Начало Сфера Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци около контейнерите за смет събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново
9768
България

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци около контейнерите за смет събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци, поставени около контейнерите за смет, събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново, каза Зорница Кънчева, директор на отдел „Околна среда“ към общината.За да редуцира тази практика, общината е приела наредба, според която строителните отпадъци след домашни ремонти се приемат безплатно на площадката за разделно събиране на отпадъци във Велико Търново, а струпването на материали около контейнерите ще се санкционира.

| 11 Септември 2024, 16:24 ч.
Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци около контейнерите за смет събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново
Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци около контейнерите за смет събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново
Снимка © БТА

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци, поставени около контейнерите за смет, събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново, каза Зорница Кънчева, директор на отдел „Околна среда“ към общината. По думите въпреки множеството съвременни контейнери, поставени като част от  изградена компостираща и сепарираща инсталация за всякакъв вид отпадъци, жителите на общината предпочитат да изхвърлят своите боклуци около контейнерите, което създава проблем с опазването на околната и обществената среда. 

Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен към този час и няма струпване от автомобили, чакащи да преминат, . 

През почивните дни движението през пункта на изход отново беше без изчакване. Миналата седмица на изход се преминаваше бързо. На вход трафикът беше интензивен.

По данни от Гърция, през юли тази година през ГКПП Промахон са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил 1 150 000 души, т.е. общо през първите два летни месеца на годината от там са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

Временна организация на движението е въведена по автомагистрала „Хемус“ след възникнало пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.

Водач на товарен автомобил „Фолксваген Крафтер“ със софийска регистрация се движил от Варна към Шумен. На около 200 метра след бензиностанция, на 363-ия километър, застигнал водач на тежкотоварен автомобил „МАН“ с варненска регистрация и го ударил в задната му част, след което в крайпътната канавка са се преобърнали двата камиона.

Те не пречат на движението, но има разпилян товар по трите ленти в платното за движение на автомагистралата. Временно, до почистването на участъка и заради извършване на оглед, движението се пренасочва през пътен възел Невша и по път I- 2 , като след Нови пазар водачите могат да се включат за движение по АМ „Хемус“.&nb

На извънредно заседание днес Общинският съвет в Рудозем прие решение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г. С единодушие присъстващите общински съветници подкрепиха внесеното от кмета Недко Кулевски предложение за пренасочване на средства от капиталовата програма на общината.

Общинските съветници гласуваха „за“ предложеното прехвърляне на финансиране от обекти от капиталовата програма, за които е ясно, че не могат да бъдат завършени в първоначално предвидения срок до края на годината. Пренасочват се 243 хил. лв., планирани за ремонти на две читалищни сгради, и 100 хил. лв., предназначени за изграждане на изкуствени неравности, повдигнати пешеходни пътеки и скоростни ограничители по улици и пътища в Рудозем.

Проектите за читалищните сгради е невъзможно да се изпълнят до края на годината, тъй като тепърва ще се провеждат процедури за избор на изпълни

След дълго пътуване от столицата Сана до пристанищния град Ходейда днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи българският евродепутат Елена Йончева.

Те са се срещнали извън похитения на 19 ноември 2023 г. кораб „Галакси Лийдър“,  в помещение, избрано от хусите с оглед на сигурността, става ясно от съобщение, разпространено от нейния пресофис.

На срещата е присъствал високопоставен представител на хусите - йеменско движение, което пое през 2014 г. контрола върху обширна територия в Северен Йемен, включително столицата Сана, и изгради управленски структури там, докато признатото от международната общност правителство се установи в Аден, в южната част на страната. По думите той ги е уверил, че аргументите и призивите за уреждане на ситуацията, които Йончева е изтъкнала, "се чуват, приемат се сериозно и се обмисля скорошно освобождаване".

<

Общинският съвет в Свищов гласува на днешното извънредно заседание точката „Изработване на Проект за изменение на Подробен устройствен план (ПУП) – План за регулация (ПР) за изменение на уличната регулация в участъка от осова точка 972 до осова точка 623, по действащия регулационен план на гр. Свищов“. Това беше и единствената точка в дневния ред на общинските съветници. 

Изменението е във връзка с изготвен технически проект за основен ремонт на ул. „33-ти Свищовски полк“, част от трасето на Републикански път II-52. Точката бе приета с 28 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“.

