NRD2
Начало Под прожектора Варненският драматичен театър постави танцов спектакъл с послание да погледнем към душите си
5643
Под прожектора

Варненският драматичен театър постави танцов спектакъл с послание да погледнем към душите си

Танцово-театралният спектакъл „Свръхчовек“ има световна премиера във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“.Той е партньорски проект с творци от Република Северна Македония.
| 17 Ноември 2023, 17:11 ч.
Варненският драматичен театър постави танцов спектакъл с послание да погледнем към душите си
Варненският драматичен театър постави танцов спектакъл с послание да погледнем към душите си
Снимка © Красимир Кръстев / Пресфото

Танцово-театралният спектакъл „Свръхчовек“ има световна премиера във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Той е партньорски проект с творци от Република Северна Македония. Базиран е на авторски текст на Сашо Димоски. Режисьор е Васил Зафирчев, хореограф - Олга Панго, сценограф - Филип Коруновски, костюмите са на Раде Василев. Текстът и постановката на „Свръхчовек“ са създадени специално за Варненския драматичен театър, а музиката е от „Пролетно тайнство“ на Игор Стравински. Преводът на текста е дело на Таня Попова.

В спектакъла участват 15 актьори от трупата. В ролите на тела влизат Стоян Радев, Недялко Стефанов, Станислав Кондов, Константин Соколов, Николай Кенаров, Роберт Ваханян и Нейчо Петров, а в ролите на сенки - Веселина Михалкова, Христина Джурова, Гергана Арнаудова, Юлияна Чернева, Биляна Стоева, Милена Кънева, Габриела Боева и Сияна Начева.

Идеята

да направим спектакъл, специално създаден за варненската трупа, се зароди при срещата със Сашо Димоски преди година и половина в Скопие, разказа на пресконференция преди премиерата директорката на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна Даниела Димова. „Със съдействието на Българския културен институт ние си стиснахме ръцете и си казахме, че Варна заслужава такъв фестивален спектакъл, какъвто до този момент не сме имали“, посочи тя и пожела с представлението трупата да пътешества на много фестивални сцени. 

Македонските творци са гледали варненско представление и са поработили с артистите, след което са предложили своя проект за „Свръхчовек“. Димова каза, че не са се поколебали смело да приемат това предизвикателство, защото смята, че и трупата на театъра и публиката във Варна заслужава тази смела крачка. Тя посочи, че зрителите обикновено са свикнали да виждат фабула в един спектакъл, но в „Свръхчовек“ тя е пресъздадена изцяло с телесна пластика. Телата са мъжете, а сенките (душите) са жените. „Това е вечната тема между слънцето и луната, тялото и душевността - тази амалгама, която създава голямата цялост на човека и неговия стремеж да стане свръхчовек. Големият въпрос на нашата постановка е дали цифровите хора са годни в това динамично време да задържат тази амалгама и да успеят да постигнат душевно възвисяване като придадат на сянката си сила или ще позволят тя да изчезне и да бъде стъпкана“, каза още Димова. 

Текстът е съчетание от две силни поетики,

сподели авторът Сашо Димоски. Писан е върху музиката на „Пролетно тайнство“ с неговите 12 секвенции, които са пренесени в 12 условни сцени. Главната философска тема е Ницшевата доктрина за свръхчовека, има фрагменти и от немския екзистенциализъм на Хайдегер. „Същината на конфликта е тенденцията хората да унищожат собствените си души, за да станат свръхчовеци, да не делят с никого своето битие и да се провъзгласят за абсолютни. Тази философия, особено в ХХ век, е много ползвана, дори злоупотребявана, а ние искаме да хвърлим нова светлина върху въпроса. Подготвяхме се цяла година за тази продукция, имахме време да й се посветим и да създадем автентичен свят, който артистите да приемат за свой и да интерпретират на сцената“, каза драматургът. Той изрази радост, че са имали доверието на Варненския театър да направят този наистина смел проект, като подчерта голямата роля в него на Българския културен институт в Скопие, който по думите му гради значими мостове между нашите два народа. „За първи път такъв театрален език се показва на варненска сцена и това е голяма отговорност“, каза още авторът и допълни, че представлението „Свръхчовек“ не е направено да бъде разбрано, а да бъде почувствано и всеки от зрителите да го преживее по собствен начин. 

