "Киберис" разработи 6-осен робот SCARA за заваряване. Друга българска фирма "Смарт Фарм Роботикс" разработва автономен робот за плевене. Тази компания беше участник в нашия инкубатор по роботика и беше подкрепена от акселераторската програма на Европейския съвет по иновации с инвестиция от 2,36 млн. евро, отбеляза Чуклев.

Българската компания "Симоботикс" създава първи български автономен мобилен робот на име Mito.

Според заместник-председателя на Асоциацията, за да се развие допълнително тенденцията български компании да предлагат или да разработват свои роботи, е необходимо фирмите да се възползват много по-активно от възможности като тези, предлагани от програми "Хоризонт Европа", акселераторската програма на Европейския съвет по иновации и други частни инвестиции. Има и много други малки стъпки - хакатони за решения с роботи в български градове, създаване на пилотни площадки за тестване на роботизирани решения и други, но на този етап такива проекти са по-скоро плод на частна инициатива, отколкото на държавна политика, коментира Чуклев.

Браншът в очакване на стратегическите инвестиции

Заместник-председателят на Асоциацията посочи, че все още се запазва тенденцията от последните години за липса на големи стратегически инвестиции в България (над 1 млрд.), които да тласнат развитието на бранша. Ситуацията с кадрите също остава до голяма степен непроменена, коментира експертът.

Единственото по-съществено развитие е участието на българския институт INSAIT в проект за разработка на робот с изкуствен интелект с "Тойота" (Toyota). Това е дългосрочен проект и вероятно не могат да се очакват бързи резултати, но българското участие е много важно, смята Чуклев.

Robotics Strategy Forum

В края на септември Асоциацията организира поредното издание на Robotics Strategy Forum, който тази година ще е под надслов "Новите хоризонти на технологиите". Форумът ще се състои в София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов", на 26 септември, от 10:00 часа. Чуклев разказа, че на форума ще бъдат представени български компании в сферата на роботиката, автоматизацията, умното производство и промишлените технологии. На RSF2024 ще може да срещнете мениджъри, инженери, предприемачи, общественици, ученици, студенти и много млади ентусиасти в сферата на технологиите. Сред темите, които тази година ще бъдат дискутирани на форума, са Nearshoring - възможност за растеж в ЦИЕ, новите фабрики и инвестиции в България през 2024 г., излизането на българската електроника достигна до световните пазари, развитието на квантовите технологии в България, разказа Чуклев. В рамките на форума ще има презентации на пет проекта в трети сезон на инкубатора по роботика, като екипи от ученици и студенти ще представят индустриални и бизнес решения, борейки се за 5000 лева награда и последваща реализация на идеите им.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия, съобщи ДАНС
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Гърция
Кандидатстване за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води ще обсъди Общинският съвет в Черноочене
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия, съобщи ДАНС
В детайли
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Гърция
В детайли
Кандидатстване за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води ще обсъди Общинският съвет в Черноочене
Основна линия
Общинският съвет в Ново село обсъжда отчета за изпълнението на бюджета за 2023 г.
Сфера
Трима души са загинали, а 26 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Местен фокус
Общинският съвет в Каолиново ще обсъжда актуализиране на бюджета и на инвестиционната програма за 2024 г.
Контекст
Общинските съветници в Болярово ще разгледат предложение за поемане на краткосрочен общински дълг
Местен фокус
Общинският съвет в Созопол се събира на тринадесетото си редовно заседание
Местен фокус
Общинските съветници в Руен ще разгледат отчета за изпълнението на бюджета и сметките за европейски средства за 2023 г.
Местен фокус
Публично ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще преминат удостоверяване
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.