Начало В детайли Темите за биоетиката и медицинската етика са недостатъчно познати за българското общество, смята Христина Георгиева, асистент в Катедра „Военна медицина” на ВМА
6941
България

Темите за биоетиката и медицинската етика са недостатъчно познати за българското общество, смята Христина Георгиева, асистент в Катедра „Военна медицина” на ВМА

Професионалният и личният морал на медика се формират, когато застане до леглото на пациента,  каза в интервю Христина Георгиева, асистент в Катедра „Военна медицина” на Военномедицинска академия (ВМА). Потърсихме Георгиева по повод тематичните курсове, свързани с медицинска етика и биоетика, които се провеждат към катедрата.Обученията, сред които "Медицинска грешка", "Съобщаване на лоша новина" и "Работа с трудни пациенти", се основават на реални случаи и казуси от практиката, каза Георгиева и добави, че има интерес от страна на здравните работници към курсовете - не само от работещи във ВМА, но и от други болници.

| 11 Септември 2024, 13:59 ч.
Темите за биоетиката и медицинската етика са недостатъчно познати за българското общество, смята Христина Георгиева, асистент в Катедра „Военна медицина” на ВМА
Темите за биоетиката и медицинската етика са недостатъчно познати за българското общество, смята Христина Георгиева, асистент в Катедра „Военна медицина” на ВМА
Снимка © ВМА

Професионалният и личният морал на медика се формират, когато застане до леглото на пациента,  каза в интервю Христина Георгиева, асистент в Катедра „Военна медицина” на Военномедицинска академия (ВМА). Потърсихме Георгиева по повод тематичните курсове, свързани с медицинска етика и биоетика, които се провеждат към катедрата. 

Учени от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към Българската академия на науките (БАН) пристигат в Пловдивския панаир, за да демонстрират цивилните приложения на въздушните роботи - дроновете. Това ще се случи от 25 до 28 септември в рамките на 78-ото издание на Международния технически панаир, съобщиха от Панаира.

Институтът за космически изследвания и технологии ще представи дронове за разнообразни граждански услуги. Експозицията от различни модели ще бъде разположена в Палата №3, Щанд №1. Посетителите ще могат да се запознаят с различни съвременни безпилотни авиационни системи и да обсъдят възможностите за производството и използването им. В специалната експозиция "Дроновете като услуга" ще се включат компании от 24 държави, съобщават организаторите. Основен акцент на изложението ще бъдат технологичните решения в различни сектори и браншове. 

Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски, заявиха от „Възраждане“ в позиция, изпратена до медиите, по повод думи на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю по повод липсата на знаме на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

„Азбучна истина е, че еничарите най-много мразят народа, от който са се отделили. Изказването на македонския министър за пореден път потвърждава тази максима. Това обаче не променя факта, че мнозинството от населението в Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски“, се каз

Знамената на централния площад "Възраждане" в Плевен днес са свалени наполовина. По този начин Община Плевен отдава своята почит към майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - инструктори в 12-а авиобаза Долна Митрополия, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Плевен е съпричастен към скръбта на семействата, близките и колегите на майор Димитров и старши лейтенант Дункин, допълват от Общината.

В петък при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, от 12-а авиационна база в Долна Митрополия. В памет на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин във Въоръжените сили беше обявен тридневен траур. Дни на траур

На Запад условията за туризъм в планините са по-скоро добри, на Изток вали дъжд. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). 

Във високата част на Централна Стара планина има мъгла. Температурата на връх Ботев е два градуса. 

Следобед по всяка вероятност ще вали на повече места, така че туристите да слязат по-рано в ниските части на планините, съветват планинските спасители. 

Температурите в планините са ниски, но това е нормално за сезона, обясниха от ПСС. Любителите на планината трябва да са готови за дъжд и студено време. Ще бъде хлъзгаво, обувките им трябва да са добри, напомниха спасителите. 

Лифтовите съоръжения на Пампорово и Боровец работят.

През изминалото денонощие не е имало инциденти с туристи в планините. 

 

Световният ден на сърцето – 29 септември, ще бъде отбелязан за втора поредна година в Троян. Това съобщи на пресконференция д-р Петьо Маринов, началник на отделението по хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) - Троян и член на управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България.

Отбелязването на знаковата дата ще се осъществи в партньорство между МБАЛ – Троян, Община Троян и две големи троянски фирми. През последните години Денят на сърцето прераства в Седмица на сърцето, разказа д-р Маринов. 

В седмицата преди 29 септември ще бъдат изнесени две лекции, свързани със сърдечните заболявания, подготвени са и информационни материали за значимостта на сърдечно-съдовите заболявания и възможностите за тяхната превенция. Те ще се разпространяват във фирмите партньори и в информационните центрове на болницата и общината.