Режисьорът Васил Зафирчев

е по професия актьор, специализирал танцов театър. Работи в сферата на постдраматичния театър и затова не е случайно, че избира тази естетика за проекта във Варна. Той уточни, че това е език, в който отсъства драматичното по модела на Аристотел, а е автотематичен, произлизащ от личната провокация на постановчика. Спектакълът тръгва от балетното либрето и драматургия на „Пролетно тайнство“ на Стравински с 12 ритуала (сънища), при които се изследва по различен начин как тялото убива собствената си душа по пътя към свръхчовека. Това го провокира, тъй като мнението му е, че въпреки технологичния прогрес, ние все още сме цивилизация, която живее в апотеоза на тялото, не на душата, а то е променливо и осъдено на пропаст, за разлика от нея. „Това е едно от главните ни послания за зрителите - да се сетят за вечната роля на душата, която променя съществуването и да се обърнат малко към нейните, а не към телесните потребности. Да не бъдем консуматори, които само се разпадат и животът им е подложен на деструкция“, каза той. По думите му тялото е егото, а сянката е светлината и имаме нужда да осветяваме тези теми и да се откриваме като хора, които познават собствената си душа, защото с нея добиваме правилните неща, тя ни споява в едно духовно единство с другите. Зафирчев добави, че е бил много вдъхновен през целия процес на работа с трупата, в която има артисти от различни поколения, но всички се впускат смело, креативно и много вещо в предизвикателствата и се справят с различна театрална естетика. Той смята, че публиката ще ги види в нова светлина и добави, че в наше време театърът вече не бива да реферира реалност, защото това го правят много добре телевизията и киното, а трябва да създава вълшебен свят. 

Актьорската гледна точка

И друг път сме работили в спектакли, които трудно можем да си обясним, но съм много щастлива от срещата с македонските колеги, защото това е едно богатство, ние се потопихме в много теми, работейки с режисьора, посочи артистичният директор на Варненския драматичен театър и актриса в спектакъла Веселина Михалкова. „Не се занимавахме как ще се приеме от публиката, защото това е един прекрасен експеримент и за нас и за зрителите. Ако гледащият се остави без да търси сюжет и логика и просто чувства, ще си начертае собствен сюжет“, добави тя. За нея постановката е една смела и безразсъдна крачка, каквито трябва да се правят в изкуството без да мислиш за крайния резултат. 

Предпремиерата на „Свръхчовек“ е тази вечер, а премиерата е утре на Европейската нощ на театрите и с нея се слага началото на XIV Коледни театрални седмици във Варна. 

Сашо Димоски е роден в Охрид, писател и драматург, доктор по театрално изкуство и университетски преподавател. Творчеството му включва над 50 заглавия, сред които пиеси, романи, театроведски есета. Драматург е от 2014 г. на Народния театър във Велес, а от 2020 г. и негов директор. 

Васил Зафирчев е роден във Велес в Северна Македония. Завършил е актьорство за драматичен театър във Факултета за драматични изкуства в Скопие и театрална режисура в Международния университет Europa PRIMA в града. Той е един от най-популярните актьори в страната, играе в Македонския народен театър, Драмския театър, Македонската опера и балет, театрите във Велес, Прилеп, Струмица, снима се също във филми, сред които и в най-популярния сериал „Преспав“.

Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6: Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч.
От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Солист на „Ла Скала“ излиза тази вечер на врачанска сцена в концерта „Непознатата Германия“
Солист от „Ла скала“ гостува тази вечер на врачанска сцена в концерт със Симфониета-Враца, озаглавен „Непознатата Германия“. От музикалната формация информираха, че гостът Дуч ...
Коледни вълшебства оживяват в Ямбол в спектакъл на илюзиониста Зайн
Коледни вълшебства оживяват в Ямбол на 12 декември с Йордан Янев – Зайн. Носителят на титлата „Илюзионист на годината“, купата „Сенко” и „Най-добър спектакъл на годината“ е подготв ...
Първия за сезона концерт от цикъла „Млада Европа“ е посветен на испанската музика
Сливенският симфоничен оркестър ще представи на 15 декември първия за сезона концерт от цикъла „Млада Европа“. Това съобщиха от културния институт. В зала „Сливен“ ще звучи музика ...
Парламентът на Великобритания почете отдадеността на Елтън Джон в борбата с ХИВ и СПИН
Елтън Джон направи обръщение към британския парламент на извънредна сесия в сряда вечерта, на която беше почетена неговата отдаденост в борбата с ХИВ и СПИН във Великобритания и по ...
Деца ще помагат на инспектор Снежинка да открият „Сърцето на Коледа“
Вълшебството на коледните празници ще изгрее на сцената на Общинския културен център в Разград с представлението „Сърцето на Коледа“ на Театрално-музикалния център в лудогорския гр ...
ОЩЕ ОТ ДНЕС
Монография на Мария Манолова-Войкова за византийската керамика по българското Черноморие ще бъде представена в Бургас
Директорът на Регионалния исторически музей в Бургас - д-р Милен Николов, ще представи монографията на д-р Мария Манолова-Войкова „Византийската керамика от българското Черноморско ...
Пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови ще изнесат концерт в Шумен
Младите български пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови ще изпълнят произведения на Шопен, Лист, Рахманинов, Равел и Хачатурян на концерт, който ще се състои на 1 декември в залата &bd ...
Галерия „Графикарт“ показва 40 литографии на Стефан Марков
40 литографии на Стефан Марков ще бъдат показани в столичната галерия „Графикарт“. Изложбата, озаглавена „Уловени мигове“, ще бъде подредена от 7 декември до 5 януари 2024 г., ...
"Историите на кученцето Карла" е премиерният куклен сериал за деца, представен в Плевен
Плевенското читалище "Съгласие 1869" започва своя най-нов проект, посветен на децата - театрален куклен сериал. Премиерното представление е тази вечер, като малките зрители ще се с ...
Антония Дочева показва изложба, вдъхновена от тангото и фламенкото
„Танго, фламенко“ е заглавието на изложба живопис и рисунки, която Антония Дочева представя днес. Експозицията ще бъде подредена до 13 декември в Съюза на архитектите в България, с ...
Тикер в 20:00 ч.
Директорът на Регионалния исторически музей в Бургас - д-р Милен Николов, ще пре ...
Начало Под прожектора
5643
Под прожектора

Варненският драматичен театър постави танцов спектакъл с послание да погледнем към душите си

Танцово-театралният спектакъл „Свръхчовек“ има световна премиера във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“.Той е партньорски проект с творци от Република Северна Македония.
| 17 Ноември 2023, 17:11 ч.
Варненският драматичен театър постави танцов спектакъл с послание да погледнем към душите си
Варненският драматичен театър постави танцов спектакъл с послание да погледнем към душите си
Снимка © Красимир Кръстев / Пресфото

Танцово-театралният спектакъл „Свръхчовек“ има световна премиера във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Той е партньорски проект с творци от Република Северна Македония. Базиран е на авторски текст на Сашо Димоски. Режисьор е Васил Зафирчев, хореограф - Олга Панго, сценограф - Филип Коруновски, костюмите са на Раде Василев. Текстът и постановката на „Свръхчовек“ са създадени специално за Варненския драматичен театър, а музиката е от „Пролетно тайнство“ на Игор Стравински. Преводът на текста е дело на Таня Попова.