Проектът предвижда изграждане на две нови кръгови кръстовища по ул. „33-ти Свищовски полк“, възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества в разглеждания уличен участък, подобряване на но

За да редуцира тази практика, общината е приела наредба, според която строителните отпадъци след домашни ремонти се приемат безплатно на площадката за разделно събиране на отпадъци във Велико Търново, а струпването на материали около контейнерите ще се санкционира. Площадката е разположена в квартал „Дълга лъга“ – непосредствено до въжения пешеходен мост срещу бившия радиозавод и работи от понеделник до събота от 8:30 до 17:00 ч. Там е мястото за изхвърляне на отпадъците,  в т.ч. и след домашни ремонти – строителни и едрогабаритни, и е напълно безплатно, припомни Кънчева.

На площадката се приемат също стари мебели, битова (бяла и черна) техника. За разделно събраните пластмаса, хартия, стъкло и метал е въведена 30 процента  отстъпка от компонента за сметосъбиране и сметоизвозване на такса смет при достигане на 150 килограма предадени количества годишно. 

Струпването на строителни отпадъци, стари мебели и техника около контейнерите за битова смет е неправомерно и подлежи на санкция. Почистването им се явява допълнителен и непредвиден разход, допълни тя.

Община Велико Търново апелира гражданите, които са станали свидетели на подобно недобросъвестно поведение, да подават сигнали към отдел „Екология, чистота и озеленяване“ – тел. 062/619502. 

В процес на разработване е проект за мащабна модернизация и разширяване на видеонаблюдението на територията на града и общината. Новите камери ще обхванат и всички 463 точки за изхвърляне на отпадъци, на които са разположени контейнерите тип „Норд“ и тип „Бобър“.

Коментарите, че специализираната хартия на БНБ за машините не отговаря на стандарта на вносителя им, е тежка спекулация, каза днес във Варна служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване на предстоящия парламентарен вот. По думите му лаборатории удостоверяват, че хартията отговаря изцяло на нужните изисквания.

Карадимов коментира още, че е напълно нормално на обществената поръчка, обявена от ЦИК за изпълнител на поддръжката на машините, да има само един кандидат – вносителят им. Офертата на фирмата обаче е с 1 милион лева повече от обявената от ЦИК, а ако договор не бъде сключен, трябва да бъде отменено машинното гласуване, обясни министърът. Според него офертата на Централната комисия е същата, както за изборите през юни. Те обаче бяха двойни – за Европейски парламент и за национален парламент

До края на годината се очаква да стартират осем мерки за близо 850 млн. евро от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Това заяви пред репортер заместник-министърът на земеделието д-р Лозана Василева в Ямбол, където днес Министерството организира обучение за фермерите от областите Бургас, Сливен и Ямбол.

"В момента е отворен прием по подмярка 4.1 за модернизация на земеделските стопанства, целеви прием за напояване в рамките на стопанството, като бюджетът е 50 млн. евро. Отворен е и прием по подмярка 4.2 с бюджет 27 млн. евро за преработвателния сектор - инвестиции за опазване на околната среда, в това число съоръжения за отпадъци, за фотоволтаични системи", каза още зам.-министърът.

Обучението е част от информационна кампания в страната. Разяснителните срещи в осем областни града са за интервенциите от Стратегическия пла

Община Пазарджик осветява пешеходните пътеки за повишаване на безопасността в града, съобщиха от местната администрация.

Общината в сътрудничество с Областната дирекция на МВР - Пазарджик започва да осветява ключови пешеходни
пътеки в града. Тази инициатива е част от по-широките усилия на Общината за подобряване на пътната безопасност и гарантиране на сигурността на жителите, особено децата, които ежедневно преминават през тези зони вечерно време след училище. Инициативата е одобрена от Общинската комисия по безопасност на движението, добавят от администрацията.

Към момента се изграждат осветителни съоръжения на някои от най- натоварените и важни пешеходни пътеки в града. Те включват кръстовищата на ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Преспа“, ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Васил Левски“, ул. „Стоян Ангелов“ и ул. &bd

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие за сведение заявлението от Божидар Колев - адвокат от Софийска адвокатска колегия, с което се самопредлага за участие в процедурата за избор на главен прокурор, съобщиха от ВСС.

От институцията припомнят, че съгласно приетите правила предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и министърът на правосъдието.

Също така отбелязват, че адвокат Колев е заявил желание да се кандидатира за главен прокурор и през 2023 г.