На 3

Обученията, сред които "Медицинска грешка", "Съобщаване на лоша новина" и "Работа с трудни пациенти", се основават на реални случаи и казуси от практиката, каза Георгиева и добави, че има интерес от страна на здравните работници към курсовете - не само от работещи във ВМА, но и от други болници. По думите това показва колко сериозно здравните работници са ангажирани с мисията си – не само да осигуряват най-доброто за пациента, но и да защитават себе си. 

"И пред пациентите, и пред здравните работници често стоят сериозни етични и морални казуси. При първите обикновено са свързани с достъпа до медицинска помощ поради ограничени ресурси и лимити. Недостигът на кадри и персонал в лечебните заведения също е катализатор на етични казуси, по-скоро за медицинския персонал. От друга страна, комуникацията между всички страни в здравеопазването има сериозни дефицити, а понякога липсва", посочи асистент Христина Георгиева. 

По думите други етични казуси възникват покрай разкриването на диагнозата, защото много близки предпочитат пациентът да не знае цялата истина за заболяването и прогнозата. "Конфликтите около грижата за пациенти с вредни навици, зависимости или отказ от лечение също не са рядкост. Особено предизвикателство е лечението на пациенти, които не са в състояние да вземат самостоятелни решения. Много често влияние оказват междуличностни и семейни отношения", допълни асистент Георгиева. 

Тя отбеляза, че конфликтите с администрацията на лечебните заведения са чести, като напрежението, натрупано по време на процеса на търсене и получаване на медицинска помощ, често се ескалира именно там. Важно е да отбележим, че пациентите имат не само права, но и задължения, заяви специалистът. 

Колко познати са темите за биоетиката и медицинската етика в българското общество

От Българската народна банка (БНБ) потвърдиха, че са доставили специализираната хартия за бюлетините за машинно гласуване и тя отговаря на всички зададени изисквания от Централната избирателна комисия (ЦИК) и от производителя на машините за гласуване – „Смартматик Интернешънъл холдинг Б.В.“.

"Печатница на БНБ" АД е получила от ЦИК съответните изисквания и стриктно се е придържала към тях, се посочва в прессъобщение на банката. Параметрите на специализираната хартия за машинно гласуване се посочват и във всяка обществена поръчка за избори в България. Мостри от доставената хартия са предоставени на ЦИК преди подписване на договор за изпълнение на обществената поръчка, придружени със сертификат на производителя и с протокол от изпитване в независима акредитирана лаборатория, става ясно още от съобщението. Избраната фирма за доставка на специализираната хартия за

Общинските съветници на Добрич не приеха предложението на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов за изменение в структурата на общинската администрация и създаването на нова длъжност – заместник-кмет с ресор „Обществен ред и сигурност“. 

В мотивите за създаване на това звено е записано, че в общинска администрация постъпват много сигнали за извършени нарушения по спазване на нормативните актове, издадени от Общинския съвет, които определят като контролиращ кмета на общината. По своята същност сигналите са от разнороден характер, което означава, че е необходимо да участват инспектори с различни професионални компетентности от различни звена на общинската администрация. "Стиковането на контролни групи се оказва труден процес, от една страна като организация, а от друга - като подчиненост. Това води до риск за ефективната защита на обществения ред и сигурнос

Първият основен ремонт на трета детска градина - сграда „Зорница“ в Хасково, чието здание е строено през 60-те години на миналия век, започна днес със символично откриване на строителната площадка.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев и директорът на „Зорница“ Красимира Стоева дадоха начало на изпълнението на проекта. По него освен модернизация, предстои и въвеждане на мерки за постигане на енергиен клас А на сградата.

Дейностите са финансирани с 1 728 960 лева. Сумата е осигурена от Националния план за възстановяване и устойчивост, процедура „Модернизация на образователната среда“, припомни кметът на Хасково.

Станислав Дечев благодари на екипа си, работил по изграждането на проекта. Според него ще се извърши преустройство на вътрешното пространство за обособяване на три градински групи със собствени гардеробни, складови и с

Пътната инфраструктура е в добро състояние, но правилата за движение не се спазват от шофьорите. Статистиката за тази година показва именно това, че жертвите, за съжаление, са преди всичко от неспазване на правилата. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова - Касабова при откриването на Десетата юбилейна годишна конференция, посветена на пътната безопасност - „ВИЗИЯ 0“ - Нула жертви при пътнотранспортни произшествия днес в Пловдив. Конференцията е организирана от Сдружение „Българска браншова асоциация пътна безопасност”.