В спектакъла участват 15 актьори от трупата. В ролите на тела влизат Стоян Радев, Недялко Стефанов, Станислав Кондов, Константин Соколов, Николай Кенаров, Роберт Ваханян и Нейчо Петров, а в ролите на сенки - Веселина Михалкова, Христина Джурова, Гергана Арнаудова, Юлияна Чернева, Биляна Стоева, Милена Кънева, Габриела Боева и Сияна Начева.

Идеята

да направим спектакъл, специално създаден за варненската трупа, се зароди при срещата със Сашо Димоски преди година и половина в Скопие, разказа на пресконференция преди премиерата директорката на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна Даниела Димова. „Със съдействието на Българския културен институт ние си стиснахме ръцете и си казахме, че Варна заслужава такъв фестивален спектакъл, какъвто до този момент не сме имали“, посочи тя и пожела с представлението трупата да пътешества на много фестивални сцени. 

Македонските творци са гледали варненско представление и са поработили с артистите, след което са предложили своя проект за „Свръхчовек“. Димова каза, че не са се поколебали смело да приемат това предизвикателство, защото смята, че и трупата на театъра и публиката във Варна заслужава тази смела крачка. Тя посочи, че зрителите обикновено са свикнали да виждат фабула в един спектакъл, но в „Свръхчовек“ тя е пресъздадена изцяло с телесна пластика. Телата са мъжете, а сенките (душите) са жените. „Това е вечната тема между слънцето и луната, тялото и душевността - тази амалгама, която създава голямата цялост на човека и неговия стремеж да стане свръхчовек. Големият въпрос на нашата постановка е дали цифровите хора са годни в това динамично време да задържат тази амалгама и да успеят да постигнат душевно възвисяване като придадат на сянката си сила или ще позволят тя да изчезне и да бъде стъпкана“, каза още Димова. 

Текстът е съчетание от две силни поетики,

сподели авторът Сашо Димоски. Писан е върху музиката на „Пролетно тайнство“ с неговите 12 секвенции, които са пренесени в 12 условни сцени. Главната философска тема е Ницшевата доктрина за свръхчовека, има фрагменти и от немския екзистенциализъм на Хайдегер. „Същината на конфликта е тенденцията хората да унищожат собствените си души, за да станат свръхчовеци, да не делят с никого своето битие и да се провъзгласят за абсолютни. Тази философия, особено в ХХ век, е много ползвана, дори злоупотребявана, а ние искаме да хвърлим нова светлина върху въпроса. Подготвяхме се цяла година за тази продукция, имахме време да й се посветим и да създадем автентичен свят, който артистите да приемат за свой и да интерпретират на сцената“, каза драматургът. Той изрази радост, че са имали доверието на Варненския театър да направят този наистина смел проект, като подчерта голямата роля в него на Българския културен институт в Скопие, който по думите му гради значими мостове между нашите два народа. „За първи път такъв театрален език се показва на варненска сцена и това е голяма отговорност“, каза още авторът и допълни, че представлението „Свръхчовек“ не е направено да бъде разбрано, а да бъде почувствано и всеки от зрителите да го преживее по собствен начин. 

