Начало Сфера "Продължаваме промяната - Демократична България" са категорично против законопроекта на „Възраждане“ за "чуждестранните агенти"
5799
България

"Продължаваме промяната - Демократична България" са категорично против законопроекта на „Възраждане“ за "чуждестранните агенти"

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) са категорично против законопроекта на „Възраждане“ за "чуждестранните агенти", се посочва в позиция на коалицията, разпространена от пресцентъра на формацията.Вчера от "Възраждане" съобщиха, че са внесли законопроект за чуждестранните агенти, с който целят да гарантират защита на националните интереси.

| 11 Септември 2024, 12:45 ч.
"Продължаваме промяната - Демократична България" са категорично против законопроекта на „Възраждане“ за "чуждестранните агенти"
Снимка © Владимир Шоков

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) са категорично против законопроекта на „Възраждане“ за "чуждестранните агенти", се посочва в позиция на коалицията, разпространена от пресцентъра на формацията. Вчера от "Възраждане" съобщиха, че са внесли законопроект за чуждестранните агенти, с който целят да гарантират защита на националните интереси.

Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт. Звената на пожарната са реагирали на 89 сигнала за произшествия. Пожарникарите са получили четири лъжливи повиквания.

При пожарите са пострадали трима души. 

С преки материални щети са възникнали 14 пожара, от които: пет в жилищни сгради; един в спомагателни, временни или паянтови постройки; три в транспортни средства; два в съоръжения на открито; три- други.

Без нанесени материални щети са възникнали 41 пожара, от които: 22 в сухи треви, горска постеля и храсти; 17 в отпадъци; два други.

Извършени са 30 спасителни дейности и помощни операции, от които: шест при катастрофи в транспортни средства; една при инциденти с опасни вещества (нелегален трафик – 1 бр.); 23 т

Общо осем моста са построени за две години след наводнението в карловските села Каравелово, Богдан, Слатина, Христо Даново и Войнягово. Това съобщиха от общинската администрация на Карлово.

Изградени са мостовете на централния площад над дере „Селска река“, на ул. "7-а" и на ул. "21-ва" над дере „Селска река“ и на ул. "24-та" над дере „Селска река“ в Богдан, на ул. „Георги Димитров“ в Каравелово. Възстановени са мостовите съоръжения при ул. "12-а" към гробищния парк, ул. "1-ва" в центъра и на общинския път при ул. "1-ва" на влизане в Слатина.

За всичките осем обекта, които вече са въведени в експлоатация, общинската администрация е изготвила технически проекти, провела е обществени поръчки за избор на изпълнители и след осигуреното финансиране от държавния бюджет е започнала строително-монтажните дейности.

В момента

Община Попово започна работа по изпълнението на проект, свързан с реализацията на мерки за предотвратяване на наводнения от река Поповска. Дейностите започнаха, след като Общината сключи споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и бе одобрена за финансиране от държавния бюджет за 2024 г., информират от общинската администрация. 

Община Попово е сключила договор с фирмата изпълнител на строително-монтажните работи. Стойността на проекта е общо 3 073 100 лева. Крайният срок за изпълнението му е 31 декември 2026 година. 

Извършват се изкопни работи по корекцията на коритото на реката и почистване на терена около него в района на ул. „Аспарух“. Впоследствие предстои изграждане на бетонни укрепителни стени и облицовки в участъка до ул. „Раковска“, посочват от администрацията. 

Проектът е един от ше

Традиционният кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“ ще се състои на 5 октомври в силистренското село Сребърна, съобщиха от Община Силистра. Организатор на проявата е Народно читалище “Възраждане – 1940” в Сребърна под патронажа на кмета на Силистра Александър Сабанов.

Всяка година в атрактивното кулинарно събитие вземат участие читалища от цяла Добруджа, пенсионерски клубове, неформални групи и индивидуални любители - кулинари. 