Където пътната инфраструктура е поставила ограничения в скоростта, нека се спазват, призова служебният министър. Тя даде за пример пътя Асеновград - Кърджали, който е в добро експлоатационно състояние, но въпреки това там има много пътнотранспортни произшествия. "Те се обуславят само

При влизане в сила на новия механизъм, касаещ такса битови отпадъци, рискуваме от една несправедливост при определяне на такса битови отпадъци да минем към друга, която може да се окаже и по-голяма. Това каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Законът за местните данъци и такси и Законът за управление на отпадъците, които регламентират новия начин на изчисляване на такса битови отпадъци, се отлагат седем пъти, посочи тя.

Самият механизъм за определяне на таксата е доста сложен като методология и начин на определяне. Всяка българска община приема план-сметка „чистота“. Тя трябва да бъде обезпечена с такса битови отпадъци. Размерът е точно толкова, че да обезпечи нуждите на една община в трите компонента – поддържане на

Според Христина Георгиева темите за биоетиката и медицинската етика са недостатъчно познати за българското общество. Тя разясни разликата между двете. Медицинската етика заема фундаментални позиции в здравеопазването. Тя се фокусира върху моралното поведение, разглеждайки лекаря и здравния работник като основни морални субекти. Основните принципи на медицинската етика са автономия, незлонамереност („не вреди“), благотворителност и справедливост, посочи асистент Георгиева. 

Биоетиката, от своя страна, е по-сложен феномен, възникнал в края на 60-е и началото на 70-е години на XX век като област на философията. Всеки от нас ежедневно попада в ситуации, които изискват биоетични решения за себе си или своите близки от етични, социални и правни съображения. Това означава, че хората познават биоетиката, но не чрез теорията или дефинициите. Биоетиката е навсякъде около нас и засяга различни аспекти от живота ни всеки ден. Въпреки това, тя все още не е достатъчно добре позната на обществото, отбеляза Георгиева. 

Моралните ценности и правните норми невинаги съвпадат, а понякога дори влизат в конфликт. Всеки човек е срещал и среща този тип конфликти, посочи асистент Христина Георгиева. Тя добави, че биоетиката изследва моралните параметри на технологичните и биологичните науки. Със своя интердисциплинарен характер тя идентифицира различни позиции, касаещи сложни етични и морални проблеми (трансплантация на органи, дилеми на живот и смърт, противоречиви лечения, съобщаване на истината, терапия със стволови клетки, ксенотрансплантация, генно инженерство, ДНК и други). 

Основните принципи на биоетиката – зачитане на човешкото достойнство, „прави добро – не вреди“, справедливост и автономия, се припокриват с принципите на медицинската етика. Разликата е, че биоетиката включва и „активния пациент“  като морален субект, заяви специалистът. 

У нас биоетиката е сравнително нова, но можем да кажем вече утвърдена академична област, включена в медицинските специалности. Приложението в здравеопазването със сигурност ще доведе до по-добро качество на медицинската помощ и може значително да намали жалбите и съдебните искове спрямо лечебните заведения, смята асистент Христина Георгиева. 

Все още липсва общоприета дефиниция на понятието "грижа, ориентирана към пациента"

На този етап е трудно да се направят категорични изводи относно предимствата на тясната специализация, каза Георгиева в отговор на въпрос фрагментираната грижа в медицината и тясната специализация пречки ли са за разрешаването на ежедневните етични казуси.  Реформите в здравеопазването са продължителен процес. Все още липсва общоприета дефиниция на понятието "грижа, ориентирана към пациента", както и на "фрагментирана медицина", заяви Христина Георгиева. 

По думите има доказателства, че високата степен на специализация подобрява клиничната преценка и повишава качеството на хирургичните интервенции. Тясната специализация изисква екипна работа и истинският професионализъм се основава на сътрудничеството между различните специалности. "Медиците във ВМА изповядват философията, че когато пациентът постъпи за лечение в дадена клиника, той е пациент на цялата болница, а не само на даден лекар или клиника. И той може да бъде консултиран с всякакъв вид специалист, за да получи най-добрата и адекватна грижа", отбеляза асистент Христина Георгиева. 

Според нея интердисциплинарният подход е необходима и желана промяна. "Холистичната грижа изисква интегрирано разбиране на света на пациента – не само неговото физическо състояние, но и личностните и емоционалните му нужди, отразени в биопсихосоциалната перспектива. Връзката лекар-пациент трябва да се основава на професионална почтеност и състрадание, като заема ключово място в грижата за благополучието на пациента. Вярвам, че младото поколение ще продължи тази линия на поведение", заяви Георгиева. 

Обученията по медицинска етика, конфликти и комуникация

Към Катедрата по военна медицина на ВМА се провеждат редица тематични курсове. В „Медицинска грешка“ се включиха над 20 души, не само от нашата болница. Интерес има и към другите две обучения за „Работа с трудни пациенти“ и „Съобщаване на лоши новини“, където са сформирани две групи от по 15 обучаеми, каза асистент Христина Георгиева. 