Припомняме, че на 12 септември Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да възобнови процедурата за избор на главен прокурор, по предложение на Прокурорската колегия. Според приетия график изборът трябва да бъде проведен на 16 януари. 

Народното събрание ще разгледа на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Очаква се на първо гласуване да бъде обсъден и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма. В предложения дневен ред е и второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон. Освен това се предлага да бъде разгледан законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано в гр. Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г., както и  проект на решение за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше уч

По този начин се цели както контролирането на сметосъбирането, така и нерегламентираното изхвърляне на отпадъци или струпването им около контейнерите за битова смет. Репортер видя, че няколко часа по-късно, след като замърсено пространство в един от кварталите беше почистено от работниците по чистотата, отново част от сметта беше извадена от контейнерите и разнесена в междублоковото пространство. Видеонаблюдението и глобите ще бъдат единственият вариант за решаване на проблема, казаха граждани, които сами се заеха с изчистването на терена.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Публично ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще преминат удостоверяване
Процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори, ще се състои днес в Мини ...
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещаше посетителите във втория ден на Варошлийски вечери. Двудневното издание е посветено на това жите ...
Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Турция обсъдиха кметът на Айтос и генералният консул в Бургас
Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на икономиката, туризма, земеделието, културата и търговията между България и Турция обсъдиха на среща кметът на община ...
Седем мъже от престъпна група за продажба на фалшиви стоки са с повдигнати обвинения, съобщиха от Окръжна прокуратура - Хасково
Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на пра ...
Полицаи и еколози съдействаха за спасяването на поен лебед в Сливен
Служители на участък "Надежда" към Районното управление на полицията в Сливен са оказали съдействие при спасяване на дива птица. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. Птицат ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Публично ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще преминат удостоверяване
Процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори, ще се състои днес в Мини ...
Седем министри ще отговарят на въпроси на депутати в парламентарния контрол
Седем министри от служебния кабинет се предвижда да отговарят на въпроси на депутати в рамките на редовния петъчен парламентарен контрол. Това са служебните министри Иван Кондов, М ...
Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР на своя уебс ...
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Тържествена сесия на Общинския съвет в Каспичан се състоя в зала 105 на Народно читалище "Пробуда - 1928". Сесията беше по повод 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град. ...
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Тринадесет работодатели участваха в обща трудова борса, която се състоя в Регионалния център за социална икономика в Ловеч. Това съобщи Ирина Митева, директор на Дирекция „Б ...
Тикер в 07:02 ч.
Процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удос ...
Начало Сфера
9768
България

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци около контейнерите за смет събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци, поставени около контейнерите за смет, събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново, каза Зорница Кънчева, директор на отдел „Околна среда“ към общината.За да редуцира тази практика, общината е приела наредба, според която строителните отпадъци след домашни ремонти се приемат безплатно на площадката за разделно събиране на отпадъци във Велико Търново, а струпването на материали около контейнерите ще се санкционира.

| 11 Септември 2024, 16:24 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци около контейнерите за смет събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново
Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци около контейнерите за смет събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново
Снимка © БТА

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци, поставени около контейнерите за смет, събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново, каза Зорница Кънчева, директор на отдел „Околна среда“ към общината. По думите въпреки множеството съвременни контейнери, поставени като част от  изградена компостираща и сепарираща инсталация за всякакъв вид отпадъци, жителите на общината предпочитат да изхвърлят своите боклуци около контейнерите, което създава проблем с опазването на околната и обществената среда. 

Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен към този час и няма струпване от автомобили, чакащи да преминат, . 

През почивните дни движението през пункта на изход отново беше без изчакване. Миналата седмица на изход се преминаваше бързо. На вход трафикът беше интензивен.

По данни от Гърция, през юли тази година през ГКПП Промахон са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил 1 150 000 души, т.е. общо през първите два летни месеца на годината от там са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

Временна организация на движението е въведена по автомагистрала „Хемус“ след възникнало пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.

Водач на товарен автомобил „Фолксваген Крафтер“ със софийска регистрация се движил от Варна към Шумен. На около 200 метра след бензиностанция, на 363-ия километър, застигнал водач на тежкотоварен автомобил „МАН“ с варненска регистрация и го ударил в задната му част, след което в крайпътната канавка са се преобърнали двата камиона.