Програмата включва конкурси за добруджански ястия – супи, основни и десерти. Ще бъдат оценявани и етновизиите на щандовете на участниците. Ще се проведат и творчески работилници. Ястията ще се оценяват в категории супи, основни ястия и десерт от жури с председател етнологът д-р Йордан Касабов.

Отличените участници ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.

По традиция във фести

Специализирана полицейска акция се проведе на територията на цялата Пернишка област във връзка с 18 септември- Денят без загинали на пътя. Това съобщи Венцислав Алексов, говорител на Областната дирекция (ОД) на МВР – Перник на брифинг за извършените действия по време на акцията. Регистрирани са две леки пътнотранспортни произшествия с незначителни материални щети, добави той. 

Със засилено присъствие на униформени от пътна, охранителна и териториална полиция бяха извършени проверки през цялото денонощие. Проверени са 262 моторни превозни средства и 325 шофьори, пътници и пешеходци, каза още говорителят на полицията. 

Осъществен е контрол на 17 криминално проявени лица. Униформените са направили 82 проби за алкохол, както и 16 за наркотични вещества. Всички са отрицателни, отчетоха от полицията. За различни нарушения на Закона за движение по пътищата са съ

От ПП-ДБ определят законопроекта като "путинистки" и изтъкват като причини за това поставянето под заплаха науката и културата като визират риск за дейността на български читалища, научни и културни общности и институции; Ограничаване на образователните възможности - български студенти със стипендии от чужбина се предлага да бъдат обявени за "чуждестранни агенти"; Възпрепятстване на гражданското общество: Законопроектът е насочен срещу гражданските организации, които след 1990 г. свършиха огромна работа за България за укрепването и запазването на българската история и култура, и за намаляването на социалните неравенства в българското общество; Предлага се забрана за преподавателска и научна дейност; Забранява се участието в политическия процес на лица и организации, получили над хиляда лв. от чуждестранни източници.

Според ПП-ДБ с предлаганите от "Възраждане" промени се нарушават конституционните права на гражданите. Законопроектът предвижда отнемане на граждански права и свободи, гарантирани от Конституцията на Република България; Противоречи на правото на ЕС и Хартата на основните права и свободи; Копира репресивни практики; Текстът е почти идентичен с подобен закон в Русия, използван от режима на Путин за ограничаване на свободата на словото и независимата журналистика; Путин изнася този закон в различни страни и миналата година успя с такъв закон да спре пътя на Грузия към Европа, заявяват от ПП-ДБ.

В позицията се изтъква, че с предлагания законопроект, се заплашва независимостта на България. Недопустимо е държави, обявили България за враждебна, да определят дневния ред на страната ни. Подкрепяме необходимостта от прозрачност и отчетност при финансирането с външни средства. Това обаче не трябва да се използва като претекст за ограничаване на основни демократични принципи и свободата на гражданското общество, заявяват от ПП-ДБ.

Акция за насърчаване на разделното събиране и рециклиране на отпадъци от хартия, картон и пластмаса организира община Харманли под надслов „Заедно за природата“, съобщиха от пресслужбата на местната администрация. 

Този четвъртък от общинско дружество „Екоресурс- Харманли" канят всички деца, ученици и техните родители да участват в екоинициативата. В нея всеки, който предаде поне два килограма пластмаса и хартия ще получи награда, допълват от администрацията.

Предаването на материалите за рециклиране ще става в два мобилни пункта, разположени на различни места на територията на града. Отпадъците ще бъдат извозени до сепариращата инсталация за предварително третиране на регионално депо в Харманли, където ще се сортират и балират по класове. Непотребните опаковки, стари вестници и тетрадки ще постъпят за рециклиране и ще бъдат превърнати в суровини з

През територията на България не са реализирани митнически операции с комуникационно оборудване (пейджъри). Това съобщиха от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) във връзка с медийни публикации, в които се твърди, че регистрирана в България фирма е доставила на ливанската организация „Хизбула“ визираните стоки, взривени на територията на Ливан и Сирия. 

От агенцията допълват, че не са извършвани и митнически операции към посочените в медии чуждестранни дружества.