Според нея този интерес показва колко сериозно здравните работници са ангажирани с мисията си – не само да осигуряват най-доброто за пациента, но и да защитават себе си. "Курсовете се основават на реални случаи и казуси от практиката. Медиците се нуждаят от умения и увереност, за да могат да предадат критични факти, без да унищожат надеждата. Дори и най-добре предадената лоша новина си остава лоша новина, но начинът, по който се съобщава, може да накара пациента да се чувства подкрепен и уважаван", отбеляза специалистът. 

По думите на Христина Георгиева целта на обучението е медицинските специалисти да се научат да разпознават сигналите, да се ориентират в казусите, да мислят бързо, да бъдат гъвкави в отговор на предизвикателствата. Те трябва да умеят да установяват професионални граници, да оценяват бъдещите рискове и да се предпазват от грешки, добави тя. 

Нравствените избори, през които преминава всеки, решил да се занимава с медицина 

Медицината е грижа за другия. Професия, която вижда хората в най-уязвимото им състояние – често тъжни и отчаяни, отбеляза асистент Христина Георгиева. Според нея за младите хора, които избират да поемат по този път, са необходими морална смелост, морална сила и устойчивост &nash; качества, които да се развиват и утвърждават по време на професионалния път. Това е процес на непрекъснато саморегулиране и балансиране между обективния и субективния морал, коментира специалистът. 

Според асистент Христина Георгиева за медиците  е необходима смелост, за да действат в трудна и предизвикателна среда със силен морален компас и чувство за отговорност. Професионалният и личният морал на медика се формира до леглото на пациента, а не в кабинета или в учебната зала, заяви тя. 

Съпричастност, емпатия, отзивчивост, сърдечност, доброта и постоянство – всички тези качества трябва да вървят ръка за ръка с проницателност, устойчивост и професионална дистанция, посочи специалистът. 

По думите на Христина Георгиева пандемията от COVID-19 много ясно показа значението на този нравствен избор на всички здравни работници, които демонстрираха себеотрицанието и жертвоготовността си ежедневно.

Медицината изисква не само специализирани знания, но и високи духовни качества и интуиция. Това е една от най-силно регулираните професии, при която са строго регламентирани всички форми на юридическа отговорност. Основната причина е, че тук говорим за високорискова професия с огромна социална значимост, заяви Георгиева. 

Феноменът на т.нар. викарна травма

За съжаление, лекарите и здравните работници са подложени на интензивен и системен стрес от различни страни, което води и до синдрома на професионалното изчерпване (бърнаут), каза в отговор на въпрос асистент Георгиева. Според нея пренебрегването на стреса в здравеопазването е като игра на руска рулетка.

Съществува и феноменът на т.нар. викарна травма, за който почти не се говори. Това е състояние, при което човек може да претърпи травма не чрез директно излагане на събитие, а чрез контакт с травматизирано лице. Връзката с пострадалия може да засегне здравния работник по вторичен и индиректен начин, водеща до така наречената умора от състрадание, свързана с „цената на грижата“ за другите, допълни асистент Христина Георгиева. 

Според нея един от ефективните механизми за справяне е допълнителното обучение. Медицинските специалисти трябва да разполагат с инструменти за разпознаване и справяне с предизвикателствата, като придобиват умения за емоционално управление и бързо вземане на решения в стресови ситуации.

"Освен споменатите по-рано в разговора ни курсове, с които аз съм ангажирана, преди няколко години във ВМА започна специално обучение на медици, чиято работа е свързана с рискови и агресивни пациенти. Целта е обща – предотвратяване или поне намаляване на вербалната и физическа агресия", допълни специалистът. 

Според Георгиева ключова роля в справянето със стреса играе и биоетиката, която създава канали за диалог между всички участници в здравеопазването. Социалните и професионалните взаимоотношения, както и добрата екипна работа, също са важни механизми за справяне със стреса.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР на своя уебс ...
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират от Община Камено, съобщиха от общинската администрация. Прегледите ще бъдат на 28 и 29 септември, от 9 ...
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
На извънредно заседание днес Общинският съвет в Рудозем прие решение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г. С единодушие присъстващите общински съветници подкрепиха внес ...
Областният управител Мария Башева организира работна среща, на която бяха обсъдени мерки за подобряване на водоснабдяването на община Трявна
Работна среща за водоснабдяването на община Трявна инициира областният управител Мария Башева във връзка с искане на кмета на общината за осигуряване на финансов ресурс за актуализ ...
Община Ивайловград е реализирала над 832 хил. лв. приходи от общинско имущество през 2023 г., показва отчет на местната администрация
Община Ивайловград е реализирала приходи в размер на 832 288 лева от разпореждане с общинско имущество през 2023 година, което е 107 процента от планираното. Това показва отче ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Седем министри ще отговарят на въпроси на депутати в парламентарния контрол
Седем министри от служебния кабинет се предвижда да отговарят на въпроси на депутати в рамките на редовния петъчен парламентарен контрол. Това са служебните министри Иван Кондов, М ...
Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР на своя уебс ...
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град. ...
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Тринадесет работодатели участваха в обща трудова борса, която се състоя в Регионалния център за социална икономика в Ловеч. Това съобщи Ирина Митева, директор на Дирекция „Б ...
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза председателят на Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Иван ...
Тикер в 06:48 ч.
Седем министри от служебния кабинет се предвижда да отговарят на въпроси на депу ...
Начало В детайли
6941
България