Режисьорът Васил Зафирчев

е по професия актьор, специализирал танцов театър. Работи в сферата на постдраматичния театър и затова не е случайно, че избира тази естетика за проекта във Варна. Той уточни, че това е език, в който отсъства драматичното по модела на Аристотел, а е автотематичен, произлизащ от личната провокация на постановчика. Спектакълът тръгва от балетното либрето и драматургия на „Пролетно тайнство“ на Стравински с 12 ритуала (сънища), при които се изследва по различен начин как тялото убива собствената си душа по пътя към свръхчовека. Това го провокира, тъй като мнението му е, че въпреки технологичния прогрес, ние все още сме цивилизация, която живее в апотеоза на тялото, не на душата, а то е променливо и осъдено на пропаст, за разлика от нея. „Това е едно от главните ни послания за зрителите - да се сетят за вечната роля на душата, която променя съществуването и да се обърнат малко към нейните, а не към телесните потребности. Да не бъдем консуматори, които само се разпадат и животът им е подложен на деструкция“, каза той. По думите му тялото е егото, а сянката е светлината и имаме нужда да осветяваме тези теми и да се откриваме като хора, които познават собствената си душа, защото с нея добиваме правилните неща, тя ни споява в едно духовно единство с другите. Зафирчев добави, че е бил много вдъхновен през целия процес на работа с трупата, в която има артисти от различни поколения, но всички се впускат смело, креативно и много вещо в предизвикателствата и се справят с различна театрална естетика. Той смята, че публиката ще ги види в нова светлина и добави, че в наше време театърът вече не бива да реферира реалност, защото това го правят много добре телевизията и киното, а трябва да създава вълшебен свят. 

Актьорската гледна точка

И друг път сме работили в спектакли, които трудно можем да си обясним, но съм много щастлива от срещата с македонските колеги, защото това е едно богатство, ние се потопихме в много теми, работейки с режисьора, посочи артистичният директор на Варненския драматичен театър и актриса в спектакъла Веселина Михалкова. „Не се занимавахме как ще се приеме от публиката, защото това е един прекрасен експеримент и за нас и за зрителите. Ако гледащият се остави без да търси сюжет и логика и просто чувства, ще си начертае собствен сюжет“, добави тя. За нея постановката е една смела и безразсъдна крачка, каквито трябва да се правят в изкуството без да мислиш за крайния резултат. 

Предпремиерата на „Свръхчовек“ е тази вечер, а премиерата е утре на Европейската нощ на театрите и с нея се слага началото на XIV Коледни театрални седмици във Варна. 

Сашо Димоски е роден в Охрид, писател и драматург, доктор по театрално изкуство и университетски преподавател. Творчеството му включва над 50 заглавия, сред които пиеси, романи, театроведски есета. Драматург е от 2014 г. на Народния театър във Велес, а от 2020 г. и негов директор. 

Васил Зафирчев е роден във Велес в Северна Македония. Завършил е актьорство за драматичен театър във Факултета за драматични изкуства в Скопие и театрална режисура в Международния университет Europa PRIMA в града. Той е един от най-популярните актьори в страната, играе в Македонския народен театър, Драмския театър, Македонската опера и балет, театрите във Велес, Прилеп, Струмица, снима се също във филми, сред които и в най-популярния сериал „Преспав“.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6:
Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч. От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Под прожектора
Солист на „Ла Скала“ излиза тази вечер на врачанска сцена в концерта „Непознатата Германия“
Под прожектора
Коледни вълшебства оживяват в Ямбол в спектакъл на илюзиониста Зайн
Под прожектора
Първия за сезона концерт от цикъла „Млада Европа“ е посветен на испанската музика
Под прожектора
Парламентът на Великобритания почете отдадеността на Елтън Джон в борбата с ХИВ и СПИН
Под прожектора
Деца ще помагат на инспектор Снежинка да открият „Сърцето на Коледа“
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
       
Време за четене - месец Ноември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ НОВИНИ
Калейдоскоп
Монография на Мария Манолова-Войкова за византийската керамика по българското Черноморие ще бъде представена в Бургас
Творчески отражения
Пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови ще изнесат концерт в Шумен
Калейдоскоп
Галерия „Графикарт“ показва 40 литографии на Стефан Марков
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD2 Култура © 2023 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Общи условия / Потребителско споразумение
Интернет бисквитки
Поверителност / Лични даннни
Отговорност за съдържанието
Общностни правила
Интелектуална собственост     Използване
Информация за Родители и Деца
Контакт / Impressum     Бюлетин
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD2 Култура © 2023 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
NRD2 Култура във Фейсбук NRD2 Култура в X