В съобщението е допълнено, че ДАНС извършва съвместни проверки с Националната агенция за приходите и Министерството на вътрешните работи по отношение на съпричастност на регистрираното в България дружество към доставка на комуникационно оборудване за ливанската организация „Хизбула“.

При две вълни от експлозии на безжични комуникационни устройства в Ливан и Сирия 

Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира "Ден без загинали на пътя" в рамките на "Дните на безопасността на пътя" на 19 септември в Севлиево, съобщиха от Общината. Събитието е съвместно с местната администрация и Областна администрация – Габрово и ще бъде от състезателен характер за ученици от пети и шести клас. 

Основната идея е да бъдат организирани дейности за деца и възрастни, насочени към безопасно шофиране, пресичане и колоездене при спазване на правилата за движение. Заявка за участие до момента са подали: Средно училище (СУ) „Васил Левски“, Основно (ОУ) „Христо Ботев“, ОУ „Стефан Пешев“, ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Душево с два отбора,  ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Градница, ОУ “Св. Солунски братя“ - село Крамолин, ОУ “Св. св. Кирил и Ме

Единственият шанс за дългосрочна инвестиция в бъдещото това е образованието, заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян при откриването на новата академична година във Висшето училище по телекомуникации и пощи. 

Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите офицери пилоти при авиоинцидента край Трета авиационна база "Граф Игнатиево".

Сред официалните гости на откриването на академичната година и тъжествената промоция на Випуск 2024 бяха министърът на електронното управление Валентин Мундров, заместник-министърът на туризма Калин Петров, заместник-кметът на Столичната община Надежда Бобчева. 

За мен е огромна чест да открия академичната година в най-старото специализирано висше училище, основано преди повече от 140 години, каза Рая Назарян в приветствието си към академичното ръководство, преподавателите и студентите във Висше

Жилищният фонд в област Шумен се състои от 52 361 жилищни сгради към края на 2023 година, по данни на Националния статистически институт. В градовете се намират 19 036 жилищни сгради, а в селата - 33 325. Жилищните сгради в областта представляват 2,5% от общия жилищен фонд в страната, съобщиха от Териториално статистическо бюро - Североизток.

Тухлени (с бетонна плоча или с гредоред) са 35 404 жилищни сгради. Сградите с „Друга“ конструкция са 15 970. Стоманобетонните жилищни сгради в областта са 625, а панелните - 362. В градовете 57,1% са тухлени сгради с бетонна плоча, а 24,4 % са тухлени сгради с гредоред. В област Шумен към края на предната година най-висок е относителният дял на жилищните сгради, построени в периода 1946 - 1960 г. - 25,5 %, следват построените сгради в периода 1961 - 1970 г. - 21 %, уточняват от Отдел „Статистически изследвания - Шумен&ldq

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Седем министри ще отговарят на въпроси на депутати в парламентарния контрол
Седем министри от служебния кабинет се предвижда да отговарят на въпроси на депутати в рамките на редовния петъчен парламентарен контрол. Това са служебните министри Иван Кондов, М ...
Министър Стоянова ще изиска разработчиците на системата за дигитализиране на документите на кандидат-водачите да приключат работа по-рано
Служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова ще изиска от разработчиците на системата за дигитализиране на документите, свързани с теоретичното и практическот ...
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, бяха обсъдени на среща в президентството
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, така че тя да бъде достъпна за максимален брой любители на изкуството и да бъде съобразена със спецификите на ...
От ЦИК отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите
От Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите. Позицията н ...
Общинският съвет в Грамада подкрепи придобиването на поземлен имот от близо 6 декара в общинския център
Общинският съвет в Грамада подкрепи предложението на кмета на общината Милчо Башев за придобиване на поземлен имот в общинския център с площ 5888 кв. метра. Теренът ще бъде използв ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Публично ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще преминат удостоверяване
Процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори, ще се състои днес в Мини ...
Седем министри ще отговарят на въпроси на депутати в парламентарния контрол
Седем министри от служебния кабинет се предвижда да отговарят на въпроси на депутати в рамките на редовния петъчен парламентарен контрол. Това са служебните министри Иван Кондов, М ...
Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР на своя уебс ...
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град. ...
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Тринадесет работодатели участваха в обща трудова борса, която се състоя в Регионалния център за социална икономика в Ловеч. Това съобщи Ирина Митева, директор на Дирекция „Б ...
Тикер в 07:13 ч.
Процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удос ...
Начало Сфера
5799
България