Темите за биоетиката и медицинската етика са недостатъчно познати за българското общество, смята Христина Георгиева, асистент в Катедра „Военна медицина” на ВМА

Професионалният и личният морал на медика се формират, когато застане до леглото на пациента,  каза в интервю Христина Георгиева, асистент в Катедра „Военна медицина” на Военномедицинска академия (ВМА). Потърсихме Георгиева по повод тематичните курсове, свързани с медицинска етика и биоетика, които се провеждат към катедрата.Обученията, сред които "Медицинска грешка", "Съобщаване на лоша новина" и "Работа с трудни пациенти", се основават на реални случаи и казуси от практиката, каза Георгиева и добави, че има интерес от страна на здравните работници към курсовете - не само от работещи във ВМА, но и от други болници.

| 11 Септември 2024, 13:59 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Темите за биоетиката и медицинската етика са недостатъчно познати за българското общество, смята Христина Георгиева, асистент в Катедра „Военна медицина” на ВМА
Темите за биоетиката и медицинската етика са недостатъчно познати за българското общество, смята Христина Георгиева, асистент в Катедра „Военна медицина” на ВМА
Снимка © ВМА

Професионалният и личният морал на медика се формират, когато застане до леглото на пациента,  каза в интервю Христина Георгиева, асистент в Катедра „Военна медицина” на Военномедицинска академия (ВМА). Потърсихме Георгиева по повод тематичните курсове, свързани с медицинска етика и биоетика, които се провеждат към катедрата. 

Учени от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към Българската академия на науките (БАН) пристигат в Пловдивския панаир, за да демонстрират цивилните приложения на въздушните роботи - дроновете. Това ще се случи от 25 до 28 септември в рамките на 78-ото издание на Международния технически панаир, съобщиха от Панаира.

Институтът за космически изследвания и технологии ще представи дронове за разнообразни граждански услуги. Експозицията от различни модели ще бъде разположена в Палата №3, Щанд №1. Посетителите ще могат да се запознаят с различни съвременни безпилотни авиационни системи и да обсъдят възможностите за производството и използването им. В специалната експозиция "Дроновете като услуга" ще се включат компании от 24 държави, съобщават организаторите. Основен акцент на изложението ще бъдат технологичните решения в различни сектори и браншове. 

Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски, заявиха от „Възраждане“ в позиция, изпратена до медиите, по повод думи на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю по повод липсата на знаме на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

„Азбучна истина е, че еничарите най-много мразят народа, от който са се отделили. Изказването на македонския министър за пореден път потвърждава тази максима. Това обаче не променя факта, че мнозинството от населението в Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски“, се каз

Знамената на централния площад "Възраждане" в Плевен днес са свалени наполовина. По този начин Община Плевен отдава своята почит към майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - инструктори в 12-а авиобаза Долна Митрополия, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Плевен е съпричастен към скръбта на семействата, близките и колегите на майор Димитров и старши лейтенант Дункин, допълват от Общината.

В петък при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, от 12-а авиационна база в Долна Митрополия. В памет на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин във Въоръжените сили беше обявен тридневен траур. Дни на траур

На Запад условията за туризъм в планините са по-скоро добри, на Изток вали дъжд. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). 

Във високата част на Централна Стара планина има мъгла. Температурата на връх Ботев е два градуса. 

Следобед по всяка вероятност ще вали на повече места, така че туристите да слязат по-рано в ниските части на планините, съветват планинските спасители. 

Температурите в планините са ниски, но това е нормално за сезона, обясниха от ПСС. Любителите на планината трябва да са готови за дъжд и студено време. Ще бъде хлъзгаво, обувките им трябва да са добри, напомниха спасителите. 

Лифтовите съоръжения на Пампорово и Боровец работят.

През изминалото денонощие не е имало инциденти с туристи в планините. 

 

Световният ден на сърцето – 29 септември, ще бъде отбелязан за втора поредна година в Троян. Това съобщи на пресконференция д-р Петьо Маринов, началник на отделението по хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) - Троян и член на управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България.

Отбелязването на знаковата дата ще се осъществи в партньорство между МБАЛ – Троян, Община Троян и две големи троянски фирми. През последните години Денят на сърцето прераства в Седмица на сърцето, разказа д-р Маринов. 