Те не пречат на движението, но има разпилян товар по трите ленти в платното за движение на автомагистралата. Временно, до почистването на участъка и заради извършване на оглед, движението се пренасочва през пътен възел Невша и по път I- 2 , като след Нови пазар водачите могат да се включат за движение по АМ „Хемус“.&nb

На извънредно заседание днес Общинският съвет в Рудозем прие решение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г. С единодушие присъстващите общински съветници подкрепиха внесеното от кмета Недко Кулевски предложение за пренасочване на средства от капиталовата програма на общината.

Общинските съветници гласуваха „за“ предложеното прехвърляне на финансиране от обекти от капиталовата програма, за които е ясно, че не могат да бъдат завършени в първоначално предвидения срок до края на годината. Пренасочват се 243 хил. лв., планирани за ремонти на две читалищни сгради, и 100 хил. лв., предназначени за изграждане на изкуствени неравности, повдигнати пешеходни пътеки и скоростни ограничители по улици и пътища в Рудозем.

Проектите за читалищните сгради е невъзможно да се изпълнят до края на годината, тъй като тепърва ще се провеждат процедури за избор на изпълни

След дълго пътуване от столицата Сана до пристанищния град Ходейда днес успях да се видя с двамата българи в Йемен, съобщи българският евродепутат Елена Йончева.

Те са се срещнали извън похитения на 19 ноември 2023 г. кораб „Галакси Лийдър“,  в помещение, избрано от хусите с оглед на сигурността, става ясно от съобщение, разпространено от нейния пресофис.

На срещата е присъствал високопоставен представител на хусите - йеменско движение, което пое през 2014 г. контрола върху обширна територия в Северен Йемен, включително столицата Сана, и изгради управленски структури там, докато признатото от международната общност правителство се установи в Аден, в южната част на страната. По думите той ги е уверил, че аргументите и призивите за уреждане на ситуацията, които Йончева е изтъкнала, "се чуват, приемат се сериозно и се обмисля скорошно освобождаване".

<

Общинският съвет в Свищов гласува на днешното извънредно заседание точката „Изработване на Проект за изменение на Подробен устройствен план (ПУП) – План за регулация (ПР) за изменение на уличната регулация в участъка от осова точка 972 до осова точка 623, по действащия регулационен план на гр. Свищов“. Това беше и единствената точка в дневния ред на общинските съветници. 

Изменението е във връзка с изготвен технически проект за основен ремонт на ул. „33-ти Свищовски полк“, част от трасето на Републикански път II-52. Точката бе приета с 28 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“.

Проектът предвижда изграждане на две нови кръгови кръстовища по ул. „33-ти Свищовски полк“, възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества в разглеждания уличен участък, подобряване на но

За да редуцира тази практика, общината е приела наредба, според която строителните отпадъци след домашни ремонти се приемат безплатно на площадката за разделно събиране на отпадъци във Велико Търново, а струпването на материали около контейнерите ще се санкционира. Площадката е разположена в квартал „Дълга лъга“ – непосредствено до въжения пешеходен мост срещу бившия радиозавод и работи от понеделник до събота от 8:30 до 17:00 ч. Там е мястото за изхвърляне на отпадъците,  в т.ч. и след домашни ремонти – строителни и едрогабаритни, и е напълно безплатно, припомни Кънчева.

На площадката се приемат също стари мебели, битова (бяла и черна) техника. За разделно събраните пластмаса, хартия, стъкло и метал е въведена 30 процента  отстъпка от компонента за сметосъбиране и сметоизвозване на такса смет при достигане на 150 килограма предадени количества годишно. 

Струпването на строителни отпадъци, стари мебели и техника около контейнерите за битова смет е неправомерно и подлежи на санкция. Почистването им се явява допълнителен и непредвиден разход, допълни тя.

Община Велико Търново апелира гражданите, които са станали свидетели на подобно недобросъвестно поведение, да подават сигнали към отдел „Екология, чистота и озеленяване“ – тел. 062/619502. 

В процес на разработване е проект за мащабна модернизация и разширяване на видеонаблюдението на територията на града и общината. Новите камери ще обхванат и всички 463 точки за изхвърляне на отпадъци, на които са разположени контейнерите тип „Норд“ и тип „Бобър“.

Коментарите, че специализираната хартия на БНБ за машините не отговаря на стандарта на вносителя им, е тежка спекулация, каза днес във Варна служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване на предстоящия парламентарен вот. По думите му лаборатории удостоверяват, че хартията отговаря изцяло на нужните изисквания.