"Продължаваме промяната - Демократична България" са категорично против законопроекта на „Възраждане“ за "чуждестранните агенти"

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) са категорично против законопроекта на „Възраждане“ за "чуждестранните агенти", се посочва в позиция на коалицията, разпространена от пресцентъра на формацията.Вчера от "Възраждане" съобщиха, че са внесли законопроект за чуждестранните агенти, с който целят да гарантират защита на националните интереси.

| 11 Септември 2024, 12:45 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
"Продължаваме промяната - Демократична България" са категорично против законопроекта на „Възраждане“ за "чуждестранните агенти"
Снимка © Владимир Шоков

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) са категорично против законопроекта на „Възраждане“ за "чуждестранните агенти", се посочва в позиция на коалицията, разпространена от пресцентъра на формацията. Вчера от "Възраждане" съобщиха, че са внесли законопроект за чуждестранните агенти, с който целят да гарантират защита на националните интереси.

Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт. Звената на пожарната са реагирали на 89 сигнала за произшествия. Пожарникарите са получили четири лъжливи повиквания.

При пожарите са пострадали трима души. 

С преки материални щети са възникнали 14 пожара, от които: пет в жилищни сгради; един в спомагателни, временни или паянтови постройки; три в транспортни средства; два в съоръжения на открито; три- други.

Без нанесени материални щети са възникнали 41 пожара, от които: 22 в сухи треви, горска постеля и храсти; 17 в отпадъци; два други.

Извършени са 30 спасителни дейности и помощни операции, от които: шест при катастрофи в транспортни средства; една при инциденти с опасни вещества (нелегален трафик – 1 бр.); 23 т

Общо осем моста са построени за две години след наводнението в карловските села Каравелово, Богдан, Слатина, Христо Даново и Войнягово. Това съобщиха от общинската администрация на Карлово.

Изградени са мостовете на централния площад над дере „Селска река“, на ул. "7-а" и на ул. "21-ва" над дере „Селска река“ и на ул. "24-та" над дере „Селска река“ в Богдан, на ул. „Георги Димитров“ в Каравелово. Възстановени са мостовите съоръжения при ул. "12-а" към гробищния парк, ул. "1-ва" в центъра и на общинския път при ул. "1-ва" на влизане в Слатина.

За всичките осем обекта, които вече са въведени в експлоатация, общинската администрация е изготвила технически проекти, провела е обществени поръчки за избор на изпълнители и след осигуреното финансиране от държавния бюджет е започнала строително-монтажните дейности.

В момента

Община Попово започна работа по изпълнението на проект, свързан с реализацията на мерки за предотвратяване на наводнения от река Поповска. Дейностите започнаха, след като Общината сключи споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и бе одобрена за финансиране от държавния бюджет за 2024 г., информират от общинската администрация. 

Община Попово е сключила договор с фирмата изпълнител на строително-монтажните работи. Стойността на проекта е общо 3 073 100 лева. Крайният срок за изпълнението му е 31 декември 2026 година. 

Извършват се изкопни работи по корекцията на коритото на реката и почистване на терена около него в района на ул. „Аспарух“. Впоследствие предстои изграждане на бетонни укрепителни стени и облицовки в участъка до ул. „Раковска“, посочват от администрацията. 

Проектът е един от ше

Традиционният кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“ ще се състои на 5 октомври в силистренското село Сребърна, съобщиха от Община Силистра. Организатор на проявата е Народно читалище “Възраждане – 1940” в Сребърна под патронажа на кмета на Силистра Александър Сабанов.