В седмицата преди 29 септември ще бъдат изнесени две лекции, свързани със сърдечните заболявания, подготвени са и информационни материали за значимостта на сърдечно-съдовите заболявания и възможностите за тяхната превенция. Те ще се разпространяват във фирмите партньори и в информационните центрове на болницата и общината.

На 3

Обученията, сред които "Медицинска грешка", "Съобщаване на лоша новина" и "Работа с трудни пациенти", се основават на реални случаи и казуси от практиката, каза Георгиева и добави, че има интерес от страна на здравните работници към курсовете - не само от работещи във ВМА, но и от други болници. По думите това показва колко сериозно здравните работници са ангажирани с мисията си – не само да осигуряват най-доброто за пациента, но и да защитават себе си. 

"И пред пациентите, и пред здравните работници често стоят сериозни етични и морални казуси. При първите обикновено са свързани с достъпа до медицинска помощ поради ограничени ресурси и лимити. Недостигът на кадри и персонал в лечебните заведения също е катализатор на етични казуси, по-скоро за медицинския персонал. От друга страна, комуникацията между всички страни в здравеопазването има сериозни дефицити, а понякога липсва", посочи асистент Христина Георгиева. 

По думите други етични казуси възникват покрай разкриването на диагнозата, защото много близки предпочитат пациентът да не знае цялата истина за заболяването и прогнозата. "Конфликтите около грижата за пациенти с вредни навици, зависимости или отказ от лечение също не са рядкост. Особено предизвикателство е лечението на пациенти, които не са в състояние да вземат самостоятелни решения. Много често влияние оказват междуличностни и семейни отношения", допълни асистент Георгиева. 

Тя отбеляза, че конфликтите с администрацията на лечебните заведения са чести, като напрежението, натрупано по време на процеса на търсене и получаване на медицинска помощ, често се ескалира именно там. Важно е да отбележим, че пациентите имат не само права, но и задължения, заяви специалистът. 

Колко познати са темите за биоетиката и медицинската етика в българското общество

От Българската народна банка (БНБ) потвърдиха, че са доставили специализираната хартия за бюлетините за машинно гласуване и тя отговаря на всички зададени изисквания от Централната избирателна комисия (ЦИК) и от производителя на машините за гласуване – „Смартматик Интернешънъл холдинг Б.В.“.

"Печатница на БНБ" АД е получила от ЦИК съответните изисквания и стриктно се е придържала към тях, се посочва в прессъобщение на банката. Параметрите на специализираната хартия за машинно гласуване се посочват и във всяка обществена поръчка за избори в България. Мостри от доставената хартия са предоставени на ЦИК преди подписване на договор за изпълнение на обществената поръчка, придружени със сертификат на производителя и с протокол от изпитване в независима акредитирана лаборатория, става ясно още от съобщението. Избраната фирма за доставка на специализираната хартия за

Общинските съветници на Добрич не приеха предложението на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов за изменение в структурата на общинската администрация и създаването на нова длъжност – заместник-кмет с ресор „Обществен ред и сигурност“. 

В мотивите за създаване на това звено е записано, че в общинска администрация постъпват много сигнали за извършени нарушения по спазване на нормативните актове, издадени от Общинския съвет, които определят като контролиращ кмета на общината. По своята същност сигналите са от разнороден характер, което означава, че е необходимо да участват инспектори с различни професионални компетентности от различни звена на общинската администрация. "Стиковането на контролни групи се оказва труден процес, от една страна като организация, а от друга - като подчиненост. Това води до риск за ефективната защита на обществения ред и сигурнос

Първият основен ремонт на трета детска градина - сграда „Зорница“ в Хасково, чието здание е строено през 60-те години на миналия век, започна днес със символично откриване на строителната площадка.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев и директорът на „Зорница“ Красимира Стоева дадоха начало на изпълнението на проекта. По него освен модернизация, предстои и въвеждане на мерки за постигане на енергиен клас А на сградата.

Дейностите са финансирани с 1 728 960 лева. Сумата е осигурена от Националния план за възстановяване и устойчивост, процедура „Модернизация на образователната среда“, припомни кметът на Хасково.

Станислав Дечев благодари на екипа си, работил по изграждането на проекта. Според него ще се извърши преустройство на вътрешното пространство за обособяване на три градински групи със собствени гардеробни, складови и с

Пътната инфраструктура е в добро състояние, но правилата за движение не се спазват от шофьорите. Статистиката за тази година показва именно това, че жертвите, за съжаление, са преди всичко от неспазване на правилата. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова - Касабова при откриването на Десетата юбилейна годишна конференция, посветена на пътната безопасност - „ВИЗИЯ 0“ - Нула жертви при пътнотранспортни произшествия днес в Пловдив. Конференцията е организирана от Сдружение „Българска браншова асоциация пътна безопасност”.