Карадимов коментира още, че е напълно нормално на обществената поръчка, обявена от ЦИК за изпълнител на поддръжката на машините, да има само един кандидат – вносителят им. Офертата на фирмата обаче е с 1 милион лева повече от обявената от ЦИК, а ако договор не бъде сключен, трябва да бъде отменено машинното гласуване, обясни министърът. Според него офертата на Централната комисия е същата, както за изборите през юни. Те обаче бяха двойни – за Европейски парламент и за национален парламент

До края на годината се очаква да стартират осем мерки за близо 850 млн. евро от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Това заяви пред репортер заместник-министърът на земеделието д-р Лозана Василева в Ямбол, където днес Министерството организира обучение за фермерите от областите Бургас, Сливен и Ямбол.

"В момента е отворен прием по подмярка 4.1 за модернизация на земеделските стопанства, целеви прием за напояване в рамките на стопанството, като бюджетът е 50 млн. евро. Отворен е и прием по подмярка 4.2 с бюджет 27 млн. евро за преработвателния сектор - инвестиции за опазване на околната среда, в това число съоръжения за отпадъци, за фотоволтаични системи", каза още зам.-министърът.

Обучението е част от информационна кампания в страната. Разяснителните срещи в осем областни града са за интервенциите от Стратегическия пла

Община Пазарджик осветява пешеходните пътеки за повишаване на безопасността в града, съобщиха от местната администрация.

Общината в сътрудничество с Областната дирекция на МВР - Пазарджик започва да осветява ключови пешеходни
пътеки в града. Тази инициатива е част от по-широките усилия на Общината за подобряване на пътната безопасност и гарантиране на сигурността на жителите, особено децата, които ежедневно преминават през тези зони вечерно време след училище. Инициативата е одобрена от Общинската комисия по безопасност на движението, добавят от администрацията.

Към момента се изграждат осветителни съоръжения на някои от най- натоварените и важни пешеходни пътеки в града. Те включват кръстовищата на ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Преспа“, ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Васил Левски“, ул. „Стоян Ангелов“ и ул. &bd

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие за сведение заявлението от Божидар Колев - адвокат от Софийска адвокатска колегия, с което се самопредлага за участие в процедурата за избор на главен прокурор, съобщиха от ВСС.

От институцията припомнят, че съгласно приетите правила предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и министърът на правосъдието.

Също така отбелязват, че адвокат Колев е заявил желание да се кандидатира за главен прокурор и през 2023 г.

Припомняме, че на 12 септември Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да възобнови процедурата за избор на главен прокурор, по предложение на Прокурорската колегия. Според приетия график изборът трябва да бъде проведен на 16 януари. 

Народното събрание ще разгледа на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Очаква се на първо гласуване да бъде обсъден и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма. В предложения дневен ред е и второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон. Освен това се предлага да бъде разгледан законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано в гр. Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г., както и  проект на решение за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше уч

По този начин се цели както контролирането на сметосъбирането, така и нерегламентираното изхвърляне на отпадъци или струпването им около контейнерите за битова смет. Репортер видя, че няколко часа по-късно, след като замърсено пространство в един от кварталите беше почистено от работниците по чистотата, отново част от сметта беше извадена от контейнерите и разнесена в междублоковото пространство. Видеонаблюдението и глобите ще бъдат единственият вариант за решаване на проблема, казаха граждани, които сами се заеха с изчистването на терена.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Публично ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще преминат удостоверяване
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Турция обсъдиха кметът на Айтос и генералният консул в Бургас
Седем мъже от престъпна група за продажба на фалшиви стоки са с повдигнати обвинения, съобщиха от Окръжна прокуратура - Хасково
Полицаи и еколози съдействаха за спасяването на поен лебед в Сливен
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Публично ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще преминат удостоверяване
На преден план
Седем министри ще отговарят на въпроси на депутати в парламентарния контрол
Сфера
Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие
В детайли
С тържествена сесия Общинският съвет отбеляза 60-годишнината от обявяването на Каспичан за град
Основна линия
Тринадесет работодатели участваха в трудова борса в Ловеч
Контекст
Една от големите ни болки е продължаващата липса на Национална педиатрична болница, каза проф. Иван Литвиненко от БПА
Местен фокус
С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещна посетителите във втория ден на Варошлийски вечери
В детайли
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган напусна централата на партията
На преден план
Министър Стоянова ще изиска разработчиците на системата за дигитализиране на документите на кандидат-водачите да приключат работа по-рано
Сфера
Безплатни профилактични прегледи за превенция на очни заболявания организират в Камено
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.