Всяка година в атрактивното кулинарно събитие вземат участие читалища от цяла Добруджа, пенсионерски клубове, неформални групи и индивидуални любители - кулинари. 

Програмата включва конкурси за добруджански ястия – супи, основни и десерти. Ще бъдат оценявани и етновизиите на щандовете на участниците. Ще се проведат и творчески работилници. Ястията ще се оценяват в категории супи, основни ястия и десерт от жури с председател етнологът д-р Йордан Касабов.

Отличените участници ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.

По традиция във фести

Специализирана полицейска акция се проведе на територията на цялата Пернишка област във връзка с 18 септември- Денят без загинали на пътя. Това съобщи Венцислав Алексов, говорител на Областната дирекция (ОД) на МВР – Перник на брифинг за извършените действия по време на акцията. Регистрирани са две леки пътнотранспортни произшествия с незначителни материални щети, добави той. 

Със засилено присъствие на униформени от пътна, охранителна и териториална полиция бяха извършени проверки през цялото денонощие. Проверени са 262 моторни превозни средства и 325 шофьори, пътници и пешеходци, каза още говорителят на полицията. 

Осъществен е контрол на 17 криминално проявени лица. Униформените са направили 82 проби за алкохол, както и 16 за наркотични вещества. Всички са отрицателни, отчетоха от полицията. За различни нарушения на Закона за движение по пътищата са съ

От ПП-ДБ определят законопроекта като "путинистки" и изтъкват като причини за това поставянето под заплаха науката и културата като визират риск за дейността на български читалища, научни и културни общности и институции; Ограничаване на образователните възможности - български студенти със стипендии от чужбина се предлага да бъдат обявени за "чуждестранни агенти"; Възпрепятстване на гражданското общество: Законопроектът е насочен срещу гражданските организации, които след 1990 г. свършиха огромна работа за България за укрепването и запазването на българската история и култура, и за намаляването на социалните неравенства в българското общество; Предлага се забрана за преподавателска и научна дейност; Забранява се участието в политическия процес на лица и организации, получили над хиляда лв. от чуждестранни източници.

Според ПП-ДБ с предлаганите от "Възраждане" промени се нарушават конституционните права на гражданите. Законопроектът предвижда отнемане на граждански права и свободи, гарантирани от Конституцията на Република България; Противоречи на правото на ЕС и Хартата на основните права и свободи; Копира репресивни практики; Текстът е почти идентичен с подобен закон в Русия, използван от режима на Путин за ограничаване на свободата на словото и независимата журналистика; Путин изнася този закон в различни страни и миналата година успя с такъв закон да спре пътя на Грузия към Европа, заявяват от ПП-ДБ.

В позицията се изтъква, че с предлагания законопроект, се заплашва независимостта на България. Недопустимо е държави, обявили България за враждебна, да определят дневния ред на страната ни. Подкрепяме необходимостта от прозрачност и отчетност при финансирането с външни средства. Това обаче не трябва да се използва като претекст за ограничаване на основни демократични принципи и свободата на гражданското общество, заявяват от ПП-ДБ.

Акция за насърчаване на разделното събиране и рециклиране на отпадъци от хартия, картон и пластмаса организира община Харманли под надслов „Заедно за природата“, съобщиха от пресслужбата на местната администрация. 

Този четвъртък от общинско дружество „Екоресурс- Харманли" канят всички деца, ученици и техните родители да участват в екоинициативата. В нея всеки, който предаде поне два килограма пластмаса и хартия ще получи награда, допълват от администрацията.

Предаването на материалите за рециклиране ще става в два мобилни пункта, разположени на различни места на територията на града. Отпадъците ще бъдат извозени до сепариращата инсталация за предварително третиране на регионално депо в Харманли, където ще се сортират и балират по класове. Непотребните опаковки, стари вестници и тетрадки ще постъпят за рециклиране и ще бъдат превърнати в суровини з

През територията на България не са реализирани митнически операции с комуникационно оборудване (пейджъри). Това съобщиха от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) във връзка с медийни публикации, в които се твърди, че регистрирана в България фирма е доставила на ливанската организация „Хизбула“ визираните стоки, взривени на територията на Ливан и Сирия. 