Където пътната инфраструктура е поставила ограничения в скоростта, нека се спазват, призова служебният министър. Тя даде за пример пътя Асеновград - Кърджали, който е в добро експлоатационно състояние, но въпреки това там има много пътнотранспортни произшествия. "Те се обуславят само

При влизане в сила на новия механизъм, касаещ такса битови отпадъци, рискуваме от една несправедливост при определяне на такса битови отпадъци да минем към друга, която може да се окаже и по-голяма. Това каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Законът за местните данъци и такси и Законът за управление на отпадъците, които регламентират новия начин на изчисляване на такса битови отпадъци, се отлагат седем пъти, посочи тя.

Самият механизъм за определяне на таксата е доста сложен като методология и начин на определяне. Всяка българска община приема план-сметка „чистота“. Тя трябва да бъде обезпечена с такса битови отпадъци. Размерът е точно толкова, че да обезпечи нуждите на една община в трите компонента – поддържане на

Според Христина Георгиева темите за биоетиката и медицинската етика са недостатъчно познати за българското общество. Тя разясни разликата между двете. Медицинската етика заема фундаментални позиции в здравеопазването. Тя се фокусира върху моралното поведение, разглеждайки лекаря и здравния работник като основни морални субекти. Основните принципи на медицинската етика са автономия, незлонамереност („не вреди“), благотворителност и справедливост, посочи асистент Георгиева. 

Биоетиката, от своя страна, е по-сложен феномен, възникнал в края на 60-е и началото на 70-е години на XX век като област на философията. Всеки от нас ежедневно попада в ситуации, които изискват биоетични решения за себе си или своите близки от етични, социални и правни съображения. Това означава, че хората познават биоетиката, но не чрез теорията или дефинициите. Биоетиката е навсякъде около нас и засяга различни аспекти от живота ни всеки ден. Въпреки това, тя все още не е достатъчно добре позната на обществото, отбеляза Георгиева. 

Моралните ценности и правните норми невинаги съвпадат, а понякога дори влизат в конфликт. Всеки човек е срещал и среща този тип конфликти, посочи асистент Христина Георгиева. Тя добави, че биоетиката изследва моралните параметри на технологичните и биологичните науки. Със своя интердисциплинарен характер тя идентифицира различни позиции, касаещи сложни етични и морални проблеми (трансплантация на органи, дилеми на живот и смърт, противоречиви лечения, съобщаване на истината, терапия със стволови клетки, ксенотрансплантация, генно инженерство, ДНК и други). 

Основните принципи на биоетиката – зачитане на човешкото достойнство, „прави добро – не вреди“, справедливост и автономия, се припокриват с принципите на медицинската етика. Разликата е, че биоетиката включва и „активния пациент“  като морален субект, заяви специалистът. 

У нас биоетиката е сравнително нова, но можем да кажем вече утвърдена академична област, включена в медицинските специалности. Приложението в здравеопазването със сигурност ще доведе до по-добро качество на медицинската помощ и може значително да намали жалбите и съдебните искове спрямо лечебните заведения, смята асистент Христина Георгиева. 

Все още липсва общоприета дефиниция на понятието "грижа, ориентирана към пациента"

На този етап е трудно да се направят категорични изводи относно предимствата на тясната специализация, каза Георгиева в отговор на въпрос фрагментираната грижа в медицината и тясната специализация пречки ли са за разрешаването на ежедневните етични казуси.  Реформите в здравеопазването са продължителен процес. Все още липсва общоприета дефиниция на понятието "грижа, ориентирана към пациента", както и на "фрагментирана медицина", заяви Христина Георгиева. 

По думите има доказателства, че високата степен на специализация подобрява клиничната преценка и повишава качеството на хирургичните интервенции. Тясната специализация изисква екипна работа и истинският професионализъм се основава на сътрудничеството между различните специалности. "Медиците във ВМА изповядват философията, че когато пациентът постъпи за лечение в дадена клиника, той е пациент на цялата болница, а не само на даден лекар или клиника. И той може да бъде консултиран с всякакъв вид специалист, за да получи най-добрата и адекватна грижа", отбеляза асистент Христина Георгиева. 

Според нея интердисциплинарният подход е необходима и желана промяна. "Холистичната грижа изисква интегрирано разбиране на света на пациента – не само неговото физическо състояние, но и личностните и емоционалните му нужди, отразени в биопсихосоциалната перспектива. Връзката лекар-пациент трябва да се основава на професионална почтеност и състрадание, като заема ключово място в грижата за благополучието на пациента. Вярвам, че младото поколение ще продължи тази линия на поведение", заяви Георгиева. 