От агенцията допълват, че не са извършвани и митнически операции към посочените в медии чуждестранни дружества.

В съобщението е допълнено, че ДАНС извършва съвместни проверки с Националната агенция за приходите и Министерството на вътрешните работи по отношение на съпричастност на регистрираното в България дружество към доставка на комуникационно оборудване за ливанската организация „Хизбула“.

При две вълни от експлозии на безжични комуникационни устройства в Ливан и Сирия 

Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира "Ден без загинали на пътя" в рамките на "Дните на безопасността на пътя" на 19 септември в Севлиево, съобщиха от Общината. Събитието е съвместно с местната администрация и Областна администрация – Габрово и ще бъде от състезателен характер за ученици от пети и шести клас. 

Основната идея е да бъдат организирани дейности за деца и възрастни, насочени към безопасно шофиране, пресичане и колоездене при спазване на правилата за движение. Заявка за участие до момента са подали: Средно училище (СУ) „Васил Левски“, Основно (ОУ) „Христо Ботев“, ОУ „Стефан Пешев“, ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Душево с два отбора,  ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Градница, ОУ “Св. Солунски братя“ - село Крамолин, ОУ “Св. св. Кирил и Ме

Единственият шанс за дългосрочна инвестиция в бъдещото това е образованието, заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян при откриването на новата академична година във Висшето училище по телекомуникации и пощи. 

Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите офицери пилоти при авиоинцидента край Трета авиационна база "Граф Игнатиево".

Сред официалните гости на откриването на академичната година и тъжествената промоция на Випуск 2024 бяха министърът на електронното управление Валентин Мундров, заместник-министърът на туризма Калин Петров, заместник-кметът на Столичната община Надежда Бобчева. 

За мен е огромна чест да открия академичната година в най-старото специализирано висше училище, основано преди повече от 140 години, каза Рая Назарян в приветствието си към академичното ръководство, преподавателите и студентите във Висше

Жилищният фонд в област Шумен се състои от 52 361 жилищни сгради към края на 2023 година, по данни на Националния статистически институт. В градовете се намират 19 036 жилищни сгради, а в селата - 33 325. Жилищните сгради в областта представляват 2,5% от общия жилищен фонд в страната, съобщиха от Териториално статистическо бюро - Североизток.

Тухлени (с бетонна плоча или с гредоред) са 35 404 жилищни сгради. Сградите с „Друга“ конструкция са 15 970. Стоманобетонните жилищни сгради в областта са 625, а панелните - 362. В градовете 57,1% са тухлени сгради с бетонна плоча, а 24,4 % са тухлени сгради с гредоред. В област Шумен към края на предната година най-висок е относителният дял на жилищните сгради, построени в периода 1946 - 1960 г. - 25,5 %, следват построените сгради в периода 1961 - 1970 г. - 21 %, уточняват от Отдел „Статистически изследвания - Шумен&ldq

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Седем министри ще отговарят на въпроси на депутати в парламентарния контрол
Министър Стоянова ще изиска разработчиците на системата за дигитализиране на документите на кандидат-водачите да приключат работа по-рано
Възможните терени, на които да се изгради нова концертна зала в София, бяха обсъдени на среща в президентството
От ЦИК отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите
Общинският съвет в Грамада подкрепи придобиването на поземлен имот от близо 6 декара в общинския център
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Публично ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще преминат удостоверяване
На преден план
Седем министри ще отговарят на въпроси на депутати в парламентарния контрол
Сфера
Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
В детайли
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Основна линия
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Контекст
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Местен фокус
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
В детайли
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
На преден план
Министър Стоянова ще изиска разработчиците на системата за дигитализиране на документите на кандидат-водачите да приключат работа по-рано
Сфера
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.