Обученията по медицинска етика, конфликти и комуникация

Към Катедрата по военна медицина на ВМА се провеждат редица тематични курсове. В „Медицинска грешка“ се включиха над 20 души, не само от нашата болница. Интерес има и към другите две обучения за „Работа с трудни пациенти“ и „Съобщаване на лоши новини“, където са сформирани две групи от по 15 обучаеми, каза асистент Христина Георгиева. 

Според нея този интерес показва колко сериозно здравните работници са ангажирани с мисията си – не само да осигуряват най-доброто за пациента, но и да защитават себе си. "Курсовете се основават на реални случаи и казуси от практиката. Медиците се нуждаят от умения и увереност, за да могат да предадат критични факти, без да унищожат надеждата. Дори и най-добре предадената лоша новина си остава лоша новина, но начинът, по който се съобщава, може да накара пациента да се чувства подкрепен и уважаван", отбеляза специалистът. 

По думите на Христина Георгиева целта на обучението е медицинските специалисти да се научат да разпознават сигналите, да се ориентират в казусите, да мислят бързо, да бъдат гъвкави в отговор на предизвикателствата. Те трябва да умеят да установяват професионални граници, да оценяват бъдещите рискове и да се предпазват от грешки, добави тя. 

Нравствените избори, през които преминава всеки, решил да се занимава с медицина 

Медицината е грижа за другия. Професия, която вижда хората в най-уязвимото им състояние – често тъжни и отчаяни, отбеляза асистент Христина Георгиева. Според нея за младите хора, които избират да поемат по този път, са необходими морална смелост, морална сила и устойчивост &nash; качества, които да се развиват и утвърждават по време на професионалния път. Това е процес на непрекъснато саморегулиране и балансиране между обективния и субективния морал, коментира специалистът. 

Според асистент Христина Георгиева за медиците  е необходима смелост, за да действат в трудна и предизвикателна среда със силен морален компас и чувство за отговорност. Професионалният и личният морал на медика се формира до леглото на пациента, а не в кабинета или в учебната зала, заяви тя. 

Съпричастност, емпатия, отзивчивост, сърдечност, доброта и постоянство – всички тези качества трябва да вървят ръка за ръка с проницателност, устойчивост и професионална дистанция, посочи специалистът. 

По думите на Христина Георгиева пандемията от COVID-19 много ясно показа значението на този нравствен избор на всички здравни работници, които демонстрираха себеотрицанието и жертвоготовността си ежедневно.

Медицината изисква не само специализирани знания, но и високи духовни качества и интуиция. Това е една от най-силно регулираните професии, при която са строго регламентирани всички форми на юридическа отговорност. Основната причина е, че тук говорим за високорискова професия с огромна социална значимост, заяви Георгиева. 

Феноменът на т.нар. викарна травма

За съжаление, лекарите и здравните работници са подложени на интензивен и системен стрес от различни страни, което води и до синдрома на професионалното изчерпване (бърнаут), каза в отговор на въпрос асистент Георгиева. Според нея пренебрегването на стреса в здравеопазването е като игра на руска рулетка.

Съществува и феноменът на т.нар. викарна травма, за който почти не се говори. Това е състояние, при което човек може да претърпи травма не чрез директно излагане на събитие, а чрез контакт с травматизирано лице. Връзката с пострадалия може да засегне здравния работник по вторичен и индиректен начин, водеща до така наречената умора от състрадание, свързана с „цената на грижата“ за другите, допълни асистент Христина Георгиева. 

Според нея един от ефективните механизми за справяне е допълнителното обучение. Медицинските специалисти трябва да разполагат с инструменти за разпознаване и справяне с предизвикателствата, като придобиват умения за емоционално управление и бързо вземане на решения в стресови ситуации.

"Освен споменатите по-рано в разговора ни курсове, с които аз съм ангажирана, преди няколко години във ВМА започна специално обучение на медици, чиято работа е свързана с рискови и агресивни пациенти. Целта е обща – предотвратяване или поне намаляване на вербалната и физическа агресия", допълни специалистът. 

Според Георгиева ключова роля в справянето със стреса играе и биоетиката, която създава канали за диалог между всички участници в здравеопазването. Социалните и професионалните взаимоотношения, както и добрата екипна работа, също са важни механизми за справяне със стреса.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
Областният управител Мария Башева организира работна среща, на която бяха обсъдени мерки за подобряване на водоснабдяването на община Трявна
Община Ивайловград е реализирала над 832 хил. лв. приходи от общинско имущество през 2023 г., показва отчет на местната администрация
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Седем министри ще отговарят на въпроси на депутати в парламентарния контрол
Сфера
Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
В детайли
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Основна линия
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Контекст
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Местен фокус
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
В детайли
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
На преден план
Министър Стоянова ще изиска разработчиците на системата за дигитализиране на документите на кандидат-водачите да приключат работа по-рано
Сфера
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Сфера
Общинският съвет в Рудозем прие актуализация на бюджета на общината
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.